Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στυλοβάτες με... διαφοροποιήσεις

Συνέντευξη Τύπου των προέδρων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στα πλαίσια της ΔΕΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Αλλη μια καλοστημένη παράσταση έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια της επιχείρησης αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και υποταγή τους στη λογική του συμβιβασμού και της παθητικότητας. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που δίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, τόσο ο Χ. Πολυζωγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όσο και ο Γ. Κουτσούκος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, περιορίστηκαν να εκφράσουν επιμέρους διαφοροποιήσεις τους στην πορεία υλοποίησης των στόχων προς την ΟΝΕ, στηρίζοντας στην ουσία της την κυβερνητική πολιτική.

"Δεν μπορεί να συνδέεται η δυναμική ή η αδυναμία της οικονομίας της χώρας μας με το χρηματιστήριο", είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλώντας για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. "Χρειάζεται να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, με αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, που, όμως, θα κινείται στη λογική της κοινωνικής συνοχής", διευκρίνισε στη συνέχεια. Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε πως δε θα δεχτούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού, ενώ ισχυρίστηκε ότι η διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας διασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων!

Δεν παρέλειψε να δηλώσει πως η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος αγωνίζεται για την πορεία πραγματικής σύγκλισης των οικονομιών των χωρών της ΕΕ... Τέλος, για τις ιδιωτικοποιήσεις περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, ενώ εκθείασε τη μερική μετοχοποίηση του ΟΤΕ, αφού - όπως είπε - λειτούργησε υπέρ του Οργανισμού...

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, με τη σειρά του, μιλώντας για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, όπως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κλπ., σημείωσε πως δεν πρέπει να γίνονται μόνο με λογιστικά κριτήρια... Επίσης, ανέφερε πως για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ θα ζητήσει διορθωτικό ποσό στο τέλος του χρόνου.

Τέλος, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση κοινού συνεδρίου ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια της ενοποίησης των τριτοβάθμιων οργανώσεων, μέχρι το τέλος του 1999.

Δήλωση του Θ. Κυριακίδη

Εξηγώντας την απουσία εκπροσώπου της Εργατικής Ενότητας από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης σημείωσε πως αυτό έγινε, για να καταδείξει η παράταξη, την αντίθεσή της στην όλη στάση των πλειοψηφιών για τα προβλήματα της εργατικής τάξης. "Οι διαφωνίες και οι επιμέρους προτάσεις τους στην ολοκληρωτική επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης, είπε ο Θ. Κυριακίδης, δεν μπορούν να καλύψουν τη σύμπλευσή τους, με αυτή την πολιτική σε όλες τις βασικές της επιλογές. Η προκλητικότητά τους, να απορρίπτουν δήθεν "τα λογιστικά κριτήρια" αυτής της πολιτικής, ενώ κάνουν ό,τι μπορούν για να ενσωματώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στη συναίνεση και την υποταγή, όχι μόνο δεν πείθουν πια, αλλά αποτελούν κριτήρια για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να σταθμίσουν τη στάση τους και να απαντήσουν συνολικά με το δικό τους αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική".

  • "Ωρα για αγώνες" εκτιμά πως ήρθε η Ελληνική Επιτροπή του Δικτύου των Ευρωπορειών, σε ανακοίνωσή της που αναφέρεται στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ