ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θηλιά στα μικρά νοσοκομεία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στις κινητοποιήσεις όλων των γιατρών, κατά τη χτεσινή συνάντησή της με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ

"Ισως ζήσουμε ένα είδος χρηματιστηριακής κρίσης στο χώρο της υγείας. Μόνο που στο χρηματιστήριο κάποιοι γίνονται πιο πλούσιοι. Εδώ θα χάσουν όλοι: οι γιατροί, οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός".

Αυτή τη δραματική προειδοποίηση έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,μετά τη χτεσινή συνάντησή της με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Οι εκπρόσωποι των γιατρών έκαναν μια γενική ενημέρωση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει περιορισμένα - παρά τις τελευταίες βελτιώσεις - κονδύλια στα μικρά νοσοκομεία της Α Ζώνης. Μάλιστα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε με ιδιαίτερο τρόπο τις επιπτώσεις στις "μικρότερες νοσοκομειακές μονάδες", που θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, ως απόρροια της πολιτικής και στρατηγικής της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Β. Σγουραμάνης,υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ. Από την ΕΙΝΑΠ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος, Χ. Ζαχαρόγιαννης,ο γενικός γραμματέας, Στ. Τσούκαλος,και ο ειδικός γραμματέας, Κ. Καρπούζος.

Οι δηλώσεις

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης: "Εμείς, είπε, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ και όλων των οργανώσεων των γιατρών πανελλαδικά. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει μία πολιτική με στρατηγική για το χώρο της υγείας, την οποία όμως προωθεί με ορισμένα σταδιακά μέτρα. Η υπόθεση των εφημεριών έχει να κάνει με περικοπή κονδυλίων, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται - με βάση και την ενημέρωση που είχαμε από την ΕΙΝΑΠ - σκοπεύει να οδηγήσει σε κλείσιμο και μικρότερες νοσοκομειακές μονάδες, ανοίγοντας παραπέρα την αγορά για τους ιδιώτες. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να συγκεντρώσει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία, όμως, και αυτά θα βρεθούν σε μία φθίνουσα πορεία. Πάρα πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε μία χρεοκοπία των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς τα ελλείμματα θα μεγαλώσουν και ίσως ζήσουμε ένα είδος χρηματιστηριακής κρίσης στο χώρο της υγείας. Μόνο που στο χρηματιστήριο κάποιοι γίνονται πιο πλούσιοι. Εδώ θα χάσουν όλοι: οι γιατροί, οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός. Από αυτή την άποψη στηρίζουμε αυτόν τον αγώνα και νομίζουμε ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να διευρύνει την παρέμβασή του. Οι εφημερίες είναι ένα ζήτημα, οι λίστες των φαρμάκων είναι ένα δεύτερο, αλλά η επέλαση θα 'ρθει με το γκρέμισμα των ασφαλιστικών ταμείων, που αποτελούν και τους αιμοδότες των νοσοκομείων".

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: "Ο αγώνας αυτός έχει νόημα και πρέπει να έχει και προοπτική για το γενικότερο πρόβλημα της υγείας".

Στη συνέχεια ο Χάρης Ζαχαρόγιαννης δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών συνεχίζονται πανελλαδικά, ενώ οι γιατροί του Λεκανοπεδίου βρίσκονται στη δεύτερη βδομάδα των κινητοποιήσεών τους. Κεντρικό αίτημά τους είναι να εξασφαλίσουν στα νοσοκομεία επαρκή κονδύλια, ώστε να επιτρέψουν την ύπαρξη προγραμμάτων εφημεριών ασφαλή για τον κόσμο, επισήμανε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης και τόνισε: "Στην πορεία των κινητοποιήσεων υπήρξαν κάποιες απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας. Πιστεύουμε ότι στα μεγάλα νοσοκομεία υπάρχουν κάποιες κατακτήσεις. Υπολείπονται, όμως, αυτή τη στιγμή τα ειδικά νοσοκομεία, όπου η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ικανοποιητικά. Συνεχίζει να τα βλέπει με μία λογική που αν την αφήσουμε θα τα οδηγήσει σίγουρα στο κλείσιμο. Υπάρχουν προβλήματα με το "Αγία Ολγα", το Ασκληπιείο Βούλας, το Τζάνειο, το "Μεταξά", το Δημοτικό, το Οφθαλμιατρείο. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες και δε θα επιτρέψουμε να χαθεί καμία λειτουργική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

ΛΑΪΚΟ
Κλείνουν την εφημερία

Οι γιατροί του νοσοκομείου, απ' όπου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έκανε μεγαλόστομες διακηρύξεις για παρεμβάσεις στη "δύσκολη φάση της ζωής του πολίτη", αναγκάζονται να αντιδράσουν με δυναμικούς τρόπους στις περικοπές των εφημεριών

"Ο πρωθυπουργός, μετά την ενημέρωση που του έγινε από τους επικεφαλής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Λαϊκού, τόνισε ότι ο σκοπός της αιφνιδιαστικής αυτής επίσκεψής του ήταν να έχει ο ίδιος προσωπική αντίληψη για τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων, οι οποίες αντανακλώνται άμεσα σ' αυτό που αποκαλούμε "καθημερινότητα" και η οποία συνδέεται άρρηκτα με την εξυπηρέτηση του πολίτη και μάλιστα σε μια δύσκολη φάση της ζωής του. Γι' αυτό και επιβάλλεται - πρόσθεσε - η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των νοσοκομείων, όσον αφορά τις υπηρεσίες και το γενικότερο περιβάλλον σ' αυτά".

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού,στις 21.1.1998, λίγες ώρες μετά την (αιφνιδιαστική) επίσκεψη του Κ. Σημίτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο.Ομως η πραγματικότητα στη "δύσκολη φάση της ζωής" του ασθενούς - δηλαδή στην ώρα της εφημερίας - απέχει παρασάγγας απ' τα λόγια του πρωθυπουργού, καθώς ο ίδιος ο Κ. Σημίτης έχει αναγορεύσει σε καθημερινή προτεραιότητα την ΟΝΕ και όχι την "καθημερινότητα" του πολίτη. Ετσι η κυβέρνηση ενέκρινε (4.8.1998) το ποσό των 60,5 εκατομ. δραχμών το μήνα για την κάλυψη των προγραμμάτων εφημεριών, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου είχε ζητήσει 167 εκατομ. δραχμές το μήνα. Στη συνέχεια (26.8.1998) το κονδύλι ανέβηκε στα 81 εκατομ. δραχμές. Με το τελευταίο πρόγραμμα εφημεριών το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαϊκού ζήτησε 131 εκατομ. δραχμές το μήνα, αλλά η κυβέρνηση ενέκρινε μόλις 94 εκατομ. δραχμές.

Μαζική συνέλευση

Χτες το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Λαϊκού, έγινε μία από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των γιατρών. Δε συμμετείχαν μόνο οι γιατροί του ΕΣΥ, αλλά και οι διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών. Μάλιστα, διαβάστηκε και το ψήφισμα συμπαράστασης, στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση των γιατρών του Λαϊκού αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Αποφάσισαν να κλείσουν από σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία και να κάνουν καθημερινά κατάληψη στο Γραφείο Κινήσεως Ασθενών. Για τη Δευτέρα 28 του Σεπτέμβρη αποφάσισαν το κλείσιμο της γενικής εφημερίας του Νοσοκομείου. Επίσης, αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά συγκεκριμένων μελών του ΔΣ, που αυθαίρετα συνέταξαν και υπέγραψαν τα προγράμματα εφημεριών των ιατρικών τμημάτων.

Νωρίτερα οι γιατροί έκαναν κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης. Οι γιατροί δέχτηκαν επίθεση, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ. Δημιουργήθηκε ένταση, με αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου να κλειστεί στο γραφείο του. Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με την επιστημονική επιτροπή του Νοσοκομείου, την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ και μέλη του ΔΕΠ. Οι γιατροί ξεκαθάρισαν στον κ. Παπαδόπουλο ότι τα αρμόδια επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου δεν πρόκειται να υπογράψουν κανένα πρόγραμμά του.

Σημειώνεται ότι σήμερα, στις 8.45 π.μ., οι γιατροί θα κάνουν συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του Λαϊκού.

Τζάνειο

"Η μαζική Γενική Συνέλευση των ιατρών του Τζανείου αποφάσισε ομόφωνα ότι δε δέχεται καμία περικοπή των απαιτούμενων δαπανών που αντιστοιχούν στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου όπως προσδιορίστηκαν από την ομόφωνη απόφαση όλων των συντεταγμένων οργάνων της ιατρικής υπηρεσίας και του ΔΣ του Νοσοκομείου μας (απαιτούμενες μηνιαίες δαπάνες εφημεριών 124.000.000)", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο.

Η Γενική Συνέλευση επίσης αποφάσισε: Στη γενική εφημερία της Δευτέρας 28.9.98 η πύλη του νοσοκομείου θα είναι κλειστή και η διαλογή των περιστατικών θα γίνεται επί τόπου από ειδικευόμενους γιατρούς και διευθυντές των τμημάτων. Θα αντιμετωπίζονται μόνο τα άκρως επείγοντα περιστατικά. Το ιατρικό προσωπικό κατά την ημέρα αυτή θα απεργεί, όπως και για όλες τις εφημερίες μελλοντικά. Δε θα κατατεθεί πρόγραμμα εφημεριών για το μήνα Οκτώβρη. Οι γιατροί δεν αποδέχονται την καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το υπουργείο θα φέρει ακέραια την ευθύνη

Αλληλεγγύη απ' τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας

Η συμμετοχή των γιατρών στην προχτεσινή πανιατρική κινητοποίηση ήταν μεγαλύτερη του 70%, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ).

Η πανιατρική κινητοποίηση έγινε με απόφαση του ΙΣΑ για συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και για την αύξηση των δαπανών για την υγεία. Στη χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ τονίζει: "Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η κινητοποίησή του με συμμετοχή των γιατρών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ο ΙΣΑ θέτει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας ενώπιον των ευθυνών του. Εάν τα κρίσιμα θέματα των νοσοκομείων, το ζήτημα της επισκέψεως - πράξεως και των αμοιβών των Ασφαλιστικών Οργανισμών δεν αντιμετωπιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τότε το υπουργείο θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει και δε θα μπορεί να προβάλει το επιχείρημα ότι δεν είχε εγκαίρως προειδοποιηθεί. Πολύ δε περισσότερο, όταν οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ξεπεράσει τη διετία".

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας (ΣΕΣΑ) εκφράζει, με χτεσινή ανακοίνωσή της, την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των γιατρών, αλλά και όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. "Εκφράζουμε - συνεχίζει - την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας σε έναν αγώνα που αφορά όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι χρήστες των υπηρεσιών των δημοσίων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Οι συνεχείς περικοπές των δαπανών για τη συνολική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, οι περικοπές των εφημεριών και δεκάδες άλλα μέτρα και αποφάσεις έχουν κάνει όλο και πιο μακρινές και ακριβές τις υπηρεσίες υγείας για τους εργαζόμενους".

Η ΣΕΣΑ καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης, που κλείνει τα αυτιά της στις προειδοποιήσεις όλων των υπεύθυνων φορέων των νοσοκομείων για τις καταστροφικές συνέπειες από τις περικοπές των εφημεριών. Επίσης, καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει όλες τις ευθύνες στις πλάτες των γιατρών και να αποποιηθεί των ευθυνών της, να συκοφαντήσει τον αγώνα των γιατρών.

Τέλος, η ΣΕΣΑ καλεί όλα τα σωματεία να εκφράσουν με κάθε τρόπο και μορφή την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των γιατρών.

Ανυποχώρητοι οι γιατροί στο Ηράκλειο

Συνεχίζουν την απεργία μέχρι και την Τρίτη. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα κάνουν τις εφημερίες τους χωρίς αμοιβή από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη

Ανυποχώρητοι στον αγώνα τους, δηλώνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ηρακλείου στο Βενιζέλειο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΕΠΑΓΝΗ), που χτες αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας τους, καθώς και οι νέες προτάσεις των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα της πλήρους κάλυψης των αναγκών των νοσοκομείων για εφημερίες.

Σε συγκεντρώσεις τους, οι γιατροί, τόσο του Βενιζέλειου, όσο και του ΠΕΠΑΓΝΗ αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας και την επόμενη βδομάδα, με νέες συγκεντρώσεις κατά νοσοκομείο την επόμενη Τρίτη 29.9.98.

Στα αιτήματα των γιατρών περιλαμβάνεται και η καταβολή των αναδρομικών από 1.1.98, τόσο των τακτικών αποδοχών, όσο και των εφημεριών. Για το πρόβλημα αυτό, είναι πιθανό να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε επίσχεση εργασίας.

Εν τω μεταξύ, οι γιατροί του ΠΕΠΑΓΝΗ (σύμφωνα με τη σχετική τους ανακοίνωση) δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν τις εφημερίες από σήμερα έως και την Τετάρτη δίχως αμοιβή. Η ανακοίνωση των γιατρών του ΠΕΠΑΓΝΗ έχει ως εξής: "Θεωρούμε απαράδεκτη την περικοπή των κονδυλίων εκ μέρους του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες στο ΠΕΠΑΓΝΗ. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης των αναγκών πανελλαδικά (82%), που οδηγεί, εκτός των άλλων, και στην παράλογη και παράνομη απόφαση του υπουργείου να μην εξοφλεί τις, ήδη, πραγματοποιηθείσες εφημερίες. Με αίτημα την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε εφημερεύοντες, έτσι όπως καθορίστηκαν από την ΕΕ και το ΔΣ του ΠΕΠΑΓΝΗ, και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για τις εφημερίες μέχρι και τον Σεπτέμβριο 1998, συνεχίζουμε την απεργία μέχρι και 30.9.98. Σε νέα ΓΣ μας την Τρίτη 29.9.98 θα αποφασίσουμε τη μορφή των παραπέρα κινητοποιήσεων μέχρι τη δικαίωσή μας. Δηλώνουμε στο λαό της Περιφέρειας ότι θα πραγματοποιήσουμε τις εφημερίες από 25 έως 30.9 χωρίς αμοιβή. Ενημερώνουμε την εισαγγελική αρχή ότι από 1.10.98 δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη κατάρτισης προγράμματος εφημεριών για το ΠΕΠΑΓΝΗ".

Τέλος, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, δε θα πραγματοποιούνται τα τακτικά χειρουργεία, καθώς και τα εξωτερικά ιατρεία, στα δύο νοσοκομεία.

Τριήμερη απεργία στα Γιάννενα

Οι νοσοκομειακοί απορρίπτουν τα "παζάρια" και απεργούν από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη

Νέα Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί των Ιωαννίνων, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, για να εκτιμήσουν την πορεία των αγώνων τους σχετικά με τις περικοπές των εφημεριών.

Στη συνέλευση αναφέρθηκε ότι στα ποσά που ανήγγειλε το υπουργείο για τις εφημερίες των δύο νοσοκομείων (δηλαδή 95 εκατομμύρια για το Πανεπιστημιακό και 55 εκατομμύρια το μήνα για το "Χατζηκώστα") περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις των διευθυντών, καθώς και οι εργοδοτικές εισφορές των ειδικευομένων. Επομένως, τα ποσά αυτά και πάλι απέχουν πολύ από την κάλυψη των πραγματικών επιστημονικών αναγκών των νοσοκομείων σε εφημερίες.

Στη συνέλευση καταγγέλθηκε επίσης η απεργοσπαστική τακτική της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ορισμένων κυβερνητικών συνδικαλιστών της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), που δε θέλουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και προπαντός την απεργία, καθώς και οι διασπαστικές προσπάθειες που κάνει το υπουργείο. Οι γιατροί της ΕΙΝΗ αποφάσισαν να εμμείνουν στις αρχικές αποφάσεις των επιστημονικών επιτροπών για τις εφημερίες, που διασφαλίζουν την περίθαλψη των ασθενών. "Απορρίπτουμε - αναφέρει η απόφαση - τα παζάρια με τα εκατομμύρια που κάνει το υπουργείο, τα οποία δε λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές επιστημονικές ανάγκες σε εφημερίες. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες του υπουργείου, που με το πρόσχημα των πλασματικών εφημεριών θέλει να συκοφαντήσει τον αγώνα μας". Στη χτεσινή συνέλευση πάρθηκε η απόφαση για τριήμερη απεργία από τη Δευτέρα 28/9 έως και Τετάρτη 30/9, οπότε θα συγκληθεί η νέα Γενική Συνέλευση. Ταυτόχρονα εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ της ΕΙΝΗ να διερευνήσει νομικά την απόσυρση των εφημερευόντων από τις μέρες εκείνες των εφημεριών που δεν καλύπτονται οικονομικά. Τέλος, εκλέχτηκε πλατιά Απεργιακή Επιτροπή για την περιφρούρηση της απεργίας.

ΟΕΝΓΕ
Προσκλητήριο μαζικών διαδικασιών

Η Ομοσπονδία καλύπτει τις εν εξελίξει κινητοποιήσεις των ενώσεων και διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Προχτές αργά το βράδυ συνήλθε η Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία δημοσιοποίησε χτες τις εκτιμήσεις της.

Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ ομόφωνα εκτίμησε ότι:

  • Θεωρεί πως οι αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών για την υπεράσπιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας απέτρεψαν για μια ακόμα φορά την υποβάθμιση και συρρίκνωση του ΕΣΥ και κυρίως εκείνου του τμήματος των Υπηρεσιών του που δικαιώνει τον φιλολαϊκό χαρακτήρα του στις κρίσιμες στιγμές της επείγουσας ανάγκης του πολίτη. Η καθολική απάντηση στα σχέδια και τις επιδιώξεις όλων εκείνων που μέσα και έξω από την κυβέρνηση ονειρεύονται τη διάλυση του κράτους πρόνοιας και τη μετατροπή των υπηρεσιών υγείας σε μια μεγάλη αγορά, είναι αποτέλεσμα της συσπείρωσης και των αγώνων των νοσοκομειακών γιατρών. Η λιτότητα και η ΟΝΕ δεν μπορούν να αποτελούν συνεχώς το άλλοθι για πολιτικές που αντιστρατεύονται τα πραγματικά συμφέροντα του λαού μας και θέλουν να μετατρέψουν τους πολίτες σε αναλώσιμους δείκτες και άψυχα αθύρματα των καθημερινών χρηματιστηριακών παιχνιδιών.
  • Θεωρεί ότι η τελευταία απόφαση του υπουργού Υγείας για τα ποσά των εφημεριών ανταποκρίνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στις ανάγκες πολλών νοσοκομείων αλλά επίσης δεν αντιμετωπίζει για ορισμένα νοσοκομεία εκείνες τις ανάγκες που διατηρούν τον ρόλο και τη σημασία τους στο σύστημα.
  • Η ΟΕΝΓΕ πιστεύει ότι η εκτίμηση των τοπικών αναγκών και η ικανοποίησή τους αποτελεί ζήτημα και των τοπικών ενώσεων που τις καλεί μέσα από μαζικές διαδικασίες να εκτιμήσουν την κατάσταση και να πάρουν τις αντίστοιχες αποφάσεις που καλύπτει και στηρίζει η ΟΕΝΓΕ. Παράλληλα η ΟΕΝΓΕ καλύπτει τις εν εξελίξει κινητοποιήσεις των ενώσεων και διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
  • Η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει τον αγώνα για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας και με τις τεκμηριωμένες και ουσιαστικές προτάσεις της θα κατοχυρώσει τα πραγματικά συμφέροντα των νοσοκομειακών γιατρών του συστήματος υγείας, αλλά πάνω από όλα την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, σε αντίθεση με όλους εκείνους που με έωλες απόψεις, σαθρά και ατεκμηρίωτα επιχειρήματα προσπαθούν να διαστρεβλώσουν και να υπονομεύσουν τους αγώνες του νοσοκομειακού κινήματος.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Μείωση των εφημεριών κατά 60%!

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή προς τον υπουργό Υγείας

Το στίγμα των επιπτώσεων στη λειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων απ' τις περικοπές των εφημεριών δίνει η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή,που κατέθεσαν χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα.

Η Ερώτηση αναφέρεται στο Νοσοκομείο Βόλου, στο οποίο οι περικοπές φτάνουν στο 60%. Το Νοσοκομείο Βόλου ανήκει στη Β Ζώνη, στην οποία συνολικά υπάγονται 48 περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία. Οι γιατροί στα νοσοκομεία της Β Ζώνης είναι 4.740 και η δαπάνη που εγκρίθηκε για τις εφημερίες τους θα φτάσει τα 19,5 δισ. δραχμές και θα καλυφθεί απ' τις υπάρχουσες πιστώσεις κάθε νοσοκομείου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους σημειώνουν: "Η μείωση των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών τόσο στη Μαγνησία όσο και στην υπόλοιπη χώρα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και υποβαθμίζει παραπέρα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Μαγνησίας, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο Ν. 1397/83 για τη διανυκτέρευση των γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου, ούτε έγινε και καμία βελτίωση των συνθηκών εργασίας και εφημερίας - όπως για παράδειγμα η σίτιση, τα δωμάτια ύπνου, οι βιβλιοθήκες κλπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Νοσοκομείο του Βόλου υπάρχουν 19 κρεβάτια για 60 εφημερίες. Επίσης, υπάρχει σημαντική μείωση των μισθών των γιατρών. Ετσι, ενώ στο Νοσοκομείο του Βόλου δίνονταν 176 εκατ. δραχμές για αμοιβές εφημεριών των γιατρών του νοσοκομείου και των ΚΥ, με τις περικοπές δίνονται μόλις 70 εκατ. δραχμές. Η μείωση, δηλαδή, ξεπερνά το 60%".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής συνεχίζεται η απεργία των γιατρών στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Χτες, οι γιατροί έκαναν κατάληψη στα γραφεία των διοικήσεων των Νοσοκομείων "Γεώργιος Γεννηματάς" και Ειδικών Λοιμωδών Παθήσεων.Σήμερα, στις 10πμ, θα κάνουν γενική συνέλευση οι γιατροί που εργάζονται στα δύο συγκροτήματα του Νοσοκομείου του ΙΚΑ "Αγιος Παύλος",ενώ για τις 6μμ έχει προγραμματιστεί συναυλία στο προαύλιο του "Ιπποκράτειου".

Τυφλή πολιτική για το Οφθαλμιατρείο

Η κυβέρνηση αποφάσισε για τις εφημερίες, όπως φαίνονται μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της ΟΝΕ

Το Οφθαλμιατρείο Αθηνών - που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας - λειτουργεί εδώ και 150 χρόνια.

Οι 33 γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό εξυπηρετούν κάθε χρόνο 50.000 αρρώστους και κάνουν 4.000 εγχειρήσεις σε ασθενείς. Ιδού πώς αντιμετώπισε αυτή τη μικρή μεν, ιστορική δε, υγειονομική μονάδα η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως αρέσκεται να διακηρύσσει, "βλέπει" πέρα από το 2000: Τον περασμένο Μάη το Οφθαλμιατρείο ζήτησε το... μυθώδες ποσό των 6 εκατομμυρίων το μήνα για τις εφημερίες των γιατρών. Η κυβέρνηση ενέκρινε το ποσό των 1,75 εκατομμυρίων δραχμών (4.8.1998) και στη συνέχεια η μεγαλοψυχία της το ανέβασε στα 2 εκατομμύρια (26.8.1998).

Η τελευταία τεκμηριωμένη πρόταση της διοίκησης του Οφθαλμιατρείου για τις εφημερίες ήταν για 5,5 εκατ. δραχμές το μήνα. Αλλά και πάλι η κυβέρνηση, φορώντας τα γυαλιά της ΟΝΕ, "είδε" ότι οι εφημερίες καλύπτονται μόλις με 2,5 εκατ. δραχμές το μήνα.

Χτες έγινε Γενική Συνέλευση των γιατρών και αποφασίστηκε η μαχητική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ μέχρι τη Δευτέρα, ενώ σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί του Οφθαλμιατρείου τονίζουν: "Η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο του νοσοκομείου μόνο για 3 εκατ. δραχμές το μήνα. Δεν καλύπτει το απαραίτητο ποσό για ασφαλείς εφημερίες. Απεργούμε και ζητάμε τη συμπαράσταση των πολιτών, ώστε το Οφθαλμιατρείο να συνεχίσει την προσφορά του".

Κουπί του "Νόστου" προς τη ζωή

Η Θεραπευτική Κοινότητα "Νόστος" του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), αναγνωρίζοντας την ανάγκη σύνδεσης με την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη διάσωση της ναυτικής μας παράδοσης, συμμετέχει στις τριήμερες εκδηλώσεις, με θέμα "Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς - Από το λιμάνι της Μεσογαίας στα λιμάνια της Μεσογείου", που θα γίνουν στο λιμάνι του Πόρτο - Ράφτη, από σήμερα μέχρι την Κυριακή.

Στις εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μαρκόπουλου, το υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, η Θεραπευτική Κοινότητα συμμετέχει με ενημερωτικό περίπτερο και με το σκανδιναβικό κωπηλατικό πλοίο "ΝΕVΟ", το οποίο θα καταπλεύσει αύριο στις 7 το απόγευμα, με την κωπηλατική της ομάδα. Με τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις η Κοινότητα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, "θέλει να μεταδώσει ένα μήνυμα ζωής και ενεργής δράσης", ενώ μια από τις φιλοδοξίες της είναι να γίνει Ναυτική Κοινότητα με δικό της καρνάγιο.

Οι γιατροί του Λαϊκού ξεκαθάρισαν ότι τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου δεν πρόκειται να υπογράψουν τις περικοπές των εφημεριών

Για να μπει φραγμός στην ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη δεν αρκεί μόνο ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών

Η χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ