Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τεράστιες οι καταστροφές από το χαλάζι

Η φετινή χρονιά θα είναι από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων, για πάρα πολλούς παραγωγούς της περιοχής

Το Αυγουστιάτικο χαλάζι που "χτύπησε" τη Θεσσαλία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. (Είναι γνωστό πως όταν πέφτει χαλάζι τον Αύγουστο - κι αυτό γίνεται πολύ σπάνια - οι ζημιές που προκαλεί είναι ολοκληρωτικές κι ανεπανόρθωτες, διότι οι καλλιέργειες βρίσκονται στο τελικό, πριν την αποκομιδή τους, στάδιο).

Στη Μαγνησία,στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου και του Δημινιού, το χαλάζι "πελέκισε", κυριολεκτικά, τα δέντρα και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 3.000 στρέμματα με μηλιές, αχλαδιές, καστανιές, καρυδιές, ελιές κι άλλες δεντροκαλλιέργειες, καταστράφηκαν. Στην περιοχή του Βελεστίνου, του Σέσκλου και άλλων χωριών, μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, καλαμπόκι και βιομηχανική ντομάτα.

Στην Καρδίτσα,το χαλάζι έπληξε πάνω από 15.000 στρέμματα, με βαμβάκι, καπνό κι άλλες καλλιέργειες στις αγροτικές περιοχές των χωριών Γεφύρια, Νέο Ικόνιο, Γραμματικό, Καππαδοκικό, Δασοχώρι κ. α.

Στα Φάρσαλα της Λάρισας, η χαλαζόπτωση κατέστρεψε πάνω από 10.000 στρέμματα - με βαμβάκι κυρίως - στα χωριά Σταυρός, Αγιος Γεώργιος, Κατωχώρι κ. α. Ταυτόχρονα, στην Ελασσόνα,νεροποντή προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αμπέλια κι άλλες καλλιέργειες, αλλά και μέσα στην πόλη.

Να σημειωθεί ότι το αυγουστιάτικο χαλάζι στη Θεσσαλία έρχεται μετά από εκείνο που έπεσε στις αρχές του καλοκαιριού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στα χωράφια της Λάρισας και της Καρδίτσας. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η φετινή χρονιά, κατά την οποία η Θεσσαλία βρέθηκε δυο φορές στη "δίνη" του χαλαζιού, θα είναι από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων, για πάρα πολλούς παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι μένουν χωρίς εισόδημα. Μάλιστα, οι δεντροκαλλιεργητές του Πηλίου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα και την επόμενη χρονιά, καθώς η ζημιά έγινε και στους βλαστούς των δέντρων, ενώ η καταστροφή στο βαμβάκι και στο καλαμπόκι, λίγο πριν τη συγκομιδή, είναι ανεπανόρθωτη.

Οι χαλαζόπληκτοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού, εκτός της αντιαγροτικής πολιτικής που πλήττει μονίμως το αγροτικό εισόδημα, ήλθαν και οι θεομηνίες να τους "αποτελειώσουν". Περιμένουν τώρα από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει γρήγορα σε δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις. Ηδη βαμβακοπαραγωγοί των Φαρσάλων επισκέφτηκαν τη Νομαρχία Λάρισας θέτοντας τα αιτήματά τους, ενώ σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό και δηλώνουν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους θα τα διεκδικήσουν - όπως, άλλωστε, ξέρουν πολύ καλά - με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι παραγωγοί τονίζουν, ταυτόχρονα, ότι φέτος τα έξοδά τους ήταν περισσότερα - και λόγω των συνεχών και μεγάλων ανατιμήσεων στα γεωργικά μέσα και εφόδια, αλλά και για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως το ρόδινο σκουλήκι στο βαμβάκι ή οι βακτηριακές μολύνσεις στα δέντρα - ενώ τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα έχουν υπερδιογκωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Γεφύρια της Καρδίτσας, αλλά και στα άλλα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου, υπολογίζεται πως, κατά μέσο όρο, κάθε αγρότης είναι χρεωμένος από 5 μέχρι 10 εκατομμύρια δραχμές στην ΑΤΕ.

Το ΚΚΕ, με δυο Ερωτήσεις στη Βουλή, τις οποίες υπογράφουν οι βουλευτές του Ν. Γκατζής και Β. Μπούτας,ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τη χαλαζόπτωση στη Θεσσαλία και να δοθούν σύντομα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ