ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιτείνονται ξανά οι μάχες, ο Μιλόσεβιτς προτείνει νέες εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο αποδείχτηκε βραχύβια: χθες αναφέρονταν από αλβανικές και σερβικές πηγές επεισόδια ενόπλων και αρχών με "δεκάδες νεκρούς". Ταυτόχρονα, όμως, διαφαινόταν η πρόθεση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να προωθήσει "πολιτικό συμβιβασμό".

Το "Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου", που πρόσκειται στην πλευρά του Κοσσοβάρου Αλβανού ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έκανε λόγο για "βαριά" σερβική επίθεση κοντά στη μεθόριο της επαρχίας με την Αλβανία και στο κεντρικό Κόσσοβο.

Η ίδια πηγή, της οποίας οι πληροφορίες δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, μετέδωσε ότι "πολυάριθμοι Αλβανοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά". Η επίταση των μαχών ακύρωσε τη διαφαινόμενη "αποκλιμάκωσή" τους, την περασμένη βδομάδα - ένα σενάριο που επαναλαμβάνεται διαρκώς από τον περασμένο Φλεβάρη, όταν η ένοπλη αντιπαράθεση ξεκίνησε.

Στο μεταξύ η γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Πολίτικα" έγραφε χθες ότι οι σερβικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 600 Αλβανούς τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Επικαλούμενη δικαστικές πηγές, ανέφερε πως οι συλληφθέντες πιστεύεται ότι ανήκουν στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου". Οι συλλήψεις έγιναν στο Πρίζρεν, στο Μαλίσεβο, στο Οράχοβατς και στις πόλεις Κλίνα και Ντζακόβιτσα.

Για ογδόντα από τους συλληφθέντες έχει αποφασιστεί προληπτική κράτηση για ένα μήνα, ενώ για τους υπόλοιπους διεξάγεται αστυνομική έρευνα.

Η Εισαγγελία του Πρίζρεν έχει απαγγείλει κατηγορίες "τρομοκρατικής δράσης" σε 72 από τους συλληφθέντες.

Σε πολιτικό επίπεδο, το "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδιδε χθες πληροφορίες ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "επέμεινε" τη Δευτέρα, μιλώντας σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς διπλωμάτες, ότι δε θα σταματήσει τις επιχειρήσεις των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των "τρομοκρατών".

Ωστόσο η ίδια πηγή επισήμαινε πως ο Μιλόσεβιτς επέδειξε πρόθεση συμβιβασμού, ο οποίος θα μπορούσε να περάσει από νέες εκλογές για σύσταση ενός Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου.

Η εφημερίδα "Γκλας Τζαβνόστι" έγραφε χθες πως ο Μιλόσεβιτς ήδη εξουσιοδότησε τη σερβική κυβέρνηση να καταρτίσει σχέδιο για τις εκλογές αυτές. Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι οι εκλογές για το Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν εντός τριμήνου, και η σύσταση της νέας Βουλής του Κοσσόβου θα αποτελέσει τη "βάση" μιας συμφωνίας μεταξύ του Μιλόσεβιτς και των Κοσσοβάρων πολιτικών ηγετών.

Πάντως σε συμφωνία τέτοιου τύπου είναι βέβαιο πως αντιτίθεται ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) ο οποίος "μάχεται για την ανεξαρτησία" της επαρχίας. Ηδη από την περασμένη βδομάδα, η "κατ' αρχήν" συμφωνία για την οποία πίεσαν οι Αμερικανοί και στην οποία κατέληξαν Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα αποτελεί αντικείμενο σφοδρών φραστικών πυρών από τους εκπροσώπους του UCK.

Η "αυτονομία" σε ορισμένο βαθμό που υπόσχεται ο Μιλόσεβιτς δε "διασφαλίζεται" από τίποτε, έλεγε χθες ο Αντεμ Ντεμάτσι, πολιτικός εκπρόσωπος του KLA. "Μόνο η δύναμη θα τον κάνει να τηρήσει τις υποσχέσεις του... είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει", είπε.

Ο Α. Ντεμάτσι εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τους Αμερικανούς απεσταλμένους Κρίστοφερ Χιλ και Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτηρίζοντάς τους περίπου... φιλοσέρβους. "Δεν έχουμε παράπονα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική... αλλά είμαστε δυσαρεστημένοι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους". Τα Ηνωμένα Εθνη χθες πραγματοποίησαν έκκληση για τη συγκέντρωση 54 δισ. δολαρίων για να βοηθηθούν 265.000 πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου. Η κατάσταση είναι "επείγουσα", σύμφωνα με την Ανώτατη Επίτροπο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα, πολλώ μάλλον αφού ο δριμύς χειμώνας πλησιάζει και πολλοί από τους πρόσφυγες βρίσκονται σε πρόχειρα, σχεδόν ανοιχτά καταλύματα. Παράλληλα, από την Αλβανία έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση Νάνο σχεδιάζει να μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες από το Κόσσοβο στο Νότο, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι πιο "αμβλυμένες" το χειμώνα.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Οι στασιαστές δεν υπογράφουν την εκεχειρία

Αποχώρησαν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι στασιαστές, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΦΑΛΣ.-

Δύουν και οι ελάχιστες ακτίνες αισιοδοξίας που είχαν προβάλει με την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στις συγκρούσεις στη ΛΔ του Κονγκό μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας των στασιαστών από τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Τελικά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις το βράδυ της Δευτέρας, κανένα επίσημο ανακοινωθέν δε δόθηκε στη δημοσιότητα και απλώς όλοι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες στο παραλιακό θέρετρο της Ζιμπάμπουε εξέφρασαν τη συμφωνία τους για την αναγκαιότητα επίτευξης εκεχειρίας.

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα έληξαν οι συνομιλίες στο ξενοδοχείο "Ελεφαντ Χιλς" της Βικτόρια Φαλς, όπου πραγματοποιήθηκαν, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Λίγη ώρα πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση της υπογραφής εκεχειρίας, η αντιπροσωπεία των στασιαστών αποχώρησε από τις συνομιλίες κατηγορώντας τους συμμετέχοντες για τάχα κακομεταχείριση και υποτίμηση. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καμπίλα και νυν ηγετικό στέλεχος των στασιαστών Μπιζίμα Καράχα πρόβαλε ζητήματα διαδικασίας, ενώ η μόνη συνάντηση που είχαν ήταν με τον ΓΓ του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας Σαλίμ Αχμέντ Σαλίμ. Ο Καράχα τόνισε ότι εφ' όσον αποκλείστηκε από τις συνομιλίες η παρουσία των στασιαστών "θα γίνει σύντομα ιδιαίτερα αισθητή μέσα από τις μάχες".

Από την άλλη πλευρά, οι Πρόεδροι της Ζιμπάμπουε, της Ζάμπια, της Ουγκάντα, της Ρουάντα, της Ναμίμπια, της Αγκόλα και της ΛΔ του Κονγκό απέφυγαν να κάνουν σχετικές δηλώσεις μετά από την πανηγυρική ανακοίνωση του προεδρεύοντος της συνάντησης, Προέδρου της Ζάμπια Φρεντερίκ Χιλούμπα, τη Δευτέρα το βράδυ, περί επίτευξης συμφωνίας. Το μόνο που γνωστοποιήθηκε είναι ότι οι υπουργοί Αμυνας των χωρών αυτών θα συναντηθούν, την Πέμπτη, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, προκειμένου να εξετάσουν εκ νέου και να καταλήξουν σε ένα οριστικό κείμενο εκεχειρίας, το οποίο θα διαφυλάσσει μεν την εξουσία του Λορέν Καμπίλα, αλλά και θα δρομολογεί σειρά πολιτικών δημοκρατικών αλλαγών.

Δηλώσεις έκαναν μόνο ο Τζορτζ Καράμπα, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, και ο Ζοζέφ Μπίντερι, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρουάντα, Παστέρ Μπιζιμούνγκου. Ο Καράμπα επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της ΛΔ του Κονγκό Λορέν Καμπίλα αρνήθηκε κατηγορηματικά να συνομιλήσει απευθείας με τους στασιαστές, χαρακτηρίζοντάς τους "εισβολείς", με αποτέλεσμα η συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών να γίνεται μέσω του Προέδρου της Ζάμπια Φρεντερίκ Χιλούμπα. Από την πλευρά του, ο Μπίντερι, αντανακλώντας προφανώς και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Ρουάντα, εκτιμούσε ότι "οι συνομιλίες μάλλον απέτυχαν και θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο εφόσον τα δύο, κατεξοχήν, εμπλεκόμενα μέρη δε συζήτησαν μεταξύ τους".

Φήμες για αναζωπύρωση των συγκρούσεων

Την ίδια στιγμή, το στρατηγείο των στασιαστών από την πόλη Γκόμα, που είναι και ένα από τα κυριότερα προπύργιά τους, γνωστοποιούσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή. Επίσης ανακοίνωσε ότι, περίπου, 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν, από τους διήμερους βομβαρδισμούς του λιμανιού Καλέμι της λίμνης Ταγκανίκα από μαχητικά αεροσκάφη που πρόσκεινται στον Λορέν Καμπίλα. Εκτός του ότι οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλη πηγή, οι ίδιοι οι στασιαστές δεν ήταν σε θέση να κατονομάσουν την εθνικότητα των αεροσκαφών, που φέρονται να πραγματοποίησαν την επίθεση.

Ο Λ. Καμπίλα και ο Ρ. Μουγκάμπε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Ζιμπάμπουε



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ