Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καιρός και ΕΕ "καίνε" τους σταφιδοπαραγωγούς

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Καταστροφικός αποδείχτηκε ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την εφαρμογή του σχετικού κοινοτικού κανονισμού για τους σταφιδοπαραγωγούς της επαρχίας Σητείας καθώς και άλλων περιοχών της χώρας.

Το πρόβλημα αυτό έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Βαγγέλης Μπούτας, οι οποίοι τονίζουν ότι οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τη θερινή περίοδο είχαν αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών ζημιών στη σταφιδοπαραγωγή, που κυμαίνονται από 40% έως και 100%. Με δεδομένη αυτή την καταστροφή, αλλά και το σχετικό κανονισμό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλοί σταφιδοπαραγωγοί, ειδικότερα της επαρχίας Σητείας, να μην πάρουν τη στρεμματική ενίσχυση, που συμβάλλει σημαντικά και καθοριστικά στο εισόδημά τους. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το συγκεκριμένο κανονισμό, για να καταβληθούν οι προβλεπόμενες στρεμματικές ενισχύσεις, απαιτούνται ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις 210 κιλών για την κορινθιακή, 190 κιλών για τη σουλτανίνα Α και 300 κιλών για τη σουλτανίνα Β.

Μια τέτοια αρνητική και καταστροφική ταυτόχρονα κατάσταση για τους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, θα μπορούσε να αποφευχθεί αν έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση - κάνοντας χρήση του άρθρου 2 του κανονισμού 2911/90 - διεκδικούσε να οριστούν ως ελάχιστες στρεμματικές παραγωγές, για την καταβολή των στρεμματικών ενισχύσεων για τις πληγείσες κοινότητες, τα υπόλοιπα της αφαίρεσης του μέσου όρου των ζημιών κατά κοινότητα, που θα εκτιμήσουν οι ΕΛΓΑ, από τις προβλεπόμενες στον κανονισμό ελάχιστες στρεμματικές παραγωγές.

Οι βουλευτές του Κόμματος, ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι ενέργειες θα κάνει για να μη χάσουν τις στρεμματικές ενισχύσεις οι πληγέντες σταφιδοπαραγωγοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ