Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επαναβεβαίωσαν την υποταγή τους για νομαρχίες - εκτελεστικά όργανα

"Θετικό βήμα" έκρινε το ΔΣ της ΕΝΑΕ το νομοσχέδιο για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που επιχορηγεί το θεσμό με 0,68% του κρατικού προϋπολογισμού!

Τη συμφωνία τους στο ρόλο που προδιαγράφει η κυβέρνηση για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), να λειτουργήσει, δηλαδή, ως διοικητικός μηχανισμός προώθησης των επιλογών της κεντρικής εξουσίας, επιβεβαίωσαν χτες οι νομάρχες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τα οικονομικά του θεσμού.

Με την εκτίμηση πως το εν λόγω νομοσχέδιο, που κατατέθηκε πριν έναν περίπου μήνα στη Βουλή, αποτελεί "ένα θετικό βήμα και ικανοποιεί το βασικό αίτημά των νομαρχιών να έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς", η ηγεσία της ΕΝΑΕ, επαναδιατύπωσε - το ίδιο είχε κάνει και στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριό της - την υποταγή της στην κυβερνητική προτροπή να προσαρμοστεί η λειτουργία του θεσμού στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Στο σημείο αυτό και συγκεκριμένα στη διάταξη του νομοσχεδίου που ορίζει πως "τα όρια των δαπανών των ΝΑ πρέπει να είναι συμβατά με τις γενικότερες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις", υπήρξαν κάποιες νεφελώδεις "αντιδράσεις" για καπέλωμα του θεσμού. "Αντιδράσεις" που κόπασαν όταν θεωρήθηκε πως το νομοσχέδιο παρέχει διασφαλίσεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει μείωση των φόρων, ποσοστά των οποίων δίνονται στη ΝΑ - πρόκειται για του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που θεσμοθετούνται με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Η πραγματικότητα, όπως τη μαρτυρούν τα νούμερα, είναι πως η επιχορήγηση της ΝΑ από τους ΚΑΠ φτάνει μόλις το 0,68% του κρατικού προϋπολογισμού. Η αλήθεια, επίσης, είναι πως οι προϋπολογισμοί που θα συντάξουν από τον ερχόμενο χρόνο οι νομαρχίες, θα επιστρέφονται αν δε συμβαδίζουν με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Πως για να λειτουργήσουν οι ΝΑ θα πρέπει να στραφούν και πάλι στις τσέπες των δημοτών. Αλλωστε, συμφωνώντας με το νομοσχέδιο, η ηγεσία της ΕΝΑΕ επικρότησε την προτροπή της κυβέρνησης να αυξήσουν οι νομαρχίες τις δαπάνες που "χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από πόρους της και που προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη".

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Β. Κουλουμπής επανέλαβε τη θέση του για αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, ως βήμα, λέει, που θα φέρει την οριστική λύση στο αίτημα για οικονομική αυτοδυναμία του θεσμού. Από την πλευρά του ο νομάρχης Αθήνας, Δ. Ευσταθιάδης είπε πως για την κατανομή των ΚΑΠ θα ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια πέραν του πληθυσμιακού.

  • Νωρίτερα η ηγεσία της ΕΝΑΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών (συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ), οι οποίες κάλεσαν τις γυναίκες να ψηφίσουν γυναίκες, ισχυριζόμενες πως η εκλογή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα αναβαθμίσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Στο σημείο αυτό εξαντλήθηκε και η όποια ανησυχία τους για το ρόλο της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία, θύμα και αυτή όπως όλοι οι εργαζόμενοι της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, την οποία οι εκπρόσωποι του Πολιτικού Συνδέσμου θέλουν απλά να διαχειριστούν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβιβαστική η τακτική των νομαρχών (2005-02-08 00:00:00.0)
Αρκεί μόνο για τα επιδόματα... (2004-09-30 00:00:00.0)
Σε πενιχρά επίπεδα και φέτος (2000-11-15 00:00:00.0)
"Κόβει" θέσεις από τις νομαρχίες η κυβέρνηση (1999-06-19 00:00:00.0)
Σήμερα το νομοσχέδιο για τα οικονομικά (1998-07-28 00:00:00.0)
Περιοδεία Κουλουμπή (1997-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ