ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ - ΛΑΡΚΟ - ΑΥΛΙΔΑ
Μετά τις δημοτικές τα... μαντάτα

Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές αναμένεται να σταλεί ο... λογαριασμός από την κυβέρνηση προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων ΛΑΡΚΟ, ΣΟΦΤΕΞ και Ναυπηγεία Αυλίδας. Προς το παρόν, θα συνεχίσει την πολιτική εγκατάλειψης και υπονόμευσης των επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει από ανεπίσημες δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και την περίπτωση να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις, στην περίπτωση που δεν ευοδώσουν- όπως λένε - τα σχέδια της ιδιωτικοποίησής τους. Στόχος είναι αναμφίβολα όπως αποδεικνύεται και από την πολιτική που εφαρμόζεται στις παραπάνω επιχειρήσεις, αλλά και από την πορεία άλλων επιχειρήσεων που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του δημοσίου, η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, που σημαίνει ότι κατ' επιταγή τους θα προχωρήσει είτε στην εκποίηση είτε στον αφανισμό τους. Ηδη στα πλαίσια αυτά στη ΣΟΦΤΕΞ σταμάτησαν οι μηχανές, στη ΛΑΡΚΟ η εξόρυξη, ενώ τα Ναυπηγεία Αυλίδας βρίσκονται υπό την ομηρία του Λελάκη. Αντιδρώντας στα σχέδια αυτά οι εργαζόμενοι, τόσο στη ΣΟΦΤΕΞ όσο και στη "Λάρκο", αποφάσισαν σειρά κινητοποιήσεων, ενώ στα Ναυπηγεία Αυλίδας δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ

Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ ξεκινάνε κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Πέμπτη, απαιτώντας την άμεση χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία η οποία λόγω έλλειψης πρώτων υλών, έχει διακοπεί από την περασμένη βδομάδα. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που καθορίστηκε στα πλαίσια του χτεσινού ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, περιλαμβάνει: τετράωρη στάση εργασίας (12 - 4μμ) την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, και τετράωρη στάση τις ίδιες ώρες τη Δευτέρα 14 του μήνα και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Προχθές αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων στην Αθήνα επισκέφτηκε το υπουργείο Ανάπτυξης και επεδίωξε, χωρίς όμως αποτέλεσμα, να συναντήσει την αρμόδια στο θέμα της ΣΟΦΤΕΞ, υφυπουργό Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου.

Αυτή τη στιγμή δε δουλεύει κανένα τμήμα παραγωγής στην επιχείρηση και οι εργαζόμενοι, αν και παραβρίσκονται καθημερινά στο εργοστάσιο, δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, ενώ πολλές είναι οι παραγγελίες που μένουν ανεκτέλεστες λόγω έλλειψης εμπορευμάτων. Ενώ όμως στην επιχείρηση δεν υπάρχουν πρώτες ύλες για να δουλέψουν οι μηχανές, 5.000 τόνοι χαρτωμάτων παραμένουν αποθηκευμένοι στο λιμάνι του Πειραιά και δεν εκτελωνίζονται, με την πρόφαση ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Αξιοσημείωτο πάντως είναι, αλλά και αρκετά ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης να διαλύσει την επιχείρηση, το ότι για την παραμονή των χαρτωμάτων στο λιμάνι, η ΣΟΦΤΕΞ πληρώνει 600 χιλιάδες δραχμές τη μέρα.

Η ΛΑΡΚΟ

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τη ΛΑΡΚΟ, για την οποία επίσης οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν το λουκέτο. Τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, σκοντάφτουν μετά τα αρνητικά αποτελέσματα της βολιδοσκόπησης της διεθνούς αγοράς από την ΕΤΕΒΑ και διεθνή οικονομικό σύμβουλο για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Στο μεταξύ η επιχείρηση εδώ και μία βδομάδα σταμάτησε την εξόρυξη μεταλλεύματος συρρικνώνοντας έτσι τις δραστηριότητές της. Η κυβέρνηση ωστόσο, αγωνιά, να βρει κονδύλια για την αποζημίωση 200 εργαζομένων που έχει αποφασίσει να στείλει διά παντός στην ανεργία προκειμένου να διευκολύνει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης. Η άρνηση της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας να καλύψουν το μερίδιο που τους αναλογεί ως μετόχων στο κονδύλι που απαιτείται για τις αποζημιώσεις, έχει φέρει σε δύσκολη θέση το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους χρηματοδότησης. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, μόλις εξασφαλιστεί το απαιτούμενο κονδύλι, θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, χωρίς ταυτόχρονα να δεσμεύονται ότι θα στηρίξουν οικονομικά τη λειτουργία της, με τις περισσότερες πιθανότητες η επιχείρηση να μην αντέξει μέχρι το πέρας του διαγωνισμού. Το γεγονός δε, ότι την ερχόμενη βδομάδα βάζουν τα ΕΛΣΙ σε εκκαθάριση, επιβεβαιώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ μέσα από το σχέδιο της συγχώνευσης των δύο επιχειρήσεων.

Αντιδρώντας στην πολιτική συρρίκνωσης της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει από χτες τετράωρες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχείρησης, σύμφωνα με τις βιώσιμες προτάσεις που έχουν υποβάλει οι ίδιοι. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων στη Λάρυμνα το διάστημα 10 - 15 Σεπτεμβρίου, στην οποία έχουν κληθεί να παραβρεθούν η υπουργός ή η υφυπουργός Ανάπτυξης.

Υπό ομηρία

Υπό την ομηρία του εφοπλιστή Λελάκη βρίσκονται κανονικά τα Ναυπηγεία Αυλίδας και μετά τη λήξη του διαγωνισμού για την πώλησή τους. Η μοναδική ολοκληρωμένη προσφορά που κατατέθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού, ήταν του ίδιου του Λελάκη. Η κυβέρνηση παρά την αφερεγγυότητα του εν λόγω επιχειρηματία, τη χρεοκοπία στην οποία έχει επιφέρει την επιχείρηση και τα τεράστια χρέη του προς την ΕΤΒΑ και την ΕΤΕ, δηλώνει ότι θα εξετάσει την προσφορά του. Πάντως και για τα Ναυπηγεία Αυλίδας δεν πρόκειται και το δηλώνουν αρμόδιοι παράγοντες, να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πριν το πέρας των δημοτικών εκλογών.


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Αυξημένη το εξάμηνο, αλλά στα επίπεδα του... 1980!

Αυξημένη κατά 4,5% εμφανίστηκε η βιομηχανική παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο του 1998 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Βέβαια παρά το παραπάνω ποσοστό αύξησης, η παραγωγή στους 12 από τους 20 κλάδους της βιομηχανίας, είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα του 1980, κάτι που αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της διαδικασίας συρρίκνωσης της βιομηχανίας που συντελείται στη χώρα μας με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στην περίοδο Γενάρη - Ιούνη 1998 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο:

  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - φωταερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 5,7%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει μείωση κατά 2,2%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση κατά 4,5%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση 20,2%.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των παραπάνω δεικτών, μόνο κατά τον περασμένο Ιούνη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν τα εξής:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 8%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει μείωση κατά 3,5%.Η πορεία του δείκτη αυτού επηρεάστηκε από τη μείωση των δεικτών των παρακάτω επιμέρους κλάδων: ειδών διατροφής, υφαντικών ειδών, χημικών προϊόντων και παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 28,7%.Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η σημαντική μεταβολή του δείκτη αυτού οφείλεται στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Συμφώνησαν για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις παρενέργειες της ρωσικής κρίσης, καθώς και το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, συζήτησαν χθες Κυβερνητική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη

Το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής του 1999 - όπως αυτό θα σκιαγραφηθεί αύριο με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) - καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της ρώσικης κρίσης στην ελληνική οικονομία, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.

Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των μελών της κυβερνητικής επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Ρέππας:

  • Σχετικά με τη ρώσικη κρίση διατύπωσε την άποψη ότι "ελέγχεται μεν, αλλά δεν έχει κλείσει τον κύκλο της" και ότι "ίσως παρατηρηθούν διακυμάνσεις την επόμενη περίοδο". Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία είπε, πως η ελληνική οικονομία θα αντεπεξέλθει στην κρίση αυτή, "επειδή διαθέτουμε τις προϋποθέσεις και τα "εργαλεία" τα οποία μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε κι αυτή τη φορά". Πρόσθεσε ακόμη πως "επισημάνθηκε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα που δημιουργούνται, λόγω της κρίσης αυτής, με προσεκτικούς χειρισμούς" και ότι "η εκφρασμένη βούλησή μας για την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών παραμένει ισχυρή".
  • Για τον προϋπολογισμό του 1999 είπε ότι "πρέπει να είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός,ο οποίος θα αποδίδει τη βούλησή μας να συνεχίσουμε την οικονομική πολιτική, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους της σύγκλισης της χώρας μας με την Ευρώπη", γιατί όπως ισχυρίστηκε για την κυβέρνηση... "αποτελεί τη μόνη συνταγή για να οδηγηθούμε στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει".
  • Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημείωσε πως στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ "θα γίνει μνεία του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, προκειμένου με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα να ενισχύσει τους οικονομικά αδύναμους και ευπαθείς".Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να πει τι είδους μέτρα προτίθεται να εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός για τους"οικονομικά αδυνάτους". Υποστήριξε επίσης ότισχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική, δεν εκφράστηκε καμιά διαφορετική άποψη από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής με τον πρωθυπουργό παρά μόνο "υπήρξαν παραγωγικές και εποικοδομητικές προτάσεις στο πλαίσιο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ