ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικός στόχος, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ

Για τους στόχους και την προοπτική της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ενημέρωσε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης,σε συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Κόμματος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της, χτες το απόγευμα, στο εκθεσιακό κέντρο. Επιβεβαίωσε έτσι την, ήδη γνωστή, απόφαση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ.

Η Αλέκα Παπαρήγα παρατήρησε πως ο στόχος της ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης δεν αλλάζει, ανεξάρτητα αν αυτή προωθείται με τη μετατροπή της σε δύο ανώνυμες εταιρίες, όπως σχεδιάζεται, μια πρώτη που θα έχει τις εγκαταστάσεις και το οικόπεδο και μια δεύτερη που θα πουλήσει τη λειτουργία της έκθεσης. Επισήμανε, ακόμα, τον κίνδυνο να αλλάξει και ο χαρακτήρας της ΔΕΘ σε περίπτωση ιδιωτικοποίησής της, σε σχέση και με τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας, αλλά και με τις ανάγκες της πόλης και την ιστορία 63 χρόνων της ΔΕΘ.

Αμέσως μετά η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Μαυράκης,ευχαρίστησε την Αλέκα Παπαρήγα "για τη σταθερή υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, για τη διατήρηση της ΔΕΘ στο δημόσιο και για εργασιακά τους ζητήματα". Οπως υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι αγώνες των εργαζομένων είναι που μπορεί να βάλουν φρένο τόσο στις ιδιωτικοποιήσεις όσο και στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να συνεχιστούν και ενταθούν, να γενικευτούν, είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα, για να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Καθαρή νεοφιλελεύθερη ομιλία

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη

Κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη, χτες το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,αναφερόμενη στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήλωσε:

"Πέντε χρόνια ΠΑΣΟΚ και τρία χρόνια ΝΔ, μόνο στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, οδήγησαν στην κατάχρηση, σε βάρος του θεσμού, 1.050 δισ. δρχ. Τα έχουν εισπράξει μέσω φόρων. Πρέπει να τα αποδώσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν τα έχει αποδώσει η κυβέρνηση, βεβαίως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πάνω σε αυτό το ζήτημα ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα. Με την έννοια αυτή η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν μια καθαρή νεοφιλελεύθερη ομιλία. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι ακραίος νεοφιλελευθερισμός. Αρα, το συμπέρασμά μας είναι ότι δέχεται ότι είναι νεοφιλελεύθερος.

Το στοιχείο που έδωσα για τα χρέη απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα μόνο δείγμα του στραγγαλισμού που έχει υποστεί ο θεσμός, αλλά και ένα χαρακτηριστικό δείγμα πώς θα χρησιμοποιηθεί ο θεσμός αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και λόγω κρίσης".

Για την εισοδηματική και δημοσιονομική πολιτική που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, τόνισε χαρακτηριστικά:

"Δεν εξαγγέλθηκε τίποτα, κατά τη γνώμη μας. Πέρα από ορισμένα ψίχουλα, και μάλιστα με τη μορφή ελεημοσύνης, αυτό που εξαγγέλθηκε είναι διαρκής φτώχεια. Και αποτελεί προσβολή, κυριολεκτικά, για τους συνταξιούχους και για τους ανέργους να έρχεται ένας πρωθυπουργός, μια κυβέρνηση, και να νομίζει ότι μπορεί να εξαγοράσει τη συνείδησή τους με κάποια ψίχουλα".

Ο λαός σε αντεπίθεση

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον εκθεσιακό χώρο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε:

"Ηρθε η ώρα ο λαός να περάσει σε αντεπίθεση. Μόνο έτσι θα μπορέσει κυριολεκτικά να αποκαλύψει ότι υπάρχει άλλος δρόμος εναλλακτικός για την Ελλάδα, ότι υπάρχει λύση και θα μπορέσει κυριολεκτικά να ξεσκεπάσει την ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία, που πιο ολοκληρωμένα εξαπέλυσε εδώ ο πρωθυπουργός, στον ελληνικό λαό, ότι μπορεί να μην περνάει καλά, ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση! Αλλη λύση υπάρχει.

Οσον αφορά την παραίτηση του διοικητή του ΟΤΕ, δεν έχω προσωπική πληροφόρηση. Εάν η παραίτησή του έγινε λόγω διαφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, καλώς και έγινε. Επρεπε να γίνει πιο νωρίς και δυστυχώς η πόρτα του ξεπουλήματος χτυπά και τη ΔΕΘ. Και από την ενημέρωση που είχαμε, αλλά και από λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, η ΔΕΘ πωλείται στους ιδιώτες και πιστεύω ότι θα ξεπουληθεί ολόκληρη, μέχρι και το οικόπεδό της, σε αντίθεση με αυτό που λένε ότι το οικόπεδο θα μείνει στο δημόσιο και οι υπηρεσίες θα πάνε στους ιδιώτες. Αν έχουμε και μια μερική μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, αυτό το μεγάλο εκθεσιακό κέντρο, που έχει 63 χρόνια ζωής, θα κάνει φτερά".

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Να πληρώσουν την κυβέρνηση όπως της αξίζει

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο συνδυασμός "Θεσσαλονίκη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" επισημαίνει:

"Οι δημότες της πόλης μας έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν την κυβέρνηση όπως της αξίζει. Να καταδικάσουν και μετην ψήφο τους αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, ενισχύοντας τη "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα"" τονίζει με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός. Και συνεχίζει:

"Ο κ. Σημίτης δίνοντας, με την ομιλία του στη ΔΕΘ, τα διαπιστευτήρια στον κ. Κόκκαλη, στους μεγαλοεργολάβους και τα μεγάλα συμφέροντα, απέδειξε για μια ακόμη φορά ποιοι είναι οι οραματισμοί του για την πόλη μας.

Κάνοντας αναφορά στα μεγάλα έργα και το "Πακέτο Σαντέρ" επιβεβαίωσε, ότι η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται ταχέως σε διαμετακομιστικό και χρηματιστηριακό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απ' αυτή την πολιτική ωφελημένοι θα είναι οι βιομήχανοι, οι κεφαλαιοκράτες και οι παρατρεχάμενοί τους και όχι οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, η νεολαία και οι συνταξιούχοι της πόλης μας. Ξέχασε την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα χιλιάδες μικρομάγαζα που κλείνουν καθημερινά, τους συνταξιούχους που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Οσο για τη νεολαία και τους ανέργους της πόλης, τους επιφυλάσσουν "λαμπρό μέλλον" με τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης διά βίου.

Για πολλοστή φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια ακούσαμε τις ίδιες εξαγγελίες, για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της πόλης, εξαγγελίες που μένουν κενό γράμμα.

Για τους παραπάνω λόγους ο συνδυασμός μας " Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα" τίμησε με τον δικό του τρόπο τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Μαζί με τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς και το λαό της Θεσσαλονίκης, αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική, συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις που οργάνωσαν τα σωματεία της πόλης μας".

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για συνέχιση της λιτότητας, καταδικάζει το ΕΚΑ

"Ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στη ΔΕΘ, επέμεινε για μια ακόμη φορά στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας, που χρόνια τώρα εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι να ζουν με αποδοχές κάτω από το όριο φτώχειας", τονίζεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Το ΕΚΑ τονίζει, επίσης, ότι "σε μια περίοδο που τα κέρδη του κεφαλαίου αυξάνονται κατακόρυφα, χωρίς να επενδύονται, οι πραγματικοί μισθοί βρίσκονται καθηλωμένοι στο επίπεδο του 1982 και η καταγραμμένη ανεργία ξεπερνά το φράγμα του 10%, το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι αποφασισμένο ν' αντισταθεί για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική".

Ανάμεσα σε άλλα, το ΕΚΑ επισημαίνει ότι θα παλέψει για: Τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με ανατροπή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων, την καθιέρωση αφορολόγητου 2 εκατ. δρχ., την αύξηση του κατώτερου μεροκάματου για την κάλυψη των απωλειών των προηγούμενων ετών, την αύξηση της κατώτατης σύνταξης και την επανασύνδεσή της με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και την επέκταση του χρόνου επιδότησης.

Επίσης, θα παλέψει για 35ωρο, την αναβάθμιση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και "για την ανατροπή στην πράξη του νόμου που επιχειρεί να φέρει τις εργασιακές σχέσεις στην περίοδο του μεσαίωνα". Στα πλαίσια αυτά, το ΕΚΑ θα συμβάλει στο συντονισμό του αγώνα των σωματείων - μελών του.

Μήνυμα αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία της κυβέρνησης, έστειλε χτες από τη Θεσσαλονίκη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έφθασε χτες το μεσημέρι στη "νύμφη του Θερμαϊκού". Κατά την άφιξή της, σχολίασε σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν ο Ορέστης Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Μάκης Κοψίδης μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κόφας μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ, συνοδευόμενη και από τον υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης της ΝΑΣΜιχάλη Σπυριδάκη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" Αγάπιο Σαχίνη,περιόδευσε, χτες το απόγευμα τον εκθεσιακό χώρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΘ και με το Σύλλογο Εργαζομένων στη ΔΕΘ.

Αργά το βράδυ χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμμετείχε σε συνεστίαση που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Σήμερα, η Αλ. Παπαρήγα περιοδεύει στις 7 πμ στη ΔΕΗ της οδού Αγ. Δημητρίου, στις 9 πμ επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΘ "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ" και στις 12 το μεσημέρι δίνει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα "Στάιν" (Βενιζέλου και Καλαποθάκη 2). Στις 7 το απόγευμα, θα περιοδεύσει στην Πολίχνη και στους Αμπελόκηπους,ενώ στις 9 το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στην πλατεία Ευόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ