ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Με εγγύηση ενός εκατομμυρίου δραχμών, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, αφέθηκε χτες ελεύθερος ο Π. Ψυλιάκος, πρόεδρος του Συλλόγου "Προμηθέας", μετά την απολογία του στη Δ τακτική ανακρίτρια του Πειραιά, Μαριάνθη Παγουτέλη.

Ο "Προμηθέας" είναι Σύλλογος των παιδιών που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ. Ο Π. Ψυλιάκος συνελήφθη προχτές στις Φυλακές Κορυδαλλού γιατί βρέθηκαν 22 γραμμάρια ηρωίνης στο τακούνι ενός εκ των δύο παπουτσιών που μετέφερε στον φυλακισμένο Ν. Σίνο, ο οποίος παρακολουθούσε το πρόγραμμα της μεθαδόνης και πρόσφατα το διέκοψε.

Πάντως, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Δημήτρης Πατατούκας πρότεινε την προφυλάκιση του Ν. Ψυλιάκου λόγω της θέσης του προέδρου στον "Προμηθέα" και κρίνοντάς τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για διακίνηση ναρκωτικών. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά θα συνεδριάσει για να άρει τη διαφωνία της ανακρίτριας και του εισαγγελέα.

Στην απολογία του ο Π. Ψυλιάκος είπε ότι του τηλεφώνησε ο Ν. Σίνος να του μεταφέρει ένα δέμα από ένα καφενείο και ότι δεν ήξερε πως στο τακούνι του παπουτσιού υπήρχαν τα φακελάκια με την ηρωίνη. Ο Π. Ψυλιάκος είπε ότι ενήργησε με επιπολαιότητα.

Ο Ν. Σίνος θα απολογηθεί σήμερα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ιδιωτικοποιούν και τη φύλαξη!

"Σεκιουριτάδες" για τη φύλαξη των νοσοκομείων προβλέπει διάταξη, που προωθείται στη Βουλή, ενώ με άλλη διάταξη επιχειρείται η αναδιανομή των γιατρών σε επίπεδο νομού, για το "μπάλωμα" των κενών που δημιουργούνται με τις νέες ρυθμίσεις

Την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις περικοπές των εφημεριών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΚΥ) διάλεξε η κυβέρνηση να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις απ' τις περικοπές των εφημεριών, με αναδιανομές του υπάρχοντος προσωπικού στα ΚΥ και τα Νοσοκομεία στα πλαίσια του νομού.

Οι διατάξεις αυτές περιέχονται στο σχέδιο νόμου για την "Οργάνωση και Λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας", που προωθείται στη Βουλή. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την πρόνοια και έχει ξεσηκώσει την καθολική αντίδραση των εργαζομένων σ' αυτή.

Αυτό το αντικοινωνικό νομοσχέδιο επέλεξε η κυβέρνηση να προωθήσει και τη διάταξη για την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης των νοσοκομείων. Η διάταξη που πρόκειται να προωθηθεί είναι η εξής: "Τα νοσηλευτικά ιδρύματα μπορούν να αναθέτουν με σύμβαση έργου την εκτέλεση του έργου φύλαξης των χώρων τους σε ειδικά συνεργεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, εφόσον η αμοιβή του αναδόχου δεν υπερβαίνει την απαιτούμενη δαπάνη για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων".

Φαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση προτιμά "σεκιουριτάδες" παρά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η ιδιωτικοποίηση της φύλαξης έρχεται μετά την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και των - σε ορισμένα νοσοκομεία - πλυντηρίων.

Η διάταξη με την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να μπαλώσει τα κενά, που θα μεγαλώσουν με τις περικοπές των εφημεριών, είναι η εξής: "Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, και Υγείας και Πρόνοιας και μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ μπορεί να ανακατανέμονται θέσεις γιατρών - οδοντιάτρων μεταξύ των Μονάδων Υγείας από Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο και από Νοσοκομείο σε άλλο Νοσοκομείο του ΕΣΥ ή Κέντρο Υγείας μέσα στα όρια του νομού. Με όμοια απόφαση μπορεί κενές θέσεις ειδικευομένων σε οποιοδήποτε νοσοκομείο να μετατρέπονται σε θέσεις ειδικευομένων στη γενική ιατρική και να ανακατανέμονται μεταξύ των νοσοκομείων".

Με το ίδιο νομοσχέδιο πρόκειται να προωθηθούν και οι εξής ρυθμίσεις:

  • Γιατροί που ειδικεύονται σε Νοσοκομεία πλην των Νοσοκομείων Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, μπορεί με απόφαση του υπουργού, μετά την ολοκλήρωση του χρόνου άσκησης σε αυτά, να παραμένουν όταν υπάρχουν κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και με τις ίδιες αποδοχές, στο ίδιο ή άλλο Νοσοκομείο του ίδιου ή άλλου νομού, πλην των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και εφόσον αναμένουν σειρά προτεραιότητας στο ίδιο ή άλλο Νοσοκομείο για τη συνέχιση της άσκησής τους στην ειδικότητα που αρχικά επέλεξαν και για την οποία έχουν τοποθετηθεί. Οι γιατροί αυτοί μπορεί επίσης να διατίθενται σε Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία για την κάλυψη υφιστάμενων αναγκών.
  • Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και εκτός των Νοσοκομείων και Κλινικών από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, σε περιοχές που υπολειτουργεί όμοια μονάδα σε Νοσοκομείο. Οι μονάδες αυτές λειτουργούν με την ευθύνη γιατρού νεφρολόγου με πενταετή άσκηση της ειδικότητας και εμπειρία στην αιμοκάθαρση και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού νεφρολόγου.
  • Με απόφαση του υπουργού Υγείας και μετά από απόφαση του ΚΕΣΥ καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των γραφείων των ψυχολόγων, κατά την ιδιωτική άσκηση του επαγγέλματός τους, οι αρμοδιότητες και οι όροι εργασίας των μη ειδικευμένων ψυχολόγων. Ο έλεγχος ασκείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Αγωνιστική απόκρουση των περικοπών
  • Αρχίζει σήμερα η διήμερη απεργία των γιατρών στην Κέρκυρα
  • Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμπαρίσταται με όλες του τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις των γιατρών

Οι αντιδράσεις για τις εφημερίες άρχισαν να μορφοποιούνται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με αίτημα την απόσυρση των Υπουργικών Αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν σε κάθε περιοχή.

Αρχίζει σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών της Κέρκυρας στο Νομαρχιακό και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας του νησιού (Λευκίμμης, Αγρού, Αγίου Μάρκου και Παξών).

Σήμερα οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κάνουν έκτακτη Γενική συνέλευση, ώρα 12 μ., στο αμφιθέατρο του "Ιπποκράτειου", με θέμα τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων, όπως ανακοίνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Αύριο το μεσημέρι θα γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα,με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Προς έκτακτη Γενική Συνέλευση οδεύουν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου.

Χτες η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ του Νομού Ηρακλείου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Η τριμελής Επιτροπή των Γιατρών ΕΣΥ του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου ανακοινώνει στο λαό της Κρήτης και του Ηρακλείου ότι, μετά την περικοπή κατά 55% των κονδυλίων για τις εφημερίες, το "Βενιζέλειο" Νοσοκομείο μπορεί να εφημερεύσει με ασφαλή τρόπο για 15 μέρες το μήνα: 8 μέρες σε γενική εφημερία και 7 μέρες σε εσωτερική εφημερία. Καλεί τον κρητικό λαό να απαιτήσει από την κυβέρνηση να δώσει τις αναγκαίες πιστώσεις για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου".

Ο ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον "απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας προσπαθούν να περικόψουν και να συμπτύξουν τις εφημερίες στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας".

"Η ενέργεια αυτή, υπογραμμίζει ο ΠΙΣ, οδηγεί, κατ' αρχήν, στην αδυναμία αντιμετωπίσεως των αναγκών, από μέρους των Ιδρυμάτων, για συνεχή παρακολούθηση των νοσηλευόμενων και των έκτακτων περιστατικών και, κατά δεύτερο λόγο, στη μετατροπή των Νοσοκομείων σε Ιδρύματα πρωτοβάθμιας φροντίδας, για την οποία είναι ταγμένα βάσει του νόμου τα Κέντρα Υγείας". Ο ΠΙΣ διαμαρτύρεται κατά του υπουργείου Οικονομικών, διότι δε συμμετείχε - ως μη προσκληθείς - στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου με διάφορους φορείς στην τελική διαμόρφωση του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ. "Δεν εισακούστηκε όταν εγκαίρως είχε προειδοποιήσει ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν και η κατανομή τους είναι τέτοια, που θα οδηγήσει σε οικονομικά αδιέξοδα, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας", επισημαίνει ο ΠΙΣ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Ο ΠΙΣ συμπαρίσταται με όλες τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις των ιατρών σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση του μισθολογίου και τη σωστή κατανομή των εφημεριών, για να μπορούν οι ιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Ελληνα πολίτη με συνθήκες που αρμόζουν στον πολιτισμένο κόσμο και που σε τελική ανάλυση ο Ελλην πολίτης δικαιούται καλύτερης προσφοράς υπηρεσιών υγείας. Και αυτό δε θα γίνει παρά μόνο όταν η κυβέρνηση κατανοήσει ότι πρώτη φροντίδα της πρέπει να είναι για τον πολίτη οι όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες παροχής υγειονομικής περίθαλψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας του".

Η ΝΑΣ Κέρκυρας

Τη συμπαράστασή της στην αγωνιστική κινητοποίηση των γιατρών του νησιού εκφράζει με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Κέρκυρας.

Η ΝΑΣ καλεί τον κερκυραϊκό λαό, τη νεολαία, τους γιατρούς, τους υγειονομικούς, τα συνδικάτα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να απαιτήσουν να αποσυρθεί αμέσως η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης και οι εφημερίες να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες κάθε χώρου, όπως αυτές καθορίζονται από τα επιστημονικά όργανα των Νοσοκομείων και των ΚΥ.

"Η περικοπή των εφημεριών, επισημαίνει η ΝΑΣ, αποτελεί άλλη μια υπονόμευση του Δημόσιου Υγειονομικού Συστήματος. Μειώνονται οι συνολικές αποδοχές των γιατρών αρκετά κάτω από τα επίπεδα του 1997. Αποδυναμώνεται η λειτουργική απόδοση σε υπηρεσίες υγείας απ' όλα τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ετσι, τελικά αυτός που "θα πληρώσει τη νύφη" θα είναι ο ασθενής πολίτης, που θα πάει στα Νοσοκομεία και τα ΚΥ και δε θα βρίσκει γιατρούς, ούτε των υπαρχόντων ειδικοτήτων".

Η μείωση των εφημεριών των γιατρών, συνεχίζει η ΝΑΣ, λειτουργεί και ως αντικίνητρο για την ένταξη νέων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος παραιτήσεων πολλών γιατρών που ήδη υπηρετούν σε αυτό, και υπογραμμίζει: "Ιδιαίτερα θα θιγεί ο κερκυραϊκός λαός γιατί ήδη υπάρχουν μεγάλα κενά στη στελέχωση του Νοσοκομείου, του Ψυχιατρείου, των τεσσάρων ΚΥ του νομού και του ΙΚΑ".

Η ΝΑΣ ζητά: Να προκηρυχτούν τώρα όλες οι κενές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υπαλληλικό προσωπικό στο Νοσοκομείο, στο Ψυχιατρείο, στα ΚΥ και στο ΙΚΑ. Να εφοδιαστεί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο με αξονικό τομογράφο. Να επιταχυνθούν οι εργασίες του νέου νοσοκομείου που καθυστερεί απαράδεκτα και η κυβέρνηση αρκείται στις προεκλογικές φιέστες θεμελίων. Να συσταθεί πλήρης υπηρεσία Κέντρου Αμεσης Βοήθειας.

Χωρίς γιατρό 4.500 κάτοικοι

Την έλλειψη γιατρού στην Καλλιθέα του Νομού Λάρισας έφεραν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, Κ. Γείτονα.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν στην Ερώτηση: "Το Περιφερειακό Ιατρείο Καλλιθέας στο Νομό Λάρισας, που ήταν στελεχωμένο με δύο αγροτικούς γιατρούς και εξυπηρετούσε τις Κοινότητες Καλλιθέας, Λόφου, Ολυμπιάδας, Φλάμπουρου, Κοκκινοπηλού, Κοκκινόης και τους οικισμούς Πετρωτού - Σπαρμά - Ασπροχώματος - Σκοπιάς, με πληθυσμό περίπου 4.500 κατοίκους, καθώς και 400 μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου της ευρύτερης περιοχής Ολύμπου, στερείται αγροτικού γιατρού εδώ και οχτώ μήνες".

Με δεδομένο το συγκεκριμένο πρόβλημα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό αν είναι στις προθέσεις του να λύσει άμεσα τα προβλήματα ιατρικής περίθαλψης, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ