Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκτιμώνται οι τελευταίες εξελίξεις

Συνεδριάζει από χτες το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χθες υπό την προεδρία του προέδρου Κληρίδη και άρχισε να μελετά σε βάθος τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της πρόσφατης διχοτομικής πρότασης του Ντενκτάς για "λύση" συνομοσπονδίας, της συνάντησης του προέδρου Κληρίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Αδεσμεύτων στη Νότια Αφρική καθώς και της συνάντησης Σημίτη - Κληρίδη στην Αθήνα.

Το Εθνικό Συμβούλιο συζητά, επίσης, το θέμα των πυραύλων "S-300" και τρόπους εξόδου του Κυπριακού από το σημερινό αδιέξοδο, περιλαμβανομένης και της δυνατότητες προσφυγής της κυπριακής κυβέρνησης στη Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδιαίτερα μετά το ισχυρό ψήφισμα της Διάσκεψης των Αδεσμεύτων, το οποίο επαναβεβαιώνει τη θέση του Κινήματος των Αδεσμεύτων ότι το υφιστάμενο "στάτους κβο" στην Κύπρο, που δημιουργήθηκε και διατηρείται με τη χρήση βίας είναι απαράδεκτο. Το ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει αποφασιστική δράση και τα κατάλληλα μέτρα, ανάμεσα στα οποία τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Κατά τη χτεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τη σύσκεψη στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τη θέση της ελληνικής ηγεσίας πάνω στο θέμα των πυραύλων, τη δήλωση που του έκανε ο Κόφι Ανάν ότι επεξεργάζεται ορισμένες ιδέες, τις οποίες θα συζητήσει μαζί του, όταν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ανέλυσε, επίσης, τις εκτιμήσεις του για τις επαφές που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Αδεσμεύτων.

Μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε τρόπους αντίδρασης της κυβέρνησης στην απαράδεκτη αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, είπε, εκτός από τον πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κούτσου τοποθετήθηκαν πάνω στην πρόταση του Ντενκτάς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει άλλες πληροφορίες για τη συνεδρία, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και σήμερα το πρωί και μετά τη λήξη της θα εκδώσει κοινή ανακοίνωση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα ανέμενε από πολλές χώρες μια πιο σθεναρή και πιο καταδικαστική στάση στην πρόταση του Ντενκτάς για συνομοσπονδία. Ελπίζουμε, είπε, και θα επιμείνουμε σ' ένα επόμενο στάδιο, να υπάρξει καταδικαστική θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ