ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Οι αγώνες, απάντηση στα αδιέξοδα της εκπαίδευσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής, με αφορμή τα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων, τα οποία επιστρατεύτηκαν στην προπαγάνδιση της "μεταρρύθμισης"

"Ευκαιρία", για ανανέωση της κυβερνητικής προπαγάνδας υπέρ της αντι- εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αποτέλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γενικών εξετάσεων, που επιφύλασσε μεγάλη πτώση των βάσεων. Το παραπάνω γεγονός επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και τονίζει ότι η λύση στα αδιέξοδα της εκπαίδευσης "βρίσκεται στην πάλη για διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν Παιδείας, με εφόδια που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στην απαίτηση σταθερής εργασίας με δικαιώματα για όλους αδιάκριτα τους νέους". Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:"Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων η κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία, όπως κάθε χρόνο, να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα που η ίδια η πολιτική της έχει δημιουργήσει, για να ανανεώσει την υποκριτική προπαγάνδα της για αναβάθμιση των σπουδών, για ελεύθερη πρόσβαση, για εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και ανοιχτών οριζόντων!

Για τους χιλιάδες νέους, που δοκίμασαν την τύχη τους στις εξετάσεις, η πραγματικότητα προβάλλει σταθερή και αμείλικτη. Οι "επιτυχόντες" θα αντιμετωπίσουν την ιδιωτικοποίηση και την παραπέρα υποβάθμιση των ΑΕΙ - ΤΕΙ, τη μείωση των δαπανών - παροχών. Οι πολλοί, στην καλύτερη περίπτωση, θα κατακτήσουν ένα πτυχίο με αμφίβολα εργασιακά δικαιώματα και προοπτική.

Οι "αποτυχόντες" θα αναζητήσουν επί πληρωμή ακριβά τα εφόδια της επαγγελματικής ειδίκευσης, που τους χρωστάει η δημόσια εκπαίδευση, στα γρανάζια των εμπόρων της γνώσης, στο φαύλο κύκλο του απασχολήσιμου - καταρτίσιμου.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας μπορεί να κατανοήσει πως η λύση στα αδιέξοδα της εκπαίδευσης δε βρίσκεται στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης, των ταξικών φραγμών και της πνευματικής χειραγώγησης των πολλών, που είναι τα βασικά υλικά οικοδόμησης της αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Δε θα προέλθει από αυτούς που ευθύνονται για τα χάλια της παιδείας μας. Βρίσκεται στην πάλη για διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν παιδείας, με εφόδια που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στην απαίτηση σταθερής εργασίας με δικαιώματα για όλους αδιάκριτα τους νέους. Βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός δυναμικού και συντονισμένου πανεκπαιδευτικού - παλλαϊκού αγώνα που θα προχωρήσει πιο αποφασιστικά τη νέα χρονιά, για ν' ανοίξει το δρόμο στη "νέα εποχή" μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης για το λαό και τη νεολαία", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρωτιά σε κορίτσια - επαρχία

Οπως προκύπτει από τους πίνακες με τα ονόματα των 430 υποψηφίων που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, και φέτος πρώτευσαν τα κορίτσια και οι υποψήφιοι που αποφοίτησαν από σχολεία της επαρχίας. Συγκεκριμένα, από τον κατάλογο των δύο πρώτων σε κάθε σχολή, προκύπτει ότι οι 245 είναι κορίτσια και οι 185 αγόρια. Οι 313 πρώτοι κάθε σχολής έχουν αποφοιτήσει από σχολεία της επαρχίας και 117 της Αθήνας και οι 58 από τους πρωτεύσαντες είναι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Στην τελική ευθεία οι ετοιμασίες

Συνεχίζεται η προφεστιβαλική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Τη μάχη της ενημέρωσης δίνουν οι Κνίτες και οι Κνίτισσες της Αθήνας, που καθημερινά συζητούν με χιλιάδες νέους και νέες, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο πολιτιστικό και πολιτικό θεσμό, το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Από το περασμένο Σαββατοκύριακο τα μέλη της ΚΝΕ έχουν "καταλάβει" το χώρο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια, προετοιμάζοντάς τον, για να φιλοξενήσει και φέτος τους χιλιάδες νέους και νέες που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ. Για τέσσερις μέρες από τις 17 ως τις 20 Σεπτέμβρη, στο χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί πληθώρα καλλιτεχνών, νέα ερασιτεχνικά σχήματα, αλλά και η συλλογική δημιουργική δραστηριότητα διαφόρων συλλόγων και σωματείων.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, εκτός από τις μεγάλες συναυλίες, που θα γίνονται καθημερινά περιλαμβάνει ειδικά αφιερώματα για τη μουσική, το βιβλίο, αφιέρωμα στην τζαζ, σε ταινίες μικρού μήκους κτλ. Επίσης, πλούσιο θα είναι και το περιεχόμενο των συζητήσεων για θέματα που απασχολούν κάθε νέο και νέα.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προφεστιβαλική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Τετάρτη στην Ελασσόνα, με θέμα "Παιδεία".
  • Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Σεπτέμβρη:

- Στο Αγρίνιο, με ομιλητή το Δημήτρη Παπαδημητρίου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (Παρασκευή) και τον Γ. Ποσοτίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ (Σάββατο).

- Στην Αρτα, την Παρασκευή θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο ο Κώστας Αλυσσανδράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο Βόλο, στο πάρκο Ρήγα Φεραίου, με ομιλητή τον Σωκράτη Παπαδόπουλο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (Παρασκευή) και τον Δ. Κουτσούμπα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (Κυριακή).

  • Σάββατο 5 Σεπτέμβρη:

- Στη Σπάρτη, με θέμα "Νέοι Αγρότες"

- Στην Αμφισσα, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στη Λαμία, με ομιλητή τον Κώστα Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στο Μαντούδι

- Στη Φαλάνη Λάρισας, με θέμα "Παιδεία"

- Στην Καβάλα, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Φαλήρου, με θέμα "Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση" και ομιλητή τον Δ. Μαϊκίδη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στις Σέρρες, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία" και ομιλήτρια τη Θεανώ Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στη Θήβα

- Στον Κένταυρο Ξάνθης, στις 8.30 μ.μ. με θέμα "Δημοτικές Εκλογές" και ομιλητή το Γιώργο Χαρίτο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στην Κοζάνη, με θέμα "Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση" και ομιλητή το Σωτήρη Αμαξόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το CD της ΚΝΕ

Η παρουσίαση του CD, που εξέδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ και είναι αφιερωμένο στα 80 χρόνια του ΚΚΕ και στα 30 χρόνια της ΚΝΕ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι από το ΚΣ και τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην παραγωγή του. Η παρουσίαση θα γίνει στα γραφεία της Οργάνωσης (Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου).

ΟΙΕΛΕ
Μήνυση κατά του Κολεγίου Αθηνών

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν χτες εναντίον του Κολεγίου Αθηνών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) Μιχ. Κουρούτος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Κολεγίων Αθηνών Δημ. Καραφύλης, γιατί λειτούργησε τμήμα διεθνούς απολυτηρίου στις τάξεις Β και Γ Λυκείου το σχολικό έτος 1996-97 χωρίς άδεια της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ το έτος 1997-98 λειτούργησε τέτοιο τμήμα με άδεια μεταχρονολογημένη. Η αναφορά μελετάται από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Ο Ν. Σοφιανός σε Καλαμάτα και Ζάκυνθο

Σε προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα "Παιδεία - Εργασιακές σχέσεις", που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Καλαμάτα, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός,Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Την επόμενη μέρα, Κυριακή,ο Νίκος Σοφιανός θα μιλήσει σε προφεστιβαλική εκδήλωση στην Ζάκυνθο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ