ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο δρόμο των αισθήσεων

Μια από τις καλύτερες ταινίες του ερωτικού κινηματογράφου, την "Αυτοκρατορία των αισθήσεων" του Ναγκίσα Οσίμα, θα προβάλει απόψε στις 23.30 η ΕΤ-1. Ενας τρελός έρωτας φουντώνει ανάμεσα στην γκέισα Σάντα και τον εραστή της κυρίας της Κιτσίνο. Οι δύο εραστές ζουν στο απόλυτο της ερωτικής έκστασης και πράξης. Ενας άνδρας και μια γυναίκα, που αποκόβονται τελείως από τον κοινωνικοπολιτικό περίγυρο και επιδίδονται σ' έναν άκρατο πανσεξουαλισμό, που καταλήγει στην υποταγή του άνδρα στη γυναίκα και στον ευνουχισμό του από την ερωμένη του. Μια ταινία του "Ευρωπαίου" μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτης, που κινείται στα όρια ανάμεσα στον έρωτα και στο θάνατο και η οποία για ορισμένους φθάνει σε ακρότητες. Παίζουν οι Εϊκο Ματσούντα και Τατσούγια Φούτζι (ΕΤ-1 23.30).

"Γουλφ".Αμερικανική ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς. Ο Ράνταλ, ένας μεσήλικας εκδότης, ένα βράδυ, οδηγώντας σ' έναν έρημο δρόμο, χτυπάει με το αμάξι του έναν λύκο, που τον δαγκώνει στον καρπό. Από εκείνη τη στιγμή η ζωή του αλλάζει και χωρίς να το καταλάβει σιγά - σιγά μεταμορφώνεται σε επικίνδυνο λύκο. Οταν η γυναίκα του βρίσκεται κατακρεουργημένη, αρχίζει να ανησυχεί για τις νυχτερινές του μεταμορφώσεις. Το ρόλο του λυκάνθρωπου ερμηνεύει ο Τζακ Νίκολσον,ενώ δίπλα του παίζει ηΜισέλ Φάιφερ (MEGA 22.30).

"Το σκιάχτρο".Ταινία δρόμου, σκηνοθετημένη από τον Τζέρι Σάισμπεργκ. Κεντρικά πρόσωπα, ο Μαξ και ο Λίον. Οι δυο τους θα συναντηθούν και θα πορευτούν μαζί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο Μαξ έχει βγει από τη φυλακή και πηγαίνει στο Σαν Φρανσίσκο για ν' ανοίξει πλυντήριο αυτοκινήτων, ενώ ο Λίον θέλει να πάει στο Ντιτρόιτ για να δει την πρώην γυναίκα του και το παιδί του. Ο δυνατός Μαξ και ο αλαφροϊσκιωτος Λίον ταιριάζουν και ενώνουν τους δρόμους τους. Κάποια στιγμή όμως, θα βρεθούν στη φυλακή. Πολύ καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές Αλ Πατσίνο και Τζιν Χάκμαν (ΝΕΤ 23.30).

"Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι".Μεταφορά στην οθόνη του ομώνυμου μυθιστορήματος του Οσκαρ Ουάιλντ. Ενας νεαρός πουλάει την ψυχή του στο διάβολο, για να διατηρήσει τη νεότητά του. Ο χρόνος δεν αφήνει κανένα σημάδι στο πρόσωπό του, όμως, αποτυπώνεται σ' ένα πορτρέτο του. Το ρόλο του νεαρού φοιτητή ερμηνεύει ο Χέλμουτ Μπέργκερ (ΑΝΤΕΝΝΑ 04.40).

Εφιάλτης και βραβεία

Είναι αδιανόητο. Ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει αυτά τα οποία έβλεπε με τα ίδια του τα μάτια να διαδραματίζονται το βράδυ της Τετάρτης μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Είναι αδιανόητο ότι την ίδια στιγμή - και όλες τις στιγμές που ακολούθησαν - η ΕΤ-1 έμοιαζε να πάσχει από αυτισμό, να απέχει και να ζει στον κόσμο της. Στον κόσμο των τηλεοπτικών βραβείων... και όχι μόνο. Το γεγονός που συγκλόνιζε τη χώρα μας, δυστυχώς, αποτελούσε για την παρουσιάστρια των βραβείων θέμα για εξυπνακίστικες ατάκες, όπως "έχουμε και το Ρουμάνο από την άλλη...", δηλαδή τον άνθρωπο που της έκλεβε την τηλεθέαση της εκπομπής. Είναι αδιανόητο το ότι το κανάλι δε διέκοψε το "υπερθέαμα", το οποίο παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς πολλοί υπουργοί, όπως ο κ. Ρέππας, ο κ. Γιαννόπουλος και ο κ. Βενιζέλος... για να μεταδώσει την είδηση για το φοβερό μακελειό που βρισκόταν σε εξέλιξη. Αλλά ούτε και μετά τροποποίησε τη ροή του προγράμματος, όταν αυτό τέλειωσε, έτσι όπως όσοι γνωρίζουμε ότι τέλειωσε. Με αίμα!

Και, ενώ η καρδιά των Ελλήνων είχε σταματήσει, η ανάσα είχε κοπεί, τα τηλέφωνα χτυπούσαν σαν δαιμονισμένα, οι σειρήνες των περιπολικών και των ασθενοφόρων έσκιζαν τον αέρα, η ΕΤ-1 εκεί, το χαβά της. Συνέχιζε να απουσιάζει και να παρουσιάζει την "τόλμη της και τη γοητεία της". Είναι αδιανόητο, αλλά και την επομένη το πρωί, και ενώ όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδιναν όλες όσες πληροφορίες είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν για την κατάσταση των θυμάτων της τραγωδίας της Αχαρνών, η ΕΤ-1 μετέδιδε παιδικά προγράμματα, λες και τίποτε δεν έτρεχε, τίποτε δεν έτρεξε. Μα, τι τρέχει, λοιπόν, στην Αγία Παρασκευή; Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται ένα βραβείο απουσίας και ευαισθησίας.

Σκηνή από την ταινία "Το σκιάχτρο", που προβάλλει η ΝΕΤ στις 23.30



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ