Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σημασία των Νομαρχιακών εκλογών

Οτι οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση είναι μια σημαντική πολιτική αναμέτρηση, είναι γενικά παραδεκτό. Αλλωστε η Αυτοδιοίκηση σαν θεσμός, ασκεί η ίδια πολιτική, ενταγμένη με βάση το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και δράσης της στις κατευθύνσεις της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Η πολιτική επομένως που ασκείται από τις διοικήσεις, έχει άμεση σχέση με την πολιτική που ακολουθούν οι δυνάμεις που εκλέγονται. Και επειδή η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται τομείς που αφορούν άμεσα τα λαϊκά συμφέροντα, αν θα ασκείται πολιτική προς όφελός τους ή προς όφελος της άρχουσας τάξης, έχει άμεση σχέση με το αν οι δυνάμεις που θα εκλεγούν έχουν εμπιστοσύνη στο εργατικό και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα, συμπαρατάσσονται με τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και στηρίζονται σ' αυτό για τη διεκδίκηση, από τη θέση των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, λύσεων στα προβλήματα, κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική. Είναι ακόμη γνωστό ότι υπάρχει άμεση σχέση παρά τη σχετική μεταξύ τους αυτοτέλεια, ανάμεσα στους διαφορετικούς βαθμούς Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι έχουν άμεση σχέση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι επίσης ενσωματωμένη στους μηχανισμούς του κράτους και των καπιταλιστών και ασκεί πολιτική διαχείρισης η οποία γίνεται πλαίσιο κατευθύνσεων και δράσης και για την πρωτοβάθμια.

Ταυτόχρονα και οι Νομαρχίες μέσα στο γενικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση, έχουν άμεση σχέση και διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ), τις κατευθύνσεις της στην εφαρμογή πολιτικής για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, μέσω του δολώματος των προγραμμάτων και των κονδυλίων που ρέουν άφθονα, μόνο στο βαθμό που αυτά διατίθενται προς όφελος των ισχυρών καπιταλιστών. Βεβαίως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και η δράση της είναι λιγότερο γνωστή και προσιτή στις λαϊκές μάζες σε σχέση με την πρωτοβάθμια. Γιατί αφ' ενός οι διοικήσεις στο επίπεδο των νομών, ως το 1994, ήταν διορισμένες από την εκάστοτε κυβέρνηση, μόλις τότε δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα το θεσμό, οπότε έγιναν για πρώτη φορά εκλογές για την ανάδειξή τους. Αφ' ετέρου σ' αυτό το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα βήματα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της είναι πιο δειλά σε σχέση με τους δήμους γιατί γίνεται προσπάθεια προσεχτικής προσαρμογής και διαμόρφωσης των συνθηκών που απαιτούνται, ώστε να λειτουργεί, από τη θέση του β βαθμού και στη σχέση του με τους άλλους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, πιο αποτελεσματικά για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Βεβαίως όλα αυτά δε μειώνουν καθόλου τη σημασία των εκλογών για την ανάδειξη νομαρχών και νομαρχιακών συμβουλίων, ίσα - ίσα το αντίθετο, αποκτούν ξεχωριστή, ευρύτερη πολιτική σημασία. Τόσο από την ίδια τη θέση τουθεσμού, ενταγμένου στα πλαίσια που απαιτεί η ΕΕ και η άρχουσα τάξη, όσο και από τη γενικότερη σημασία που αποδίδουν στο εκλογικό αποτέλεσμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αφού αντανακλά πιο πιστά στη δοσμένη στιγμή τον συσχετισμό ανάμεσά τους. Και απ' αυτή επίσης την άποψη μπορούν να αποδώσουν πιο πιστά το πολιτικό μήνυμα των λαϊκών μαζών απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της άρχουσας τάξης, τα κόμματα του συστήματος, δίνοντας δύναμη στους συνδυασμούς της αγωνιστικής συμπαράταξης που υποστηρίζει το ΚΚΕ και άλλες λαϊκές δυνάμεις. Ας δώσουμε όλοι αποφασιστικά τη μάχη, που θα συμβάλει στην προοπτική αλλαγής του συσχετισμού σε όφελος του λαού και των αγώνων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ