Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ
Εδιωξε 300 οικογένειες Τσιγγάνων!

Με βάση απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης επρόκειτο να μεταφερθούν στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Ομως, πριν καν αρχίσουν τα απαραίτητα έργα εκεί, ο δήμαρχος Ευόσμου αποφάσισε να τους διώξει από την πόλη του

Στο δρόμο βρέθηκαν 300 περίπου οικογένειες Τσιγγάνων του Ευόσμου μετά την εφαρμογή από τη διοίκηση του Δήμου Ευόσμου της απόφασης για τη διοικητική αποβολή τους. Στον καταυλισμό του Ευόσμου κατοικούσαν τα τελευταία χρόνια μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες 3.500 χιλιάδες περίπου Τσιγγάνοι σε οικόπεδα που ανήκουν σε ιδιώτες. Μετά από απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης επρόκειτο να γίνει μετεγκατάσταση των σκηνιτών στο στρατόπεδο Γκόνου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στο οποίο, όπως τους υπόσχονταν οι τοπικές αρχές, θα υπήρχαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Τώρα και πριν καν αρχίσουν οι εργασίες εγκατάστασης στο στρατόπεδο, η δημοτική αρχή του Ευόσμου πέτυχε με διοικητικά μέτρα την εκδίωξη των Τσιγγάνων, οι οποίοι άρχισαν να αναζητούν προσωρινό καταφύγιο σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

"Περιπλανώμενοι και καταδιωκόμενοι είναι οι Τσιγγάνοι του Ευόσμου τις δύο τελευταίες μέρες. Πήγανε στο Ρύσιο και τους κυνήγησαν, τους έδιωξαν και από την Περαία. Βρίσκονται τώρα στους δρόμους απελπισμένοι και νιώθουν ότι η Πολιτεία τους εξαπάτησε. Μας παίξανε μπαλάκι στα πολιτικά τους παιχνίδια. Ενώ μας υποσχέθηκαν ότι θα πάμε στο στρατόπεδο Γκόνου, μάς διώχνουν χωρίς σ' αυτό να έχουν αρχίσει καν οι εργασίες", καταγγέλλει στο "Ρ" ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αθιγγάνων του Ευόσμου Σ. Γεωργιάδης.

Σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, ρίχνουν οι Τσιγγάνοι στο Νομάρχη Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλο,ο οποίος για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τους υποψηφίους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ στις δυτικές συνοικίες που αντιτίθενται στην εγκατάσταση των Τσιγγάνων στο στρατόπεδο Γκόνου, αθέτησε τις υποσχέσεις του για έναρξη των εργασιών ακόμη από την περασμένη Ανοιξη και παράδοση του χώρου σε πέντε μήνες. Οι εργασίες όμως, στο στρατόπεδο δεν άρχισαν ποτέ, ενώ πρόσφατα ο Νομάρχης δήλωνε ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει εντός τεσσάρων μηνών. Ουσιαστικά η διοίκηση της Νομαρχίας μεταθέτει τη λύση του προβλήματος μετά τις εκλογές προτιμώντας με την απόφασή της αυτή να οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες Τσιγγάνων. Παράλληλα ο δήμαρχος Ευόσμου που στηρίζεται από τη ΝΔ, υποστηρίζει ότι προέβη στη διοικητική αποβολή επειδή έβλεπε ότι τα έργα στο Γκόνου δε θα ολοκληρώνονταν ούτε στα πλαίσια της πεντάμηνης σύμβασης που είχε δεσμευτεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Μπορούσε να περιμένει να αποδεσμευτεί η περιοχή είκοσι και πάνω χρόνια, αλλά δεν μπορούσε μερικούς μήνες ακόμη - περίοδο που συμπτωματικά γίνονται και εκλογές. Ο Νομάρχης από την πλευρά του δήλωσε αντίθετος στη διοικητική αποβολή, προσθέτοντας, ότι παρόμοια θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κοινωνική ευαισθησία και όχι να εμπλέκονται με τις εκλογές, χάριν ψηφοθηρίας. Φυσικά δεν περιέλαβε τον εαυτό του σ' όλους αυτούς που χειρίστηκαν το θέμα ψηφοθηρικά. Οσον αφορά την καθυστέρηση των εργασιών στο στρατόπεδο Γκόνου, την απέδωσε "στην πιθανότητα ύπαρξης εκρηκτικών υλών εντός του στρατοπέδου (!)".

"Η ζωή 3.500 ανθρώπων απειλείται άμεσα, και τα αρμόδια υπουργεία Υγείας -Πρόνοιας και ΥΠΕΧΩΔΕ τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους. Πώς θα προστατεύσει 1.400 παιδιά στων οποίων την ψυχή εγγράφηκε και εγγράφεται μια κτηνωδία; Μια κοινότητα ανθρώπων που οδηγείται στον αφανισμό και η μόνη τους ελπίδα είναι η ενεργοποίηση της κοινωνίας", τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση - καταγγελία του Δικτύου DROM. "Γιατί δε δίνεται εντολή για κατεπείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει δύο ειδικούς συμβούλους για τα θέματα των Τσιγγάνων; Μήπως η ζωή αυτών των ανθρώπων θεωρείται από την Ελληνική Κυβέρνηση μια λεπτομέρεια;", ρωτάει το δίκτυο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ