ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Πάτρα Μπροστά", με λογισμό και όνειρο

Μιλά στο "Ρ" ο υποψήφιος δήμαρχος της Πάτρας, Παναγιώτης Κοσιώνης

Συναντήσαμε τον Παναγιώτη Κοσιώνη,τον γιατρό, όπως τον φωνάζουν όλοι οι Πατρινοί, στα γραφεία της Κίνησης "Πάτρα Μπροστά". Και μας έκανε εντύπωση το γεγονος, πως παρότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η επίσημη προεκλογική περίοδος, αντικρίσαμε έναν οργασμό δουλιάς. Ανθρωποι πηγαινοέρχονταν, κανονιζονταν διάφορες δουλιές, περιοδείες, συσκέψεις, κλπ. Κι όλοι με το χαμόγελο της αισιοδοξίας στα πρόσωπά τους. Και πολλοί, που ανέβαιναν απλώς, για να χαιρετήσουν τον γιατρό, να του πούν μια καλημέρα και να του ευχηθούν καλή επιτυχία.

Επρεπε, να "απαγάγουμε" τον Π. Κοσιώνη και να κλεισθούμε σ' ένα γραφείο, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την συνέντευξη.

-Τι κρίνεται στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

- Σ' αυτές τις δημοτικές εκλογές, πέρα από τα τοπικά προβλήματα, πρέπει να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει σαν άμεσο αντίκτυπο την επιδείνωση των τοπικών προβλημάτων της Πάτρας. Από την περίοδο του 1985 που άρχισε το πρώτο "σταθεροποιητικό πρόγραμμα", παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι μεγάλες μάζες να γίνονται φτωχότερες. Αυτό δε βοηθάει καθόλου στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων, τα οποία επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Η Πάτρα είναι ο πρώτος μεγάλος περιφερειακός δήμος που ανήκει στην κυβερνητική παράταξη και αποτελεί μοντέλο της κυβερνητικής πολιτικής στην ΤΑ. Αυτό σημαίνει πολιτική αφασία, δηλαδή καμία διαμαρτυρία για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και καμία διαμαρτυρία για τη μη επίλυση των προβλημάτων της πόλης.Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 12 χρόνια δεν έχουμε μόνο τη αποβιομηχάνιση, το κλείσιμο μεγάλων εργοστασιακών μονάδων, την καταστροφή της παραγωγικής βάσης και το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων βιοτεχνιών. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει η παραμικρή επένδυση.

Πολιτικός ο χαρακτήρας των εκλογών

- Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι εκλογές θα έχουν έντονη πολιτική χροιά. Μήπως, όμως, αυτό αποβεί σε βάρος της ΤΑ;

- Αυτή την άποψη την εκφράζουν κυρίως εκείνοι που θέλουν να δημιουργήσουν την αντίληψη στον κόσμο ότι η ΤΑ μπορεί να λειτουργεί μόνο για τα τοπικά προβλήματα και δεν έχει σχέση με τη γενικότερη πολιτική. Υπάρχουν, όμως, αρνητικές επεμβάσεις στο θεσμό της ΤΑ, που σε μεγάλο βαθμό τη μετατρέπουν σε παράρτημα του κρατικού μηχανισμού. Δεν μπορούμε να μιλάμε, δήθεν, για τα τοπικά προβλήματα, χωρίς να συζητάμε για τις αρνητικές επεμβάσεις, που γίνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΤΑ επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό μόνο με 2,5%. Αυτός είναι ο φτωχότερος προϋπολογισμός για την ΤΑ σ' ολόκληρη την Ευρώπη κι αυτό το λέω για τους ευρωλάγνους. Επομένως, είναι μια σαφής επέμβαση οικονομικού χαρακτήρα, πέρα από το γεγονός ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες στην ΤΑ, χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικός πόρους. Αρα, λοιπόν, ο ρόλος της ΤΑ είναι πολιτικός παρά το ότι εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν μια πόλη πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα τοπικά προβλήματα και αυτά πρέπει να αποτελέσουν τον κύριο άξονα της δράσης τους. Ομως, δεν μπορεί να αποδεσμεύονται αυτά τα θέματα από τη γενικότερη πολιτική.

- Ποια τοπικά προβλήματα απαιτούν άμεσες λύσεις;

- Εχουν γίνει πολλές δημοσκοπήσεις από διάφορες εταιρίες, αλλά είναι και κάτι που το βλέπει κανείς καθημερινά. Από την εμπειρία που έχω τόσα χρόνια στα κοινά, πιστεύω πως δημοσκόπηση είναι αυτό που βλέπει κανείς να εκφράζεται άμεσα από τον απλό άνθρωπο της γειτονιάς, αυτόν που νιώθει στο πετσί του τα προβλήματα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Πάτρας είναι η ανεργία, το κυκλοφοριακό - συγκοινωνιακό και κοινωνικά προβλήματα που εμφανίζονται κυρίως με τη μορφή της χρήσης ναρκωτικών που έχει αυξηθεί σημαντικά.Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλα προβλήματα πολεοδομικού χαρακτήρα. Υπάρχουν συνοικίες που είναι και η καρδιά της Πάτρας, πολυάνθρωπες φτωχογειτονιές, όπως η περιοχή των Προσφυγικών που έχουν μείνει όπως ήταν το 1927 και χρειάζονται ανάπλαση.

Λύσεις υπάρχουν

Γι' αυτά τα προβλήματα υπάρχει λύση. Κατ' αρχήν δεν μπορεί να πει κανείς ότι η ΤΑ, με τις ελαττωμένες επιχορηγήσεις που της δίνει το κράτος, είναι σε θέση να αναλάβει δραστηριότητες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Μπορεί, όμως, να κάνει μικρές παρεμβάσεις. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι μπορεί να δώσει στην Πάτρα μια άλλη πολιτική φωνή με πίεση προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Προσωπικά, πιστεύω ότι υπάρχουν διέξοδοι. Μόνο οι "άφωνες" πόλεις ή εκείνες οι πόλεις που έχουν πολύ πεσμένο πολιτικό επίπεδο διοικούντων παραμερίζονται, αγνοούνται από την κεντρική εξουσία.Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις, που με μια συλλογική πολιτική αντίδραση μπορούν κάποιες πόλεις να πετύχουν περισσότερα πράγματα. Επίσης, επειδή έχουμε εδώ και πανεπιστημιακά ιδρύματα και συλλόγους μεγάλης εμβέλειας, είναι δυνατό να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του δήμου μια συνεργασία για τη χάραξη οικονομικής ανάπτυξης στο νομό Αχαϊας και την Πάτρα. Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν έχουν παρθεί ως τώρα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αναξιοποίητοι τομείς στην περιοχή που μπορούν να αξιοποιηθούν. Η τάση που υπάρχει από τους άλλους είναι μόνο η παροχή υπηρεσιών, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορεί να αναπτυχθεί και ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας, κυρίως με καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε η Πάτρα να ξαναπάρει, όσο είναι αυτό δυνατό μέσα στην οικονομική συγκυρία, τη θέση που είχε παλιότερα.

Και για το συγκοινωνιακό υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης. Αναφέρω π.χ. ότι η περιμετρική έχει 20 χρόνια που "γίνεται" και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Για τη μίνι περιμετρική, που θα διευκόλυνε την εσωτερική κυκλοφορία της πόλης, δεν έχει μπει ακόμα ούτε ένα λιθαράκι. Δρόμοι, που έπρεπε να έχουν διανοιγεί, παραμένουν αποκλεισμένοι, επειδή η δημοτική αρχή και οι άλλοι παράγοντες της Πάτρας δεν πίεσαν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες που είχε κάνει στο παρελθόν. Κι εδώ, το μεγάλο λάθος της δημοτικής αρχής και άλλων παραγόντων, παρά τις δικές μας αντιρρήσεις, περιόριζε το συγκοινωνιακό στο θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης που είχε καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, αυτά που λέγαμε εμείς για έντονες παρεμβάσεις, για να λυθεί το συγκοινωνιακό της Πάτρας δεν εισακούστηκαν, επειδή δεν ήθελαν να πιέσουν ποτέ την κυβέρνηση να λύσει αυτά τα προβλήματα και αφέθηκαν στο θέμα της παρκοεταιρίας SETTEX, που είχε μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα χωρίς να λύνει το παραμικρό.

Στο θέμα των ναρκωτικών υπάρχει μια γενικότερη πολιτική που πρέπει να ασκηθεί. Πολιτική στήριξης οικογενειών και ατόμων μέσα και από πρωτοβουλίες του Δήμου. Αυτό ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να το κάνει, έστω και με αυτές τις ελαττωμένες επιχορηγήσεις.

-Σαν δημοτική αρχή από πού θα ξεκινήσετε;

- Είναι φανερό ότι, πέρα από το πρόβλημα της ανεργίας, εκείνο από το οποίο πάσχει η Πάτρα είναι τα προβλήματα ποιότητας ζωής. Για να λυθούν αυτά χρειάζεται μια άλλη δημοτική αρχή και ένα άλλου είδους Δημοτικό Συμβούλιο και, κυρίως, μια διαφορετική επαφή με τους φορείς της Πάτρας. Αυτό, νομίζω, είναι το πρώτο που πρέπει να δείξεις ότι εφαρμόζεις αμέσως μετά την ανάληψη της δημαρχίας: μια άλλη σχέση με τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης.Από κει και πέρα οι πρώτες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι και στον αισθητικό τομέα. Το λέω αυτό πρώτο, επειδή είναι και σχετικά ευκολότερο. Ενα από τα πρώτα που μπορούν να εφαρμοστούν και, μάλιστα, σχετικά ανέξοδα είναι να πρασινίσει η Πάτρα και να δοθεί μια διαφορετική αίσθηση ότι κάτι αλλάζει γρήγορα. Κυρίως, σε χώρους όπου βρίσκεται η εργαζόμενη μάνα ή στις γειτονιές και πλατείες.

Κατόπιν θα γίνουν παρεμβάσεις που θα έχουν μακρόπνοο χαρακτήρα, κυρίως για το κυκλοφοριακό όπου απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και δεν είναι καθόλου δύσκολο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, να λυθεί. Οι άλλες προτεραιότητες θα καθοριστούν από τον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσει η δημοτική αρχή σε σχέση και με τους άλλους παράγοντες της Πάτρας (Επιμελητήρια, Εμπορικό Σύλλογο, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ), έτσι ώστε να αρχίσει κανείς μια προοπτική αλλαγής της μορφής της Πάτρας, αν και το κύριο πολιτικό θέμα είναι η αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή

- Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι αδυναμίες της παράταξης που διαχειρίζεται το δήμο επί 12 χρόνια;

- Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η έλλειψη αγωνιστικής διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία. Από αυτό απορρέουν και όλες οι άλλες αδυναμίες της. Οταν έχεις μια τέτοια αντίληψη, ακολουθείς απέναντι στους δημότες και στις κοινωνικές ομάδες μια αρνητική πολιτική. Η δημοτική αρχή δε στήριξε ούτε έναν αγώνα εργαζομένων είτε στην Πειραϊκή - Πατραϊκή είτε στου ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, είτε των εκπαιδευτικών, είτε τις αγροτικές κινητοποιήσεις, είτε οποιαδήποτε άλλη διαμαρτυρία.

Ακολουθώντας πολιτική μακριά από το λαό και σιγοντάροντας την κυβέρνηση σε ορισμένες περιπτώσεις κάνει σφάλματα προσανατολισμού.Στην Πάτρα δαπανώνται αρκετά μεγάλα κονδύλια για δήθεν έργα, τα οποία δε βοηθούν σε τίποτα τους Πατρινούς. Αντίθετα, με μια ανακατανομή των κονδυλίων θα μπορούσε να βοηθήσει και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, να κάνει παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα στις συνοικίες, στις γειτονιές.Ακολουθεί μια πολιτική ελιτίστικου χαρακτήρα και στο θέμα της κατανομής των κονδυλίων.

-Αρα, ο λαός της Πάτρας θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη του στη σημερινή δημοτική αρχή. Γιατί, όμως, θα πρέπει να στηρίξει τη δική σας παράταξη και όχι κάποια άλλη;

- Η πολιτική του κυρίου Καράβολα και η πολιτική του κυρίου Φλωράτου δε διαφέρουν σε τίποτα.Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια στενότατη συνεργασία μεταξύ τους σε επίπεδο εκπροσώπων φορέων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα. Είχαν ταυτόσημη άποψη. Θεωρούσαν τετελεσμένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιομηχανία στην Πάτρα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Η διαφορά μας από τους άλλους είναι η αξιοπιστία μας σχετικά με την υλοποίηση των στόχων. Βέβαια, κι εκείνοι ξέρουν κι εμείς ξέρουμε κι ο λαός της Πάτρας γνωρίζει ποια είναι τα κύρια προβλήματα. Ομως, πάει πολύ οι συνένοχοι για τη σημερινή κατάσταση της Πάτρας να κάνουν τώρα δήθεν προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για άλλα θέματα. Ούτε ο κύριος Φλωράτος, σαν πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, είχε αρθρώσει καμία λέξη για τις επενδύσεις και την ακολουθούμενη πολιτική ούτε ο επί 12 χρόνια δήμαρχος. Τώρα τους έπιασε η όρεξη να λύσουν αυτά τα προβλήματα; Αυτοί ούτε διαφώνησαν ποτέ ούτε θα διαφωνήσουν με την ακολουθούμενη πολιτική.Αρα, λοιπόν, είναι θέμα αξιοπιστίας. Αφού μέχρι τώρα οι κύριοι αυτοί δεν είχαν αντιδράσει και είναι από τους αγαπημένους της κεντρικής εξουσίας, πώς αυτοί θα σηκώσουν κεφάλι να υλοποιήσουν ορισμένα από αυτά που υπόσχονται; Κατά τη γνώμη μου, η πρότασή τους είναι καθαρά αναξιόπιστη, γιατί ο κόσμος γνωρίζει πάνω από μια δεκαετία την πρακτική τους. Επομένως, είναι λόγια προεκλογικού χαρακτήρα απλά για να ξαναδεσμεύσουν τον κόσμο μια, που έτσι κι αλλιώς, έχουν την άποψη ότι ο ψηφοφόρος της Πάτρας είναι αναλώσιμο υλικό.

Αυτό που προβάλλουμε εμείς είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Προβάλλουμε την αγωνιστικότητα για το λαό της Πάτρας, προβάλλουμε την ελπίδα για το αύριο και το όραμα μιας άλλης Πάτρας σαν αυτή που γνωρίσαμε στο παρελθόν έστω κι αν εκεί υπήρχαν μεγάλες διαφορές σε οικονομικό επίπεδο. Μπορούμε να δώσουμε στους Πατρινούς ένα άλλο όραμα και γι' αυτή τη γενιά αλλά κυρίως για να παραδώσουμε μιαν άλλη Πάτρα στις επερχόμενες γενιές.

ΟΧΙ στο μοντέλο του δήμαρχου - διαχειριστή

-Δηλαδή, στο μοντέλο του δημάρχου -διεκπεραιωτή της κυβερνητικής πολιτικής αντιπαραβάλλετε εκείνο του δημάρχου -διεκδικητή;

- Τα κόμματα της εξουσίας θέλουν να δημιουργήσουν - και σε αρκετό βαθμό το έχουν πετύχει - ένα καινούριο μοντέλο δημάρχου: του δημάρχου - κοσμοπολίτη, του δημάρχου - διαχειριστή και όχι του δημάρχου - μαχητή.Αυτό το μοντέλο δημάρχου δεν έχει αποδώσει τίποτα στην Πάτρα, αντίθετα έχει βοηθήσει να γίνουν τα πράγματα χειρότερα.

Εγώ πιστεύω ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι μαχητής και διεκδικητής και συγχρόνως να ξέρει να προγραμματίζει σωστά με διαφάνεια και να λύνει τα τοπικά προβλήματα. Να ασκεί πολιτική χωρίς εισαγωγικά, να μην την ασκεί με φαξ.Αυτό που λέγεται ότι οι μη κυβερνητικοί δήμαρχοι έμειναν στο περιθώριο και δεν είχαν απολαβές δεν είναι σωστό. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εκείνοι οι δήμαρχοι που στάθηκαν στο ύψος της ΤΑ κέρδισαν πολύ περισσότερα από αυτούς που λειτουργούσαν με φαξ ή δεν έφερναν καμία αντίρρηση στην κυβερνητική πολιτική.

-Αν σήμερα βρισκόμασταν στην παραμονή των εκλογών, ποιο θα ήταν το τελευταίο σας μήνυμα στους ψηφοφόρους;

- Θα τους έλεγα πως πρέπει να προσέξουν κάποια πράγματα. Πρώτα θα έλεγα να κοιτάξουν το παρελθόν των επικεφαλής των παρατάξεων, την πρακτική τους σε κοινωνικό, πολιτικό ή ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Να μετρήσουν τη διαδρομή τους και τα αποτελέσματα που είχε αυτή. Και να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι αυτό το πράγμα πρέπει επιτέλους να σταματήσει και να δοθούν οι δυνατότητες σε νέους ανθρώπους, που θα δώσουν μιαν άλλη προοπτική. Ο πολιτικός σχεδιασμός των παρατάξεων είναι γνωστός. Το πρόγραμμά μας έχει στοιχεία ελκτικά για την κοινή γνώμη. Αφού τα αποδέχονται, ας μας δώσουν λοιπόν τη δυνατότητα να τα υλοποιήσουμε. Το μήνυμα που θα 'θελα να στείλω στους Πατρινούς είναι πως αυτή τη φορά κάτι θα αλλάξει. Κι αυτό είναι κυρίως στο χέρι τους.

Συσπείρωση νίκης και αλλαγής

Για τον Παναγιώτη Κοσιώνη και τη Δημοτική Κίνηση "Πάτρα - Μπροστά" μιλούν ενεργοί πολίτες της Πάτρας από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Ανθρωποι, που συσπειρώνονται γύρω από το πρόγραμμα και τις θέσεις της παράταξης, που σκέφτονται και δρουν "με λογισμό και μ' όνειρο", βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της πόλης. Αυτοί είναι και η καλύτερη απόδειξη για την ευρύτητα και τη γενική αποδοχή του συνδυασμού από το λαό της Πάτρας.

Φώτης Τζωρτζίδης(νευροχειρουργός, μέλος της πλειοψηφίας του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου)

"Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην Πάτρα είναι πάρα πολλά. Η ανεργία μαστίζει. Τα εργοστάσια κλείνουν. Προοπτικές ανάπτυξης δε φαίνονται στον ορίζοντα. Για όλα αυτά μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι δε διεκδίκησαν ποτέ τίποτα για την Πάτρα από την κεντρική εξουσία.

Στη σημερινή συγκυρία, η μόνη πραγματικά αξιόπιστη λύση για την πόλη είναι η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα - Μπροστά" με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοσιώνη, ο οποίος είναι ένας έμπειρος πολιτικός, ένας τίμιος άνθρωπος με ήθος γνωστό σε όλους, που μπορεί να εγγυηθεί την ανατροπή αυτής της κατάστασης, να βγάλει την Πάτρα από το τέλμα και να την οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Πιστεύω πως ο λαός της Πάτρας θα ψηφίσει αυτή τη φορά όχι με στενά κομματικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα τα προβλήματα της Πάτρας και την προοπτική που θα πρέπει να έχει η νέα δημοτική αρχή. Θα εκτιμήσει την προσωπικότητα του Παναγιώτη Κοσιώνη, τη ρεαλιστικότητα του προγράμματός του, αλλά και την ευρύτητα του συνδυασμού του, ο οποίος αποτελείται από ικανούς ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, που, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες, συσπειρώνονται με μοναδικό στόχο τους το συμφέρον της πόλης".

Δημήτρης Αϊβαλής (αρχιτέκτονας, πρώην γγ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας)

"Πιστεύω πως η ΤΑ πρέπει να λειτουργεί πάνω και πέρα από τα κόμματα και με κύριο σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των πολιτών της πόλης μας.

Στο Δήμο Πατρέων για πολλά χρόνια επικρατούν συνθήκες απαράδεκτες και νοσηρές, που επιβάλλουν άμεσα την ανατροπή του υπάρχοντος δημοτικού κατεστημένου. Οι συσχετισμοί δυνάμεων και τα οξυμένα και συσσωρευμένα προβλήματα στο δήμο επιβάλλουν τη συστράτευση όλων των υγιών κοινωνικών δυνάμεων της πόλης μας.

Τέλος, πιστεύω ότι η εκλογή του Παναγιώτη Κοσιώνη στο αξίωμα του δημάρχου Πατρέων εξασφαλίζει τα πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά εχέγγυα που απαιτούνται για χρηστή άσκηση εξουσίας".

Γιάννης Δημητρόπουλος (αντιπρόεδρος Συνταξιούχων Μετάλλου, πρώην γγ ΟΠΑΘΑ, μέλος του ΔΗΚΚΙ, πρώην μέλος της ΝΕ Αχαϊας του ΔΗΚΚΙ)

"Πιστεύω ότι για να κατανικηθεί η νεοφιλελεύθερη συντηρητική κυβερνητική πολιτική, όπως άλλωστε διακηρύσσει και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με έργα και όχι με λόγια, στο Δήμο της Πάτρας η μόνη λύση είναι η στήριξη από όλο το δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο του συνδυασμού "Πάτρα - Μπροστά" του αγωνιστή, οραματιστή Παναγιώτη Κοσιώνη.

Το ΔΗΚΚΙ δεν αποτελεί τόπο συναλλαγών ούτε ευκαιρία επίλυσης "συντροφικών" λογαριασμών οποιουδήποτε. Είναι βέβαιο και αυτό ενισχύεται καθημερινά από τις εκδηλώσεις όλων των φίλων και μελών του ΔΗΚΚΙ, ότι η Πάτρα στις 11 του Οκτώβρη θα έχει νέο δήμαρχο που θα εκφράζει όλους τους πολίτες της πόλης μας. Τον Παναγιώτη Κοσιώνη".

Σήφης Φανουράκης (αρχιτέκτονας, πρώην αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας)

"Η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα - Μπροστά" είναι ο μοναδικός συνδυασμός που μπορεί να ανασυγκροτήσει την πόλη της Πάτρας και να της δώσει μιαν άλλη προοπτική, μια προοπτική ανάπτυξης και προόδου. Μετά από 12 χρόνια παντελούς έλλειψης πολεοδομικής και αναπτυξιακής πολιτικής από τη μέχρι τώρα δημοτική αρχή, η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα - Μπροστά", που συσπειρώνει πλατιές δημοκρατικές δυνάμεις, εγγυάται επιτέλους την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολεοδομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, ώστε να αρχίσει μια αντίστροφη πορεία για την τρίτη πόλη της χώρας.

Ελπίζω και πιστεύω ότι ο λαός της Πάτρας θα απελευθερωθεί επιτέλους από τις στενές κομματικές περιχαρακώσεις και θα κρίνει πολιτικά, αγκαλιάζοντας και στηρίζοντας τη Δημοτική Κίνηση "Πάτρα - Μπροστά" και τον επικεφαλής της Παναγιώτη Κοσιώνη".

Τάκης Πετρόπουλος (καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής μπάσκετ, υπεύθυνος της Επιτροπής Αθλητισμού της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα - Μπροστά")

"Η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα - Μπροστά" εκφράζει την ενότητα του πατρινού λαού, την απόφασή του να αγνοήσει αυτή τη φορά τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να αγωνιστεί για να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία αυτής της πόλης.

Προσωπικά θεωρώ ότι ο Παναγιώτης Κοσιώνης, πλαισιωμένος από έμπειρα και ικανά στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους, είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, τη συνέπεια και την επιτυχία του αγώνα για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και αισθητική ανάκαμψη της Πάτρας. Αυτή μου την πεποίθηση πιστεύω πως τη συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της πόλης, η οποία έχει πια κατανοήσει ότι ήρθε η ώρα να πάει η Πάτρα μπροστά με δήμαρχο τον Παναγιώτη Κοσιώνη".

Διονύσης Καρατζάς (φιλόλογος, ποιητής, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα - Μπροστά"

"Μπροστά στα προκλητικά διλήμματα που θέτει αγχωτικά η επικείμενη αλλαγή της χιλιετίας, απαιτούνται σοβαρές επιλογές και ισχυρές αποφάσεις απ' όλους μας. Ως πόλη έχουμε την ευκαιρία, μέσα από αυτές τις εκλογές, με την καθοριστική επιλογή της παράταξης "Πάτρα - Μπροστά" του Παναγιώτη Κοσιώνη, να αντισταθούμε στον καταπιεστικό ολοκληρωτισμό της καθημερινότητας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πόλη φωτεινή, με ποιότητα στις σχέσεις μας, με αισθητική στις δημόσιες και ιδιωτικές κατασκευές, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με κουλτούρα στην καθημερινή μας ζωή.

Επιδιώκουμε την πρόοδο και την παραγωγή πολιτισμού, όχι μόνο στο οικονομικό κέντρο της πόλης, αλλά κυρίως στις συνοικίες που ο καθένας θα συμμετέχει ενεργά και θα αναπτύσσει τις πολιτιστικές προτάσεις του δήμου, χωρίς αποκλεισμούς ή περιθωριοποιήσεις. Γιατί ο πολιτισμός στην ουσία του είναι η αξιοποίηση όλων εκείνων των ποιοτικών στοιχείων, ντόπιων και μη, που βοηθούν τον άνθρωπο να ενημερώνεται, να ψυχαγωγείται και να χαράζει πορείες προόδου. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολισμένοι θα συναντήσουμε δυναμικά τη νέα εποχή, "με λογισμό και μ' όνειρο"".

H ανεργία και η αποβιομηχάνιση πλήττουν ιδιαίτερα την Πάτρα και

H ανεργία και η συρρίκνωση της βιομηχανίας πλήττουν ιδιαίτερα την Πάτρα και γενικότερα το νομό της Αχαϊας

Πλεονέκτημα η ιδιότητα του κομμουνιστή

- Πολλοί σας προσάπτουν σαν μειονέκτημα την πολιτική σας τοποθέτηση, ρωτάμε τον Παναγιώτη Κοσιώνη. Εκείνος χαμογελά, ως άνθρωπος που έχει βαρεθεί να ακούει την ίδια ερώτηση και σημειώνει:

"Αυτό το χρησιμοποίησαν στο παρελθόν. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό πλέον δεν "κολλάει" σαν "ρετσινιά", αλλά σαν προτέρημα.Στο παρελθόν, όταν ήμουν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και παλιότερα αντιδήμαρχος, όλοι παραδέχονταν πως για την επίλυση κοινωνικών θεμάτων ακολουθούσα εκείνη την πολιτική που συνέφερε τους εργαζόμενους. Ποτέ δεν έκρυψα από τον Πατραϊκό λαό ποιος είμαι. Ολοι ξέρουν πως είμαι στέλεχος του ΚΚΕ, αλλά έχω μια αντίληψη συμπεριφοράς απέναντι στο κοινωνικό σύνολο που μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνώ με όλο τον κόσμο.Αυτό στις εκλογές θα εκφραστεί μέσα από το ψηφοδέλτιό μας που θα είναι συσπειρωτικό και αντιπροσωπευτικό. Θα περιέχει ανθρώπους που ανήκουν και σε άλλες πολιτικές παρατάξεις ή ανθρώπους που στο παρελθόν ανήκαν σε άλλες δημοτικές παρατάξεις και τώρα θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό μας, δίνοντας μια ευρύτητα που παρόμοια δεν έχει ξαναγνωρίσει η Πάτρα. Ετσι, καταρρίπτεται τελείως αυτό το επιχείρημα που δεν πιάνει στον κόσμο. Αυτή την πρωτοφανή σε πλατύτητα συσπείρωση δυνάμεων πολλοί πολιτικοί χώροι προσπάθησαν να την υπονομεύσουν. Ομως, οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό, καθώς τα μέλη τους, αλλά και όλη η πατρινή κοινωνία τούς γυρνά την πλάτη και συσπειρώνεται γύρω από τις προτάσεις μας.

Τα κείμενα έγραψε ο Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ