Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντί να παράγει, θα ... διακομίζει
  • Τη μετατροπή της Θεσσαλίας, από παραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, σε διαμετακομιστικό κέντρο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, προωθεί η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος
  • Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Τη μετατροπή της Θεσσαλίας, από παραγωγικό κέντρο, σε διαμετακομιστικό κέντρο μεταφορών και υπηρεσιών, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Θεσσαλίας). Η προοπτική αυτή αναφέρεται ρητά από τους αρμοδίους της Περιφέρειας, αναγράφεται στο ΠΕΠ Θεσσαλίας κι όλες οι ενέργειες και τα έργα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι ενέργειες στον παραγωγικό ιστό της περιοχής και στους κατοίκους της Θεσσαλίας, αναφέρθηκαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, οι Χρ. Χαλκιάς, Αχ. Κανταρτζής και Τ. Τσιαπλές,μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Οπως τόνισαν, η υλοποίηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας κι άλλων προγραμμάτων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, οδήγησε σε:

  • Κλείσιμο εκατοντάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και σε αύξηση της ανεργίας, με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά στους νέους και στις γυναίκες.
  • Συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγικής βάσης, μείωση του αγροτικού εισοδήματος και ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
  • Επιδείνωση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.
  • Οξυνση όλων των κοινωνικών προβλημάτων και χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλίας.

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις κυβερνητικών παραγόντων και την πολυέξοδη διαφημιστική καμπάνια της Γενικής Περιφέρειας, δεν υλοποιήθηκαν μεγάλα έργα υποδομής, που κρίνονται απαραίτητα για τη Θεσσαλία. Και τούτο διότι τα περισσότερα απ' αυτά είναι παραγωγικά και δεν εμπίπτουν στην προοπτική παραγωγικής "ερήμωσης" και μετατροπής της περιοχής σε διαμετακομιστικό κέντρο της ΕΕ. Ανάμεσα στα έργα που δεν προχωρούν είναι η εκτροπή του Αχελώου, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα Σμόκοβου, ενώ καθυστερεί η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και, μάλλον, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου - Ηγουμενίτσας. Αλλά και από τα έργα που γίνονται ωφελημένες είναι κάποιες κατασκευαστικές εταιρίες, ιδίως ξένων μεγάλων συμφερόντων, ενώ μερικοί βιομήχανοι, που χρηματοδοτούνται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, χρησιμοποιούν τα χρήματα για άλλους σκοπούς. Ζημιωμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, ο λαός της Θεσσαλίας.

Το ΚΚΕ - τόνισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος - είχε από παλιά προειδοποιήσει για το πού σκοπεύουν τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και, γενικότερα, οι επιλογές της ΕΕ και, δυστυχώς, δικαιώθηκε στις προβλέψεις του. Καλεί, λοιπόν, τους φορείς και το λαό της Θεσσαλίας ν' αντισταθούν σ' αυτές τις επιλογές της ΕΕ, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, να οργανώσουν τη δράση τους για να προστατέψουν την παραγωγική βάση της περιοχής, να διαμορφώσουν μια συνολική αναπτυξιακή πρόταση, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που εφαρμόζεται κι οδηγεί τη Θεσσαλία στο μαρασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ