ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων του ΟΤΕ στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει μέχρι και το 45% του Οργανισμού, περιορίζοντας τη συμμετοχή του δημοσίου στο 55%, όπως προβλέπει και η τροπολογία που κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή.

Με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΕΣΚ - ΟΤΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την προκλητική και αντιλαϊκή ενέργειά της και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση για να μην παραδοθεί οριστικά ο ΟΤΕ στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Η ΕΣΚ επισημαίνει ότι τις ίδιες μέρες που η κρίση των χρηματιστηρίων ξαναχτυπά με σφοδρότητα την οικονομία και τη δραχμή, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροπολογία για την αύξηση μετοχοποίησης του ΟΤΕ στο 45%, στοχεύοντας στην εκχώρησή του στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα και κυρίως στα αμερικανικά.

"Είναι βέβαιο - σχολιάζει η παράταξη - πως οι "θεσμικοί επενδυτές" που προσδοκά να ελκύσει στον ΟΤΕ η κυβέρνηση, θα είναι σαν τους "άγνωστους και πιθανών ύποπτων λοιπών στοιχείων" που εμφανίστηκαν από το πουθενά, για την εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας. Θα είναι σαν αυτούς - ντόπιους και ξένους - που αυτές τις ημέρες κερδοσκοπούν και εκβιάζουν σε βάρος της οικονομίας της χώρας".

Κρίνοντας την τακτική της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, τη δύσκολη αυτή ώρα για την πορεία και το μέλλον της πιο κερδοφόρας ΔΕΚΟ, η παράταξη καταγγέλλει πως το προεδρείο της ΟΜΕ - ΟΤΕ, στο δελτίο που εξέδωσε, "βάζει τη λογική των "ανταλλαγμάτων" ("εξασφάλιση" ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής προοπτικής του προσωπικού), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί τη νέα μετοχοποίηση στο όνομα τέτοιων δήθεν "ρυθμίσεων"". Με αυτό τον τρόπο - συνεχίζει η ανακοίνωση - καλλιεργεί αυταπάτες στους συναδέλφους και οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα στον ΟΤΕ, σε ακόμη μία υποχώρηση σε βάρος του Οργανισμού και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Καταλήγοντας η ΕΣΚ - ΟΤΕ, τονίζει πως "σήμερα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη και ουσιαστική η πρότασή της για ΟΤΕ 100% δημόσιο, σύγχρονο, αποδοτικό, κοινωφελή, μοχλό παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας και παρά τις αρνητικές εξελίξεις θα εξακολουθεί να παλεύει για την υλοποίησή της".

Την αγανάκτησή της για τους απαράδεκτους κυβερνητικούς χειρισμούς εκφράζει και η ΠΕΤ - ΟΤΕ που εκπροσωπεί 10.000 τεχνικούς του Οργανισμού. Με ανακοίνωσή του, το σωματείο ζητάει την απόσυρση της τροπολογίας, που "φανερώνει το εφήμερο του οικονομικού σχεδιασμού και των εσφαλμένων ενεργειών στα μεγάλα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας".

Για τροπολογία που δρομολογεί την εκποίηση της κερδοφόρας και στρατηγικής επιχείρησης των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, κάνει λόγο το ΕΚΑ και δηλώνει ότι κάθε τέτοια προσπάθεια το βρίσκει αντίθετο. Η διοίκηση του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και τονίζει ότι τα κέρδη της επιχείρησης επιτρέπουν τη χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων του ΟΤΕ και ότι η αύξηση της μετοχοποίησης εξυπηρετεί μόνο την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Με τη συμπλήρωση 54 χρόνων από το ολοκαύτωμα στα Ανω Παλαιά Σφαγεία, από τους ναζιστές, το Παράρτημα Πετραλώνων, Θησείου και Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ και ο Προσφυγικός Σύλλογος "Η Ελπίδα" οργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής, η οποία πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 29 Αυγούστου και ώρα 7 μ.μ.
  • Σήμερα και αύριο ολοκληρώνεται η εκδρομή - προσκύνημα που διοργανώνει τις 28, 29 και 30-8-1998,η ΚΟΒ Χαϊδαρίου, στη μνήμη των αγωνιστών και των πεσόντων του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στους Νομούς Πέλλας και Κιλκίς. Θα συμμετάσχει, επίσης, στην εκδήλωση προς τιμήν της πρώτης αντάρτικης ομάδας του Νότιου Ολύμπου, στις Καρυές Ολύμπου.
  • Τους ήρωες του ΕΛΑΣ που έπεσαν στη μάχη του Σαλίγκαρου (Κάζας) ενάντια στους κατακτητές, θα τιμήσουν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ περιοχής Θριασίου και Θηβών καθώς και η Κοινότητα Οινόης,αύριο Κυριακή 30 Αυγούστου και ώρα 10.30 π.μ.
  • Ο Δήμος Αλμυρού Βόλου και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αλμυρού Βόλου οργανώνουν αύριο Κυριακή 30 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ.,εκδήλωση - προσκύνημα στο Ηρώο του Νεκροταφείου Αλμυρού, για τους 35 εκτελεσθέντες στην περιοχή από τα στρατεύματα Κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Χαλάστρας Θεσσαλονίκης και η Κοινότητα Ανατολικού θα τελέσουν σήμερα Σάββατο 29 Αυγούστου,στις 9.30 το πρωί,μνημόσυνο στη μνήμη των Θανάση Πελτέκη και Κώστα Γκέγκα, που βρήκαν φρικτό θάνατο από τα τάγματα ασφαλείας του Πούλου στις 29 Αυγούστου του 1944. Η τελετή θα γίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Κοινότητας Ανατολικού.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μόνο από τα φαρμακεία

Τα προϊόντα (σκευάσματα) συμπληρωμάτων διατροφής θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ' αριθμόν 3207/98 απόφασή του, απορρίπτοντας προσφυγές ιδιοκτητών καταστημάτων διάθεσης ειδών υγιεινής διατροφής, που ζητούσαν την ακύρωση της από 19-10-1995 απόφασης του υπουργού Υγείας για την κυκλοφορία συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, είναι θεμιτή η επιβαλλόμενη με την υπουργική απόφαση αποκλειστική διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής από τα φαρμακεία και μόνο, καθώς σε αυτά είναι ευχερέστερος ο έλεγχος της κυκλοφορίας τους από τα αρμόδια όργανα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου.

Απέρριψε ως αναρμόδιο το ΣτΕ την αίτηση του Σπ. Γιασαφάκη, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο της χρηματιστηριακής εταιρίας "ΔΕΛΤΑ" στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και ζητούσε την αναστολή προστίμου ύψους 60 εκατομμυρίων δραχμών που του έχει επιβληθεί για παράβαση των διατάξεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι η εν λόγω αίτηση πρέπει να απορριφθεί γιατί ο έλεγχος της νομιμότητάς της δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του ΣτΕ, αλλά των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα και παππού

ΠΑΝΤΑΖΗ Κ. ΝΟΥΛΗ

Καθηγητή ετών 90

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 29.8.98 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Παναγίτσας Κηπουπόλεως.

Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο της Πετρούπολης.

Η κόρη: Ευγενία.

Τα εγγόνια: Σταυρούλα, Βασίλης.

Οι λοιποί συγγενείς.

Ακύρωση διαιτησίας

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε απόφαση διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολαβήσεως και Διαιτησίας, που αφορούσε τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες φύλαξης κτιρίων, συνοδείας χρηματαποστολών κλπ. (σεκιούριτι) όλης της χώρας. Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε την 13754/12-11-96 απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, με την οποία κηρύχτηκε υποχρεωτική η υπ' αριθμ. 30/1996 απόφαση διαιτησίας του ΟΜΕΔ. Οπως επισημαίνει, ο υπουργός, σύμφωνα με το Ν. 1876/1990, μπορεί να επεκτείνει και να κηρύξει γενικά υποχρεωτική για όλους τους εργαζομένους του κλάδου ή επαγγέλματος Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Ομως, ως προς την επίμαχη απόφαση διαιτησίας, δε διαπιστώνονται αιτιολογημένα με παράθεση συγκεκριμένων αριθμητικών δεδομένων οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ