ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια "μνημειώδης" απάντηση

Η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση που του έθεσε ο "Ρ" είναι μνημειώδης. Ρωτήθηκε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός πώς μπορεί να μιλά για "διαφορές" μεταξύ νεοφιλεύθερων και σοσιαλδημοκρατών, όταν στο πλαίσιο της ΕΕ, από κοινού, την ίδια νεοφιλεύθερη πολιτική εφαρμόζουν, και πώς μπορεί να μιλά για "κοινωνική πολιτική", όταν είναι σε τέτοιο βαθμό συνεπής η κυβέρνηση στην πολιτική της οικονομίας της αγοράς, που μέχρι και ο Α. Ανδριανόπουλος δηλώνει ότι μόνο στον Κ. Σημίτη και στην κυβέρνησή του ελπίζει.

Ιδού η απάντηση Σημίτη:

"... δεύτερη πολιτική εγώ δεν έχω διαπιστώσει... εγώ έχω διαπιστώσει μονάχα ότι μετά το 1920, όπου υπήρχαν στον κόσμο δυο διακριτές πολιτικές, θα πω δυστυχώς η μια πολιτική απέτυχε και το δυστυχώς το λέω διότι η αποτυχία της δημιούργησε ένα κόσμο όπου δεν υπάρχουν ισορροπίες...

"(πρόκειται για) μια πολιτική η οποία οδήγησε σε αποτυχία και μετά (υπάρχει) ένας άλλος χώρος (σσ: ο καπιταλισμός) που αύξησε την ευημερία... Ποιος μπορεί να πει ότι σήμερα σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι συνθήκες ζωής είναι καλύτερες; Δεν υπάρχει περισσότερη ανεργία, δεν υπάρχει περισσότερη δυστυχία... (σσ: προφανώς του διέφυγε ότι εκεί δεν υπάρχει πια σοσιαλισμός). Ενώ εδώ (σσ: στον καπιταλισμό, δηλαδή)... υπάρχει κατά βάθος η αίσθηση ότι προχωρούμε προς κάτι καλύτερο. Υπάρχει αισιόδοξία.

"... δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες... Ο κ. Ανδριανόπουλος - επειδή τον αναφέρατε - μπορεί να πιστεύει ότι αυτή η πολιτική τον εκφράζει. Το θέμα είναι αυτή η πολιτική ακολουθεί αρχές οι οποίες βασίζονται στο νεοφιλελευθερισμό; Είναι μια πολιτική η οποία λέει "ό,τι πει η αγορά" κι εμείς δεν κάνουμε καμία παρέμβαση;.. Ο,τι πει η αγορά (σημαίνει ότι) δε θα έπρεπε να υπάρχει καμία προσπάθεια ελέγχου ή συζήτηση για τις τιμές... δε θα έπρεπε να υπάρχει καμία πολιτική πρόνοιας, όχι πολιτικές για την ανεργία, όχι πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας, όχι πολιτικές για τους ηλικιωμένους, όχι πολιτικές για τους νέους, όχι πολιτικές για τις γυναίκες. Αυτά δε γίνονται;

"Εάν αυτά γίνονται, τότε πού βλέπετε εσείς την αρχή ότι εμείς λέμε ό,τι πει η αγορά;.. Δε δαπανήθηκαν εδώ στη Θεσσαλονίκη πάνω από 90 δισ. δραχμές για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα; Δεν είναι μια παρέμβαση; Δε θα έπρεπε, τότε να πούμε ό,τι βγει, ας οργανωθούν οι επιχειρηματίες, να γίνουν περισσότερα ντίσκο, να γίνουν περισσότερα σκυλάδικα... Τα μουσεία τα οποία έγιναν, οι Λαζαριστές οι οποίοι έγιναν είναι έκφραση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας;..

"Νομίζω προσπαθείτε να ισοπεδώσετε τα πράγματα για να κερδίσετε ένα επιχείρημα υπέρ μιας μεγάλης αποτυχίας. Πιστεύω ότι η εξέλιξη η ιστορική καταδίκασε ένα πείραμα το οποίο υπερασπίζεστε. Και το καταδίκασε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε πάρα πολλοί πλήρωσαν γι' αυτό. Και ο ελληνικός λαός πλήρωσε γι' αυτό...

"Πλήρωσε και ο ελληνικός λαός μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον εμφύλιο και πληρώνει και τώρα μέσα από τις διεθνείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Μην ξεχνάτε ότι η αναταραχή τις τελευταίες μέρες προήλθε από τη Ρωσία"!

Στυλοβάτες με... διαφοροποιήσεις

Συνέντευξη Τύπου των προέδρων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στα πλαίσια της ΔΕΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Αλλη μια καλοστημένη παράσταση έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια της επιχείρησης αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και υποταγή τους στη λογική του συμβιβασμού και της παθητικότητας. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που δίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, τόσο ο Χ. Πολυζωγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όσο και ο Γ. Κουτσούκος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, περιορίστηκαν να εκφράσουν επιμέρους διαφοροποιήσεις τους στην πορεία υλοποίησης των στόχων προς την ΟΝΕ, στηρίζοντας στην ουσία της την κυβερνητική πολιτική.

"Δεν μπορεί να συνδέεται η δυναμική ή η αδυναμία της οικονομίας της χώρας μας με το χρηματιστήριο", είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλώντας για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. "Χρειάζεται να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, με αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, που, όμως, θα κινείται στη λογική της κοινωνικής συνοχής", διευκρίνισε στη συνέχεια. Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε πως δε θα δεχτούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού, ενώ ισχυρίστηκε ότι η διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας διασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων!

Δεν παρέλειψε να δηλώσει πως η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος αγωνίζεται για την πορεία πραγματικής σύγκλισης των οικονομιών των χωρών της ΕΕ... Τέλος, για τις ιδιωτικοποιήσεις περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, ενώ εκθείασε τη μερική μετοχοποίηση του ΟΤΕ, αφού - όπως είπε - λειτούργησε υπέρ του Οργανισμού...

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, με τη σειρά του, μιλώντας για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, όπως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κλπ., σημείωσε πως δεν πρέπει να γίνονται μόνο με λογιστικά κριτήρια... Επίσης, ανέφερε πως για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ θα ζητήσει διορθωτικό ποσό στο τέλος του χρόνου.

Τέλος, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση κοινού συνεδρίου ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια της ενοποίησης των τριτοβάθμιων οργανώσεων, μέχρι το τέλος του 1999.

Δήλωση του Θ. Κυριακίδη

Εξηγώντας την απουσία εκπροσώπου της Εργατικής Ενότητας από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης σημείωσε πως αυτό έγινε, για να καταδείξει η παράταξη, την αντίθεσή της στην όλη στάση των πλειοψηφιών για τα προβλήματα της εργατικής τάξης. "Οι διαφωνίες και οι επιμέρους προτάσεις τους στην ολοκληρωτική επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης, είπε ο Θ. Κυριακίδης, δεν μπορούν να καλύψουν τη σύμπλευσή τους, με αυτή την πολιτική σε όλες τις βασικές της επιλογές. Η προκλητικότητά τους, να απορρίπτουν δήθεν "τα λογιστικά κριτήρια" αυτής της πολιτικής, ενώ κάνουν ό,τι μπορούν για να ενσωματώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στη συναίνεση και την υποταγή, όχι μόνο δεν πείθουν πια, αλλά αποτελούν κριτήρια για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να σταθμίσουν τη στάση τους και να απαντήσουν συνολικά με το δικό τους αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική".

  • "Ωρα για αγώνες" εκτιμά πως ήρθε η Ελληνική Επιτροπή του Δικτύου των Ευρωπορειών, σε ανακοίνωσή της που αναφέρεται στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Νεοφιλελευθερισμός χωρίς προσχήματα

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη, δόθηκε στον απόηχο των δηλώσεών του για "αταλάντευτη" εμμονή στη λιτότητα και υπό τους ήχους των υποσχέσεών του προς την πλουτοκρατία ότι "δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω", όπως διακήρυξε με τις ομιλίες του στη ΔΕΘ. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους.

  • Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου ότι για την κυβέρνησή του "κεντρικός στόχος" είναι η ΟΝΕ, τον οποίο "επιδιώκουμε αταλάντευτα", όπως ανέφερε. Επόμενο ήταν να στραφεί κατά της οποιασδήποτε "χαλάρωσης" στην οικονομική πολιτική, αφού, όπως αναρωτήθηκε, "ποιο ήταν το αποτέλεσμα των χαλαρών πολιτικών;", και αξιοποιώντας την κρίση δήλωσε ότι "η δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε χαράξει δεν επιδέχεται, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης, αλλαγές". Ας σημειωθεί ότι όταν ρωτήθηκε αν θα επιβληθούν νέοι φόροι, ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά το απέκλεισε, λέγοντας ότι θα εξαρτηθεί, αφού τα πράγματα "μπορεί να αλλάξουν και προς το χειρότερο" και πως "ανάλογα με την εξέλιξη θα πάρουμε μέτρα"... Κατόπιν αναφέρθηκε με κατανόηση στις θυσίες των λαϊκών στρωμάτων και στην "κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης!
  • Εξόφθαλμη ήταν η προσπάθεια του Κ. Σημίτη να υποβαθμίσει τον πολιτικό χαρακτήρα των επικείμενων εκλογών. "Πρώτα απ' όλα κρίνεται η απόδοση των δημοτικών αρχόντων", είπε, αν και ένα χρόνο πριν τις χαρακτήριζε "δημοψήφισμα" για την κυβέρνηση. Ενθυμούμενος τον Α. Παπανδρέου ("το μήνυμα ελήφθη", έλεγε εκείνος το '86), ανέφερε ότι "τα πολιτικά μηνύματα θα τα λάβουμε υπόψη μας στις δημοτικές εκλογές", αλλά, συνέχισε, "το αποφασιστικό είναι οι εκλογές του 2000"...
  • Προκλητικός ήταν ο πρωθυπουργός με τους επαίνους του προς τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, τις οποίες επαίνεσε γιατί με την υπογραφή της επαίσχυντης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, δείχνουν ότι "κατανοούν τις εξελίξεις"... Μετά από τα "εύγε" στις συνδικαλιστικές δυνάμεις του κυβερνητισμού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, μίλησε με έπαρση (!) για την κατάργηση του 8ωρου και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δήλωσε ότι επέρχεται η σειρά του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών. Σαφής ήταν, δε, όσον αφορά νέα επερχόμενα κυβερνητικά πλήγματα στην "Ολυμπιακή", λέγοντας ότι "η διαδικασία της "Ολυμπιακής" δεν έχει κλείσει".
  • Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αγωνιώδης ήταν η προσπάθειά του να υποβαθμίσει το θέμα των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, η οποία, κατά τα άλλα, "έχει το δικαίωμα να αμυνθεί".... Είπε ότι "οι πύραυλοι δεν είναι αυτοσκοπός", πως η Τουρκία επιδιώκει εστιασμό της προσοχής στην "πυραυλολογία", κατεύθυνση την οποία "δεν αποδεχόμαστε", όπως δήλωσε. Μιλώντας ειδικά για το Αιγαίο, αν και αποκάλεσε "προκλητική" και "επεκτατική" την πολιτική της Τουρκίας, διατύπωσε τη διαφωνία του με την άποψη ότι το Αιγαίο "είναι μια περιοχή όπου δεν ελέγχονται τα πράγματα". Ανέφερε, παράλληλα, ότι αναμένεται να συναντηθεί με τον Μ. Γιλμάζ στην τουρκική πόλη Αττάλεια, στις 12 Οκτώβρη.
  • Οσον αφορά τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά "πέταξε το γάντι" στους αμφισβητίες του, λέγοντας ότι "καθένας είναι ελεύθερος να υποβάλει υποψηφιότητα" στο συνέδριο, όπου είπε ότι ο πρόεδρος θα εκλεγεί μετά από ψηφοφορία και όχι "διά βοής", όπως επί Παπανδρέου. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η ακολουθούμενη πολιτική έχει την έγκριση της "συντριπτικής πλειοψηφίας" της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ενώ δήλωσε "ικανοποιημένος" από τους υπουργούς του και... ευτυχής για την ύπαρξη διαφορετικών γνωμών στο ΠΑΣΟΚ. Οσο για την περίφημη "κεντροαριστερά", υποστήριξε ότι "δεν αφορά στο να συμμετάσχει ο "χ" ή ο "ψ" στο ΠΑΣΟΚ", αλλά την εμφάνισε ως πολιτικό όρο που πρέπει να εκφράσει τα "μεσαία στρώματα". "Αυτούς πρέπει να κερδίσουμε", κατέληξε.
  • Ερωτώμενος για τις δραστηριότητες Χριστόδουλου, περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο κανόνας που λέει πως η πολιτική και η Εκκλησία πρέπει να ασχολούνται με τα του οίκου τους "είναι καλός και πρέπει να τηρείται", ενώ σε άλλο σημείο κάλυψε πλήρως τον Ε. Γιαννόπουλο σχετικά με την "τρομοδιάταξη" κατά του Τύπου την οποία προωθεί.

Κατόπιν όλων αυτών κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν "προτάσεις" και όχι κριτική στην κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό "να κατανοήσει αυτό το οποίο επιδιώκουμε"...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα απωθημένα του κ. Σημίτη

"Θάνατος στους μπολσεβίκους"! Οσο κι αν φαίνεται βγαλμένο από τα πιο αντιδραστικά μυαλά των σεναριογράφων του Χόλιγουντ της εποχής του ψυχρού πολέμου, αυτό είναι μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός σε μια αποστροφή του αντικομμουνιστικού ντελίριου που τον έπιασε στη Θεσσαλονίκη. Ποιος το περίμενε, αλήθεια; Ενας πρωθυπουργός, γόνος στελέχους της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του οποίου το επικοινωνιακό επιτελείο κάνει τα πάντα να τον διαφημίσει σαν "βομβιστή" κατά της χούντας, να διακηρύσσει σε μια συνέντευξη πανελλήνιας τηλεοπτικής μετάδοσης, ότι για όλα τα δεινά του πλανήτη, από το 1920 και μετά, φταίνε οι κομμουνιστές! Αυτός, κύριοι, δεν είναι "λογιστής", όπως τον αποκαλούν χλευαστικά οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Δεν είναι "διαχειριστής", ούτε "σοσιαλδημοκράτης" του γλυκού νερού. Ενας "Ράμπο" του νεοφιλελευθερισμού με τα όλα του είναι...

***

Να φανταστεί κανείς ότι μέσα στην παραζάλη του, ο πρωθυπουργός μέχρι και τη σημερινή Ρωσία στους κομμουνιστές τη χρέωσε! Ηταν, δε, τόσο γελοίο το παραλήρημα του κυρίου Σημίτη, ήταν τέτοιο το επίπεδο στο οποίο οδήγησε την αντικομμουνιστική πολεμική του, ώστε θύμισε εκείνο το γνωστό ανέκδοτο, που πάει ο γιος στον πατέρα και του λέει ότι θέλει να παντρευτεί τον... Γιακουμή, οπότε ο εθνικόφρων μπαμπάς του απαντά: "Ποιον, αυτόν τον παλιοκομμουνιστή, βρε παλιόπαιδο;"... Οσο για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ευτυχώς που δεν τις είχε πιάσει νωρίτερα στο στόμα του ο κ. Σημίτης. Θα τις είχε... κονιορτοποιήσει από την εποχή που το σοσιαλιστικό στρατόπεδο ήταν ζωντανό. Αλλωστε, ήταν σαφής: Στον καπιταλισμό, παρά τα προβλήματά του, υπάρχει "αισιοδοξία", όπως είπε. Αντίθετα, στο σοσιαλισμό, ο κύριος πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να διακρίνει τίποτα περισσότερο πέρα από "μια μεγάλη αποτυχία"...

***

Εκεί που ο κύριος Σημίτης δε διατήρησε ούτε το άλλοθι της γελοιότητας ήταν όταν έφτασε στο σημείο να μιλήσει για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα! Ρωτήθηκε από το "Ρ" τι έχει να πει που τον επευφημεί ο κ. Ανδριανόπουλος για την πολιτική του, και εκείνος απάντησε για τον... εμφύλιο πόλεμο! Για να πει τι; Για να κατηγορήσει το ΚΚΕ για έναν εμφύλιο πόλεμο στον οποίο οδήγησαν τη χώρα οι πολιτικοί πάτρωνες ενός πρωθυπουργού, που ανεβαίνει στη Βουλή για να πει "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ"! Τέτοια είναι τα αντικομμουνιστικά απωθημένα που διακατέχουν τον άνθρωπο... Τέτοια, που έφτασε αυτός, μοναδικός πρωθυπουργός από το '74 και μετά, να εκδηλώσει τα αντικομμουνιστικά - εμφυλιοπολεμικά του σύνδρομα με ένα στόμφο που θα ζήλευαν οι στρατοδίκες των συναγωνιστών του πατέρα του! Εύγε, κύριε Σημίτη. Αναμένουμε την επόμενη φορά που θα ερωτηθείτε γιατί είστε τόσο νεοφιλελεύθερος, να μας απαντήσετε με ύμνους υπέρ των γερμανοτσολιάδων και των δοσίλογων του Μελιγαλά...

Ν. ΜΠ.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
"Εκσυγχρονισμός" - σκυλάδικο

"Πιστεύω ότι αυτή η 4ετία θα είναι η πιο δημιουργική της τελευταίας τριακονταετίας" (!), δήλωσε με πάθος ο Κ. Σημίτης από το βήμα της ΔΕΘ. Μη σας φαίνεται παράξενο. Ολοι οι νεοφιλελεύθεροι την ίδια άποψη έχουν για τις κυβερνήσεις τους. Ο Κ. Μητσοτάκης, για παράδειγμα, έλεγε ότι η δική του κυβέρνηση είναι "η καλύτερη της 50ετίας"...

***

Και ποιος σας είπε ότι κάνουμε ό,τι λέει η οικονομία της αγοράς, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Αν κάναμε ό,τι θέλει η αγορά, τότε αντί για πολιτισμό θα είχαμε μόνο ντίσκο και σκυλάδικα, απεφάνθη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την Κυριακή.

***

Μόνο, που το προηγούμενο βράδυ έξω από τα σκυλάδικα της πόλης ήταν παραταγμένες όλες οι υπουργικές "Μερσεντές", κύριε πρόεδρε...

***

Μη δίνετε σημασία. Αλλωστε, κατά τον πρωθυπουργό, καλά κάνουν οι υπουργοί και πάνε στα σκυλάδικα. Διότι, εκτός του ότι δεν είναι "μονοδιάστατοι" άνθρωποι, όπως είπε προχτές ο κ. Σημίτης, χτες προστέθηκε μια ακόμη εξήγηση. Τα σκυλάδικα είναι "πολιτιστικοί χώροι", όπου οι λικνιζόμενοι στο τσιφτετέλι επιδίδονται σε "χαρούμενη γυμναστική"! Τάδε έφη Ε. Γιαννόπουλος.

***

Σωστά θυμάστε. Είναι ο ίδιος, που, ως υπουργός Εργασίας, επιδοτούσε σκυλάδικα με τα λεφτά της Εργατικής Εστίας και έδινε "διαλέξεις" για την αοιδό Φούλη Δημητρίου.

***

Τι ενώνει τους Βοσκόπουλο, Χριστοδουλόπουλο, Ρέμμο με τον Γιαννόπουλο; Μα ο ..."νταλκάς" για το "σοσιαλισμό".

***

Σπάστα, μεγάλε.

***

Κατόπιν όλων αυτών, νομίζουμε, πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η παραίνεση του πρωθυπουργού "να κατανοήσει ο λαός" την πολιτική της κυβέρνησης...

***

Θέλετε απόδειξη για το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης; Υπάρχει! Ποια; Μα, ότι η κυβέρνηση δεν πούλησε την Ιονική! Το είπε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: Θα την πουλήσουμε στον επόμενο διαγωνισμό.

***

Αν ήμασταν νεοφιλελεύθεροι, θα δίναμε τόσα χρήματα για την ενίσχυση της "Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης"; Ιδού το παράδειγμα του πρωθυπουργού για να υπεραμυνθεί της "σοσιαλιστικής" του συνείδησης. Παράδειγμα να σου πετύχει. "Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου" με την υπόθεση "Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα"...

***

Να η πλέον πολιτική δήλωση του Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη: "Ο Τζουμάκας; Σιγά τον άντρα. Δεν μπορεί να σταυρώσει γυναίκα. Ξέρεις πόσες χυλόπιτες έχει φάει;"!!!

***

Φυσικά, ο κ. Γιαννόπουλος την έκανε. Εξερχόμενος σκυλάδικου...

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Θέσεις "κατανοητές" και "ικανοποιητικές"

Την ικανοποίηση των εμποροβιομηχάνων για την ομιλία του Κ. Σημίτη, εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου, εκτιμώντας ως "το πιο σημαντικό μήνυμα" της ομιλίας του την εμμονή της κυβέρνησης στην απαρέγκλιτη μέχρι τέλους εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ δεν παραλείπει να συμπληρώσει ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν να δουν ακόμα πιο χειροπιαστά τα αποτελέσματα των "διαρθρωτικών αλλαγών και του περιορισμού των πρωτογενών κρατικών δαπανών".

"Απόλυτα κατανοητές", βρήκε τις "ευχές" της κυβέρνησης και "αγαθές τις εκ μέρους της προθέσεις", η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σαν ...alter ego των εμποροβιομηχάνων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Δεν έμεινε, όμως, απολύτως ικανοποιημένη σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για την ...επίτευξη των ευχών που η ΕΣΕΕ συμμερίζεται, για τα οποία θα ήθελε περισσότερες διευκρινίσεις. Κλείνει, μάλιστα, χαρακτηριστικά την ανακοίνωσή της ως εξής: "Το εμπόριο, αν και δεν άκουσε αυτά που περίμενε να ακούσει από τον πρωθυπουργό, ελπίζει και εύχεται να δει άμεσα να γίνονται πράξη όλες οι απαιτούμενες και γνωστές τοις πάσι διαρθρωτικές αλλαγές με ταχύτητα, επιτυχία και αποτελεσματικότητα".

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Επικροτούν και απαιτούν

Θετική χαρακτηρίζουν οι βιομήχανοι την κυβερνητική πολιτική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης. Μόνο που ως γνήσιοι εκπρόσωποι των συμφερόντων που εξυπηρετούν δεν αρκούνται σε γενικές διακηρύξεις. Δεν τους φθάνει το θετικό μήνυμα, που όπως λένε, εξέπεμψε η ομιλία του πρωθυπουργού και απαιτούν συγκεκριμενοποίηση στους επιμέρους τομείς της οικονομικής πολιτικής.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωσή τους - σχόλιο στην πρωθυπουργική ομιλία και σε αυτή την κατεύθυνση διατυπώνουν τις δικές τους θέσεις για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί. Στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής,αξιώνουν τη "δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών" ως μονόδρομο που εγγυάται την επιτυχία, απαιτώντας ουσιαστικά το περαιτέρω τσεκούρωμα των κοινωνικών δαπανών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες αντιλαμβάνονται όπως ακριβώς και η κυβέρνηση, μόνο που τις εξειδικεύουν, ζητώντας "την κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων και άνοιγμα των κλειστών τομέων στον ανταγωνισμό. Αυτό αφορά - διευκρινίζουν - τόσο τον ηλεκτρισμό, όπου γίνονται κάποια βήματα για τη συμμόρφωση στα κοινοτικά πλαίσια, αλλά και το φυσικό αέριο". Διευρύνοντας τις βλέψεις τους για άμεση διαχείριση από τους ίδιους σε όλους τους τομείς, απαιτούν "την κατάργηση ενός μεγάλου αριθμού δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών". Επιπλέον, επισημαίνουν ως αναγκαιότητα "τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας", υπονοώντας την πλήρη καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και την ομηρία των εργαζομένων στην κερδοσκοπία των επιχειρήσεων, που η κυβέρνηση ήδη δρομολόγησε με το νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση για τα εργασιακά. Στα ίδια πλαίσια, ζητάνε την πλήρη ισοπέδωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στο όνομα της "επιτάχυνσης των αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση".

"Μαύρο" στο επικίνδυνο τρίπτυχο

Δήλωση του αν. προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκου

Σε δήλωσή του ο Γ. Μαυρίκος, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τονίζει: "Με τα όσα σήμερα είπαν στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αντίστοιχα, επιβεβαιώνεται ότι η εργατική τάξη δεν πληρώνει τη νύφη μόνο εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και λόγω των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Το τρίπτυχο "επικίνδυνες πολιτικές, επικίνδυνες κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις, επικίνδυνες συνδικαλιστικές ηγεσίες", επιβάλλεται να το μαυρίσει η εργατική τάξη στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές".

ΓΣΕΒΕΕ
Θ' απαντήσουμε με κινητοποιήσεις

Την απογοήτευσή της για την ομιλία Σημίτη στη ΔΕΘ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), σημειώνοντας ότι οι ΕΒΕ θα δώσουν τη δική τους απάντηση στην κατάσταση που δημιουργείται. Σ' αυτά τα πλαίσια συγκαλείται, για το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, συνεδρίαση του ΔΣ της Συνομοσπονδίας με θέμα την πρωθυπουργική ομιλία και την "οργάνωση ενός νέου κύκλου κινητοποιήσεων προκειμένου να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα" των ΕΒΕ.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού καταγγέλλει ότι πίσω από την αναφορά στους δείκτες της οικονομίας ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να κρύψει τη δραματική πραγματικότητα και την παντελή απουσία μέτρων στήριξης για τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, ενώ τονίζουν την "αγνόηση των προβλημάτων των ΜΜΕ από τον πρωθυπουργό για άλλη μια φορά και την ώρα που αυτά επιδεινώνονται εξαιτίας της πολιτικής διωγμού που ασκεί η κυβέρνηση".

Ο πρωθυπουργός, σημειώνεται στην ανακοίνωση, δεν είχε να πει λέξη για την αβάσταχτη φορολογία των ΕΒΕ, τη χρηματοδοτική ασφυξία, τον εκτοπισμό τους από την αγορά, το μεθοδευμένο αποκλεισμό τους από τα κοινοτικά προγράμματα. Συμπληρώνει, δε, την έντονη ανησυχία της για την επιβολή νέων φόρων τον επόμενο χρόνο με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ