Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Αγωνιστική απόρριψη των περικοπών

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις περικοπές των εφημεριών καθώς αυτή η πολιτική θα αποδειχθεί επικίνδυνη για τους ασθενείς αλλά και επιβλαβής για τα οικονομικά των γιατρών.

Οι γιατροί των νοσοκομείων του Ηρακλείου αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας τη Δευτέρα και την Τρίτη ενώ και χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης συνέχισαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Στο πλευρό τους οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) με επιστολή του προς την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), τονίζει ότι"θεωρεί πως το καθεστώς των εφημεριών των νοσοκομείων πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις πραγματικές ανάγκες" και "εκτιμά ως απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία την περικοπή των κονδυλίων". Επίσης εκτιμά ως απροκάλυπτο εμπαιγμό των νοσοκομειακών γιατρών και προφανή την υπαναχώρηση του υπουργείου Υγείας και προτίθεται να συνδράμει ενεργά κάθε προσπάθεια της Ενωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των εφημεριών με πραγματικούς όρους.

Επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με ανακοίνωσή του ζητά να γίνουν δεκτές οι επιμέρους προτάσεις των νοσοκομείων διότι ο χώρος δεν μπορεί να εμπλακεί σε άλλες περιπέτειες.

Αποκλείονταιπαντελώςοι ειδικευμένοι

Αποκαλυπτική για τις επιπτώσεις στις λειτουργίες των νοσοκομείων είναι η άποψη της Επιστημονικής Επιτροπής (ΕΕ) του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης που έστειλε στην ΕΙΝΑΠ, ύστερα από επιστολή της Ενωσης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης ζήτησε 28 εκατ. δραχμές το μήνα για την κάλυψη των εφημεριών. Αρχικώς εγκρίθηκαν 14 εκατ. και στη συνέχεια 18 εκατ. το μήνα.

Την επιστολή της ΕΕ την υπογράφει ο πρόεδρός της - και πρώην πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ - Ν. Μανιός και αναφέρει τα εξής: "H συγκεκριμένη απόφαση μειώνει αναδρομικά και μελλοντικά, το σχετικό ποσόν για την αμοιβή των εφημεριών ουσιαστικά στο 50% του ζητηθέντος από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας. Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το ΔΣ, από τον Μάη του '98, σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε τα πλαφόν του 1/3 και 1/5. Το Νοσοκομείο μας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφημερεύσει με περικοπές του 50% παρά μόνο εάν αποκλειστούν παντελώς οι ειδικευμένοι γιατροί (επιμελητές Β και επιμελητές Α) από τις ενεργείς εφημερίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πτώση των παρεχομένων υπηρεσιών κατά τις γενικές εφημερίες θα είναι κατακόρυφη".

Και η επιστολή καταλήγει: "Κατά την εκτίμησή μας η κίνηση αυτή των αρμοδίων υπουργείων αποσκοπεί στην κάλυψη των Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας όλης της χώρας, μόνο με ειδικευόμενους γιατρούς κατά τις ώρες της εφημερίας. Αυτή η αλλαγή θα φέρει όπως αντιλαμβάνεστε τραγικά αποτελέσματα που θα αφορούν την υγεία και τη ζωή των πολιτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ