Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ιδιωτικοποιούν και τη φύλαξη!

"Σεκιουριτάδες" για τη φύλαξη των νοσοκομείων προβλέπει διάταξη, που προωθείται στη Βουλή, ενώ με άλλη διάταξη επιχειρείται η αναδιανομή των γιατρών σε επίπεδο νομού, για το "μπάλωμα" των κενών που δημιουργούνται με τις νέες ρυθμίσεις

Την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις περικοπές των εφημεριών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΚΥ) διάλεξε η κυβέρνηση να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις απ' τις περικοπές των εφημεριών, με αναδιανομές του υπάρχοντος προσωπικού στα ΚΥ και τα Νοσοκομεία στα πλαίσια του νομού.

Οι διατάξεις αυτές περιέχονται στο σχέδιο νόμου για την "Οργάνωση και Λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας", που προωθείται στη Βουλή. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την πρόνοια και έχει ξεσηκώσει την καθολική αντίδραση των εργαζομένων σ' αυτή.

Αυτό το αντικοινωνικό νομοσχέδιο επέλεξε η κυβέρνηση να προωθήσει και τη διάταξη για την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης των νοσοκομείων. Η διάταξη που πρόκειται να προωθηθεί είναι η εξής: "Τα νοσηλευτικά ιδρύματα μπορούν να αναθέτουν με σύμβαση έργου την εκτέλεση του έργου φύλαξης των χώρων τους σε ειδικά συνεργεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, εφόσον η αμοιβή του αναδόχου δεν υπερβαίνει την απαιτούμενη δαπάνη για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων".

Φαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση προτιμά "σεκιουριτάδες" παρά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η ιδιωτικοποίηση της φύλαξης έρχεται μετά την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και των - σε ορισμένα νοσοκομεία - πλυντηρίων.

Η διάταξη με την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να μπαλώσει τα κενά, που θα μεγαλώσουν με τις περικοπές των εφημεριών, είναι η εξής: "Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, και Υγείας και Πρόνοιας και μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ μπορεί να ανακατανέμονται θέσεις γιατρών - οδοντιάτρων μεταξύ των Μονάδων Υγείας από Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο και από Νοσοκομείο σε άλλο Νοσοκομείο του ΕΣΥ ή Κέντρο Υγείας μέσα στα όρια του νομού. Με όμοια απόφαση μπορεί κενές θέσεις ειδικευομένων σε οποιοδήποτε νοσοκομείο να μετατρέπονται σε θέσεις ειδικευομένων στη γενική ιατρική και να ανακατανέμονται μεταξύ των νοσοκομείων".

Με το ίδιο νομοσχέδιο πρόκειται να προωθηθούν και οι εξής ρυθμίσεις:

  • Γιατροί που ειδικεύονται σε Νοσοκομεία πλην των Νοσοκομείων Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, μπορεί με απόφαση του υπουργού, μετά την ολοκλήρωση του χρόνου άσκησης σε αυτά, να παραμένουν όταν υπάρχουν κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και με τις ίδιες αποδοχές, στο ίδιο ή άλλο Νοσοκομείο του ίδιου ή άλλου νομού, πλην των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και εφόσον αναμένουν σειρά προτεραιότητας στο ίδιο ή άλλο Νοσοκομείο για τη συνέχιση της άσκησής τους στην ειδικότητα που αρχικά επέλεξαν και για την οποία έχουν τοποθετηθεί. Οι γιατροί αυτοί μπορεί επίσης να διατίθενται σε Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία για την κάλυψη υφιστάμενων αναγκών.
  • Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και εκτός των Νοσοκομείων και Κλινικών από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, σε περιοχές που υπολειτουργεί όμοια μονάδα σε Νοσοκομείο. Οι μονάδες αυτές λειτουργούν με την ευθύνη γιατρού νεφρολόγου με πενταετή άσκηση της ειδικότητας και εμπειρία στην αιμοκάθαρση και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού νεφρολόγου.
  • Με απόφαση του υπουργού Υγείας και μετά από απόφαση του ΚΕΣΥ καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των γραφείων των ψυχολόγων, κατά την ιδιωτική άσκηση του επαγγέλματός τους, οι αρμοδιότητες και οι όροι εργασίας των μη ειδικευμένων ψυχολόγων. Ο έλεγχος ασκείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ