ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ"
"Μαύρο" στους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Ορφανός

Στο μοναδικό δρόμο αλλαγής της σημερινής κατάστασης, με την υπερψήφιση της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών",κάλεσε το λαό του Ηρακλείου χτες, ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης Στέλιος Ορφανός.

"Το Ηράκλειο - όπως λέμε και στο Πρόγραμμά μας - έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει. Μπορεί να αποφασίσει συνέχιση της ίδιας σημερινής πολιτικής. Αλλά αν θέλει να ακολουθήσει άλλο δρόμο μια είναι η επιλογή: η "Αγωνιστική Κίνηση"", τόνισε ο Στ. Ορφανός. Θέτοντας, το ερώτημα "αν βγει ο σημερινός δήμαρχος ή κάποιος άλλος υποψήφιος, τι θα κερδίσει το Ηράκλειο, τι θα γίνει την επόμενη μέρα;", είπε ότι η απάντηση είναι "τίποτα", γιατί θα δημιουργήσουν "νέα προβλήματα πάνω στα παλιά", καθώς "δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα των δημοτών οι υπεύθυνοι που τα δημιούργησαν".

"Είμαστε οι μόνοι που έχουμε διαφορετική πολιτική. Διεκδικούμε λύσεις χωρίς νέα βάρη στους δημότες. Δίνουμε σημασία να δουλέψουμε μαζί με τους δημότες. Δεν πρέπει οι υπεύθυνοι να ξεγελάσουν πάλι τους Ηρακλειώτες, με "αγάπες" της τελευταίας στιγμής για την πόλη. Με πυροτεχνήματα συναντήσεων Σημίτη - Ασλάνη. Με εκλογικά τεχνάσματα πολλών ψηφοδελτίων χωρίς διαφορές για την παγίδευση ψήφων, κομματικούς πατριωτισμούς, κυβερνητικούς εκβιασμούς με πρώτα θύματα τους δικούς τους ψηφοφόρους. Είναι σκόπιμη η απογοήτευση που καλλιεργούν ότι τίποτα δε γίνεται εκτός από τους δικούς τους μονόδρομους. Πρέπει να πάρουν ένα μάθημα από το λαό. Και ο λαός θα τους το δώσει".

Ο Στ. Ορφανός άσκησε σκληρή κριτική σε όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου, για το θεατρινισμό που δείχνουν, προσπαθώντας να εμφανιστούν σαν ανεξάρτητοι. "Εξω από το Δήμο λέει πως αφήνει την κομματική ταυτότητα ο κ. Ασλάνης που ζητά 100 εκατομμύρια από το ΠΑΣΟΚ για τον προεκλογικό του αγώνα. Εξω και ο κ. Παπαστεφανάκης που δηλώνει υπερασπιστής της κομματικής νομιμότητας. Ανεξάρτητος ο κ. Παπαχατζάκης, υποψήφιος της ΝΔ, το ίδιο και η "Ηράκλεια Πρωτοβουλία" που έκανε το παν στο παρασκήνιο για την υποστήριξη του Συνασπισμού, του ΔΗΚΚΙ και άλλων... Και όμως υπολογίζουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών με βάση τα ποσοστά των κομμάτων τους. Εμείς αυτό το ονομάζουμε τυχοδιωκτισμό. Ποιον κοροϊδεύουν άραγε και γιατί; Τόση ντροπή αισθάνονται για την πολιτική των κομμάτων που τους στηρίζουν και που οι ίδιοι υπηρετούν;"

Επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχος επισήμανε ότι όλες οι άλλες παρατάξεις αποφεύγουν να συζητήσουν με την "Αγωνιστική Κίνηση" πάνω σε θέσεις για τα προβλήματα των δημοτών, γιατί φοβούνται ότι η συζήτηση θα επιβεβαίωνε την ταύτισή τους με την κυβερνητική πολιτική.

"Νομίζουν ότι θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση, το ότι είναι "ανεξάρτητοι" και δήθεν δεν ασχολούνται με την πολιτική παρά μόνο με τα λεγόμενα τοπικά θέματα. Τα τοπικά δε λύνονται με τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, να φορτώνει βάρη στο λαό, για να εξυπηρετεί τα διαπλεκόμενα. Με τον "Καποδίστρια" να διαμορφώνει ένα ασφυκτικό οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, που από λαϊκό θεσμό τη μετατρέπει σε κρατικό εξάρτημα επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής. Με τους δημότες να πληρώνουν, χωρίς να παίρνουν, χωρίς να έχουν δικαίωμα λόγου και τρόπο να ακουστούν. Οσο πιο υποταγμένος σ' αυτή την πολιτική είναι ο δήμαρχος, τόσο χειρότερο για τα τοπικά προβλήματα", είπε ο Στ. Ορφανός και πρόσθεσε:

"Πιστεύουμε πως οι δημότες τα καταλαβαίνουν αυτά σε μεγάλο βαθμό. Με αυτά τα δεδομένα εμείς δίνουμε και θα εντείνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τους δημότες. Το μυαλό και την καρδιά τους. Την εμπιστοσύνη τους. Να διαλυθούν τυχόν αυταπάτες. Να τονώσουμε την αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να γίνει, αν το κάνουμε μαζί. Τονίζουμε άλλη μια φορά: Δεν κατεβάζουμε ψηφοδέλτιο για να βγάλουμε ένα, δύο ή δέκα συμβούλους. Δίνουμε πρόταση στην πόλη για δήμαρχο και νέα δημοτική πλειοψηφία με νέες αντιλήψεις και προοπτική".

Τέλος, σήμερα, στις 7 μ.μ. θα συγκληθεί στην αίθουσα του ΤΕΕ η Γενική Συνέλευση της ΑΚΔΗ, όπου θα αποφασίσει για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οδηγίες για την εκλογική διαδικασία

Οδηγίες, με μια σειρά εγκυκλίων, για τη διενέργεια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της 11ης Οκτώβρη,έδωσε χτες προς τους νομάρχες το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι οδηγίες αφορούν τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και τον αριθμό των εκλογέων που θα εξυπηρετήσουν, κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα για τους αιρετούς εκπροσώπους του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, το διορισμό δημοσίων υπαλλήλων ως δικαστικών αντιπροσώπων, αλλά και τους ετεροδημότες, οι οποίοι από τις ευρωεκλογές θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που διαμένουν τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, όπου είναι γραμμένοι. Παράλληλα, επισημοποιείται η πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της υποχρεωτικής ψηφοφορίας, καθώς αίρει τις κυρώσεις που προβλέπονται για όσους δεν ψηφίσουν. Συγκεκριμένα:

  • Τα εκλογικά τμήματα ορίζονται με απόφαση του οικείου νομάρχη, η οποία εκδίδεται τουλάχιστον 15 μέρες πριν τη μέρα της ψηφοφορίας. Στα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν για την εκλογή των δημοτικών και κοινοτικών αρχών, θα γίνει ταυτόχρονα και η εκλογή των συμβουλίων δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
  • Ο αριθμός των εκλογέων σε κάθε εκλογικό τμήμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 450,ενώ στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πατρών, ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 400.Η διάταξη που προβλέπει πως κοινότητες που έχουν λιγότερους από 500 δημότες είναι δυνατόν να ενωθούν σε ένα εκλογικό τμήμα με άλλες κοινότητες είτε με δήμο ή κοινότητα μεγαλύτερου πληθυσμού, δεν ισχύει για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
  • Στις επερχόμενες εκλογές, δεν ισχύουν οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, που προβλέπουν τη σύνταξη ειδικών καταλόγων για την ψηφοφορία των δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, κλπ. στον τόπο που υπηρετούν. Επίσης, με απόφαση του οικείου νομάρχη, ορίζεται ο τόπος και το κατάστημα ψηφοφορίας των εκλογέων που μετακινούνται εποχιακώς ομαδικά για παραθερισμό ή διαχείμαση.
  • Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι νομικών προσώπων του δημοσίου και υπάλληλοι των ΝΑ υπηρέτησαν ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας σε επίπεδο διεύθυνσης και γενικής διεύθυνσης, κατά το έτος διενέργειας των εκλογών, δεν μπορούν να εκλεγούν ως νομάρχες ή νομαρχιακοί σύμβουλοι, στη νομαρχία, στην περιφέρεια της οποίας υπηρέτησαν. Εξαίρεση αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, ωστόσο, δεν μπορούν να κατέχουν ταυτόχρονα θέση αιρετού και προϊσταμένου διευθύνσεων και γραφείων σχολικών συμβούλων ή διευθυντή σχολείων. Εάν κατέχουν ήδη μια από τις παραπάνω θέσεις και εκλεγούν, απαλλάσσονται αυτοδικαίως από αυτές.
  • Μπορούν να διοριστούν ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής - στην περίπτωση που δεν επαρκούν οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι - μόνιμοι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι ή μόνιμοι υπάλληλοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είναι πτυχιούχοι Νομικής ή πτυχιούχοι άλλων σχολών και κατέχουν θέση προϊσταμένου τμήματος τουλάχιστον.
  • Οι αίθουσες διδακτηρίων, που θα διαμορφωθούν σε καταστήματα ψηφοφορίας, θα πρέπει να έχουν παραδοθεί στις δημοτικές και κοινοτικές αρχές το πρωί της 9ης Οκτώβρη.Αυτές με τη σειρά τους πρέπει να παραδώσουν τις αίθουσες, αφού αποσύρουν όλα τα υλικά της ψηφοφορίας, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, 12 Οκτώβρη.Το ίδιο μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλους τους ΟΤΑ, όπου θα επαναληφθεί η ψηφοφορία.

Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργούν δύο τηλεφωνικές γραμμές, με αριθμούς 32.38.653 και 32.39.665 για την παροχή πληροφοριών, σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών.

Ετεροδημότες

Στις ερχόμενες ευρωεκλογές, οι ετεροδημότες - οι εκλογείς, δηλαδή, που διαμένουν σε τόπο διαφορετικό της εκλογικής περιφέρειας, στον οποίο είναι γραμμένοι - θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Στην κατεύθυνση αυτή συντάσσονται ενιαίοι εκλογικοί κατάλογοι, ανδρών και γυναικών. Ενώ με απόφαση του νομάρχη του τόπου διαμονής τους, καθορίζεται ο αριθμός των ειδικών εκλογικών τμημάτων, στα οποία θα ψηφίζουν οι ετεροδημότες. Με την ίδια εγκύκλιο, απαγορεύεται η διενέργεια, δημοσίευση και μετάδοση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, 15 μέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών.

Επικίνδυνο βαφείο στη Νέα Σάντα Κιλκίς

Μέτρα για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Τη λήψη μέτρων για τη σωστή λειτουργία του βαφείου INWEAR ΕΠΕ (πρώην ΑΤΕΣ) στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς, ώστε να προστατεύεται η υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, ζητούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕΣταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, που απευθύνουν προς τους υπουργούς Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών.

Η λειτουργία του βαφείου χωρίς άδεια - αναφέρουν οι βουλευτές - αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και συνεχίζουν: Υστερα από σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι έληξε η προσωρινή άδεια που είχε χορηγηθεί στην επιχείρηση και δεν κατατέθηκε αίτηση για την ανανέωσή της ή τη χορήγηση οριστικής. Επίσης, σε αυτοψία που έγινε στα μέσα Αυγούστου από υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγείας - Πρόνοιας και από αστυνομικό του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Σάντας, διαπιστώθηκε ότι τα λύματα του βαφείου διοχετεύονται ουσιαστικά ανεπεξέργαστα στον περιβάλλοντα χώρο.

Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι της περιοχής - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - καταγγέλλουν ότι η λειτουργία του βαφείου προκαλεί ανυπόφορους θορύβους και δυσοσμία καθ' όλο το 24ωρο, με συνέπεια να διαταράσσεται η ησυχία τους, να προκαλούνται αναπνευστικά προβλήματα, τσούξιμο στα μάτια, τάση για εμετό και άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης να ρυπαίνονται τα χωράφια, ο ξηροπόταμος Γαλλικός και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, όπου διοχετεύονται ανεπεξέργαστα τα χημικά λύματα του βιολογικού καθαρισμού.

Να σημειωθεί - καταλήγουν οι βουλευτές - ότι η ύδρευση αρκετών οικισμών και κοινοτήτων των νομών Κιλκίς και Θεσσαλονίκης γίνεται από γεωτρήσεις και αντλιοστάσια που υπάρχουν στην κοίτη του Γαλλικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ