Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οδηγίες για την εκλογική διαδικασία

Οδηγίες, με μια σειρά εγκυκλίων, για τη διενέργεια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της 11ης Οκτώβρη,έδωσε χτες προς τους νομάρχες το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι οδηγίες αφορούν τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και τον αριθμό των εκλογέων που θα εξυπηρετήσουν, κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα για τους αιρετούς εκπροσώπους του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, το διορισμό δημοσίων υπαλλήλων ως δικαστικών αντιπροσώπων, αλλά και τους ετεροδημότες, οι οποίοι από τις ευρωεκλογές θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που διαμένουν τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, όπου είναι γραμμένοι. Παράλληλα, επισημοποιείται η πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της υποχρεωτικής ψηφοφορίας, καθώς αίρει τις κυρώσεις που προβλέπονται για όσους δεν ψηφίσουν. Συγκεκριμένα:

  • Τα εκλογικά τμήματα ορίζονται με απόφαση του οικείου νομάρχη, η οποία εκδίδεται τουλάχιστον 15 μέρες πριν τη μέρα της ψηφοφορίας. Στα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν για την εκλογή των δημοτικών και κοινοτικών αρχών, θα γίνει ταυτόχρονα και η εκλογή των συμβουλίων δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
  • Ο αριθμός των εκλογέων σε κάθε εκλογικό τμήμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 450,ενώ στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πατρών, ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 400.Η διάταξη που προβλέπει πως κοινότητες που έχουν λιγότερους από 500 δημότες είναι δυνατόν να ενωθούν σε ένα εκλογικό τμήμα με άλλες κοινότητες είτε με δήμο ή κοινότητα μεγαλύτερου πληθυσμού, δεν ισχύει για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
  • Στις επερχόμενες εκλογές, δεν ισχύουν οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, που προβλέπουν τη σύνταξη ειδικών καταλόγων για την ψηφοφορία των δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, κλπ. στον τόπο που υπηρετούν. Επίσης, με απόφαση του οικείου νομάρχη, ορίζεται ο τόπος και το κατάστημα ψηφοφορίας των εκλογέων που μετακινούνται εποχιακώς ομαδικά για παραθερισμό ή διαχείμαση.
  • Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι νομικών προσώπων του δημοσίου και υπάλληλοι των ΝΑ υπηρέτησαν ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας σε επίπεδο διεύθυνσης και γενικής διεύθυνσης, κατά το έτος διενέργειας των εκλογών, δεν μπορούν να εκλεγούν ως νομάρχες ή νομαρχιακοί σύμβουλοι, στη νομαρχία, στην περιφέρεια της οποίας υπηρέτησαν. Εξαίρεση αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, ωστόσο, δεν μπορούν να κατέχουν ταυτόχρονα θέση αιρετού και προϊσταμένου διευθύνσεων και γραφείων σχολικών συμβούλων ή διευθυντή σχολείων. Εάν κατέχουν ήδη μια από τις παραπάνω θέσεις και εκλεγούν, απαλλάσσονται αυτοδικαίως από αυτές.
  • Μπορούν να διοριστούν ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής - στην περίπτωση που δεν επαρκούν οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι - μόνιμοι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι ή μόνιμοι υπάλληλοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είναι πτυχιούχοι Νομικής ή πτυχιούχοι άλλων σχολών και κατέχουν θέση προϊσταμένου τμήματος τουλάχιστον.
  • Οι αίθουσες διδακτηρίων, που θα διαμορφωθούν σε καταστήματα ψηφοφορίας, θα πρέπει να έχουν παραδοθεί στις δημοτικές και κοινοτικές αρχές το πρωί της 9ης Οκτώβρη.Αυτές με τη σειρά τους πρέπει να παραδώσουν τις αίθουσες, αφού αποσύρουν όλα τα υλικά της ψηφοφορίας, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, 12 Οκτώβρη.Το ίδιο μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλους τους ΟΤΑ, όπου θα επαναληφθεί η ψηφοφορία.

Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργούν δύο τηλεφωνικές γραμμές, με αριθμούς 32.38.653 και 32.39.665 για την παροχή πληροφοριών, σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών.

Ετεροδημότες

Στις ερχόμενες ευρωεκλογές, οι ετεροδημότες - οι εκλογείς, δηλαδή, που διαμένουν σε τόπο διαφορετικό της εκλογικής περιφέρειας, στον οποίο είναι γραμμένοι - θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Στην κατεύθυνση αυτή συντάσσονται ενιαίοι εκλογικοί κατάλογοι, ανδρών και γυναικών. Ενώ με απόφαση του νομάρχη του τόπου διαμονής τους, καθορίζεται ο αριθμός των ειδικών εκλογικών τμημάτων, στα οποία θα ψηφίζουν οι ετεροδημότες. Με την ίδια εγκύκλιο, απαγορεύεται η διενέργεια, δημοσίευση και μετάδοση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, 15 μέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ