ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παράταση της ανασφάλειας
  • Η Κρατική Δούμα ανέβαλε την ψηφοφορία για την έγκριση του πρωθυπουργού, ενόψει συζητήσεων "στρογγυλής τράπεζας" τη Δευτέρα.
  • "Οικονομική δικτατορία" υπόσχεται ο Β. Τσερνομίρντιν και εγκρίνεται από την Ανω Βουλή

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν υποσχέθηκε "οικονομική δικτατορία" και έλαβε την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) που απαρτίζεται από τους κυβερνήτες των περιοχών της Ρωσίας. Σημειώνουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ο Τσερνομίρντιν είχε εντατικές διαβουλεύσεις με κυβερνήτες και είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη πολλών απ' αυτούς. Παρουσιάζοντας ενώπιον των μελών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας το πρόγραμμά του αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ο Τσερνομίρντιν είπε:"Η αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε είναι εξαιρετικές, αλλά χωρίς αυτές δε θα τα καταφέρουμε σήμερα. Ποια η ουσία; Κατά το πρώτο στάδιο θα γίνει μέσω του προϋπολογισμού η απόσβεση των βασικών χρεών που πνίγουν σήμερα την οικονομία και παραλύουν τον κοινωνικό τομέα. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του χρόνου ή μέχρι τη 1 Γενάρη του επόμενου χρόνου θα αποσβεστούν τα χρέη για τις συντάξεις - 20 δισ. ρούβλια, για τους μισθούς των ομοσπονδιακών υπαλλήλων(και στις περιοχές) - 7,5 δισ. ρούβλια, για τους στρατιωτικούς - 3,5 δισ. ρούβλια. Από πού θα παρθούν αυτά τα χρήματα; Απαντώ: με την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας και την εφαρμογή μιας εγγυημένης, υπογραμμίζω, ελεγχόμενης έκδοσης. Παράλληλα, η αγορά από μόνη της καθορίζει το συσχετισμό ρουβλιού με τα σκληρά νομίσματα, δηλαδή το πέρασμα στη "διολίσθηση" της τιμής. Η χώρα αρχίζει να ζει με αυστηρούς και ξεκάθαρους κανόνες. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι από το Γενάρη του επόμενου χρόνου η χώρα περνάει σε οικονομική δικτατορία. Υπάρχει, όμως, ένας όρος:... μην πιάνετε από το χέρι την κυβέρνηση, δώστε χρόνο και δυνατότητα να κάνει αυτό που πρέπει, ώστε να ξεφύγουμε από το μοιραίο όριο. Απευθύνουμε σε όλους- από τον Πρόεδρο ως τα νομοθετικά και αντιπροσωπευτικά όργανα".

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ψήφισε ως βάση σχέδιο απόφασης για τη στήριξη των οικονομικών μέτρων που πρότεινε ο Τσερνομίρντιν. Ορισμένοι κυβερνήτες, μεταξύ τους και ο Αμάν Τουλέγεφ (Κουζμπάς), τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της "λατινοαμερικανικής εκδοχής της οικονομίας". Σχετικά μ' αυτό ο Τσερνομίρντιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αντιγράψει μοντέλα άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Αργεντινής και πρόσθεσε: "Κανένα μοντέλο στον κόσμο δεν είναι κατάλληλο για τη ρωσική οικονομία". Αν και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν έχει τη δικαιοδοσία να επικυρώσει ή να εγκρίνει τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ινγκουσετίας Ρουσλάν Αούσεφ, πρότεινε να καθορίσει η Ανω Βουλή τη στάση της απέναντι στην υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν. Τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας με 91 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 6 αποχές ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν για τη θέση του πρωθυπουργού.

Αναβολή ψηφοφορίας

Η Κρατική Δούμα αποφάσισε να αναβάλει για τη Δευτέρα, 7 Σεπτέμβρη, τη δεύτερη ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για χτες, 4 Σεπτέμβρη, με θέμα την έγκριση της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ μετέφερε κατά την έναρξη των εργασιών της Κάτω Βουλής μήνυμα του Γιέλτσιν, με το οποίο ζήτησε από τους βουλευτές να αναβάλουν την ψηφοφορία, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες "στρογγυλής τραπέζης" για την οικονομική και πολιτική κρίση της Ρωσίας και την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ μίλησε πρώτος και πρότεινε να γίνει άλλη μια συνάντηση με την προεδρική πλευρά τη Δευτέρα. Με το ίδιο πνεύμα μίλησαν οι Β. Ζιρινόφσκι (ΦΔΚΡ), Α. Σοχίν ("Σπίτι μας - η Ρωσία"), Σ. Ιβανένκο ("Γιάμπλοκο"), Ν. Ριζκόφ ("Ναροντοβάστιε") και Ο. Μορόζοφ ("Περιοχές της Ρωσίας"). Ο Ν. Χαριτόνοφ (Αγροτικό Κόμμα) πρότεινε να εξεταστούν τη Δευτέρα, εκτός από την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν, και άλλες: Γ. Στρόγεφ, Γ. Μασλιουκόφ, Γ. Λουζκόφ, Γκ. Κουλίκ. Ο Ζιρινόφσκι αντέδρασε, λέγοντας ότι οι Στρόγεφ και Λουζκόφ δήλωσαν δημόσια στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ότι δε βλέπουν τον εαυτό τους στην πρωθυπουργική καρέκλα. Ξαναμίλησε ο Ζιουγκάνοφ και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη Δευτέρα με ανοιχτή ψηφοφορία τον Τσερνομίρντιν. "Δε θα αναθεωρήσουμε καμιά συμφωνία τη Δευτέρα, ούτε θα υπογράψουμε τίποτα... είναι απολύτως άσκοπο", πρόσθεσε. Πάλι ο Ζιρινόφσκι αντέδρασε, τονίζοντας ότι σε όλο τον κόσμο διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Προέδρου και πρωθυπουργού και γι' αυτό τη Δευτέρα, πρέπει να γίνει μυστική ψηφοφορία. Αφού, η συζήτηση είχε πάρει αυτή την τροπή, παρενέβη ο Σοχίν: "Οι περισσότερες Κοινοβουλευτικές Ομάδες εκφράστηκαν υπέρ της αναβολής του θέματος για τη Δευτέρα. Αν όμως ο Γκενάντι Αντρέγεβιτς Ζιουγκάνοφ λέει ότι οι κομμουνιστές θα καταψηφίσουν, τότε τι νόημα έχει η αναβολή; Ας ψηφίσουμε αμέσως τώρα!" Ο Σελεζνιόφ, όμως, διευκρίνισε ότι τη Δευτέρα θα διεξαχθεί η "στρογγυλή τράπεζα" και γι' αυτό η συνεδρίαση της Δούμας θα γίνει μετά. Με 294 ψήφους υπέρ και 51 κατά το θέμα επικύρωσης του Τσερνομίρντιν αναβλήθηκε για τη Δευτέρα.

Από τη μεριά του, ο Τσερνομίρντιν, εξερχόμενος από την Κρατική Δούμα, δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η Δούμα θα τον επικυρώσει ως πρωθυπουργό στην ψηφοφορία της Δευτέρας. Επιμονή δείχνει και ο Γιέλτσιν, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να παρουσιάσει και τρίτη φορά, αν χρειαστεί, την υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν. Αν η Δούμα απορρίψει και τρίτη φορά τον Τσερνομίρντιν μπορεί να διαλυθεί από τον Γιέλτσιν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Οπως είναι γνωστό, υπό την απειλή αυτή, η Δούμα ψήφισε στην τρίτη ψηφοφορία την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο τον περασμένο Απρίλη. Στο μεταξύ, το ρούβλι συνεχίζει την πτωτική του πορεία, φτάνοντας χτες στα 17 ρούβλια το δολάριο.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Προετοιμάζει "ειρηνευτικές" συνομιλίες η Ζιμπάμπουε

Δεν έχουν γνωστοποιηθεί, πάντως, ο χρόνος διεξαγωγής της συνάντησης και οι συμμετέχοντες

ΧΑΡΑΡΕ - ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Τη διοργάνωση μιας διήμερης διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών στις εχθροπραξίες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε, όπως έγινε, χθες, γνωστό από διπλωματικές πηγές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Εντούτοις, δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το ακριβές αντικείμενο της διάσκεψης, ούτε και οι συμμετέχοντες.

Μέσα στα επόμενα 24ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο θέρετρο Βικτόρια Φαλς, στη νοτιοδυτική Ζιμπάμπουε, η σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στην κρίση πλευρών, της οποίας η διεξαγωγή αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής στις αρχές της βδομάδας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Ζιμπάμπουε, στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΛΔ του Κονγκό, της Ζάμπια, της Ναμίμπια, της Νότιας Αφρικής, της Αγκόλα και φυσικά της Ζιμπάμπουε, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό κατά πόσο πρόκειται να πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των στασιαστών και των υποστηρικτών τους, Ουγκάντα και Ρουάντα.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την έντονη φήμη ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου θα εξεταστεί σοβαρά η πρόταση για σύσταση και εγκαθίδρυση ειρηνευτικής δύναμης στην επίμαχη περιοχή, νοτιοανατολικές περιοχές της ΛΔ του Κονγκό, η οποία θα αποτελείται από στρατεύματα της Νότιας Αφρικής, της Ζάμπια, της Αγκόλα και της Ναμίμπια. Πάντως, αν ισχύουν αυτές οι φήμες, τότε θα είναι η πρώτη φορά που στρατεύματα της Νότιας Αφρικής θα εξέλθουν της χώρας τους από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Νέλσον Μαντέλα το 1992.

Εντονη διπλωματική κινητικότητα εμφανίζεται, όμως, και στις γραμμές των στασιαστών, οι οποίοι, αν και δεν έγινε γνωστό αν έχουν προσκληθεί στη σύσκεψη, ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχουν ή όχι στη συνάντηση στο θέρετρο Βικτόρια Φαλς. Ο ηγέτης τους, Ερνέστ Ουάμπα ντία Ουάμπα, εξέφρασε τη δυσφορία του για το διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ζιμπάμπουε, η οποία συμμετέχει στις συγκρούσεις και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής της συνάντησης σε κάποια άλλη πιο "ουδέτερη" χώρα, όπως είναι η Ζάμπια ή η Τανζανία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίθετες εκτιμήσεις ενόψει της άφιξης Ρος

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εντελώς αντίθετες εκτιμήσεις για την πορεία των, μεταξύ τους, συνομιλιών έχουν, όπως φαίνεται, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, λίγες μέρες πριν από την, εκ νέου, άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος.

Σημαντική πρόοδο σημείωσαν οι ισραηλινο - παλαιστινιακές μυστικές συνομιλίες που διεξάγονταν με έντονους ρυθμούς τις τελευταίες μέρες, υποστηρίζουν ανώτεροι κυβερνητικοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι, όμως, θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους. Υιοθετώντας αυτήν ακριβώς την εκτίμηση, το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε, χθες, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Αχμέντ Κουρέια συναντήθηκε 3 φορές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και 7 φορές με τον στενό του συνεργάτη Γιτζάκ Μόλσχο, με αποτέλεσμα να εκπονηθεί ένα σχέδιο συμφωνίας. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο συμφωνία περιέχει προτάσεις για το μέγεθος της αποχώρησης των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη, για τους τρόπους συνεργασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε θέματα ασφαλείας, για την κατασκευή και λειτουργία αεροδρομίου και λιμανιού στα παλαιστινιακά εδάφη.

Αντίθετη, εντελώς, είναι η άποψη του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος επιστρέφοντας από το Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, δήλωσε ότι οι διαφορές ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους παραμένουν αγεφύρωτες. Ο Αραφάτ εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος και όσον αφορά στα πιθανά αποτελέσματα της επικείμενης επίσκεψης του Ντένις Ρος στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο Αχμέντ Κουρέια δεν έκανε καμία δήλωση.

Ο Γ. Ζιουγκάνοφ με άλλους βουλευτές στην κρατική δούμα

Ο Γ. Ζιουγκάνοφ με άλλους βουλευτές στην Κρατική Δούμα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ