Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Κρίση; Εμείς συνεχίζουμε τις ιδιωτικοποιήσεις...

Σαν το τίμημα της... επιτυχίας, προβάλλει με τον πλέον προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση το κραχ που σημειώθηκε στην ελληνική χρηματαγορά. Επισπεύδονται οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΤΕ και ΚΑΕ

Ενώ η οικονομική - χρηματιστηριακή κρίση, απλώνεται απειλητικά σ' ολόκληρο τον πλανήτη, η κυβέρνηση Σημίτη έσπευσε από τη μια να διασκεδάσει τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας και από την άλλη να διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αφορά τον ΟΤΕ, την Ιονική και τα ΚΑΕ, όχι μόνο δε θα επηρεαστεί από τις διεθνείς αυτές εξελίξεις, αλλά θα επισπευστεί... Η κυβέρνηση λοιπόν Σημίτη, με έκτακτη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Παπαντωνίου, για το μόνο που εγγυήθηκε χτες ήταν ότι θα επισπευστεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει!

Αναφερόμενος στις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, και κινούμενος αυστηρά στη λογική πως τάχα η παγκοσμιοποίηση της ασυδοσίας του πολυεθνικού κεφαλαίου είναι μονόδρομος, που αφορά και τη χώρα μας, μίλησε για διεθνή οικονομική - χρηματιστηριακή κρίση με επίκεντρο την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, άλλα και άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, οι χώρες της Ν.Α. Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, ενώ εξέφρασε φόβους και για τις αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Λόγω των πιέσεων που δέχονται τα νομίσματα των δύο αυτών χωρών, είπε, εκφράζονται φόβοι ότι αν η Κίνα εξαναγκαστεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, αυτό θα σηματοδοτήσει ένα νέο κύκλο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων από τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, κάτι που θα οδηγήσει σε γενικότερη αστάθεια.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μεταφέροντας ουσιαστικά τις απόψεις του διεθνούς κεφαλαίου, ανέφερε ότι αν δοθεί οικονομική βοήθεια προς το καθεστώς Γιέλτσιν, αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με λήψη "διαρθρωτικών μέτρων" από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης, μια και σε διαφορετική περίπτωση η βοήθεια που θα προσφερθεί δε θα έχει αποτελέσματα. Αναγνώρισε όμως ότι όσο θα συνεχιστεί η οικονομική κρίση στη Ρωσία, αυτή θα συνεχίσει να επηρεάζει και τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ειδικά τις χώρες που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στη ρωσική αγορά, ενώ δεν απέκλεισε ανακύκλωση της κρίσης στο προσεχές διάστημα. Είναι εμφανές ότι καμία από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δε θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει οικονομικά τη Ρωσία, καθώς το καθεστώς Γιέλτσιν έχει φέρει τη μεγάλη αυτή χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Από την άλλη πλευρά η συνέχιση της ρωσικής κρίσης αποτελεί παράγοντα αστάθειας για όλη την Ευρώπη.

Η πολιτική ξεπουλήματος

Αναφερόμενος στο θέμα του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έσπευσε να κάνει συμπληρωματική δήλωση, καθώς, στην πρώτη του τοποθέτηση, είχε αφήσει να διαφανεί ότι, αν συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι διεθνείς αναταράξεις, ίσως να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης. Στη συνέχεια όμως το... ξανασκέφτηκε πιο ψύχραιμα, οπότε και δήλωσε ότι "όχι μόνο δε θα υπάρξει καμία αναβολή, αλλά θα επιδιωχτεί επίσπευση και στον ΟΤΕ και στα ΚΑΕ... ".Η γη δηλαδή μπορεί να βουλιάξει, αλλά η κυβέρνηση Σημίτη τις ιδιωτικοποιήσεις θα τις κάνει.

Στα άλλα σημεία της συνέντευξής του ο Γ. Παπαντωνίου - διασκεδάζοντας τις χθεσινές αρνητικές εντυπώσεις - πρόβαλε την άποψη ότι στη χώρα μας συμβαίνει ό,τι συμβαίνει λόγω των... επιτυχιών της ελληνικής οικονομίας! "Πληρώνουμε το μέτρο της οικονομικής επιτυχίας", ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ σε άλλο σημείο χαρακτήρισε "ιστορικής σημασίας" της απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποτιμήσει τη δραχμή και να την εντάξει στο σύστημα των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Και οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν μέσω των διεθνών αναταράξεων, όπου μιας μόνο ημέρας εκροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων από την ελληνική αγορά, δημιούργησαν πανικό στα κυβερνητικά επιτελεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ