ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΣΤΕΑΟΥΑ 6 - 3
Η επίθεση έβαζε... η άμυνα έμπαζε

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε για τρίτη φορά σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά προβλημάτισε με τα κενά στην άμυνα

Εσπασαν καρδιές χθες στο Ολυμπιακό Στάδιο μέχρι τελικά ο Παναθηναϊκός να επικρατήσει της ρουμανικής Στεάουα με 6 - 3 και έχοντας και το 2 - 2 του πρώτου παιχνιδιού στο Βουκουρέστι να σφραγίσει το εισιτήριο της πρόκρισης σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως η ευρεία νίκη κάθε άλλο παρά εύκολα επιτεύχθηκε, καθώς οι "πράσινοι" μπορεί στην επίθεση να έβγαζαν φωτιές, όμως στην άμυνα έμπαζαν νερά χαρίζοντας ουσιαστικά τα 2 από τα 3 γκολ στους Ρουμάνους που προηγήθηκαν με 2 - 1.

Τα κάστανα από τη φωτιά όμως έβγαλαν οι επιθετικοί του Παναθηναϊκού που με μαέστρο τον Κροάτη Αλιόσα Ασάνοβιτς και εκτελεστή των αγέραστο Κριστόφ Βαζέχα διόρθωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη της άμυνας.

Μόλις στο 7 η ελληνική ομάδα άνοιξε το σκορ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μιλόγιεβιτς που προήλθε από χέρι του Ματέι. Τα πανηγύρια όμως κόπασαν γρήγορα καθώς οι Ρουμάνοι στο 13 με κεφαλιά του Ρακίντα και στο 15 με αυτογκόλ του Λυμπερόπουλου πήραν το κεφάλι στο σκορ.

Στο 27 όμως το "τριφύλλι" πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τη Στεάουα, αφού μετά από σέντρα του Βαζέχα ο Μπελοντέτιτς μιμήθηκε τον Λυμπερόπουλο σημειώνοντας αυτογκόλ.

Στο 35 ήρθε η σειρά του Λυμπερόπουλου να πάρει το αίμα του πίσω καθώς μετά από άψογη εκτέλεση φάουλ του Ασάνοβιτς πρόλαβε την έξοδο του Ροτάρου γράφοντας το 3 - 2.

Με την έναρξη της επανάληψης οι Ρουμάνοι πέρασαν μπροστά, αλλά ο Γιόζεφ Βάντζικ είπε όχι ουκ ολίγες φορές σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Στο 58 σήμανε η ώρα του Βαζέχα να σκοράρει γράφοντας με κεφαλιά του 4 - 2. Ομως και πάλι το άγχος δεν τελείωσε εκεί για τους "πράσινους", αφού ο Μπελοντέτιτς εκμεταλλεύτηκε άριστα λάθος επιστροφή της μπάλας από τον Αλεξόπουλο και μείωσε σε 4 - 3. Ενα ακόμη γκολ από τον Βαζέχα στο 68 αποκατέστησε ξανά τις ισορροπίες στο παιχνίδι, ενώ λίγο πριν τη λήξη του παιχνιδιού (89) ο Ασάνοβιτς έγραψε το τελικό 6 - 3. Στην αντίπερα όχθη για τους Ρουμάνους που προσπάθησαν για την έκπληξη ξεχώρισε ο Λάκατους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντζικ, Μπασινάς, Λαγωνικάκης, Μιλόγεβιτς, Αλεξόπουλος, Γκούμας, Αποστολάκης, Μίκλαντ, Ασάνοβιτς, Λυμπερόπουλος (85 Στράντλι) Βαζέχα.

ΣΤΕΑΟΥΑ: Ροτάρου, Μίου, Ντέκεκαμπ, Ματέι, Μπελοντέτιτς, Ρακίντα, Σέρμπαν, Ρόσου (74 Μιλιτάρου), Κατσιουλέσκου, Λίνταρ, Λάκατους (85 Λούκα).

ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2 - 4
"Καρέ" πρόκρισης

Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε και από την Κύπρο επέστρεψε με τους τρεις βαθμούς και την πρόκριση. Σήμερα θα μάθει τους αντιπάλους του

Πολύ πιο δύσκολα απ' όσο δείχνει το τελικό σκορ ο Ολυμπιακός στην Κύπρο κέρδισε την Ανόρθωση 4 - 2 και βέβαια πήρε την πολυπόθητη πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ετσι τώρα θα περιμένει να μάθει σήμερα από την κλήρωση (Μονακό) τους αντιπάλους του στη χρυσοφόρα διαδικασία (τα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. δρχ.) των ομίλων. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν, άγγιξαν τ' όνειρο αλλά στο τέλος δεν τα κατάφεραν. Πάντως έπεισαν πως διαθέτουν ένα πολύ καλό σύνολο.

Οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και ως το 25 ήταν κυρίαρχοι και είχαν στο ενεργητικό τους δύο χαμένες ευκαιρίες. Ομως από 'κει και πέρα η Ανόρθωση ανέκαμψε και πήρε τα ηνία όχι μόνο της συνάντησης αλλά και στο σκορ. Στο 33 ο Κρισμάρεβιτς έχασε γκολ απ' αυτά που... δε χάνονται, αλλά τρία λεπτά αργότερα, ύστερα πάλι από "εξωφρενικά" χαμένη προσπάθειά του ο Μιχαϊλοβιτς έκανε το 1 - 0. Χωρίς ουσιαστικά οι πειραιώτες ν' αποδώσουν καλά στις καθυστερήσεις ο Οφορίκουε έχασε καλή ευκαιρία.

Κατάφεραν πάντως να ισοφαρίσουν μόλις στο 47 μ' ένα έξοχο γκολ του Γεωργάτου και δέκα λεπτά μετά προηγήθηκαν με θαυμάσιο γκολ του Τζόρτζεβιτς. Οι γηπεδούχοι ανέλαβαν ξανά πρωτοβουλία όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να ισοφαρίσουν (80 Κρισμάρεβιτς). Αντίθετα οι πρωταθλητές Ελλάδας με τον Τζόρτζεβιτς (85) και τον Γκόγκιτς (91) διαμόρφωσαν το τελικό 2 - 4.

Αν και το τέλος είναι καλό στον Πειραιά προβληματίζονται από τα κενά, ειδικά στην άμυνα, που για μια φορά ακόμα ήταν η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας. Ειδικά από τα πλάγια οι γηπεδούχοι δημιούργησαν πολλά ρήγματα. Το ευτυχές τέλος ήρθε χάρη στην αξία των μονάδων και κάποιες περιστασιακές ενέργειες. Για ν' αποφύγει τις περσινές ευρωπαϊκές περιπέτειες ο Ολυμπιακός πρέπει σίγουρα να βελτιώσει αρκετά πράγματα.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Παναγιώτου, Μελαναρχίτης, Χαραλάμπους (74 Λουκά), Φουκαρής, Ενγκομίτης (82 Τσίρσιτς), Τόμιτς, Οκκάς, Μιχαϊλοβιτς, Κρισμάρεβιτς, Πούνας, Λάμπρου (60 Ανδρέου).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Καραταϊδης, Ανατολάκης (45 Καραπιάλης), Πουρσανίδης, Αμανατίδης, Τζόρτζεβιτς, Ιβιτς (70 Γιαννακόπουλος), Λουτσιάνο (90 Γκόγκιτς), Οφορίκουε.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Χωρίς εκπλήξεις

Χωρίς κάποια έκπληξη ολοκληρώθηκε ο Α προκριματικός γύρος στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφού τα φαβορί εύκολα ή δύσκολα κατάφεραν τελικά να προκριθούν. Αναλυτικά τα αποτελέσματα (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα): Ρότορ Βόλγογκραντ (Ρωσία) - Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία) 1 - 2 (1 - 2), Σερβέτ (Ελβετία) - Εκερεν (Βέλγιο) 1 - 2 (4 - 1), ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) - Μόλντε (Νορβηγία) 2 - 0 (0 - 0), Φενέρμπαχτσέ (Τουρκία) - Γκέτεμποργκ (Σουηδία) 1 - 0 (1 - 2), Σίλκεμποργκ (Δανία) - Μούρα Μούρσκα Σόμποτα (Σλοβενία) 2 - 0 (0 - 0), Ιντερ Μπρατισλάβα (Σλοβακία) - Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 2 - 0 (0 - 4), Ζαλγκίρις Βίλνιους (Λιθουανία) - Μπραν Μπρέγκεν (Νορβηγία) 0 - 0 (0 - 1), Τράμπζονσπορ (Τουρκία) - Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία) 1 - 2 (1 - 5), Οτελούλ Γκαλάτσι (Ρουμανία) - Βέιλε (Δανία) 0 - 3 (0 - 3), Στρόμσγκοντσετ (Νορβηγία) - Χάποελ Τελ Αβιβ (Ισραήλ) 1 - 0 (0 - 1), 4 - 2 στα πέναλτι, Αντερλεχτ (Βέλγιο) - Οσιεκ (Κροατία) 2 - 0(1 - 3), Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία) - Ομόνοια Λευκωσίας 2 - 0 (1 - 3), Καζινό Γκρατζ (Αυστρία) - Βάασα (Φινλανδία) 3 - 0 (0 - 0), Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία) - Πολόνια Βαρσοβίας (Πολωνία) 1 - 0 (1 - 0), Μάλμε (Σουηδία) - Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία) 1 - 2 (1 - 1), Κιλμάρνοκ (Σκοτία) - Σίγκμα Ολομουτς (Τσεχία) 0 - 2 (0 - 2), Σαχτιόρ Ντονέτσκ (Ουκρανία) - Ζυρίχη (Ελβετία) 3 - 2 (0 - 4). Η κλήρωση της επόμενης φάσης θα γίνει την Παρασκευή και θα συμμετάσχουν επιπλέον οι σύλλογοι που θ' αποκλειστούν από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΑΕΚ
"Στέπι": "Μπορούμε καλύτερα"

Ικανοποίηση και ελπίδες σκόρπισε στην ΑΕΚ η πρόκριση αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή επιτεύχθηκε. Ολοι πιστεύουν πως η ομάδα άρχισε να ρολάρει και πλέον είναι σε θέση να δείξει τις δυνατότητές της. Ο Στεπάνοβιτς το πρωί μίλησε στους παίχτες και εκτός από τα συγχαρητήρια επισήμανε πως πρέπει να συνεχίσουν έτσι. Σύμφωνα με τον "σερίφη": "Αν έχουμε συνεχώς την ίδια αυτοσυγκέντρωση, έχουμε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης".

Πάντως ο "γερμανοθρεμμένος" τεχνικός... τα 'ψαλε σε τρεις παίχτες που καθυστέρησαν στην προπόνηση. Στη συνέχεια ξεκίνησε την... επιχείρηση προσγείωσης ζητώντας το μυαλό να επιστρέψει στο πρωτάθλημα και στον αγώνα με τον Απόλλωνα. Προβλήματα τραυματισμών αντιμετωπίζουν οι Κασάπης, Καλιτζάκης, Μπαμπούνσκι, Βάιος Καραγιάννης. Η πορεία τους σήμερα και αύριο θα δείξει αν ο Στεπάνοβιτς μπορεί να τους υπολογίζει.

Στο μεταξύ οι προσπάθειες των διοικούντων στρέφονται στην ΟΥΕΦΑ. Ο απαράδεκτος τραυματισμός του Σουτς από κάποιον οπαδό μπορεί να κοστίσει ακριβά. Πριν την κλήρωση λοιπόν, θα προσπαθήσουν με επαφές και συζητήσεις να περιορίσουν την τιμωρία σε χρηματικό πρόστιμο.

ΠΑΟΚ
Νέα αρχή με Αρη

Την πικρία του αποκλεισμού από τη Ρέιτζερς μετρίασε κάπως η πολύ καλή εμφάνιση του ΠΑΟΚ. Οι "ασπρόμαυροι" δίκαια παραπονιούνται για την τύχη τους, αλλά και την έλλειψη ενός παίχτη που θα σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Στην κατάμεστη Τούμπα ο δικέφαλος του βορρά έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Κορυφαίος της συνάντησης αναμφισβήτητα ο Πέρσι Ολιβάρες, που απέσπασε τα θετικά σχόλια όλων. Ο ίδιος στα ελληνικά δήλωσε: "Ας μην ξεχωρίζω εγώ για την απόδοση μου στα παιχνίδια. Φτάνει μ' αυτήν να βοηθάω την ομάδα μου να κερδίζει".

Ομως η Ευρώπη αποτελεί παρελθόν. Η προσπάθεια, όπως επισημαίνουν όλοι, συνεχίζεται με την προσοχή να επικεντρώνεται στο επερχόμενο ντέρμπι με τον Αρη. Από σήμερα οι "ασπρόμαυροι" προετοιμάζονται γι' αυτό. Οπως τόνισε ο Ολιβάρες "μπορεί ν' αποκλειστήκαμε από το ΟΥΕΦΑ, αλλά συνεχίζουμε στους υπόλοιπους στόχους μας. Από το παιχνίδι με τον Αρη κιόλας πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή. Ξέρω ότι πρέπει να κερδίσουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Εστω και αν σε τρία επίσημα παιχνίδια δεν πετύχαμε ακόμα γκολ".

Ντ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
"Κόκκινη" στον Στεφανόπουλο

Πολύ ακριβά "πλήρωσε" ο Δ. Στεφανόπουλος την υπόδειξη ανύπαρκτου πέναλτι στον αγώνα Παναθηναϊκού - Πανηλειακού. Χθες η Επιτροπή Διαιτησίας (ΕΔ) τον απέπεμψε οριστικά από τον πίνακα της Α Εθνικής. Σύμφωνα με τον αρχιδιαιτητή Β. Βουράκη, στην απόφαση βάρυναν και άλλα πειθαρχικά λάθη στα οποία υπέπεσε. Ο πειραιώτης ρέφερι μάλλον θα υποβάλει έφεση. Επίσης με 15 μέρες τιμωρήθηκε ο επόπτης Κωστίδης που ακύρωσε κανονικό γκολ του Δώνη στο παιχνίδι Πανιωνίου - ΑΕΚ.

Ο πρόεδρος της ΕΔ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση: "Σήμερα αποδείξαμε πως δε χωρίζουμε τις ομάδες σε μικρές και μεγάλες. Δεν παίζουμε με το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε αρωγοί στους διαιτητές που θα παίζουν καλά και να 'μαστε άτεγκτοι μ' όσους δε στέκονται στο ύψος των περιστάσεων".

Στο μεταξύ ο Γ. Φασόλης από το Σύνδεσμο της Αθήνας ορίστηκε να διαιτητεύσει το παραδοσιακό ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ - Αρη. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής επιλέχθηκαν να σφυρίξουν: Ιωνικός - Πανιώνιος (Γιανναδάκης), ΑΕΚ - Απόλλωνας (Κωνσταντινίδης), Ολυμπιακός - Ελευσίνα (Βασσάρας), Εθν. Αστέρας - Καβάλα (Μποροβήλος), Ξάνθη - Βέροια (Μήττας), Προοδευτική - Παναθηναϊκός (Παπαδάκος), Ηρακλής - ΟΦΗ (Κασναφέρης), Πανηλειακός - Εθνικός (Δούρος).

Ο Αλιόσα Ασάνοβιτς ήταν χθες ο "μαέστρος" της επιτυχίας του Παναθηναικ

Ο Αλιόσα Ασάνοβιτς ήταν χτες ο "μαέστρος" της επιτυχίας του Παναθηναϊκού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ