ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάμψεις...

ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ χτες από τους απανταχού οπαδούς της "ελεύθερης αγοράς". Ανέκαμψαν τα χρηματιστήρια... Και όχι μόνον ανέκαμψαν, αλλά ήταν μεγάλα και τα ύψη των συναλλαγών. Τζίρος μεγάλος...

************

Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο; Μα τι άλλο, ότι κάποιοι κέρδισαν, αφού αγόρασαν φτηνότερα τις μετοχές, ενώ κάποιοι άλλοι - αυτοί που τις πούλησαν - έχασαν. Και καταλαβαίνετε, βέβαια, ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν σ' αυτές τις περιπτώσεις.

*************

Οι "νόμοι της αγοράς", σε τέτοιες καταστάσεις, δεν παίζουν. Κερδίζει όποιος έχει δύναμη. Ο αδύνατος χάνει... Σκέτη ζούγκλα δηλαδή...

**********

Οσο, για τις προαναφερόμενες χαρές, μην παρασύρεστε... Και τι έγινε, που ανέβηκε ο δείκτης της Σοφοκλέους; Μήπως, έγιναν περισσότερες οι θέσεις εργασίας ή μήπως μειώθηκε η ανεργία;

*************

Αλλωστε, οι χαρές αυτές κρατάνε μέχρι το επόμενο χρηματιστηριακό "κραχ". Αντε πάλι τότε, κλάματα και οδυρμοί.

************

ΝΕΕΣ εξαγγελίες χθες από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Τούτη τη φορά αντικείμενό τους είχαν τη νεολαία. Τους υποσχέθηκε διάφορα. Από κατηχητικά, μέχρι καφενεία και Ιντερνετ.

***********

Οχι, για την ανεργία, που μαστίζει τη νέα γενιά, δεν είπε τίποτε ο αρχιεπίσκοπος. Ούτε για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την αυξανόμενη συνεχώς παραπαιδεία και την πολιτιστική υποκουλτούρα, που καλλιεργούν τα μονοπώλια του είδους. Οχι, με αυτά και άλλα παρόμοια δεν ασχολήθηκε ο κ. Χριστόδουλος.

***********

Ισως, γιατί θεωρεί πως όλ' αυτά είναι δουλιά της κυβέρνησης και των πολιτικών. Αλλωστε, ο αρχιεπίσκοπος θέλει τη συνείδηση και την ψυχή των νέων, όχι να τους λύσει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν σ' αυτόν το μάταιο κόσμο...

************

ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ συνέντευξη Τύπου Γιέλτσιν - Κλίντον την είδατε στις τηλεοπτικές ειδήσεις; Μάλλον ναι, οι περισσότεροι...

********

Σίγουρα, θα σας έκανε εντύπωση, ο δυναμισμός και η ευστροφία του Ρώσου Προέδρου...

*************

Ορισμένες στιγμές, νόμιζες ότι τον είχε πάρει ο ύπνος, ενώ οι δημοσιογράφοι περίμεναν να ακούσουν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους...

************

Ακόμη και ο Κλίντον τον κατάλαβε. Και δεν έχασε την ευκαιρία, βέβαια, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του...

Οδοστρωτήρας και "μπουλντόζα"

Καθόλου ικανοποιημένος δεν είναι από τους ρυθμούς επιβολής αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση ο Μ. Εβερτ. "Σκληρά μέτρα; Πού τα είδατε;", αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς στη χθεσινή συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για το τι εννοεί, έσπευσε να αναφέρει, ως παράδειγμα, ότι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις, αλλά τις έκανε "πιο ανελαστικές απ' ό,τι στο παρελθόν" (!). Ας μην ανησυχεί τόσο. Η κυβέρνηση Σημίτη γνωρίζει πολύ καλά, ότι μπορεί να υπολογίζει πως δίπλα στο δικό της οδοστρωτήρα ισοπέδωσης των λαϊκών κατακτήσεων, βρίσκεται η "μπουλντόζα" του Εβερτ.

Πάλι στη Χίο...

Και πάλι στη Χίο θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σ. Σουμάκης. Οχι, δεν ξέρουμε, αν και τη φορά αυτή θα φιλοξενηθεί στη βίλα, με την αυθαίρετη προβλήτα, του εφοπλιστή κ. Τσάκου. Ούτε γνωρίζουμε, αν στο χρονικό διάστημα, από προηγούμενο σχετικό σχόλιό μας, υπέγραψε το πρόστιμο γι' αυτή την αυθαιρεσία. Γνωρίζουμε, πάντως, ότι σήμερα θα βρίσκεται στη Χίο, ως μηνυτής του διευθυντή της τοπικής εφημερίδα "Η Αλήθεια", Γιάννη Τζούμα.

Ποιο ήταν το αμάρτημα του δημοσιογράφου; Είχε δημοσιεύσει το εξής περιστατικό το καλοκαίρι του 1997.

Ο υπουργός ΕΝ βρισκόταν τότε στο νησί (φιλοξενούμενος του κ. Τσάκου πάλι) κι έπρεπε επειγόντως να φύγει για την Αθήνα. Εισιτήρια, όμως, στην Ολυμπιακή δεν υπήρχαν. Ολως τυχαίως, λοιπόν, η Ολυμπιακή αποφάσισε να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας και, ω του θαύματος, βρέθηκαν έξι επιβάτες με άλλο επώνυμο στο εισιτήριό τους (κάτι που αποτελεί καθεστώς). Ετσι, αφού βρέθηκαν παρανομούντες άδειασαν έξι θέσεις κι έγινε δυνατή η αναχώρηση του αξιότιμου υπουργού και της συνοδείας του. Ολ' αυτά δημοσίευσε"Η Αλήθεια" και σήμερα, κάθεται ο διευθυντής της, στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Πάντως, απ' ό,τι πληροφορούμαστε, ο υπουργός δε θα έχει μόνο το δικαστήριο να φέρει σε πέρας. Εχουν πληροφορηθεί την άφιξή του και οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες και του ετοιμάζουν... υποδοχή.

Η πραγματική αιτία

Την ιδιαίτερη συμπάθεια, που τρέφει ο Λ. Ζοσπέν για τον Κ. Σημίτη, όπως και την πλήρη υποστήριξη του πρώτου προς τον δεύτερο, επιχειρούν ορισμένοι τις μέρες αυτές να οικοδομήσουν, με αφορμή το γεγονός, πως ο Γάλλος πρωθυπουργός ήρθε δυο φορές, μέσα στον Αύγουστο, στη χώρα μας.

Και δεν αποκλείουμε, βέβαια, οι δυο πρωθυπουργοί να αλληλοσυμπαθιούνται και να αλληλοϋποστηρίζονται - άλλωστε, είναι ομοϊδεάτες - αλλά η αφετηρία του ξαφνικού και σφοδρού έρωτα του Ζοσπέν, για τη χώρα μας, βρίσκεται αλλού. Και συγκεκριμένα στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ, των 4 και πάνω τρισεκατομμυρίων, του οποίου οι γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες διεκδικούν ένα σεβαστό μερίδιο.

Ας αφήσουν κατά μέρος, λοιπόν, τα ανέκδοτα...

Αντιστοιχίες

Σε διαθεσιμότητα έθεσε προχτές ο υπουργός Δικαιοσύνης τον γενικό επιθεωρητή φυλακών, στη διάρκεια της προχτεσινής έκτακτης επιθεώρησής του στις φυλακές Κορυδαλλού, επειδή - όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος - επί δυόμισι χρόνια "δε βγήκε από το γραφείο του".

Η άσχημη, έως πολύ άσχημη και οικτρή κατάσταση των φυλακών, βέβαια, είναι γνωστή σε όλους και αναλογιζόμαστε, τι θα γινόταν εάν ο Κ. Σημίτης έκανε μια περιοδεία σ' αυτούς τους χώρους. Μήπως - σε αντιστοιχία με τον υπουργό - θα 'πρεπε να στείλει τον Ευάγγ. Γιαννόπουλο στο σπίτι του;

Υ.Γ.: Οσο για τον πρωθυπουργό, θα φροντίσουν οι εργαζόμενοι όταν έρθει η ώρα...

Το ερώτημα ανήκει σε αναγνώστη μας, που μας πήρε τηλέφωνο και το μεταφέρουμε αυτούσιο: Οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και διάφοροι άλλοι, γνώστες του χρηματιστηρίου, μας είπε, συνιστούν τις μέρες αυτές στους "παίκτες" ψυχραιμία και να μη βιαστούν να πουλήσουν τις μετοχές τους. Την ίδια στιγμή και παρότι η χρηματιστηριακή κρίση συνεχίζεται, η κυβέρνηση έβαλε μπρος το ξεπούλημα των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ). Εκτός πολλών άλλων, της λείπει και η ψυχραιμία ή έχει δεσμευτεί να τα "σκοτώσει" όπως όπως και, μάλιστα, σε συγκεκριμένη προθεσμία;

Λάθος κριτική

Πράγματι, τη φορά αυτή έκανε λάθος. Ηταν άδικος. Αναφερόμαστε στη χτεσινή συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη και την κριτική, που άσκησε στην ηγεσία του κόμματός του για τον "Καποδίστρια". Είναι λάθος, είπε μιλώντας χτες στην ΕΡΑ, η αντικαποδιστριακή γραμμή γενικά. Μα ποτέ η ηγεσία της ΝΔ δεν ήταν γενικά κατά του "Καποδίστρια" και πολύ περισσότερο εναντίον της ουσίας του. Αντίθετα, ταυτίζεται με την κυβερνητική γραμμή πλεύσης. Διαφώνησε μόνο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ψήφισή του και για ορισμένες αδικίες, που έγιναν στις "συγχωνεύσεις" κοινοτήτων, μόνο και μόνο για να καρπωθεί πολιτικά τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να ψηφοθηρήσει. Δεν άκουσε, άραγε, ο Κ. Μητσοτάκης τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον "Καποδίστρια", όταν έρθει στην κυβέρνηση, παρά μόνο όπου αυτό αποφασιστεί με τοπικά δημοψηφίσματα, δηλαδή τρέχα γύρευε;

"Παπαγαλάκια" των πολυεθνικών

Την ελπίδα και την ευχή να αποδειχτεί "αποτελεσματική" η επίσκεψη του πλανητάρχη Μπ. Κλίντον στη Μόσχα, εξέφρασαν προχτές δυο υπουργοί της κυβέρνησης του "νέου" ΠΑΣΟΚ. Με δηλώσεις τους οι υπουργοί Τύπου και Εθνικής Οικονομίας - μετά τη συνεργασία που είχε ο δεύτερος με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, όπου συζητήθηκαν οι παρενέργειες της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία και στην Ελλάδα - εξέφρασαν δημόσια την ελπίδα και την ευχή να προωθήσει η ρώσικη κυβέρνηση τις "μεταρρυθμιστικές αλλαγές στο τραπεζικό και φορολογικό σύστημα, καθώς και άλλους τομείς". Δεν παρέλειψαν, μάλιστα, να καλέσουν τη ρώσικη κυβέρνηση, μετά και τη συνεργασία Κλίντον - Γιέλτσιν, να "ανταποκριθεί, το συντομότερο δυνατό, σ' αυτές τις παροτρύνσεις, διότι απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει" η Ρωσία.

Σαν καλά παπαγαλάκια των πολυεθνικών, οι δύο υπουργοί - μεταφέροντας τις θέσεις του πρωθυπουργού - με τις παραπάνω δηλώσεις και θέσεις, ομολόγησαν και δημόσια πως στηρίζουν και υποστηρίζουν τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων (που συνιστά το αμερικανικό και ευρωπαϊκό πολυεθνικό κεφάλαιο), ώστε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία να είναι "ταχύτερη και εντονότερη", λέγοντας πως"αυτό απαιτεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ που έχουν ένα σημαντικό λόγο στις εξελίξεις".

Και τι σύμπτωση! Οι δηλώσεις αυτές των δύο υπουργών, έγιναν παραμονές της 3ης Σεπτέμβρη, προφανώς για να πείσουν όσους τυχόν εξακολουθούν να θεωρούν το ΠΑΣΟΚ "σοσιαλιστικό" κόμμα.

Είδες τι κάνει ο... εκσυγχρονισμός;

Προετοιμασία συνειδήσεων

"Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ -Μερική απασχόληση προτιμούν οι νέοι". Αυτός ήταν ο τίτλος χτεσινού, σχετικού ρεπορτάζ της "Εξουσίας". Μόνο, που διαβάζοντας το θέμα είδαμε ότι μόνο ένας στους τέσσερις νέους (το 25% δηλαδή) επιθυμεί αυτή τη μορφή εργασίας.

Και, τέλος πάντων, όλοι γνωρίζουν τα σοβαρά αρνητικά της μερικής απασχόλησης και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, είτε έχουν είτε ψάχνουν για δουλιά. Κι αν αφαιρέσει κανείς, κάποιες μικρές κατηγορίες εργαζόμενων, που για ειδικούς και συνήθως, προσωρινούς λόγους, προτιμούν τη μερική απασχόληση, η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία - αν όχι η ολότητα - των εργαζόμενων επιθυμεί και θέλει μια εργασία πλήρους απασχόλησης. Επιθυμεί και θέλει να αμείβεται ικανοποιητικά για τη δουλιά αυτή και να μη ζει στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Ολ' αυτά, όμως, δεν ισχύουν για την "Εξουσία" και ενδεχόμενα τη μελέτη του ΙΝΕ, αν σωστά αποδίδει το περιεχόμενό της. Φαίνεται, πως κάποιοι έχουν βαλθεί, να προετοιμάσουν με το έτσι θέλω τις συνειδήσεις των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των νέων, για να υποδεχτούν αδιαμαρτύρητα την υλοποίηση των σχετικών κυβερνητικών επιλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ