ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες πιέσεις προς Βελιγράδι ζητά ο Κολ

ΒΟΝΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

"Κρίσιμες" συνομιλίες για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είχε ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, με τους Προέδρους των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε εκπρόσωπός του, ο Κολ ζήτησε νέα αύξηση της πίεσης προς τη Γιουγκοσλαβία.

Ο Κολ έδωσε "ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της ενίσχυσης της πίεσης στα αντιμαχόμενα μέρη, αλλά ιδιαίτερα στη γιουγκοσλαβική ηγεσία, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και το ΝΑΤΟ", κατά εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας.

"Τόνισε", κατά την ίδια πηγή, πως όσο πλησιάζει ο χειμώνας, "όλα είναι πιθανά" και πως "πρέπει να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο" για να αποτραπεί "ανθρωπιστική καταστροφή" στη νότια σερβική επαρχία.

Στο μεταξύ, στην Πρίστινα περισσότερες από 200 γυναίκες σερβικής εθνικότητας πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση κατά της "αλβανικής τρομοκρατίας", μετά την ανακοίνωση για την ανακάλυψη τοποθεσίας, όπου, σύμφωνα με την Αστυνομία, 22 Σέρβοι (κατ' άλλες πηγές, 100) εκτελέστηκαν από αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK).

Οι διαδηλώτριες έριξαν πέτρες κατά του Αμερικανικού Κέντρου Πληροφόρησης στην Πρίστινα. Δήλωσαν πως με τη διαμαρτυρία τους θέλουν να εκφράσουν την "αγανάκτησή τους" για τα γεγονότα και την υποστήριξή τους προς τις οικογένειες των περίπου εκατό Σέρβων, που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τον UCK.

Οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Αμερικανικό Κέντρο Πληροφόρησης. Φωνάζοντας: "Αμερικανοί, προστάτες των τρομοκρατών", "Κυνηγήστε τους τρομοκράτες του Κοσσυφοπεδίου", εκτόξευσαν πέτρες κατά του κτιρίου του Αμερικανικού Κέντρου Πληροφόρησης. Σέρβοι αστυνομικοί παρέμειναν σε απόσταση από τις διαδηλώτριες.

Το αίτημα των Σέρβων γυναικών να συναντηθούν με Αμερικανούς αξιωματούχους δεν ικανοποιήθηκε.

Από πλευράς UCK, υπήρξε χτες ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε", με την οποία το επιτελείο του διέψευσε ότι μέλη του διέπραξαν τις ομαδικές εκτελέσεις και κατηγόρησε τη σερβική πλευρά ότι "ψεύδεται".

O UCK υποστηρίζει ότι οι δύο Αλβανοί, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης να ομολογούν ότι πήραν μέρος σε ομαδικές εκτελέσεις, "ουδέποτε ανήκαν στον UCK και είναι συνεργάτες" των αρχών του Βελιγραδίου.Στο μεταξύ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Ουόρνερ συναντιόταν στην Πρίστινα με τις σερβικές αρχές και τον "πρόεδρο" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Μιλώντας με τον νομάρχη Βέλικο Οντάλοβιτς, ο Ουόρνερ εξέφρασε την ανησυχία του "για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τραγωδία" που πλήττει το Κοσσυφοπέδιο - ωστόσο "δεν είμαστε εδώ ώστε να μπορέσουμε να πούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο", τόνισε.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής πίεσε ώστε οι προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ Βελιγραδίου - Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου από τον Αμερικανό απεσταλμένο Κρίστοφερ Χιλ να οδηγήσουν πριν από το χειμώνα σε μια "λύση" του προβλήματος.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Αεροπορική τραγωδία

ΚΙΤΟ .-

Τουλάχιστον 79 άνθρωποι - ανάμεσά τους και τα 14 μέλη του πληρώματος - έχασαν τη ζωή τους, μετά τη συντριβή του κουβανικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν, λίγο πριν την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Εκουαδόρ, Κίτο. Ειδικοί ερευνούν για τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες διά του εκπροσώπου της ότι ήδη αναχώρησε ομάδα Κουβανών εμπειρογνωμόνωνό, που θα πάρει μέρος στις έρευνες.Το αεροσκάφος της "Κουμπάνα ντε Αβιασιόν", Τουπόλεφ - 154, έπεσε το Σάββατο πάνω στο συρμάτινο φράχτη του αεροδρομίου και στη συνεχεία στο γειτονικό χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου τη μοιραία στιγμή πολλά παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο, ενώ στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες. Δέκα άτομα που βρισκόντουσαν στο έδαφος σκοτώθηκαν, εκ των οποίων πέντε παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο, καθώς και 69 από τους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας και του νοσοκομείου. Η πλειοψηφία των νεκρών ήταν εθνικότητας Εκουαδόρ, 10 ήταν Κουβανοί, ένας Ιταλός, ένας Ισπανός, ένας Τζαμαϊκανός και ένας Αργεντίνος, ενώ 21 άτομα επέζησαν της τραγωδίας.

Το αεροσκάφος που μετέφερε συνολικά 90 άτομα και ο τελικός του προορισμός ήταν η Αβάνα με ενδιάμεσο σταθμό την παραλιακή πόλη Γκουαγιακίλ, δεν κατάφερε ποτέ να απογειωθεί, ενώ αξιωματούχοι ερευνούν για το "μαύρο κουτί" του αεροσκάφους καθώς και για την ύπαρξη άλλων πτωμάτων στα συντρίμμια και κάτω από αυτά. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν είτε για μηχανική βλάβη του αεροπλάνου, είτε για μία αναμενόμενη τραγωδία καθώς οι διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης του αεροδρομίου "Μαρισκάλ Σούκρε" δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ το ίδιο το αεροδρόμιο γειτνιάζει με μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του Κίτο. Ανάλογα ατυχήματα - καρμπόν, ακριβώς στο ίδιο σημείο που συνετρίβη και το κουβανικό αεροσκάφος έχουν γίνει και στο παρελθόν. Το 1984, ένα εμπορικό εκουαδοριανό αεροσκάφος συνετρίβη μην μπορώντας και πάλι να απογειωθεί παρασέρνοντας 65 από τους κατοίκους της περιοχής στο θάνατο. Ανάλογα και το 1986 ένα αεροπλάνο της βραζιλιάνικης αεροπορικής εταιρίας "Φλάι" που μετέφερε μία ποδοσφαιρική ομάδα προσέκρουσε και πάλι στο συρμάτινο φράχτη ακριβώς στο ίδιο σημείο με το αεροπλάνο της "Κουμπάνα".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναλλοίωτη η "γραμμή" της Αγκυρας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές της τουρκικής εσωτερικής πολιτικής καθ' όλες τις ενδείξεις παραμένουν - για όσους καλοπροαίρετα αμφέβαλλαν... - αναλλοίωτες.

Στο Κουρδικό, η πρόταση εκεχειρίας που υπέβαλε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) προς την Αγκυρα αντιμετωπίστηκε από τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ ως "ένδειξη αποδυνάμωσης" της κουρδικής οργάνωσης.

Στο Ισλαμικό, ο Χουσεϊν Κιβρίκογλου, πρώην "πολιτισμένος" πρώην ΝΑΤΟικός αξιωματούχος με χαμηλή φωνή και χαμηλό προφίλ, άλλαξε τόνο ως νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου: "Κάθε προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς της κοσμικής και δημοκρατικής Τουρκίας ξεκάθαρα θα καταστραφεί λόγω της θέλησης και της αποφασιστικότητάς μας", διαμήνυσε προς άπαντες ενδιαφερομένους.

"Είμαστε αποφασισμένοι να υπεραμυνθούμε της δημοκρατίας έως τελευταίας ρανίδος του αίματός μας", συμπλήρωσε στην επέτειο της νίκης των τουρκικών δυνάμεων επί των ελληνικών, βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων στις αρχές της δεκαετίας του '20...

Πέρα από δηλώσεις, η "σταθερότητα" της τουρκικής πολιτείας στις πάγιες σταθερές της εκφράστηκε και με πράξεις. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες στην Κωνσταντινούπολη 127 διαδηλωτές που επρόκειτο να αναχωρήσουν με λεωφορείο για το Ντιάρμπακιρ προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για την "ειρηνική επίλυση" της κουρδικής διένεξης στη νοτιοανατολική Τουρκία, επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ειρήνη.

Κατά το πρακτορείο "Ανατολή", η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές κι όσους είχαν έρθει να τους συναντήσουν και τους ανάγκασε να επιβιβαστούν σε αυτοκίνητα της αστυνομίας που περίμεναν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ηγετικά στελέχη της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας και ο επικεφαλής του γραφείου της Κωνσταντινούπολης του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HADEP).

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επρόκειτο να δοθεί άδεια στο "λεωφορείο της ειρήνης" να εισέλθει στην πόλη. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν απαγορεύσει παρόμοια διαδήλωση και πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Πάνω από 1.000 οι νεκροί

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στη βόρεια και ανατολική Ινδία έχασαν τη ζωή τους περίπου χίλια άτομα, ενώ εκατομμύρια άλλα επλήγησαν με διαφόρους τρόπους, μετέδιδε χτες το "Ρόιτερ".

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 45 από τις 83 περιφέρειες του Ουτάρ Πραντές έχουν καλυφθεί από νερά.

Τις τελευταίες 48 ώρες έχασαν τη ζωή τους 81 άτομα και οι νεκροί τις τελευταίες δύο βδομάδες έφθασαν τους 998.

Πάνω από 30 εκατομμύρια άτομα έχουν πληγεί στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας, ενώ περίπου 500.000 έχουν μεταφερθεί σε διάφορες περιοχές. Περίπου 7.000 πλοιάρια χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των θυμάτων και τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο γειτονικό κρατίδιο της Βεγγάλης, από τις κατολισθήσεις καταπλακώθηκαν 40.000 σπίτια και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΝ
Κλιμακούμενη ανταλλαγή φραστικών πυρών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. -

Με οξύτατη ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών της κυβέρνησής τους, οι φανατικοί Ισλαμιστές Ταλιμπάν ("Φοιτητές") κατηγόρησαν το Ιράν ότι πραγματοποιεί "επικίνδυνες" στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών, στα δυτικά σύνορα του Αφγανιστάν.

Η ίδια ανακοίνωση "προειδοποίησε" την Τεχεράνη ότι σε περίπτωση που τα στρατεύματά της περάσουν τα σύνορα, οι "Φοιτητές" θα στείλουν τους Ιρανούς "πίσω στη χώρα τους". "Λέμε: να είστε προσεκτικοί όσον αφορά την ασφάλεια των ανθρώπων μας και την εδαφική μας ακεραιότητα".

Η εξέλιξη σηματοδοτεί περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης που έχει ενταθεί τον τελευταίο μήνα, μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν, μετά τη σύλληψη τουλάχιστον 11 Ιρανών διπλωματών από τους "Φοιτητές".

Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν - που κατηγορούν την Τεχεράνη πως υποστηρίζει την αντίπαλή τους "Συμμαχία του Βορρά" με όπλα - δείχνουν να προωθούνται ακόμη περισσότερο έναντι των αντιπάλων τους. Την Κυριακή, όπως το πρακτορείο ειδήσεων του Αφγανιστάν ΑΙΡ μετέδωσε, οι δυνάμεις τους κατέλαβαν μια στρατηγικής σημασίας βάση που διοικούσε ο Αχμέντ Σαχ Μασούντ, στην επαρχία Καπίσα, στο βορρά.

Συντρίμμια του τραγικού αεροσκάφους


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ