Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναλλοίωτη η "γραμμή" της Αγκυρας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές της τουρκικής εσωτερικής πολιτικής καθ' όλες τις ενδείξεις παραμένουν - για όσους καλοπροαίρετα αμφέβαλλαν... - αναλλοίωτες.

Στο Κουρδικό, η πρόταση εκεχειρίας που υπέβαλε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) προς την Αγκυρα αντιμετωπίστηκε από τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ ως "ένδειξη αποδυνάμωσης" της κουρδικής οργάνωσης.

Στο Ισλαμικό, ο Χουσεϊν Κιβρίκογλου, πρώην "πολιτισμένος" πρώην ΝΑΤΟικός αξιωματούχος με χαμηλή φωνή και χαμηλό προφίλ, άλλαξε τόνο ως νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου: "Κάθε προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς της κοσμικής και δημοκρατικής Τουρκίας ξεκάθαρα θα καταστραφεί λόγω της θέλησης και της αποφασιστικότητάς μας", διαμήνυσε προς άπαντες ενδιαφερομένους.

"Είμαστε αποφασισμένοι να υπεραμυνθούμε της δημοκρατίας έως τελευταίας ρανίδος του αίματός μας", συμπλήρωσε στην επέτειο της νίκης των τουρκικών δυνάμεων επί των ελληνικών, βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων στις αρχές της δεκαετίας του '20...

Πέρα από δηλώσεις, η "σταθερότητα" της τουρκικής πολιτείας στις πάγιες σταθερές της εκφράστηκε και με πράξεις. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες στην Κωνσταντινούπολη 127 διαδηλωτές που επρόκειτο να αναχωρήσουν με λεωφορείο για το Ντιάρμπακιρ προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για την "ειρηνική επίλυση" της κουρδικής διένεξης στη νοτιοανατολική Τουρκία, επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ειρήνη.

Κατά το πρακτορείο "Ανατολή", η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές κι όσους είχαν έρθει να τους συναντήσουν και τους ανάγκασε να επιβιβαστούν σε αυτοκίνητα της αστυνομίας που περίμεναν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ηγετικά στελέχη της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας και ο επικεφαλής του γραφείου της Κωνσταντινούπολης του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HADEP).

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επρόκειτο να δοθεί άδεια στο "λεωφορείο της ειρήνης" να εισέλθει στην πόλη. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν απαγορεύσει παρόμοια διαδήλωση και πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ