Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Εκσυγχρονιστικός παχυδερμισμός

Κόβουν τα επιδόματα "παιδικής προστασίας" με την πιστή εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων

Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή το αντικοινωνικό νομοσχέδιο εκποίησης της κοινωνικής πρόνοιας, ταυτόχρονα, ξεσκονίζει και εφαρμόζει στην πράξη κάθε αναχρονιστική διάταξη της κείμενης νομοθεσίας για να περιορίσει - προς δόξαν της ΟΝΕ - τα κονδύλια της Πρόνοιας.

Την πρακτική αυτή αντιμετώπισε στις αρχές του Σεπτέμβρη στην Καρδίτσα η Ευαγγελία Καλαμπάκα,όταν προσήλθε στις υπηρεσίες πρόνοιας της νομαρχίας για να εισπράξει το επίδομα "παιδικής προστασίας". Το επίδομα αυτό το προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 108/1983, αντιστοιχεί σε 15.000 δραχμές το μήνα για κάθε παιδί και το δικαιούνται οι άγαμες και οι διαζευγμένες μητέρες, καθώς και ο αρχηγός της οικογένειας, που έχει αναπηρία, τουλάχιστον, 67%.

Το ΠΔ 108/1983 έχει και τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος "παιδικής προστασίας": Οταν το προστατευόμενο παιδί είναι ένα, το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι 87.000 δραχμές - ή το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων και των δώρων, 1.218.000 δραχμές. Εάν τα προστατευόμενα παιδιά είναι τρία, τότε το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι 108.000 - ή το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων και των δώρων, πρέπει να είναι 1.512.000 δραχμές.

Η Ευαγγελία Καλαμπάκα είναι διαζευγμένη και έχει τρία παιδιά - το μεγαλύτερο πηγαίνει στη Δ Δημοτικού, το δεύτερο πηγαίνει στην Α Δημοτικού και το τρίτο είναι νήπιο. Επίσης η Ε. Καλαμπάκα είναι άνεργη και αναγκάστηκε να ζήσει με τον πατέρα της, που είναι εργάτης καθαριότητας στο Δήμο της Καρδίτσας. Ταυτόχρονα, ο πατέρας της συντηρεί τη μητέρα της - που δε δουλεύει - και τον αδερφό της, που είναι "ντυμένος στο χακί" και υπηρετεί την πατρίδα.

Μ' άλλα λόγια, ο πατέρας της συντηρεί μια εφταμελή οικογένεια και κάνει - για όλους - μία φορολογική δήλωση. Ομως, ο πατέρας της Ε. Καλαμπάκας έκανε το θανάσιμο αμάρτημα να δηλώσει το ...τρομακτικό ποσό των 3.750.000 δραχμών ως ετήσιο εισόδημα για το 1997. (Μάλιστα, απ' αυτά του κρατήθηκαν και 348.000 δραχμές για κάποια δάνεια). Μέχρι τώρα, οι κατά τόπους διευθύνσεις των νομαρχιών ενεργούσαν ως άνθρωποι, δεν έπαιρναν υπόψη τους τα - προσβλητικά - εισοδηματικά κριτήρια και χορηγούσαν το - ευτελές - επίδομα των 15.000 δραχμών. Φαίνεται, όμως, ότι ο εκσυγχρονιστικός ευρω-παχυδερμισμός διαπίστωσε ότι ο πατέρας της άνεργης μάνας ανήκει στους υψηλά "έχοντες και κατέχοντες" και ζήτησε την πιστή εφαρμογή των κειμένων διατάξεων. Ετσι ανακοινώθηκε προφορικά στην Ε. Καλαμπάκα η διακοπή του επιδόματος, ενώ θα ακολουθήσει και έγγραφη ειδοποίηση για τη διακοπή του.Η Ε. Καλαμπάκα κατήγγειλε τη διακοπή του επιδόματος στο Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας (ΣΓΚ), ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία της δημόσιας καταγγελίας. Η Ρούλα Χαλάτση, μέλος του ΣΓΚ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης Γυναικών Ελλάδας, δήλωσε στο "Ρ": "Δεν πιστεύαμε στ' αυτιά μας όταν το ακούσαμε. Πέρα απ' το απαράδεκτο ποσό του επιδόματος και τα ευτελή εισοδηματικά κριτήρια, η περικοπή αυτή αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία σε κάθε ευκαιρία επιχειρεί να επιδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, με το δήθεν ενδιαφέρον της για τους αδύναμους. Τελικά, το μοναδικό ενδιαφέρον της είναι οι οικονομικοί δείκτες για την ΟΝΕ, κι ας συνθλίβονται μ' αυτήν την πολιτική άνθρωποι, που δεν έχουν, στον ήλιο, μοίρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ