ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Κραχ στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο!

Πανικός στην οδό Σοφοκλέους και πλήρης κατάρρευση των τιμών. Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνώντων που στέλνουν συστηματικά τους απλούς πολίτες στο Χρηματιστήριο. Ανησυχία για τη σημερινή συνεδρίαση

Πλήρης κατάρρευση των τιμών σημειώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, όπου σε συνθήκες πανικού, ο Γενικός Δείκτης έχασε 7,7%! Το ποσοστό αυτό είναι πολύ σημαντικό και όπως βεβαιώνουν παράγοντες του Χρηματιστηρίου, σημειώνεται για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του συστήματος των ανώτατων επιτρεπόμενων διακυμάνσεων που έχει οριστεί στο 8%. Η κατάσταση μάλιστα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού όχι μόνο οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν με -8%, αλλά εντολές για πωλήσεις εκατομμυρίων μετοχών έμειναν ανεκτέλεστες. Με δεδομένο ότι οι πτωτικές τάσεις θα συνεχιστούν, τεράστιες είναι οι ευθύνες που επωμίζεται η κυβέρνηση και το μεγάλο μέρος των Μέσων Ενημέρωσης, που σπρώχνουν συστηματικά στο τζόγο της οδού Σοφοκλέους δεκάδες χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες, πολλοί από τους οποίους βλέπουν τώρα να εξανεμίζεται μέρος των αποταμιεύσεών τους που είχαν τοποθετήσει στο Χρηματιστήριο και σε διάφορες εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων για... καλύτερα.

Ιδιαίτερα σημαντικό αυτές τις μέρες και όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι εκείνοι που κάτω από τις όποιες συνθήκες έχουν βάλει μέρος των αποταμιεύσεών τους στο Χρηματιστήριο, να μην πανικοβληθούν. Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν πως όσοι λόγω συγκυριών εξωθούνται σε πωλήσεις τίτλων με ζημιά, στην πραγματικότητα αποτελούν τα θύματα από τα οποία κερδίζουν οι λογής λογής "θεσμικοί επενδυτές", είτε πρόκειται για τις ελληνικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους, είτε για τους "μεγάλους πελάτες" της Σοφοκλέους, είτε για τους περιβόητους "ξένους επενδυτές".

Η συνεδρίαση

Η χτεσινή συνεδρίαση από την αρχή ήταν νευρική και με πτωτικές τάσεις που αποδόθηκαν στην... καθυστερημένη κατά μία μέρα αντίδραση της ελληνικής αγοράς μετά τις προχτεσινές εξελίξεις στη Ρωσία. Μάλιστα, ορισμένοι έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η εικόνα είναι δυνατόν ν' αναστραφεί στα πλαίσια της χτεσινής μέρας. Η αλήθεια είναι ότι πριν κλείσει το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, όταν ο δείκτης έχανε περί το 5%, σημειώθηκαν κάποιες πράξεις που επέτρεψαν στο γενικό δείκτη να κινηθεί για μερικά λεπτά της ώρας με μικρότερες απώλειες, ωστόσο από 11.30 και μετά, ο πανικός άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν μετοχές κατά δεκάδες να φτάνουν στα κατώτερα επιτρεπόμενα όρια των απωλειών του 8% και στη συνέχεια να "κλειδώνονται" σ' αυτά τα επίπεδα χωρίς καν να γίνονται συναλλαγές. Χαρακτηριστικά για την κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι: Από τις 255 μετοχές που διακινήθηκαν οι 237 είχαν απώλειες στις τιμές τους. Από αυτές 121 "έχασαν" το απόλυτο όριο του 8%, ενώ ακόμα 25 μετοχές είχαν απώλειες της τάξης του 7,9%!

Το χειρότερο, όπως επισημαίνουν παράγοντες που δεν εθελοτυφλούν, είναι ότι στο τέλος της συνεδρίασης υπήρχαν εντολές για πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων μετοχών, που αν κάτι δεν αλλάξει μέχρι αύριο το πρωί στις χρηματαγορές, θα αποτελέσουν "βαρίδι" και κατά τη σημερινή συνεδρίαση της οδού Σοφοκλέους. Αξίζει ν' αναφερθεί ότι τη στιγμή του χτεσινού κλεισίματος της συνεδρίασης και ενώ για αρκετές μετοχές οι συναλλαγές ουσιαστικά είχαν ολοκληρωθεί πολύ πριν λόγω απουσίας αγοραστών, υπήρχαν ανεξέλεγκτες εντολές για 604.360 μετοχές των "Ελληνικών Πετρελαίων", 510.320 του ΟΤΕ, 408.860 της Εμπορικής, 324.680 της Ιονικής, 222.175 της Εθνικής, 136.600 της "Κόκα - Κόλα", 103.610 της "Στρίντζις Λάιν", και αρκετές δεκάδες χιλιάδες για σημαντικό αριθμό μετοχών.

Οι εξελίξεις στην οδό Σοφοκλέους, είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης και πολύμορφης κρίσης που μαστίζει τη ρωσική οικονομία και τις χρηματαγορές της Μόσχας. Είναι φυσικό, εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες (από εκείνους που τα πάντα τα θεωρούν φυσιολογικά και αντικειμενικά) όταν ένας επενδυτής έχει τοποθετήσει 2.000 μονάδες στη Ρωσία και από 800 σε πέντε άλλες αγορές, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ευελπιστώντας να έχει αποδόσεις της τάξης του 30%, όταν χάνει 40% στη Ρωσία "αναγκάζεται" να ρευστοποιήσει στις άλλες αγορές έστω και με κέρδη πολύ χαμηλότερα του 30%. Με αυτόν τον τρόπο... μειώνει σημαντικά τη ζημιά που είχε στη μία αγορά, άσχετα και ανεξάρτητα αν προκαλεί κλυδωνισμούς και αναστάτωση στις υπόλοιπες αγορές.

Σε μερίδα του Τύπου ενδέχεται να εμφανιστούν σήμερα αριθμοί που θα υποστηρίζουν πως μέσα σε λίγες μέρες στη Σοφοκλέους χάθηκαν 1,5 - 1,8 τρισεκατομμύρια δραχμές. Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους μη μυημένους στο τζόγο του Χρηματιστηρίου έχασαν πράγματι μέρος από τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει σε διάφορα "χαρτιά", οποιαδήποτε προσπάθεια αποτίμησης αυτών των απωλειών με αναγωγές σε περίεργους δείκτες όπως "αθροιστική αξία του συνόλου των εισηγμένων μετοχών", είναι εκτός πραγματικότητας και δεν έχει βάση, όπως βάση δεν είχαν και οι εκτιμήσεις που προ καιρού έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες η Σοφοκλέους "πρόσφερε" κέρδη 4 και 5 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Ανεξάρτητα πάντως από τις όποιες "απώλειες" και "κέρδη" παρουσιάζονται στο Χρηματιστήριο, το κυριότερο είναι ότι τέτοιου είδους και τόσο έντονες διακυμάνσεις των δεικτών του, δεν αντικατοπτρίζουν αλλαγές και διακυμάνσεις στο τομέα της οικονομίας της χώρας, ανεξάρτητα βέβαια από το γεγονός ότι η τελευταία βρίσκεται σε κατάσταση επιτεινόμενης κρίσης.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Κρίση; Εμείς συνεχίζουμε τις ιδιωτικοποιήσεις...

Σαν το τίμημα της... επιτυχίας, προβάλλει με τον πλέον προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση το κραχ που σημειώθηκε στην ελληνική χρηματαγορά. Επισπεύδονται οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΤΕ και ΚΑΕ

Ενώ η οικονομική - χρηματιστηριακή κρίση, απλώνεται απειλητικά σ' ολόκληρο τον πλανήτη, η κυβέρνηση Σημίτη έσπευσε από τη μια να διασκεδάσει τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας και από την άλλη να διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αφορά τον ΟΤΕ, την Ιονική και τα ΚΑΕ, όχι μόνο δε θα επηρεαστεί από τις διεθνείς αυτές εξελίξεις, αλλά θα επισπευστεί... Η κυβέρνηση λοιπόν Σημίτη, με έκτακτη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Παπαντωνίου, για το μόνο που εγγυήθηκε χτες ήταν ότι θα επισπευστεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει!

Αναφερόμενος στις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, και κινούμενος αυστηρά στη λογική πως τάχα η παγκοσμιοποίηση της ασυδοσίας του πολυεθνικού κεφαλαίου είναι μονόδρομος, που αφορά και τη χώρα μας, μίλησε για διεθνή οικονομική - χρηματιστηριακή κρίση με επίκεντρο την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, άλλα και άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, οι χώρες της Ν.Α. Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, ενώ εξέφρασε φόβους και για τις αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Λόγω των πιέσεων που δέχονται τα νομίσματα των δύο αυτών χωρών, είπε, εκφράζονται φόβοι ότι αν η Κίνα εξαναγκαστεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, αυτό θα σηματοδοτήσει ένα νέο κύκλο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων από τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, κάτι που θα οδηγήσει σε γενικότερη αστάθεια.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μεταφέροντας ουσιαστικά τις απόψεις του διεθνούς κεφαλαίου, ανέφερε ότι αν δοθεί οικονομική βοήθεια προς το καθεστώς Γιέλτσιν, αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με λήψη "διαρθρωτικών μέτρων" από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης, μια και σε διαφορετική περίπτωση η βοήθεια που θα προσφερθεί δε θα έχει αποτελέσματα. Αναγνώρισε όμως ότι όσο θα συνεχιστεί η οικονομική κρίση στη Ρωσία, αυτή θα συνεχίσει να επηρεάζει και τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ειδικά τις χώρες που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στη ρωσική αγορά, ενώ δεν απέκλεισε ανακύκλωση της κρίσης στο προσεχές διάστημα. Είναι εμφανές ότι καμία από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δε θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει οικονομικά τη Ρωσία, καθώς το καθεστώς Γιέλτσιν έχει φέρει τη μεγάλη αυτή χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Από την άλλη πλευρά η συνέχιση της ρωσικής κρίσης αποτελεί παράγοντα αστάθειας για όλη την Ευρώπη.

Η πολιτική ξεπουλήματος

Αναφερόμενος στο θέμα του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έσπευσε να κάνει συμπληρωματική δήλωση, καθώς, στην πρώτη του τοποθέτηση, είχε αφήσει να διαφανεί ότι, αν συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι διεθνείς αναταράξεις, ίσως να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης. Στη συνέχεια όμως το... ξανασκέφτηκε πιο ψύχραιμα, οπότε και δήλωσε ότι "όχι μόνο δε θα υπάρξει καμία αναβολή, αλλά θα επιδιωχτεί επίσπευση και στον ΟΤΕ και στα ΚΑΕ... ".Η γη δηλαδή μπορεί να βουλιάξει, αλλά η κυβέρνηση Σημίτη τις ιδιωτικοποιήσεις θα τις κάνει.

Στα άλλα σημεία της συνέντευξής του ο Γ. Παπαντωνίου - διασκεδάζοντας τις χθεσινές αρνητικές εντυπώσεις - πρόβαλε την άποψη ότι στη χώρα μας συμβαίνει ό,τι συμβαίνει λόγω των... επιτυχιών της ελληνικής οικονομίας! "Πληρώνουμε το μέτρο της οικονομικής επιτυχίας", ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ σε άλλο σημείο χαρακτήρισε "ιστορικής σημασίας" της απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποτιμήσει τη δραχμή και να την εντάξει στο σύστημα των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Και οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν μέσω των διεθνών αναταράξεων, όπου μιας μόνο ημέρας εκροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων από την ελληνική αγορά, δημιούργησαν πανικό στα κυβερνητικά επιτελεία.

Σεισμικές δονήσεις στην αγορά ομολόγων

Σεισμικές δονήσεις εκδηλώθηκαν χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε κατά 7,7%, αλλά και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Οι διαπραγματεύσεις μάλιστα των ομολόγων διακόπηκαν ελλείψει αγοραστών, ενώ νέα μεγάλη πτώση των τιμών τους εκδηλώθηκε και χτες. Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όλη την άλλη περίοδο χρυσοπληρώνει τους αγοραστές των κρατικών τίτλων με τα υψηλά επιτόκια που τους προσφέρει, χτες έκανε και νέα παρέμβαση, επαναγοράζοντας κρατικούς τίτλους σε υψηλές τιμές, προκειμένου να ανακόψει τις μαζικές ρευστοποιήσεις που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα, προσέφερε 30 δισ. δραχμές και αγόρασε 7ετή ομόλογα στην τιμή των 98,40 δραχμών, 40 δισ. δραχμές για την αγορά 10ετών στην τιμή των 102,10 δραχμών και 30 δισ. δραχμές για την αγορά 15ετών ομολόγων στην τιμή των 97,93 δραχμών. Συνολικά διέθεσε το ποσό των 100 δισ. δραχμών. Στο ίδιο μήκος κύματος η Τράπεζα της Ελλάδας θα αγοράσει σήμερα ομόλογα για διάστημα 14 ημερών προσφέροντας επιτόκιο 14%! Πρόκειται για μέτρα που στόχο έχουν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των ομολόγων, υπό το φόβο της κατάρρευσης της αγοράς, όπως έγινε και στην περσινή νομισματική κρίση, μέτρα όμως που έχουν κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω του προϋπολογισμού.

Σχετικά μικρές ήταν χτες οι εκροές συναλλάγματος, καθώς έφτασαν τα 400 - 450 εκατ. δολάρια, σε σχέση με τις εκροές ύψους 1,7 δισ. δραχμών που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη. Το στοιχείο αυτό επιχείρησε να εκμεταλλευτεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ισχυριζόμενος ότι η σταθερή οικονομική πορεία τα τέσσερα τελευταία χρόνια "έχει πείσει τις διεθνείς αγορές"! Για το σχετικά μικρό ύψος των χτεσινών εκροών τραπεζικοί παράγοντες εξέφρασαν την άποψη ότι είτε οι μαζικές ρευστοποιήσεις της προηγούμενης Τετάρτης έγιναν υπό το φόβο της υποτίμησης της δραχμής - οπότε χτες το φαινόμενο εκδηλώθηκε σε μικρότερη ένταση - είτε η διακοπή των αγοραπωλησιών στην αγορά ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ρευστοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ