ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Συγκρούσεις στην πρωτεύουσα
  • Μάχες στα ανατολικά προάστια της Κινσάσα
  • "Υπό έλεγχο η κατάσταση", δηλώνει η κυβέρνηση του Λοράν Καμπίλα
  • Σιωπούν, παρά την κλιμάκωση, και μιλούν υποκριτικά για "εσωτερικό πρόβλημα" οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ενώ φαίνεται ότι υποστηρίζουν τους αντάρτες. Στο πλευρό της κυβέρνησης Αγκόλα και Ζιμπάμπουε

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Στους δρόμους των προαστίων της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, Κινσάσα, μεταφέρθηκαν, χτες, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις του Προέδρου Λοράν Καμπίλα και των ανταρτών, οι οποίοι χαίρουν της υποστήριξης τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας, που τηρούν σιγή ιχθύος για την κατάσταση και επιμένουν να τη χαρακτηρίζουν "εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης Καμπίλα". Η τροπή των εχθροπραξιών προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της πρωτεύουσας, ενώ η κατάσταση φαίνεται ότι βαίνει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Υπό τις κλαγγές των όπλων και των οβίδων κύλησε η νύχτα στην Κινσάσα, την οποία το πρωί βρήκε να έχει γίνει πεδίο μαχών, τουλάχιστον, στα ανατολικά της προάστια. Μια ημέρα μετά την ενθουσιώδη υποδοχή από χιλιάδες διαδηλωτές του Προέδρου Λοράν Καμπίλα στην πόλη, οι δρόμοι, χτες, ήταν έρημοι και μόνο οι ήχοι πυροβολισμών, αλλά και βαρέων όπλων αντηχούσαν μέχρι το απόγευμα. Πολεμικά ελικόπτερα χτένιζαν από αέρος την πόλη ακατάπαυστα ενώ, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών προαστίων είχε εκκενωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες. Οπως υποστηρίζουν, πάντα, οι ίδιες πηγές οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώνονταν στα προάστια Κιγκασάνι και Κινμπανσέκε, 20 χλμ. ανατολικά του κέντρου της πρωτεύουσας, πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Κινσάσα.

Στην πόλη επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη Δύση μέχρι την Ανατολή του ηλίου, ενώ εκατοντάδες στρατιώτες έχουν στήσει οδικά μπλόκα και διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους στους ελάχιστους πεζούς. Μάλιστα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης έχουν μεταφερθεί τραυματίες και νεκροί στρατιώτες, των οποίων, όμως, ο ακριβής αριθμός δεν έγινε γνωστός.

Μήνυμα για ψυχραιμία και επαγρύπνηση

Σε ζωντανό μήνυμά του προς τον κογκολέζικο λαό μέσω του κρατικού ραδιοφώνου "Φωνή του Λαού", ο υπουργός Πληροφοριών Ντιντιέ Μουμενγκί υπογράμμισε, με κατηγορηματικότητα, ότι "η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο". Ο Μουμενγκί υποστήριξε ότι οι συγκρούσεις που μαίνονται στην πόλη δεν είναι τίποτε άλλο "παρά μια επιχείρηση απομάκρυνσης των δυνάμεων των ανταρτών, από τα δάση που βρίσκονται γύρω από τα ανατολικά προάστια της πόλης, την οποία εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες τα κυβερνητικά στρατεύματα". Ταυτόχρονα, κάλεσε τους κατοίκους της Κινσάσα να επιδείξουν ψυχραιμία και να καταγγείλουν στις αρχές τον οποιονδήποτε υποψιάζονται ότι συνεργάζεται με τους αντάρτες. "Θα είναι ένας μακρύς λαϊκός πόλεμος", κατέληξε ο Ντιντιέ Μουμενγκί, μιλώντας στη "Φωνή του Λαού", η οποία κατήγγειλε όλη την υπόλοιπη ημέρα τη σύμπραξη της Ρουάντα και της Ουγκάντα με τους αντάρτες. Από την άλλη πλευρά, το "Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων" μετέδωσε ότι ο ηγέτης των ανταρτών Μπιζίμα Καράχα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν μέρος της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στο επίκεντρο των μαχών έχουν βρεθεί και τα στρατεύματα της Ζιμπάμπουε και της Αγκόλα που έχουν σπεύσει σε υποστήριξη του Προέδρου Λοράν Καμπίλα, τα οποία υποστηρίζονται από αέρος από πολεμικά αεροσκάφη των χωρών τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αγκόλα, Σαντάνα Πίτρα, δήλωσε, χθες, κατηγορηματικά ότι η χώρα του θα υποστηρίξει με όλα τα δυνατά μέσα την παραμονή στην εξουσία του Λοράν Καμπίλα καθώς αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια των βορείων συνόρων της, αλλά και για τη μη παροχή βοήθειας στην οργάνωση UNITA.

Λαμβάνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ του "αντίπαλου στρατοπέδου", ο υπουργός Προεδρίας της Ρουάντα Πατρίκ Μαζιμπάκα υπογράμμιζε, χθες, από το Κινγκάλι ότι τα στρατεύματα της χώρας του είναι έτοιμα να εισβάλουν στη ΛΔ του Κογκό, προκειμένου να "προστατεύσουν μέλη της φυλής των Τούτσι της Ρουάντα που αποτελούν το στόχο των κυβερνητικών στρατευμάτων" και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει αποστείλει επιστολή σχετικού ενημερωτικού περιεχομένου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Παρά την επικίνδυνη τροπή των εχθροπραξιών, στις οποίες, πλέον, εμπλέκονται όλο και περισσότερες αφρικανικές χώρες, τόσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που έχουν στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή, όσο και ο ΟΗΕ αρκούνται σε ευχές για επίτευξη πολιτικής λύσης επιμένοντας να χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως "εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης Καμπίλα". Η στάση αυτή επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Κινσάσα ότι οι αντάρτες υποστηρίζονται, εκτός από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα, και από πολύ ισχυρότερες δυνάμεις όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία, οι οποίες επιθυμούν, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Λοράν Καμπίλα, να "επαναποικιοποιήσουν τη ΛΔ του Κονγκό και να συνεχίσουν την εκμετάλλευση των πόρων του ανενόχλητοι, όπως έκαναν και υποστηρίζοντας επί χρόνια τον δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ηξεις - αφήξεις του "Απελευθερωτικού Στρατού"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Ενώ πληροφορίες για νέες σποραδικές συγκρούσεις στο Κόσσοβο έρχονταν στο φως της δημοσιότητας, ο πολιτικός εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) Αντεμ Ντεμάτσι προχωρούσε σε... μπαράζ αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων: από τη μια έλεγε (στο Ασοσιέιτεντ Πρες) πως δε θα απέκλειε "διαπραγμάτευση με τους Σέρβους" για το μέλλον της επαρχίας, αφού ούτε ο στρατός του Βελιγραδίου, ούτε οι αντάρτες "μπορούν να νικήσουν". Από την άλλη διατυμπάνιζε (στο Γαλλικό Πρακτορείο) πως οι άνδρες του UCK θα συνεχίσουν τον "αντάρτικο αγώνα" τους εναντίον των σερβικών δυνάμεων έως ότου οι Αλβανοί της επαρχίας "αποκτήσουν την ελευθερία τους". Γνωρίσματα "σύγχυσης"; Μάλλον όχι. Ο Ντεμάτσι πιθανώς επιχειρεί να δώσει εικόνα "διαλλακτικού" αφ' ενός και να "πιέσει" το Βελιγράδι αφ' ετέρου. " (Τα πράγματα) είναι πιο δύσκολα για τη Σερβία επειδή ο UCK αριθμεί αυτή τη στιγμή 30.000 ενόπλους και όταν όλοι τους αναπτυχθούν σε όλο το Κοσσυφοπέδιο οι Σέρβοι δε θα ξέρουν τι να πρωτοκάνουν", λέει. Και προσθέτει: οι σερβικές δυνάμεις είναι σήμερα "παντού" αντιμέτωπες με το αντάρτικο. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, όταν το ένα από τα μέρη (ο UCK) δεν μπορεί να αντιπαρατάξει βαρέα όπλα".

Στο μεταξύ από τη Βόννη, ο Μπουγιάρ Μπουκόσι, εξόριστος "πρωθυπουργός" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες των Κοσσοβάρων να "συσπειρωθούν" γύρω από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UCK).

"Ενόψει της σερβικής επιθετικότητας, οι πολιτικοί πρέπει (...) να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να υποστηρίξουν το μέτωπο λαϊκής αντίστασης", δήλωσε στην εφημερίδα Bujku.

"Μόνο η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου" μπορεί να εγγυηθεί μια διαρκή ειρήνη στα Βαλκάνια, πρόσθεσε ο ίδιος. Κάθε λύση που δε θα λαμβάνει υπόψη τις φιλοδοξίες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία "θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία", κατέληξε...

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Φόλκερ Ρίε προειδοποίησε τους Σέρβους ότι πρέπει να "αναμένουν στρατιωτική ενέργεια, εφόσον συνεχίσουν τις επιθετικές ενέργειές τους στο Κοσσυφοπέδιο".

Μιλώντας στη "Φρανκφούρτερ Ρουντσάου" και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρίε είπε πως "το ΝΑΤΟ οργανώνεται ενόψει αεροπορικών επιθέσεων και κανένας δεν πρέπει να πιστεύει ότι άλλοι τον προστατεύουν με το βέτο τους".

Ο Ρίε πρόσθεσε ότι "θα υπάρξει γερμανική συμμετοχή", κι αρνήθηκε να "αποκλείσει" ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Μπούντεσταγκ έγκριση της πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Θα προτείνουν εκεχειρία οι Κούρδοι

ΑΓΚΥΡΑ. -

Φαίνεται πως το κουρδικό "αυτονομιστικό" κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) προτίθεται, διά χειλέων του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να προτείνει εκεχειρία με την ευκαιρία της ανάληψης της ηγεσίας του στρατού από τον "μετριοπαθή" Χουσεϊν Κιβρίκογλου.

Σε δεκαεννέα ανέρχονται οι νεκροί στις "καθιερωμένες" συγκρούσεις Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδιδε χθες το ("ημιεπίσημο") πρακτορείο "Ανατολή".

Πηγές της ασφάλειας στο Ντιαρμπακίρ ανακοίνωσαν πως 12 αντάρτες του PKK και δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε τρεις επαρχίες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, χωρίς να προσδιορίσουν πότε σημειώθηκαν οι συγκρούσεις.

Πέντε ακόμη Κούρδοι αντάρτες "σκοτώθηκαν στην επαρχία Ερζιντσάν, νωρίς χτες", κατά το "Ανατολή", που μετέδωσε ότι "δεν υπήρξαν απώλειες" των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στην επαρχία Χάκαρι, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο παιδιά τραυματίστηκαν, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη στην περιοχή Γιουκσέκοβα, περίπου 50 χιλιόμετρα από τα ιρανικά σύνορα.

Πάντως, ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, θα προτείνει κάτι σαν κατάπαυση του πυρός στον ένοπλο αγώνα που διεξάγει από το 1984 το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ο Εμίν Καγιά, εκπρόσωπος του Κουρδικού Κέντρου Πληροφόρησης στη Γερμανία, είπε σχετικά στο "Ρόιτερς" πως "ο πρόεδρος θα ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός την Παρασκευή". Αλλες κουρδικές πηγές υποστήριζαν ότι η ανακοίνωση του Οτζαλάν θα έχει τη μορφή πρότασης.

Η ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός σχεδόν θα "συμπέσει" με την ανάληψη της αρχηγίας των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, την Κυριακή, από το στρατηγό Χουσεϊν Κιβρίκογλου, που θα διαδεχτεί τον στρατηγό Ισμαήλ Χακί Καρανταγί.

Το ΡΚΚ, λένε πηγές προσκείμενες σ' αυτό, θέλει να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο και να απόσχει από ένοπλες συγκρούσεις ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου του 1999. Αλλά ουδεμία ένδειξη μεταστροφής της πάγιας ρητορικής της Αγκυρας ("δε συνομιλούμε με τρομοκράτες") υπάρχει...

Στους δρόμους της πρωτεύουσας μεταφέρθηκαν οι συγκρούσεις
Ρεκόρ ανεργίας στη Νότια Κορέα

ΣΕΟΥΛ.-

Δραματική αύξηση παρουσίασε και αυτό το μήνα η ανεργία στη χώρα, ανεβάζοντας το ποσοστό σε 7,6% για το μήνα Ιούλη και σε 1,65 εκατομμύρια τον αριθμό των ανέργων, ενώ το μήνα Ιούνη βρισκόταν στο 7% και το Μάη στο 6,9%. Η κατάσταση είναι τραγική, ενώ και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες αφού υπολογίζεται από τους ειδικούς αναλυτές ότι η αυξητική αυτή τάση θα συνεχίζεται και μέχρι το τέλος του χρόνου αφού πάνω από το 8% - δηλαδή πάνω από 2 εκατομμύρια - του παραγωγικού δυναμικού της χώρας θα είναι άνεργοι, θα είναι και ρεκόρ για τη χώρα μετά από 32 έτη.

"Η ανεργία αυξάνεται πολύ γρήγορα και πολύ επικίνδυνα", δήλωσε ο Ο Σου Γουόν, ερευνητής για την ασφαλιστική και επενδυτική εταιρία "Ντόνγκγουόν". Οι αιτίες στις οποίες οι "αναλυτές" αποδίδουν αυτήν την αύξηση δεν είναι άλλες από την τρικλιζόμενη οικονομία της χώρας και το παράλληλο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων μετά την έκκληση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης για έκτακτη οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ