ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Μήνυμα αντίστασης και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής

Να δοθεί σ' αυτές τις εκλογές ένα μήνυμα αντίθεσης και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, ζήτησε ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στην Τριανδρία, που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

"Μας δίνεται μια ευκαιρία για να εκφράσουμε μέσα από ενωτικά και αγωνιστικά ψηφοδέλτια την αντίστασή μας στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθούν και μέσα από την ΤΑ η ΕΕ και τα μονοπώλια. Το κόμμα μας εργάστηκε σε όλη την Ελλάδα για να διαμορφωθούν πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Εχουμε θετικά αποτελέσματα σε πολλές περιοχές, αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο. Σε αυτή την προσπάθεια διαπιστώσαμε πως οι δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας, οι δυνάμεις που έχουν σε πολλά ζητήματα την ίδια οπτική με εμάς, οι δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που αντιτίθενται στην αποδυνάμωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας, υπάρχουν και εκφράζουν και αυτές τη θέληση να αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της ενότητας του λαού μας", τόνισε.

"Σε αυτόν τον δύσκολο ενωτικό δρόμο, συνέχισε, είναι αλήθεια πως όλοι πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προκαταλήψεις που ασφαλώς υπάρχουν. Ολοι μας και πρώτοι οι κομμουνιστές πρέπει να μάθουμε να συζητάμε με όσους έχουν διαφορετική προσέγγιση των προβλημάτων. Στο βαθμό που η κοινή δράση και η κοινή πάλη θα προχωράει, θα υποχωρούν και αυτές οι δυσκολίες που όμως δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ο λαός μας μπορεί και πρέπει να κάνει και που δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου όπου ενωμένος ο λαός μας θα αντιπαλέψει τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και θα ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης της χώρας".

Πρόσθεσε ότι όλοι αυτοί που τα συμφέροντά τους θίγονται από τη δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, που αγωνίζονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, για τα συμφέροντα της πατρίδας μας, όλοι αυτοί μπορούν να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο που θα συσπειρώσει τον ελληνικό λαό και θα δημιουργήσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που θα σαρώσουν τα κόμματα της υποταγής στους ξένους και θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο Ορέστης Κολοζώφ αναφερόμενος στις τελευταίες αντεργατικές ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση, επεσήμανε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αντάρτες και μη, ιδιαίτερα οι βουλευτές βάζουν πλάτη για να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, παρακολουθούν τις εξελίξεις και κάπου - κάπου βγάζουν δήθεν και έναν αναστεναγμό λύπης για την κατάντια του άλλοτε κοινωνικού ΠΑΣΟΚ. Ακόμη είπε, η κυβέρνηση με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της παρεμβαίνει ώστε να αποφύγει την ήττα σ' αυτές τις εκλογές. "Το πόσο μεγάλη σημασία έχει για την κυβέρνηση, αυτή η εκλογική μάχη, φαίνεται ακόμα από το γεγονός ότι οργάνωσε την προχθεσινή φιέστα για να κάνει ένεση αισιοδοξίας στα στελέχη της. Και ακριβώς η αποτυχία αυτής της φιέστας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του σκηνοθέτη Μπιρσίμ, δεν μπόρεσε να κρυφτεί", συμπλήρωσε ο Ορ. Κολοζώφ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο υποψήφιος δήμαρχος ΤριανδρίαςΔ. Ζαχαριάδης και ο υποψήφιος Νομάρχης της ΝΑΣΘ Μ. Σπυριδάκης οι οποίοι τόνισαν ότι ο λαός θα πρέπει να εμποδίσει τη μετατροπή των δήμων από εκφραστές των λαϊκών συμφερόντων, σε διεκπεραιωτές της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.


H "γεωγραφία" της ανεργίας

  • "Πρωταθλήτρια" η Δυτική Μακεδονία
  • Πώς μοιράζεται η ανεργία στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Με ελληνικές "πρωταθλήτριες" της ανεργίας τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, με έναν στους τρεις νέους ανέργους στο σύνολο της επικρατείας και με σημαντική αύξηση της ανεργίας, για πρώτη φορά, στην Κρήτη,δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κομισιόν (Eurostat) για την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τον Απρίλη του 1997. Εντύπωση προκαλεί η "ψαλίδα" ανεργίας τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια ακόμη απόδειξη ότι τα περί "ευρωπαϊκής συνοχής" είναι φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες και η στυγνή πραγματικότητα καταδείχνει ότι ο νόμος της ανισότητας αφορά τάξεις, χώρες και περιοχές. Η πιο χαμηλή ανεργία παρατηρείται στο Λουξεμβούργο (2,5%) και η πιο υψηλή στην Ανδαλουσία της Ισπανίας (32,0%). Η αντίστοιχη "ψαλίδα" εντός της Ελλάδας είναι μεταξύ Κρήτης και Νότιου Αιγαίου (4,3%) και Δυτικής Μακεδονίας (13,8%), ενώ ο μέσος όρος είναι 9,6%.

Χάσμα χωρίζει την Ευρώπη και όσον αφορά την ανεργία των γυναικών (μεταξύ 2,7% στο Οξφορδσάιρ της Αγγλίας και 41,8% στην Ανδαλουσία της Ισπανίας), αλλά ιδιαίτερα την ανεργία των νέων, αφού αυτή κυμαίνεται μεταξύ του 5% στις περιοχές της Αυστρίας και του 64,9% στην Καμπάνια της Ιταλίας. Η αντίστοιχη "ψαλίδα" στην ανεργία των νέων εντός της Ελλάδας κυμαίνεται μεταξύ 15,5% στο Νότιο Αιγαίο και 45,7% στη Δυτική Μακεδονία, και για τις γυναίκες μεταξύ του 6,9% της Κρήτης και του 22,6% της Δυτικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Η Στατιστική Υπηρεσία της Κομισιόν επισημαίνει ότι παρόλο που παρατηρείται μια συγκράτηση της αύξησης της ανεργίας (10,7% τον Απρίλη 1997) στο σύνολο της Ενωσης, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, της Σουηδίας και της Γερμανίας παρατηρείται αύξηση σε απόλυτους αριθμούς.Η ανεργία των γυναικών στην Ενωση ανέρχεται στο 12,2% και των νέων κάτω των 25 ετών στο 20,9%.

Η ανεργία στην Ελλάδα

Η περιοχή της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ανεργία παραμένει η Δυτική Μακεδονία (13,8%) και αμέσως μετά έρχονται η Στερεά Ελλάδα (12,0%) η Αττική (11,6%) και η Ηπειρος (10,5%). Σημαντική αύξηση της ανεργίας παρατηρείται, μέσα σ' ένα χρόνο, στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Κ. Μακεδονία και το σύνολο της Κεντρικής Ελλάδας. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η, μέσα σ' ένα χρόνο, σημαντική αύξηση της ανεργίας σ' όλα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και την Κρήτη.Ιδιαίτερα στην Κρήτη η ανεργία μαστίζει το σύνολο του νησιού (συνολική αύξηση από 3,4% σε 4,3% μέσα σ' ένα μόλις χρόνο), ενώ η ανεργία των νέων εκτινάχτηκε από το 14,5% σε 19,8% και των γυναικών από το 5,9% σε 6,9%. Επισημαίνεται ότι τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη είναι από τις περιοχές της Ευρώπης με τη μικρότερη ανεργία, αφού υπολείπεται μόνο κάποιων περιοχών της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου. Για τις τέσσερις μεγάλες στατιστικές περιφέρειες της Ελλάδας, τα συνολικά ποσοστά ανεργίας είναι για τη Βόρεια Ελλάδα (9,1%), την Κεντρική Ελλάδα (8,8%), την Αττική (11,6%) και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (4,3%). Τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικείας ανεργίας παρατηρούνται στη Δ. Μακεδονία (22,6%), τη Στερεά Ελλάδα (22,6%), την Ηπειρο (17,6%) και την Αττική (16,9%) και τα μικρότερα στα Ιόνια (7,6%) και τα νησιά του Αιγαίου (7,7%). Δραματικά είναι τα ποσοστά ανεργίας των νέων. Τρεις περιοχές έχουν ποσοστό πάνω από 40%, "ρεκόρ" που καταρρίπτουν μόνο άλλες οχτώ περιοχές στην Ιταλία και έξι στην Ισπανία στο σύνολο της Κοινότητας. Ετσι η Δυτική Μακεδονία έχει 45,7% ανέργους νέους, η Ηπειρος 43,4% και η Στερεά Ελλάδα 42,6%.Εντυπωσιακή αύξηση της ανεργίας των νέων παρατηρείται στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου και την Κρήτη - από 15,5% στο 19,0%. Ιδιαίτερα στα νησιά του Β. Αιγαίου η ανεργία των νέων εκτινάχτηκε από το 18,2% στο 23,5%, στο Ν. Αιγαίο από 15,9% έπεσε στο 15,5% και στην Κρήτη από το 14,5% έφθασε, μέσα σ' ένα χρόνο, στο 19,8%.

Ανεργία στην Ευρώπη

Από τις 202 παρατηρούμενες περιοχές μεταξύ 1996 και 1997, 36 έχουν ποσοστό ανεργίας κάτω από 5,3% (Λουξεμβούργο, περιοχές Αυστρίας, το ιταλικό Τρεντίνο στα βόρεια σύνορα και το Οξφορδσάιρ στη Βρετανία). Καμία περιοχή της Ισπανίας, Γαλλίας και Σουηδίας δεν έχει τόσο χαμηλά ποσοστά ανεργίας. Αντίθετα τρεις περιοχές της Ισπανίας και τρεις περιοχές της Ν. Ιταλίας ξεπερνούν το 22% και η ανεργία κυριολεκτικά μαστίζει, με αποκορύφωμα την Ανδαλουσία (32,0%). Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας παρατηρήθηκε σε περιοχές της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας και η μεγαλύτερη "ψαλίδα" στη Γερμανία και την Ιταλία. 44 περιοχές, όλες του βορρά, έχουν ανεργία νέων κάτω από 10% (14 γερμανικές, δέκα ολλανδικές, δέκα αγγλικές και οκτώ αυστριακές). 18 περιοχές, όλες του νότου, έχουν ανεργία νέων πάνω από 40% (8 ιταλικές, 6 ισπανικές και τρεις ελληνικές). Μεταξύ 1996 και 1997 η ανεργία των νέων αυξήθηκε σε 104 από τις 109 παρατηρούμενες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ