ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "παραμύθιασμα"

ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗ,πράγματι, ήταν η θέση του Κ. Σημίτη, προχτές, ανήμερα της 24ης επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

*********

Τι να πει; Οτι για άλλα ξεκινήσαμε, αλλού φτάσαμε και αλλού τραβάμε τώρα; Θα ήταν ψέματα κι εκτός αυτού δε θα τον πίστευε και κανένας.

**********

Ασε, που θ' αρχίζανε βροχή τα ερωτήματα: Γιατί έγινε αυτό; Ποιος και τι φταίει; Πότε πηγαίναμε σωστά; Τότε ή τώρα; κλπ., κλπ...

**********

Αντε να ξεμπλέξει μετά... Χώρια, που καιροφυλακτεί και η "παραδοσιακή" πτέρυγα και γυρεύει ευκαιρίες, για να κερδίσει πόντους...

**********

Να πει ότι κακώς λέγαμε όσα λέγαμε; Πως όλα τα αντιαμερικανικά και αντιΕΟΚικά ήταν ένας φτηνός λαϊκισμός, μόνο και μόνο για να ξεγελάσουμε το λαό και να του κλέψουμε την ψήφο; Μπορεί αρκετοί να τον πίστευαν, ορισμένοι, μάλιστα, να του 'λεγαν και "μπράβο", που είπε τη σκάφη - σκάφη και τα σύκα - σύκα, αλλά τελικά, θα 'χε κακά ξεμπερδέματα.

************

Μόνο και μόνο ότι με τα προαναφερόμενα θα 'χε ουσιαστικά χαρακτηρίσει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου, δημαγωγό, ψεύτη, λαοπλάνο, λαομπαίχτη και λαϊκιστή, φτάνει και περισσεύει...

**********

Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά έχει οριστεί για την άνοιξη και το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Θες να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να 'ρθουν τα πράγματα τούμπα...

**************

Να πει το γνωστό, πού ήσουν νιότη, που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος; Ε, δε γίνεται... Είναι προσβλητικό και υποτιμητικό, για ένα κόμμα, που κυβερνά σήμερα τον τόπο. Ακόμη και για τον ίδιο. Κοτζάμ καθηγητής, βλέπετε...

**************

Προτίμησε, λοιπόν, ν' ακολουθήσει το παράδειγμα του αείμνηστου αρχηγού και δασκάλου του. Μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά σήμερα, σκέφτηκε. Μπορεί οι δυσκολίες να είναι μεγαλύτερες και ο "εκσυγχρονισμός" να απαιτεί μεγαλύτερες στροφές και ρίσκα. Αλλά οι παλιές συνταγές είναι οι καλύτερες. Πέρα απ' όλα τ' άλλα, είναι και δοκιμασμένες. Το "παραμύθιασμα" έχει πάντα την αξία του...

************

Πήγε, λοιπόν, στη Β3 Νομαρχιακή Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και σε ορισμένες δεκάδες στελέχη του κόμματος, που είχαν μαζευτεί, για να γιορτάσουν την επέτειο, τους είπε: "Οι αξίες και οι κατευθύνσεις είναι οι ίδιες, αλλά πρέπει να τις προσαρμόσουμε στο σήμερα".

Συνέπεια στην "παράδοση"

"Αφοπλιστική" η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ερώτηση, γιατί επιμένει να ψηφιστεί στο Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση: "Και ο νόμος 2328 (σ.σ.: για την αναλογική τηλεόραση) τον Αύγουστο του 1995 ψηφίστηκε"! Δηλαδή, η αντιδημοκρατική παράδοση, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει, αποτελεί πλέον "δεδικασμένο" και άρα επιβάλλεται να συνεχιστεί. Λογική και πρακτική πραγματικά αντάξια του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Ανθυγιεινός και αποτυχημένος θεσμός

Η στήλη είχε επισημάνει ευθύς εξ αρχής τον ανθυγιεινό χαρακτήρα, για το δημόσιο σύστημα υγείας, του θεσμού του μάνατζερ στα νοσοκομεία. Αρχισε, λοιπόν, η διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων - με τη βοήθεια και κομπιούτερ - από μια επιτροπή και η κατάταξη ολοκληρώθηκε προ πολλού. (Βέβαια στη διάρκεια της διαδικασίας κάποιοι είχαν την προνοητικότητα να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους, υπογραμμίζοντας και με αυτόν τον τρόπο την αποτυχία του θεσμού). Κι ενώ θα περίμενε κανείς απ' τους κήνσορες του εκσυγχρονισμού να προχωρήσουν στην εφαρμογή του επαναστατικού - όπως τον είπαν - θεσμού, άρχισε το παρασκήνιο, με τις παρεμβάσεις των ανθρώπων του επιτελείου του πρωθυπουργού να θυμίζουν βυζάντιο, όπως καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ενα παρασκήνιο, που έρχεται κι αυτό να επιβεβαιώσει τον ανθυγιεινό και αποτυχημένο χαρακτήρα του θεσμού για το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και την ανειλικρίνεια όσων έλεγαν οι αρμόδιοι, όταν τον προπαγάνδιζαν.

Η χειραγώγηση των συνειδήσεων

Βέβαια, μη νομίζετε πως η μορφή και ο τρόπος του γιορτασμού των κομματικών επετείων - στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ - αποτελεί το μοναδικό ή τον κύριο "καημό" του σχολιογράφου της "Καθημερινής" και της εφημερίδας. Μην ξεγελιέστε απ' όσα γράφει. Τα τέτοια σχόλια πρέπει να διαβάζονται διαφορετικά... Μια με όσα γράφονται και μια με όσα κρύβονται πίσω από τις γραμμές. Να 'στε σίγουροι ότι άλλα θα γράφονταν, εάν η "απλή ομιλία του προέδρου" του ΠΑΣΟΚ είχε ως περιεχόμενο τα όσα αντιΝΑΤΟικά, αντικοινοτικά και φιλολαϊκά έλεγε το ΠΑΣΟΚ πριν 20 και πλέον χρόνια.

Απολύτως υποθετικό το παράδειγμα, βέβαια. Αναφέρεται, απλά και μόνο, για να κατανοηθεί καλύτερα η... τέχνη της χειραγώγησης των συνειδήσεων.

3η του Σεπτέμβρη...

"Χωρίς αμφιβολία, αποτελεί πρόοδο. Και θα πρέπει να καταγραφεί στα "συν" του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ως φαίνεται, εξελίσσεται σε κόμμα σύγχρονο (όσο αντέξει φυσικά) και απαλλάσσεται από τα δεσμά του παρελθόντος. "Τρεις του Σεπτέμβρη", χωρίς πράσινες τούρτες, χωρίς ολονυχτίες, χωρίς αγκαλιές και φιλιά. Μια απλή ομιλία του προέδρου, στα γραφεία της "Νομαρχιακής Β3", στην Αγ. Παρασκευή, πήρε τη θέση του "σαματά". Αντε, παιδιά, "χρόνια πολλά" και του χρόνου χωρίς τελετές. Ενα "δελτίο Τύπου" θα είναι αρκετό...".

Το σχόλιο είναι από τη χτεσινή "Καθημερινή" και το ...αφιερώνουμε σε όσους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς στηρίζουν ακόμη τις ελπίδες τους για μια καλύτερη μέρα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή κυβέρνηση.

Καθυστερημένη... αντίδραση

Με καθυστέρηση κάποιων ημερών και αφού υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις - ακόμη και από συμμάχους τους, όπως η Γαλλία - αντέδρασαν και οι ΗΠΑ, στην πρόσφατη πρόταση του Ντενκτάς, για "συνομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατικών οντοτήτων" στην Κύπρο, με ειδικές αντίστοιχα συνδέσεις με Ελλάδα και Τουρκία. Οριστικοποίηση των τετελεσμένων, δηλαδή και άνοιγμα του δρόμου για διπλή ένωση...

"Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν το στόχο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που συμφωνήθηκε στις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επιχειρεί να διασκεδάσει τα όσα γράφτηκαν σε ΜΜΕ, σ' όλο τον κόσμο, για ευνοϊκή στάση των ΗΠΑ έναντι των προτάσεων Ντενκτάς. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τις προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη και, αφού τις εξετάζει, δεν τις απορρίπτει...

Οπως καταλαβαίνετε, θα έχει συνέχεια το ζήτημα...

Χωρίς όρια κατρακύλα

Είναι ορισμένοι "παράγοντες", που επιμένουν να ακολουθούν την κυβέρνηση στην αντεργατική κατρακύλα, έστω και αν λειτουργούν στα πλαίσια ανεξάρτητων, υποτίθεται, θεσμών. Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για τον διαμεσολαβητή του ΟΜΕΔ, ο οποίος πρότεινε - με βάση και τη σχετική πρόταση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ - οι αυξήσεις στους εργαζόμενους της επιχείρησης να δοθούν ανάλογα με την τιμή του νικελίου στη διεθνή αγορά, με σοβαρό το ενδεχόμενο να είναι ακόμα και μηδενικές!

Η εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή αντίληψη, που συνδέει την τιμή του προϊόντος με τις αυξήσεις και γενικότερα με τις αποδοχές των εργαζομένων, αποτελεί ιστορικό πισωγύρισμα, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Υποχρεώνει τους εργαζόμενους να "συμπάσχουν" με τον εργοδότη, τη στιγμή που εκείνος θα βγει έτσι κι αλλιώς πολλαπλά κερδισμένος από την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Υποδουλώνουν τα δικαιώματά τους στο απόλυτο εργοδοτικό συμφέρον, πέρα και έξω από κάθε έννοια δικαίου. Οι εκφραστές της είναι φορείς μιας αντεργατικής λογικής, που μόνο σε συνθήκες δουλοπάροικων θα μπορούσε να σταθεί. Πολύ περισσότερο, όταν ο λόγος γίνεται για μια εταιρία του μεγέθους της ΛΑΡΚΟ, που μπορεί να κάνει "θαύματα", αν δεν είχε τα "βαρίδια" της κυβερνητικής πολιτικής.

Στα πλαίσια της ίδιας σκοταδιστικής, αντεργατικής λογικής, η διοίκηση της εταιρίας απαιτεί να καταργήσει το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο δίνεται αν ξεπεραστεί κατά ένα ορισμένο όριο η παραγωγή. Κι αυτή η απαίτηση εκδηλώνεται τώρα, που η παραγωγή είναι διπλάσια από αυτήν πριν δέκα χρόνια, όταν η ΛΑΡΚΟ είχε 2.500 εργαζόμενους.

Η ίδια άθλια συνταγή

"Τα πάνω - κάτω" έχει δηλώσει ότι θα φέρει με την αποψινή ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Μεγάλες και κούφιες κουβέντες. Οπως έλεγαν οι συνεργάτες του, η ομιλία του θα γραφόταν μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί θα"παρακολουθούσε" τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές. Τέτοια αυτοπεποίθηση για την ελληνική οικονομία!

Το βέβαιο είναι ότι ο Κ. Σημίτης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη διεθνή κρίση, για να "δικαιώσει" αφ' ενός τις μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές επιλογές και από την άλλη, για να προετοιμάσει τη συνέχισή της με εντονότερους ρυθμούς. Είναι σίγουρο ότι θα αναμασήσει τα γνωστά και ανυπόστατα επιχειρήματα ότι, αν δεν είχε εφαρμόσει αυτή την πολιτική και δεν είχε βάλει τη δραχμή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, οι επιπτώσεις της κρίσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και άρα... να δοξάζουμε την ΕΕ και την ΟΝΕ. Αυτό θα είναι και το "διά ταύτα" και το μήνυμα προς τα συνήθη "θύματα", τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αξίζει κάθε θυσία, μόνο τέτοιες μπορεί να υποσχεθεί, για να "αράξουμε στο ήσυχο λιμάνι της ΟΝΕ". Δηλαδή, η ίδια συνταγή που εφαρμόζεται χρόνια τώρα και έχει χαντακώσει την οικονομία και έχει συνθλίψει τις λαϊκές μάζες.

Αρκετά! Το παραμύθι δεν αποκοιμίζει κανέναν πια. Αντίθετα, προκαλεί και εξοργίζει. Οι κάλπες του Οκτώβρη θα στείλουν το μήνυμα.

"Εκσυγχρονιστικό" προτσές

Βέβαια, η ΠΟΕΔΗΝ - στην ηγεσία της οποίας πλειοψηφεί η φιλοκυβερνητική παράταξη - δε διαφωνεί με το θεσμό των μάνατζερ. Η διαφωνία της προκύπτει απ' το ότι οι επιρροές των θεσμικών συνδικαλιστικών δυνάμεων είναι απειροελάχιστες, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Ομως, η επισήμανσή της περί Βυζαντίου έχει τούτη την ιδιαίτερη αξία: Οτι το Βυζάντιο προηγήθηκε του Μεσαίωνα - εποχή όπου θέλει να μας οδηγήσει το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, τόσο σ' ολόκληρη την κοινωνία, όσο και ειδικότερα στον τομέα της υγείας (Π.χ. με τις συνεχείς περικοπές των επιχορηγήσεων στα νοσοκομεία).

Ο εκσυγχρονισμός, μ' άλλα λόγια, ακολουθεί με συνέπεια το ιστορικό προτσές - προς τα πίσω βέβαια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ