Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναμνήσεις λογοκρισιών

Θ' ασχοληθώ με την ...αγαθή πρόθεση της κυβέρνησης, να επιβάλει ποινικές διώξεις στην ενημέρωση με τα οπτικοακουστικά μέσα. Δε θα επιχειρήσω ν' αναπτύξω απόψεις επί του μέτρου, ούτε να διατυπώσω τη θέση μου, απλή άλλωστε και ασυζητητί αντίθετη. Αλλο είναι το θέμα του παρόντος.Είναι οι αναμνήσεις μου από λογοκρισίες παρελθόντων ετών και άλλων πολιτικών καταστάσεων. Πέραν της γραφικότητας ή και κωμικότητας, που παρουσιάζουν αυτές οι αναμνήσεις, θα είναι, νομίζω, και διαφωτιστικές για τους νεότερους συναδέλφους μου δημοσιογράφους, για να σχηματίσουν πληρέστερη αντίληψη, γι' αυτόν τον αποτελεσματικό, όσο και αποτρόπαιο, διοικητικό θεσμό.

Αρχίζω από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Τότε τη λογοκρισία την ασκούσε ο επί της Δημόσιας Ασφάλειας υπουργός Μανιαδάκης. Πώς την ασκούσε; Θ' αφηγηθώ ένα προσωπικό μου περιστατικό.

Είχα γράψει σ' ένα περιοδικό, ότι οι χαιρετισμοί της Παναγίας είναι ένα θαυμάσιο ποίημα, αναφερόμενο στο αιώνιο θήλυ. Ενας ιερωμένος της Αρχιεπισκοπής έκρινε, ότι προσέβαλα την Παναγία, με το να την αποκαλέσω... θήλυ! Και απέστειλε το περιοδικό, με μια αναφορά του, στον Νανιαδάκη.

Ο ιδιόρρυθμος και διαβόητος αυτός υπουργός δεν κάθισε να πονοκεφαλιάσει με δογματικά ζητήματα. Διέταξε, απλώς, να συλληφθούμε ο διευθυντής του περιοδικού Μαγγανάρης κι εγώ. Κρατηθήκαμε μερικές μέρες στα υπόγεια της Ασφάλειας κι ένα πρωί οδηγηθήκαμε στο σπίτι του Μανιαδάκη. Ηταν άρρωστος και στον προθάλαμο του κοιτώνα του ήταν συγκεντρωμένοι μερικοί αξιωματικοί της Αστυνομίας. Τον ειδοποίησαν, ότι μας προσήγαγαν, και διέταξε:

- Φέρτε τους μέσα.

Εμπήκαμε, ο Μαγγανάρης κι εγώ. Ο Μανιαδάκης πήρε το ένοχο περιοδικό, που το είχε δίπλα στο κρεβάτι του, και μας ρώτησε:

- Ποιος το έγραψε αυτό;

- Εγώ, του απάντησα.

Μου έριξε μια άγρια ματιά και μου φώναξε:

- Γιατί βρίζεις την Παναγία, ρε... το Χριστό σου;

Εξεστόμισε μια βαρύτατη ύβρη, για να επιδείξει το νταηλίκι του και το... ήθος του! Εκείνη τη στιγμή είχα την ετοιμότητα και την τόλμη να του απαντήσω:

- Από αύριο θα βρίζω κι εγώ το Χριστό...

Οι συγκεντρωμένοι στον προθάλαμο αστυνομικοί με δυσκολία συγκράτησαν ένα κρυφό χαμόγελό τους. Ο δε Μανιαδάκης, που δεν είχε καταλάβει τι είπε, το κατάλαβε επιτέλους και όλως περιέργως κι ευτυχώς για μας χαμογέλασε κι αυτός και μας είπε:

- Αντε, φύγετε...

Ετσι γλιτώσαμε την εκτόπιση σε κάποιο ξερονήσι.

Δεύτερο περιστατικό της εποχής του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Μετά την εισβολή των ναζιστών του Χίτλερ και των κολαούζων τους φασιστών του Μουσολίνι στη χώρα μας, καταρτίστηκαν τρεις υπηρεσίες λογοκρισίας: Μία γερμανική, μία ιταλική και μία συνεργαζόμενη μαζί τους και αποκαλούμενη δυστυχώς "ελληνική"! Και οι τρεις επέβλεπαν τα έντυπα, τα θεατρικά έργα, τις κινηματογραφικές ταινίες, για να μην ξεφύγει το παραμικρό σε βάρος των κατακτητών.

Εγραψα τότε μια επιθεώρηση και σ' ένα νούμερο παρέβαλα μερικές Ελληνίδες, ευτυχώς λίγες, ελάχιστες, που είχαν αρχίσει να έχουν σχέσεις με τους κατακτητές. Σχεδόν οι ίδιες είχαν συνάψει παρόμοιες σχέσεις και με τους προ των εισβολέων ελθόντες στη χώρα μας Αγγλους, Αυστραλούς, ακόμη και Ινδούς. Οι λογοκριτές δεν το πρόσεξαν αυτό το σημείο του κειμένου και το άφησαν. Το βράδυ της πρεμιέρας το νούμερο το έπαιξε ο αείμνηστος Πέτρος Κυριακός, ο οποίος ετόνισε το σημείο, που έλεγε: "Εχουμε και κάτι Ελληνίδες, που έμαθαν να λένε το σ' αγαπώ σε πέντε γλώσσες"!...

Ξαφνικά πετάχτηκε ένας θεατής από τη γαλαρία και φώναξε:

- Εννοια σου, Πετράκη, και τις έχουμε σταμπάρει όλες!...

Θύελλα χειροκροτημάτων συγκλόνισε το κατάμεστο θέατρο. Την άλλη μέρα κόπηκε το νούμερο και βγήκε διαταγή, να συλληφθεί ο συγγραφέας του. Με ειδοποίησαν και κρύφτηκα για αρκετό διάστημα, ώσπου μισοξεχάστηκε το θέμα. Σ' αυτό συνετέλεσε και η ευθύνη των λογοκριτών, οι οποίοι έπρεπε να είχαν αφαιρέσει, προληπτικά, το νούμερο.

Τέτοια και άλλα παρόμοια περάσαμε, αγαπητοί νέοι συνάδελφοι, από το βάρβαρο και εξοντωτικό διοικητικό θεσμό της λογοκρισίας. Αν επανέλθει, "με το καλό", εννοώ, για το... καλό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, παρά να σας πω: Και στα δικά σας!...

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ