Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποσπασματικά έργα με ... αντιπλημμυρικό χαράτσι

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών διατάσσει νομαρχίες και δήμους να εκτελέσουν μια σειρά έργων, χωρίς να δίνει δραχμή!

Μέτρα - "ασπιρίνες", τα οποία μάλιστα θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες, προφανώς ως αντιπλημμυρικό χαράτσι, εξήγγειλαν χτες το υπουργείο Εσωτερικών και η Νομαρχία Αθηνών. Με κοινή την αντίληψη "να διορθώσουμε τα σπασμένα" από την πλήρη έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, υπουργείο και νομαρχία επιμένουν σε αποσπασματικά μέτρα, για την υλοποίηση των οποίων η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά, πετώντας ουσιαστικά το "μπαλάκι" στους δήμους.

Χαρακτηριστική είναι η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία διατάσσονται οι νομαρχίες και οι δήμοι να προχωρήσουν στη λήψη μιας σειράς μέτρων, χωρίς να γίνεται καν νύξη για τη χρηματοδότησή τους. Μάλιστα, επιχειρείται να ερμηνευτεί η καταστροφική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, κάθε φορά μετά από πλημμύρες ή πυρκαγιές, ως αποτέλεσμα έντονων καιρικών φαινομένων, παραγκωνίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με την πολιτική της οπλίζει το χέρι των οικοπεδοφάγων.

Ετσι, το υπουργείο διατάσσει τις νομαρχίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώσουν τους δήμους, να εκτελέσουν αντιπλημμυρικά έργα όπου απαιτείται για την παροχέτευση και ελευθέρα ροή των ομβρίων υδάτων. Να κάνουν προληπτικό καθαρισμό και διαπλάτυνση των κοιτών των ρεμάτων. Να καθαρίσουν τα φρεάτια ομβρίων υδάτων. Να ελέγξουν την καταλληλότητα, αντοχή και ασφάλεια των έργων που έχουν γίνει για τον εγκιβωτισμό και παροχέτευση υδάτων. Να οργανώσουν συνεργεία για την επέμβαση και παροχή βοήθειας στους πληττόμενους πολίτες. Να προμηθευτούν με το απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό συνεργείων άμεσης επέμβασης. Ακόμα και με επικοινωνιακό υλικό, καλεί η κυβέρνηση τους δήμους, να προμηθευτούν, για την απρόσκοπτη, λέει, επαφή των συνεργείων με το κέντρο επιχειρήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος...

Σταγόνα στον ωκεανό αποτελούν και τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας που αποφάσισαν χτες, σε σχετική σύσκεψη, ο νομάρχης Αθήνας, Δ. Ευσταθιάδης,με τη συμμετοχή της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ και του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, Αλ. Κρητικού.Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να δοθεί το κονδύλι των περίπου 3 δισ. δραχμών για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Νομαρχίας Αθήνας. Από αυτά το 1,5 δισ. θα δοθεί από τους υπάρχοντες πόρους της νομαρχίας, γεγονός που συνεπάγεται κατ' αρχήν μείωση των πόρων της, αλλά και "έφοδο" στην τσέπη των δημοτών για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού. Χαρακτηριστικό της αποσπασματικότητας των μέτρων είναι ότι, από τα 50.000 φρεάτια που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Αθηνών, θα καθαριστούν μόνο τα 10.000!

Οι ευπαθείς για πλημμύρες περιοχές - όπως προσδιορίστηκαν στη σύσκεψη - των οποίων τα φρεάτια πρέπει άμεσα να καθαριστούν, είναι οι Δήμοι Αιγάλεω, Περιστερίου,Ν. Ιωνίας,Φιλαδέλφειας,Μοσχάτου,Χαλανδρίου,Φιλοθέης και Γλυφάδας. Οπως δήλωσε ο νομάρχης, είναι προς έγκριση οι μελέτες για την ανακατασκευή γεφυρών στις οδούς Κόδρου και Σολωμού στο Χαλάνδρι και στο ρέμα του Ποδονίφτη για την απορροή των υδάτων στη Φιλοθέη.Την αποσπασματικότητα των μέτρων αποδεικνύουν επίσημα στοιχεία, που είχε καταθέσει στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Χρήστος Λαζαρίδης.Σύμφωνα με αυτά, με τιμές του 1994, η κατασκευή αντιπλημμυρικών δικτύων δε στοίχιζε παραπάνω από 300 δισ. δραχμές. Σήμερα το ποσό αυτό έφτασε στα 500 δισ. Από τα 4.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, μόνο τα 400 διαθέτουν δίκτυο ομβρίων. Από τα δεκάδες χιλιάδες φρεάτια καθαρίζεται μόνο το 20% - 25% ετησίως, ενώ το 85% της Αττικής δε διαθέτει δίκτυο ομβρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ