Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΤΖΟΥΡΑΤΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Ψήφος στη ΝΑΣ σημαίνει ψήφος στο λαό

- Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησηςστα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του;

- Ηταν αντιστρόφως ανάλογη από αυτή που είχε ανάγκη ο τόπος, αλλά και που επιβάλλει η ίδια, η ουσία και ο σκοπός της Αυτοδιοίκησης. Ηταν μια πορεία χειραγώγησης και προσαρμογής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) στις επιδιώξεις της ΕΕ και της κυβέρνησης, έξω από κάθε πραγματική αναπτυξιακή λογική.

Η ΝΑ λειτούργησε, όπως προέβλεπε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά και χωρίς αντιστάσεις σε αυτό από τους νομάρχες της κυβερνητικής πολιτικής, που εμφανίζονται είτε ως "αντάρτες", είτε ως μη κυβερνητικοί, είτε ως ευρωλάγνοι "αριστεροί". Σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες εντάσσεται και η παρουσία του σημερινού νομάρχη Κεφαλονιάς - Ιθάκης που, ενώ φιγουράρισε σαν ανεξάρτητος, τελικά ξεχρέωσε τις πολιτικές του συναλλαγματικές με την κυβερνητική πολιτική.

Ηταν μια πορεία ενίσχυσης του συγκεντρωτισμού στην πράξη, που υλοποιήθηκε με τον ασφυκτικό έλεγχο και επιβολή αποφάσεων της διορισμένης Περιφέρειας, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ. Η ΝΑ έπαιξε το ρόλο της διαχείρισης, της προσαρμογής και της εφαρμογής των κυβερνητικών επιλογών, αλλά και της κερκόπορτας στους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

- Ποια είναι η στάση της νομαρχιακής αρχής απέναντι στα προβλήματα του νομού σας;

- Η ανεργία, η εγκατάλειψη, οι υποβαθμισμένες παροχές στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα του νομού μας.

Η δράση της νομαρχιακής αρχής, όχι μόνο δεν "άγγιξε" τα παραπάνω προβλήματα, αλλά, αντίθετα, ενίσχυσε και την τάση υποβάθμισης του πρωτογενούς τομέα, με την προκλητική αδιαφορία της για τη στήριξη των προϊόντων - κλειδιά για την οικονομία των νησιών μας, ενώ καθήλωσε τον τριτογενή τομέα σε φτηνές και επισφαλείς επιδόσεις. Στάθηκε διεκπεραιωτικά μέσα στα όρια της "αναπτυξιακής" ευρωπαϊκής επιλεξιμότητας χωρίς να λάβει υπ' όψιν της το αναπτυξιακό μοντέλο των νησιών μας, όπως έχει καθοριστεί σε αλλεπάλληλα αναπτυξιακά συνέδρια και μελέτες. Επίσης, στάθηκε εχθρικά απέναντι σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων, παίρνοντας το μέρος των κυβερνητικών επιλογών.

- Τι προτείνει η ΝΑΣ για να αναπτυχθεί ο νομός και ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Εχουμε στόχο την υλοποίηση σχεδιασμών στον πρωτογενή τομέα και τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής σε αποκλειστικά προϊόντα, αρδευτικά έργα, αλιευτικά καταφύγια, θαλάσσιες υποδομές και άλλα.

Σε σχέση με τον τριτογενή τομέα χρειάζονται μέτρα υποδομής για την εξασφάλιση ποιοτικού τουριστικού συναλλάγματος σε συμπληρωματική βάση. Περιφρούρηση από τη δράση οργανωμένων συμφερόντων, ρυθμίσεις χρεών των ξενοδόχων, φορολογική έκπτωση στον αγροτοτουρισμό, κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου, σεβασμό του περιβάλλοντος με τον καθορισμό Ζωνών Χρήσης Γης σε όλο το νομό.

Τα παραπάνω περνούν μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξη του νομού σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως μέσα από την αντίληψη που θέλει να λύνονται τα γενικότερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ιδιαίτερα της νεολαίας, όπως είναι η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι φτηνές και ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές στην υγεία και την παιδεία, που στο νησιώτικο σύμπλεγμα του νομού είναι πολύ οξυμένα και αποτελούν σοβαρούς λόγους για τη μετανάστευση.

Χρειάζεται συνολική ανατροπή της σημερινής πολιτικής. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για μικρές βελτιώσεις, οι οποίες δε θα αναιρούν την κυρίαρχη τάση που είναι η μονόπλευρη, στρεβλή και καταστροφική ανάπτυξη που επιτάσσει η ΕΕ και υλοποιεί η κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι αιρετοί στο νομό μας. Η ψήφος στη ΝΑΣ, είναι ψήφος στο λαό.

Ε. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ