ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μαθήματα εγκληματικότητας ταχύρυθμα και "άνευ διδασκάλου" παρακολούθησε σε απ' ευθείας αναμετάδοση και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας. Κανένας δε γλίτωσε, ακόμα και αν αρνήθηκε να τα παρακολουθήσει. Ακόμα και αν λειτούργησε σε κάποιους το "μέτρο", που προτάθηκε σε κάποια προχωρημένη φάση των απ' ευθείας "διαλέξεων", για να απομακρυνθούν τα ανήλικα παιδιά από τις τηλεοράσεις. Ακόμα και μια λέξη να μην άκουσαν και ούτε μια σκηνή να μην είδαν, φρόντισε η ίδια η κυβέρνηση, με τη συμμετοχή - διαπλοκή της στην απ' ευθείας αναμετάδοση, να διαμορφώσει πλέον μια καινούρια πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα, που, όχι μόνο καθόρισε το προχτεσινό αποτέλεσμα και τη συμπεριφορά - δράση των πρωταγωνιστών, αλλά πλέον μας αφορά όλους, αφού κανένας μας δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν, πριν φροντίσει αυτή η διαπλοκή κυβέρνησης - ΜΜΕ να μας αλλάξει. Να βάλει στη συνείδηση, εμάς και των παιδιών, τη δυνατότητα - πιθανότητα να συμβαίνει πραγματικά, σε απ' ευθείας τηλεοπτική αναμετάδοση, κάτι που μέχρι προχτές βρισκόταν "σπρωγμένο" σε κάποια γωνιά της συνείδησης, μόνο στο χώρο του φανταστικού και του εφιάλτη. Η σε αμερικάνικες ταινίες και σε άλλο περιβάλλον. Με αυτούς τους όρους, κυβέρνηση και ΜΜΕ, σε συνενοχή, δεν αναμετάδωσαν - δηλητηρίασαν μόνο, αλλά έφτιαξαν τα γεγονότα και προετοίμασαν τον επόμενο ανάλογο εφιάλτη.

****

Ξέρουμε πολύ καλά σε ποια χώρα ζούμε, ποιο το κοινωνικό σύστημα και ποια κυβέρνηση έχουμε, γι' αυτό δε μας εξέπληξε το γεγονός, ότι από την πρώτη στιγμή η δράση όλων των πρωταγωνιστών σφραγίζεται από δεκάδες εξαρτήσεις, αλληλοκαλύψεις, σκοπιμότητες, περιορισμούς, που οδήγησαν στις απανωτές φαινομενικά "γκάφες" και "αδεξιότητες" όλων, μηδενός εξαιρουμένου. Κάθε πλευρά, κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, προκαλεί "κλάμα και γέλιο", αφού αναδείχνει τη δεδομένη ανικανότητα όλων των εμπλεκομένων και, ταυτόχρονα, τις αντικρουόμενες σκοπιμότητες. Ισως εξαιρείται στην ειδική περίπτωση ο ίδιος ο κακοποιός, που, τελικά, δρώντας απ' αρχής σαν "αγρίμι στη γωνιά" και κινητοποιώντας, γι' αυτό, τις πιο αδίστακτες πλευρές του ανθρώπου, κατόρθωσε, σε τελευταία ανάλυση, να κάνει το δικό του... Αλλο ένα "μάθημα", όπου υποβληθήκαμε όλοι μας με το ζόρι και, υπό την επίδρασή του, κινδυνεύουμε άμεσα να βυθιστούμε στους παραλογισμούς, που μας σπρώχνουν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης και οι συνένοχοι των ΜΜΕ. Κινδυνεύουμε από τις ερμηνείες τους, τις δικαιολογίες, τη συνολική πρακτική τους.

Η "νέα γενιά" εγκληματικότητας δεν είναι άσχετη από το συνολικό χαρακτήρα ανάπτυξης και τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Αργά και "μεθοδικά", το έγκλημα προετοιμάζεται να γίνεται όλο και πιο σκληρό - αδίστακτο και φαινομενικά απρόβλεπτο. Η λεγόμενη "νέα γενιά" εγκληματικότητας σφυρηλατείται μέσα σε ένα δεδομένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σε ανάλογο περιβάλλον, στις πιο προηγμένες λεγόμενες χώρες, π.χ. στις ΗΠΑ, έχει "καρπίσει" και αναπαραχθεί σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Και εκεί, με κάτι τέτοιες, σαν την προχτεσινή, "αντιμετωπίσεις" από τους αρμόδιους, οδηγήθηκαν, για παράδειγμα, στο φαινόμενο εκατομμυρίων οπλισμένων μαθητών και συχνών μαζικών δολοφονιών απ' αυτούς τους μαθητές. Και εκεί, για όποιον δεν ξέρει, το άλλοθι είναι οι ανταγωνισμοί, οι εξαρτήσεις, οι περιορισμένες αρμοδιότητες... των αρμοδίων.

*****

Η όποια ανικανότητα των διωκτικών αρχών αντανακλά τη συνολική ανικανότητα και τον προσανατολισμό του συστήματος να λειτουργήσει στην πρόληψη και "στερέματος των πηγών" που γεννούν το έγκλημα. Για παράδειγμα, κάθε φορά που γίνεται θόρυβος για την έξαρση της εγκληματικότητας και για το λεγόμενο καινούριο της χαρακτήρα, η Αστυνομία εντείνει τα γνωστά άσχετα μπλόκα, που, από τον τρόπο που στήνονται και από τη συμπεριφορά των οργάνων που συμμετέχουν, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως στόχο έχουν να τρομοκρατούν τους αλλοδαπούς, τους νέους και τους υπόλοιπους πολίτες. Ταυτόχρονα μ' αυτήν την "ασφάλεια του τρόμου", που μεταδίδουν ακόμα και στους ίδιους που υφίστανται τον ταπεινωτικό έλεγχο, πιστεύουν ότι εξασφαλίζουν τις εντυπώσεις για την, τάχα, αποτελεσματική δίωξη του εγκλήματος. Επενδύουν, δηλαδή, στην αποδοχή ενός κλίματος "...μη μιλάς μη γελάς", από όλους ανεξαιρέτως, με άλλοθι την υποτιθέμενη ασφάλειά τους. Ελπίζουν στην ενεργοποίηση ενός μαζικού συναισθήματος "...για το καλό μου...".

Ομως, "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια..." και όταν τελειώνουν οι εντυπώσεις και αρχίζει κάποια πραγματικότητα, σαν την προχτεσινή κατάσταση, τα κάνουν μπάχαλο... Βέβαια, το συγκεκριμένο παράδειγμα αναδεικνύει, όχι μόνο την περίπτωση των εντυπώσεων, αλλά, ταυτόχρονα, φέρνει και αυτό, το πρόβλημα του γενικού προσανατολισμού και προετοιμασίας των αστυνομικών δυνάμεων, στην κατεύθυνση της τρομοκράτησης, παρά σ' αυτήν της πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του αληθινού εγκλήματος. Να γιατί, για παράδειγμα, είναι "μανούλες" στο να καταστέλλουν μαζικές κινητοποιήσεις και αγώνες των εργαζομένων, αλλά φαίνονται "ψαράκια" στον πρώτο "κλεφτοκοτά", που φροντίζουν, με την πρακτική τους, να μετατρέψουν σε Αλ Καπόνε...

****

Υποδειγματική νηφαλιότητα, ψυχραιμία, σχεδιασμό και συνεργασία των διαφόρων σωμάτων και τμημάτων του κατασταλτικού μηχανισμού υπέδειξαν στην περίπτωση "βουλκανιζατέρ", για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς αγώνες των αγροτών πριν από λίγο καιρό. Τέλεια διαδικασία, επίσης, φακελώματος, σύλληψης και συρσίματος των αγωνιστών στα δικαστήρια. Αυτά έχουν μάθει, αυτά κάνουν...

Αυτό που χρειάζεται σήμερα κυρίως από όλους, ιδιαίτερα τη νεολαία, είναι η αντίσταση στον κόσμο τους, στη λογική τους, στις ανόητες δικαιολογίες, στο χαρακτηρισμό των αποδιοπομπαίων τράγων τους, στην πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν...

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Η λεγόμενη "νέα γενιά" εγκληματικότητας σφυρηλατείται μέσα σε ένα δεδομένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σε ανάλογο περιβάλλον, στις πιο προηγμένες λεγόμενες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, έχει "καρπίσει" και αναπαραχθεί σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Και εκεί, με κάτι τέτοιες, σαν την προχτεσινή, "αντιμετωπίσεις" από τους αρμόδιους, οδηγήθηκαν, για παράδειγμα, στο φαινόμενο εκατομμυρίων οπλισμένων μαθητών και συχνών μαζικών δολοφονιών απ' αυτούς τους μαθητές...


ΤΟΥ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΤΗΣ"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Αυτοδιοίκηση μαχητική, διεκδικητική

- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν ο δήμος και οι κάτοικοί του;

- Επιγραμματικά μόνο, μπορούμε να αναφέρουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις βιομηχανικές μονάδες, την έλλειψη χώρων πράσινου, σχολείων, αθλητικών κέντρων και την καθυστέρηση υλοποίησης της πράξης εφαρμογής για την περιοχή του Δενδροποτάμου. Χρόνια τώρα, δίνουμε τη μάχη για να απομακρυνθούν οι δεξαμενές αμμωνίας της ΕΚΟ, που βρίσκονται κοντά στον οικισμό της Αγ. Βαρβάρας, γιατί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε περίπτωση πυρκαγιάς ή διαφυγής, όχι μόνο για το δήμο μας και τις όμορες περιοχές, αλλά για όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, αγωνιζόμαστε για να κλείσει το κανάλι με τα απόβλητα των εργοστασίων, που περνάει στα 40 μέτρα από το Λύκειο του Δενδροποτάμου. Υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, κύρια στην περιοχή του Δενδροποτάμου, που, όμως, αντί να αξιοποιηθούν, λειτουργούν ως χώροι απόθεσης μπαζών. Κίνδυνο για τους κατοίκους αποτελεί και κάθε απλή βροχή, αφού απουσιάζουν αντιπλημμυρικά έργα και, φυσικά, λίγο πριν το 2000, δεν υπάρχουν ούτε μελέτες για κάτι τέτοιο. Οι κάτοικοι πρέπει να μεταφερθούν. Ως συνδυασμός, είχαμε ορίσει να δοθούν σπίτια και διαμερίσματα στους δικαιούχους.

- Τι έκανε η απερχόμενη δημοτική αρχή στην κατεύθυνση επίλυσής τους; - Ουσιαστικά, τίποτε. Δεν κατάφερε καν να ολοκληρώσει έργα, που είχαν δρομολογηθεί επί της περιόδου που στη Διοίκηση του δήμου ήταν η "Δημοκρατική Συνεργασία". Π.χ., θα μπορούσε να έχει προχωρήσει την πράξη εφαρμογής, που, επί δικής μας Διοίκησης, είχε φτάσει στο στάδιο της υπογραφής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να χτίσουν. Θα μπορούσε να έχει δώσει λύση στο πρόβλημα μετεγκατάστασης των λίγων κατοίκων του οικισμού Αγ. Βαρβάρας, που είχε προβλεφτεί να γίνει από το 1990. Δυστυχώς όμως, δεν αντιμετώπισε ούτε καν απλά προβλήματα, όπως η έλλειψη στεγάστρων στις στάσεις των λεωφορείων. Δε διεκδίκησε πόρους για έργα, αντίθετα, περιορίστηκε στο ρόλο του διαχειριστή της μιζέριας, ενώ η μόνη δραστηριότητα που επέδειξε ήταν να επιβάλει αυξημένη φορολογία και να επιδοθεί σε ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δήμο και σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις.

- Τι προτείνει η "Δημοκρατική Συνεργασία"; Γιατί οι δημότες πρέπει να την ψηφίσουν;

- Λέμε ξεκάθαρα στους δημότες της Μενεμένης πως, για να αλλάξει προς το καλύτερο το επίπεδο ζωής μας, να γίνει πιο ανθρώπινος ο δήμος μας και να μπει σε πορεία ανάπτυξης, πρέπει να ανατραπεί η λογική, που θέλει την ΤΑ απλό διαχειριστή των κυβερνητικών επιλογών. Χρειάζεται μια ΤΑ, που θα μάχεται μαζί τους, για μια πολιτική παραγωγικής ανάπτυξης, που θα σέβεται το περιβάλλον και τους κατοίκους, που θα δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για παροχή καλύτερης παιδείας, υγείας και άθλησης για το λαό. Ψηφίζοντας "Δημοκρατική Συνεργασία", οι δημότες της Μενεμένης εξασφαλίζουν μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα αγωνιστεί για τη λύση των προβλημάτων που απασχολούν το δήμο, την ομαλή δημοκρατική και διάφανη λειτουργία του. Θα διεκδικήσει μέχρι και την τελευταία δραχμή από τα οφειλόμενα της κεντρικής εξουσίας προς το Δήμο Μενεμένης, με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση της πόλης και την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών της.

Α. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ