Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπερδέματα...

ΤΕΛΙΚΑ,τι γίνεται, ισχύει το ενιαίο αμυντικό δόγμα ή δεν ισχύει; Ρωτάμε, γιατί πολύ μας τα μπερδεύουν τελευταία οι κυβερνητικοί αρμόδιοι.

***

Τις προάλλες, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σαφέστατα, ότι η εγκατάσταση των "S-300" είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσει η κυπριακή κυβέρνηση και η ελληνική θα δώσει τη γνώμη της, εφόσον της ζητηθεί.

***

Προχτές, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε, ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα ισχύει, όπως και η πολιτική της συνυπευθυνότητας και της συναπόφασης Αθήνας - Λευκωσίας σε θέματα άμυνας.

***

Την ίδια στιγμή, η κυπριακή κυβέρνηση δήλωνε, ότι η απόφαση για τους "S-300" πάρθηκε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση (και άρα από κοινού πρέπει να παρθεί και η όποια απόφαση, για την από δω και πέρα τύχη τους).

***

Για να δούμε, σήμερα, που θα γίνει η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα λυθούν τα βασικά, τουλάχιστον, ζητήματα...

***

Κι όταν λέμε βασικά, δεν εννοούμε, βέβαια, ποιος θα πάρει το κόστος της αναβολής ή της ματαίωσης της εγκατάστασης των πυραύλων. Αυτό, έτσι κι αλλιώς, το χρεώνονται από κοινού οι δύο κυβερνήσεις.

***

Ας λύσουν, τουλάχιστον όμως, το θεμελιώδες ζήτημα: είναι ή δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία; Γιατί, εφόσον είναι, δεν μπορεί να υπάρχει δεύτερη κουβέντα, ότι αποφασίζει αυτή, ως ανεξάρτητο κράτος και με τις συντεταγμένες λειτουργίες του, για θέματα άμυνας ή οποιαδήποτε άλλα.

***

Βεβαίως και δεν παραβλέπουμε τους ιδιαίτερους δεσμούς που υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν, μεταξύ Κύπρου και Ελλάδα. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι τις πολιτικές συνυπευθυνότητας και συναπόφασης, που τουλάχιστον αμφισβητούν την ανεξάρτητη κρατική οντότητά της, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

***

Για να δούμε, λοιπόν, θα γίνουν τα παθήματα μαθήματα;

***

ΚΑΙ ΝΕΑ μεγάλη υποτίμηση χτες του ρωσικού ρουβλιού. Τούτη τη φορά ήταν προς το μάρκο και ξεπέρασε το 40%. Χαράς ευαγγέλια για τους "θεσμικούς επενδυτές", που κατέχουν μάρκα προς κερδοσκοπία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ