Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1999
"Υπό το μηδέν" οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ

Δόθησε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος - εντολή της κυβέρνησης προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για τους μισθούς της επόμενης χρονιάς

"Υπό το μηδέν" θα είναι η εισοδηματική πολιτική στις ΔΕΚΟ και για το 1999, αφού η κυβέρνηση δίνοντας "σάρκα και οστά" στην αξίωση της άρχουσας τάξης για "λιτότητα χωρίς τέλος" φέρεται αποφασισμένη να περικόψει για μια ακόμα χρονιά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Οπως προκύπτει μάλιστα από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα την κατάρτιση των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, το πιο πιθανό είναι ότι το 1999 πολλοί από τους εργαζόμενους θα δουν και πάλι να μειώνονται ακόμα και οι ονομαστικές τους αποδοχές!

Με την εγκύκλιό της η κυβέρνηση δίνει εντολή στις διορισμένες από την ίδια διοικήσεις των ΔΕΚΟ να καταρτίσουν τον ισολογισμό τους βάσει της αρχής ότι "το ανώτατο όριο των πάσης φύσεως δαπανών προσωπικού που επιβαρύνουν την επιχείρηση σε ετήσια βάση για το 1999, δε θα πρέπει να υπερβαίνει κατ' άτομο το 2,5%"! Το 2,5% που φαίνεται ως ποσοστό στη συγκεκριμένη διατύπωση είναι βέβαια ψευδεπίγραφο για πολλούς λόγους. Κατ' αρχήν, και με δεδομένο ότι ο επίσημος στόχος για τον πληθωρισμό του 1999 είναι επίσης 2,5%, για τους εργαζόμενους ακόμα κι αν δίνονταν τέτοιες αυξήσεις θα ισοδυναμούσαν με "ΜΗΔΕΝ", αφού δε βελτιώνεται στο ελάχιστο η αγοραστική τους δύναμη. Επιπρόσθετα, όμως, στο ποσοστό αυτό συνυπολογίζεται και η ωρίμανση που έχουν οι αποδοχές των εργαζομένων (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τα μισθολογικά κλιμάκια), οι οποίες ασφαλώς δεν αποτελούν μέρος της εισοδηματικής πολιτικής. Τρίτον, η διατύπωση που λέει "κατ' άτομο 2,5%", είναι φανερό ότι στοχεύει στο να μειώσει τη μισθοδοτική δαπάνη των ΔΕΚΟ, αφού στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποχωρήσεις από την εργασία (λόγω συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους) και άρα μείωση του προσωπικού τους, θα μειώνεται και το κονδύλι που προορίζεται για τους μισθούς. Πρόσθετη απώλεια για τους μισθούς του 1999 είναι πολύ πιθανό να προκληθεί και εξαιτίας των αλλαγών που ενδέχεται να γίνουν στη φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα ακόμα και οι 100 - 150 δραχμές "αυξήσεις" που θα δοθούν να... απορροφηθούν από μια αυξημένη παρακράτηση φόρου.

Το πνεύμα, πάντως, της εγκυκλίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης. Και ο προϋπολογισμό του 1999 εντάσσεται "στα πλαίσια του επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 1998 - 2001", τα αποτελέσματα του οποίου εδώ και καιρό γεύονται οι εργαζόμενοι της χώρας. Πέρα, λοιπόν, από την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, "συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική, στο πλαίσιο σταθεροποίησης της οικονομίας", προβλέπεται ακόμα "περιορισμός των προσλήψεων", "περιστολή των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου" και όπως είναι γνωστό, και βάσει νόμου έχει επιβληθεί, οι "επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις συνολικές επιχορηγήσεις του οικονομικού έτους 1998", που ήταν καθηλωμένες στα επίπεδα του 1996!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ