Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Οι αγώνες, απάντηση στα αδιέξοδα της εκπαίδευσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής, με αφορμή τα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων, τα οποία επιστρατεύτηκαν στην προπαγάνδιση της "μεταρρύθμισης"

"Ευκαιρία", για ανανέωση της κυβερνητικής προπαγάνδας υπέρ της αντι- εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αποτέλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γενικών εξετάσεων, που επιφύλασσε μεγάλη πτώση των βάσεων. Το παραπάνω γεγονός επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και τονίζει ότι η λύση στα αδιέξοδα της εκπαίδευσης "βρίσκεται στην πάλη για διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν Παιδείας, με εφόδια που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στην απαίτηση σταθερής εργασίας με δικαιώματα για όλους αδιάκριτα τους νέους". Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:"Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων η κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία, όπως κάθε χρόνο, να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα που η ίδια η πολιτική της έχει δημιουργήσει, για να ανανεώσει την υποκριτική προπαγάνδα της για αναβάθμιση των σπουδών, για ελεύθερη πρόσβαση, για εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και ανοιχτών οριζόντων!

Για τους χιλιάδες νέους, που δοκίμασαν την τύχη τους στις εξετάσεις, η πραγματικότητα προβάλλει σταθερή και αμείλικτη. Οι "επιτυχόντες" θα αντιμετωπίσουν την ιδιωτικοποίηση και την παραπέρα υποβάθμιση των ΑΕΙ - ΤΕΙ, τη μείωση των δαπανών - παροχών. Οι πολλοί, στην καλύτερη περίπτωση, θα κατακτήσουν ένα πτυχίο με αμφίβολα εργασιακά δικαιώματα και προοπτική.

Οι "αποτυχόντες" θα αναζητήσουν επί πληρωμή ακριβά τα εφόδια της επαγγελματικής ειδίκευσης, που τους χρωστάει η δημόσια εκπαίδευση, στα γρανάζια των εμπόρων της γνώσης, στο φαύλο κύκλο του απασχολήσιμου - καταρτίσιμου.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας μπορεί να κατανοήσει πως η λύση στα αδιέξοδα της εκπαίδευσης δε βρίσκεται στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης, των ταξικών φραγμών και της πνευματικής χειραγώγησης των πολλών, που είναι τα βασικά υλικά οικοδόμησης της αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Δε θα προέλθει από αυτούς που ευθύνονται για τα χάλια της παιδείας μας. Βρίσκεται στην πάλη για διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν παιδείας, με εφόδια που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στην απαίτηση σταθερής εργασίας με δικαιώματα για όλους αδιάκριτα τους νέους. Βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός δυναμικού και συντονισμένου πανεκπαιδευτικού - παλλαϊκού αγώνα που θα προχωρήσει πιο αποφασιστικά τη νέα χρονιά, για ν' ανοίξει το δρόμο στη "νέα εποχή" μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης για το λαό και τη νεολαία", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρωτιά σε κορίτσια - επαρχία

Οπως προκύπτει από τους πίνακες με τα ονόματα των 430 υποψηφίων που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, και φέτος πρώτευσαν τα κορίτσια και οι υποψήφιοι που αποφοίτησαν από σχολεία της επαρχίας. Συγκεκριμένα, από τον κατάλογο των δύο πρώτων σε κάθε σχολή, προκύπτει ότι οι 245 είναι κορίτσια και οι 185 αγόρια. Οι 313 πρώτοι κάθε σχολής έχουν αποφοιτήσει από σχολεία της επαρχίας και 117 της Αθήνας και οι 58 από τους πρωτεύσαντες είναι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ