ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Χρυσοθήρες και κομπιναδόροι μοιράζουν την κρατική περιουσία

Τα δικαστήρια του Καναδά αναμένεται να αποφανθούν για το ποιος είναι ιδιοκτήτης του 24% των μετοχών των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Τεράστια ερωτηματικά για τις επιπτώσεις από τις επιλογές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας

Ακόμα και με κυκλώματα διεθνών κομπιναδόρων φαίνεται να συναλλάσσονται οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να ξεπουλήσουν την κρατική περιουσία έχουν ανοίξει διάπλατα τους ασκούς του Αιόλου για τη λεηλασία του εθνικού πλούτου. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του "Ρ" η διαδικασία εκχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην TVX αποτελεί ήδη αντικείμενο δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στην καναδέζικη πολυεθνική και την αμερικανικών συμφερόντων εταιρία "Alpha Qroup".

Συγκεκριμένα, στο διάστημα 20 Οκτώβρη 1997 μέχρι και 19 Δεκέμβρη 1997 στα Δικαστήρια του Τορόντο, εκδικάστηκε αγωγή της εταιρίας "Alpha Qroup" κατά της TVX, από την οποία η πρώτη διεκδικεί εφαρμογή προσωρινών μέτρων, δικαίωμα στην περιουσία των Μεταλλείων Κασσάνδρας και αποζημίωση 500 εκατ. δολαρίων για οικονομική βλάβη! Η "Alpha Qroup" κατηγορεί την TVX ότι δε σεβάστηκε συμφωνία η οποία, σύμφωνα με την πρώτη, έγινε στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Οκτώβρη του 1993, καθώς και συνακόλουθο γραπτό συμφωνητικό ότι έναντι "εμπιστευτικών πληροφοριών", που δόθηκαν στην περίπτωση κατακύρωσης του διαγωνισμού στην TVX, θα έχει το 24% της περιουσίας των Μεταλλείων!

Οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα κρατούσαν εφτασφράγιστο μυστικό τις πρακτορίστικες και μαφιόζικου τύπου διαδικασίες πώλησης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Εκ των υστέρων αναγκάζονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες του "Ρ" επιχειρώντας ταυτοχρόνως να υποβαθμίσουν το γεγονός. Ερωτηθείς σχετικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η πληροφορία έφτασε στο υπουργείο τον Οκτώβρη του 1997, αλλά η TVX τη διέψευσε παρουσιάζοντας την ενάγουσα εταιρία ως "τρεις τρελούς τους οποίους αγνοεί".

Η δικαστική διαμάχη φαίνεται να έχει φέρει σε δύσκολη θέση την TVX, η οποία από μόνη της αποδίδει τη μεγάλη πτώση της μετοχής της στην αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών μεταλλείων από την "Alpha Qroup". Εξάλλου, όπως και στο παρελθόν είχε αναφερθεί ο "Ρ", όλες οι προσδοκίες της TVX βασίζονταν στα Μεταλλεία Κασσάνδρας τα οποία και κατονόμαζε ως το "σημαντικότερο απόκτημά της" και "ναυαρχίδα" των επιχειρηματικών της σχεδίων. Η σημερινή εικόνα της πολυεθνικής πολυμετοχικής εταιρίας επιβεβαιώνει τις παραπάνω εκτιμήσεις της και δείχνει να μην είναι σε θέση να στηρίξει τα επενδυτικά της σχέδια. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η εταιρία είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση, συνεχώς με παθητικό και πεσμένη μετοχή. Στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και για πολλούς επενδυτές ο χρόνος ζωής της TVX, αν δεν ανέβει η τιμή του χρυσού, υπολογίζεται σε 18 μήνες!

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν αμφισβητούν τη δεινή θέση της εταιρίας και δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους. Ωστόσο περιορίζονται να δηλώνουν ότι όσο αυτή ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις δεν έχουν κανένα λόγο να παρέμβουν. Από την άλλη η TVX φαίνεται κυριολεκτικά να κρέμεται από τα ελληνικά ορυχεία και το ερώτημα που προκύπτει, τόσο για τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής όσο και για τους κατοίκους της περιοχής και το βεβαρημένο περιβαλλοντικά περιβάλλον, είναι πώς θα προβεί στην υλοποίηση της Μονάδας Χρυσού προστατεύοντας το περιβάλλον, που σημαίνει αυξημένο κόστος για αντίστοιχη τεχνολογία, αφού όπως εκτιμούν σχετικοί αναλυτές ο κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωση των εταιριών χρυσού στο μέλλον θα είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής. Το γεγονός ότι η εταιρία έχει τον πλήρη έλεγχο των Μεταλλείων (100%) καθιστά τα πράγματα ακόμα πιο ανησυχητικά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο η τιμή του χρυσού παραμένει τόσο χαμηλή διεθνώς, η TVX θα πρέπει να παγώσει όλα τα άλλα ακριβά ορυχεία της και να δουλέψει εντατικά στην Ελλάδα, που σημαίνει τελείως κερδοσκοπικά.

Οσον αφορά την κυβέρνηση, τουλάχιστον ερωτηματικά προκαλούν μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, όπως προσφάτως στη ΔΕΘ του υφυπουργού Οικονομικών Χρ. Πάχτα, ο οποίος χαρακτήρισε την επένδυση στη Χαλκιδική ως "ευκαιρία να αποδείξει η χώρα πως μπορεί να προσελκύσει μεγάλα κεφάλαια από το εξωτερικό". Αυτό που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση απέδειξε, εκτός όλων των άλλων, είναι ότι κατάφερε σε μια δύσκολη στιγμή να σώσει την τιμή της μετοχής της TVX και ίσως να είναι αυτή που θα δώσει πνοή ζωής στην πολυεθνική που ψυχορραγεί στα διεθνή χρηματιστήρια.

Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ

Ερωτηματικά από τις "δημοπρασίες" ομολόγων

Περίεργα παιγνίδια φαίνεται να στήνουν οι συμμετέχουσες τράπεζες στις αγορές κρατικών ομολόγων μέσω του διάτρητου θεσμού των "βασικών διαπραγματευτών"

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται από τη χτεσινή "δημοπρασία" ομολόγων δεκαετούς διάρκειας του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του διάτρητου θεσμού των "βασικών διαπραγματευτών", όπου τα επιτόκια για μία ακόμη φορά σημείωσαν άνοδο.

Για δεύτερη φορά η μέση σταθμική τιμή πώλησης των ομολόγων, όπως διαμορφώθηκε στη χτεσινή "δημοπρασία" ήταν ίδια με την κατώτατη αποδεκτή τιμή, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι, είτε οι προσφορές των τραπεζών ήταν κοινές (είχαν δηλαδή προσυνεννοηθεί και υπέβαλλαν κοινή προσφορά), είτε προσφορά υπέβαλλαν δύο ή ενδεχόμενα και μόνο μία τράπεζα, η οποία αγόρασε τους προσφερόμενους τίτλους. Το πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι ότι, ο διάτρητος αυτός θεσμός, ο οποίος λειτουργεί ως μέσο πίεσης ανόδου των επιτοκίων που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο στους επιλεγμένους αγοραστές των τίτλων, χρησιμοποιείται ακόμη και για διάφορα παιγνίδια που στήνουν οι συμμετέχουσες τράπεζες. Οι λεγόμενες τελικά δημοπρασίες μόνο δημοπρασίες δεν είναι, καθώς το όλο σκηνικό χρησιμοποιείται για τη συγκάλυψη της τραπεζικής ληστείας που συντελείται στις αγορές κρατικών τίτλων με τοκογλυφικά επιτόκια.

Στη χτεσινή "δημοπρασία" αγοράστηκαν ομόλογα 115,3 δισ. δραχμών, όπου το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 8,26% και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη "δημοπρασία" δεκαετών, όταν είχε διαμορφωθεί στο 7,85%. Η καθ' όλα ύποπτη σύμπτωση της κατώτατης και της μέσης σταθμικής τιμής πώλησής τους διαμορφώθηκε στις 102,05 έναντι 104,90 δραχμές που είχε διαμορφωθεί η μέση σταθμική τιμή στην προηγούμενη "δημοπρασία".

Ανούσια ιδεολογήματα για τις τιμές

Ο,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε, απαντούν οι βιομήχανοι στις κυβερνητικές εκκλήσεις για συγκράτηση των τιμών

Σε εκκλήσεις προς τους εκπροσώπους των βιομηχανιών τροφίμων να συγκρατήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιδόθηκε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, δίνοντας συνέχεια στο πνεύμα της ομιλίας Σημίτη για την ανάγκη συγκράτησης του στατιστικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Βέβαια, τώρα που με τον πληθωρισμό η κυβέρνηση τα έχει "βρει σκούρα" και έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που γεννά η πολιτική απελευθέρωσης των τιμών, ο Μ. Χρυσοχοϊδης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), επικαλέστηκε διάφορα ιδεολογήματα της μορφής "οι επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων, των υπηρεσιών τους, δεν είναι ελεύθερες να αυθαιρετούν με την εφαρμογή καταχρηστικών τιμών". Είναι φανερό πως πρόκειται για διατυπώσεις που στοχεύουν σε... ευρεία κατανάλωση και καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Αλλωστε ακόμα και στις περιπτώσεις που οι αρμόδιες υπηρεσίες του υφυπουργείου του έχουν εντοπίσει περιπτώσεις "καταχρηστικών τιμών", το μόνο που τελικά έγινε ήταν να... καταγραφούν οι περιπτώσεις αυτές. Παρόμοιας μορφής ιδεολόγημα ήταν και η αναφορά στους κινδύνους που διατρέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από την εισβολή ξένων πολυεθνικών. Αυτών δηλαδή που η κυβερνητική πολιτική καλεί εδώ και χρόνια, ως Σειρήνα, να αλώσουν την ελληνική αγορά και η προσέλκυση των οποίων προβάλλεται από τους κυβερνώντες ως θετικό αποτέλεσμα της πολιτικής τους.

Κατά τ' άλλα ο Μ. Χρυσοχοϊδης διευκρίνισε ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να τα βρουν μεταξύ τους βιομήχανοι - ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και "να συμφωνήσουν άμεσα σε μείωση των τιμών σε ορισμένο επίπεδο και σε σαφώς ορισμένα κατά κλάδο βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης". Πρόσθεσε μάλιστα, δηλώνοντας την επιφανειακότητα των στόχων της κυβέρνησης, ότι "οι συμφωνίες αυτές μπορούν να έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και να προβληθούν με σειρά προωθητικών πρωτοβουλιών.

Οι βιομήχανοι

Από τη μεριά τους οι βιομήχανοι επανέλαβαν ότι οι ίδιοι δεν έχουν να "συνεισφέρουν" τίποτε περισσότερο από όσα έχουν "ήδη συνεισφέρει όλα τα τελευταία χρόνια", στο θέμα των τιμών και η όποια συγκράτηση από τη μεριά τους δεν μπορεί παρά να κινείται στα πλαίσια διαφόρων προωθητικών ενεργειών που έτσι και αλλιώς είναι περιορισμένης διάρκειας και για περιορισμένο αριθμό ειδών. Σε αυτά τα πλαίσια θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα συναντήσεις του υφυπουργού με εκπροσώπους διαφόρων κλάδων της βιομηχανίας τροφίμων.

Τον προβοκάρουν;

Κυκλοφόρησαν χτες κάποιες φήμες - σε ό,τι μας αφορά η πηγή προέλευσης είναι παντελώς άγνωστη - πως επίκειται παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Ενδεχόμενα κάποιοι να γνωρίζουν λεπτομέρειες (γιατί περί λεπτομερειών πρόκειται) για τα όποια "προβλήματα" αντιμετωπίζει ο Γ. Παπαντωνίου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ή από ειδικές ομάδες συμφερόντων.

Εκείνο πάντως που ξέρουμε είναι ότι και στην αξιολόγηση που ο πρωθυπουργός έκανε στη ΔΕΘ για την πολιτεία των υπουργών του, ο επί της Εθνικής Οικονομίας μάλλον προβιβάσιμο βαθμό απέσπασε. Αξίζει όμως να παραθέσει κανείς την απάντηση που έσπευσε να δώσει απαντώντας στις φήμες στενός συνεργάτης του υπουργού: "Πρόκειται, είπε, για αισχρή προβοκάτσια απ' όπου και αν προέρχεται. Δε γνωρίζουμε ποιους σκοπούς εξυπηρετούν. Κάποιοι κύκλοι επιχειρηματικοί - χρηματιστηριακοί - πολιτικοοικονομικοί διαρρέουν τέτοια σενάρια".

Και ο νοών νοείτω!

Συμφέροντα για τους "μνηστήρες" τα ΚΑΕ

Αποκαλυπτήριο των κερδών που θα είναι σε θέση να αποκομίζει ο μελλοντικός αγοραστής των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) αλλά και μνημόνιο προσέλκυσης "μνηστήρων", αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η εταιρία ΚΑΕ ΑΕ, με αφορμή δημοσίευμα για τους όρους εγκατάστασης των ΚΑΕ στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι το μίσθωμα για τον χώρο που θα καταλάβουν τα ΚΑΕ ορίστηκε στο 45% - 50% του ετήσιου τζίρου της εταιρίας, ποσοστό ασύμφορο για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες.

Η διοίκηση των ΚΑΕ υποστηρίζει ότι τα αναγραφόμενα "δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα", και αφού σημειώνει πως η τελική συμφωνία για το μίσθωμα θα αποφασιστεί αρκετά αργότερα, τονίζει ότι η σημερινή σύμβαση που ισχύει μέχρι και το 2001 προβλέπει ελάχιστο μίσθωμα που δεν υπερβαίνει το 12% των πωλήσεων των ΚΑΕ στο Δυτικό και Ανατολικό Αερολιμένα Αθηνών για το 1997, και το 26% εάν συνυπολογιστεί και η απώλεια των πωλήσεων από την κατάργηση των αφορολόγητων για κοινοτικούς περιορισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ