Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Πίσω απ' τα δεσμά και τα κλειστά παράθυρα

Οι γείτονες και η δημοτική αρχή συνέδραμαν την οικογένεια που έδενε τα παιδιά της, αλλά από εκεί και πέρα έλειψε ο βραχίονας της πολιτείας, που συμπλήρωνε την προστατευτική ομπρέλα για τα παιδιά

Το δράμα της Πετρούπολης που πήρε χτες δημοσιότητα ήρθε να επιβεβαιώσει πως η πρόληψη απ' την κοινωνική περιθωριοποίηση - έστω και σε οριακές περιπτώσεις - απαιτεί ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας από δομές και υπηρεσίες, τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Η γειτονιά της οδού Κορώνης 44 στην Πετρούπολη ήξερε πως "κάτι δεν πήγαινε καλά" σ' αυτήν την οικογένεια. Δε γνώριζε, όμως, την έκταση του προβλήματος. Η γειτονιά δεν παρέβλεψε το πρόβλημα. Αντίθετα, συνέδραμε με πολλούς τρόπους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το ίδιο, η δημοτική αρχή, η οποία συγκρότησε κοινωνική υπηρεσία για να παράσχει φροντίδα σε προβληματικές οικογένειες. Επανειλημμένες ήταν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής - και προσωπικά του δημάρχου Γ. Γιώγου - να βοηθήσει μια οικογένεια με σοβαρά προβλήματα για να ορθοποδήσουν τα παιδιά της.

Ομως, παρά την κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνδρομή της γειτονιάς, η κατάληξη ήταν αυτή που έγινε χτες γνωστή: Τρία ανήλικα παιδιά, δύο αγόρια κι ένα κορίτσι ηλικίας 7, 14 και 16 χρόνων, βρέθηκαν από τους αστυνομικούς αλυσοδεμένα και εξαθλιωμένα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Δράστες ήταν οι ίδιοι οι γονείς τους.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι μετά από καταγγελίες των γειτόνων, οι οποίοι ανησύχησαν, καθώς δε είχαν δει ή ακούσει τα παιδιά τις τελευταίες μέρες. Τα παιδιά ήταν σχεδόν σκελετωμένα από την πείνα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Αγλαϊα Κυριακού", όπου και νοσηλεύονται.

Αμέσως, συνελήφθησαν οι γονείς των παιδιών Παναγιώτης και Χριστίνα Γιαννακούδη και χτες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακοποίηση ανηλίκων και παράνομη κατακράτηση και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Η δίκη τους ορίστηκε για αύριο, μετά την τριήμερη προθεσμία που αποφάσισε το δικαστήριο. Το ίδιο δικαστήριο διέταξε, επίσης, να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι γονείς δε θέλησαν να δώσουν καμιά εξήγηση για τις πράξεις τους.

Η συγκεκριμένη οικογένεια είχε απασχολήσει αρκετές φορές τη δημοτική αρχή της Πετρούπολης. Ο πατέρας των παιδιών εργαζόταν στην καθαριότητα του Δήμου, όμως, σπάνια παρουσιαζόταν στην υπηρεσία του. Αντίθετα, στην Πετρούπολη τον γνώριζαν, καθώς γύριζε και ζητιάνευε.

Ο δήμαρχος Γ. Γιώγος επανειλημμένα τον κάλεσε να σταματήσει αυτή την επιζήμια γι' αυτόν και την οικογένειά του τακτική, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν υπήρξε ανταπόκριση και όταν τον μετέθεσε, σε μια ύστατη προσπάθεια, σε ελαφρύτερο τομέα για να βοηθήσει την κατάσταση. Ετσι, αναγκάστηκε να τον απολύσει, προσλαμβάνοντας, όμως, ταυτόχρονα τη σύζυγό του ως καθαρίστρια στο Δήμο, προκειμένου η οικογένεια να μη χάσει το εισόδημά της. Και η μητέρα όμως με τη συμπεριφορά της, όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο δήμαρχος, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσία της. Πρόσφατα, μάλιστα, εγκατέλειψε τη δουλιά της, χωρίς να δικαιούται άδεια και έφυγε για διακοπές.

Πριν από λίγο καιρό, ο δήμαρχος πληροφορήθηκε πως τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Αρχικά, κάλεσε τον πατέρα, αλλά η προσπάθειά του δεν είχε αποτέλεσμα. Ετσι, με δική του παρέμβαση, μία ψυχολόγος της κοινωνικής υπηρεσίας που έχει ιδρύσει ο δήμος, επισκέφτηκε το σπίτι για να ελέγξει τις συνθήκες, μέσα στις οποίες ζουν τα παιδιά, αλλά οι γονείς δεν της επέτρεψαν την είσοδο, υποστηρίζοντας πως είναι δική τους υπόθεση.

Τελευταία, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα και κατήγγειλε την κατάσταση, αλλά εκεί του συνέστησαν την έγγραφη καταγγελία.

Από εκεί και πέρα, έλειψε ο βραχίονας της πολιτείας, που θα συμπλήρωνε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, με συντονισμένες ενέργειες, τα παιδιά - μετά και την όξυνση κάποιων ενδοοικογενειακών προβλημάτων - να μην έχουν αυτήν την κατάληξη.

Χτες, από την πρώτη στιγμή που δόθηκε δημοσιότητα στην υπόθεση, ο δήμαρχος Γ. Γιώγος επισκέφτηκε το σπίτι της οικογένειας και, όπως τόνισε, η μέριμνα της δημοτικής αρχής δεν πρόκειται να σταματήσει. Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου έχει πάρει, ήδη, εντολή να φροντίσει για το μέλλον των παιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ