ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πορεία της Ελλάδας στις συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης, ενόψει ΟΝΕ

"Ο πρωθυπουργός, δυστυχώς όμως και οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες, όταν μιλούν για τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση αναφέρονται σαν να πρόκειται για ένα εντελώς νέο φαινόμενο, που πρέπει να υποκλιθούμε και εν ανάγκη να αποκτήσουμε μόνιμο χαρακτηριστικό τη λυγισμένη μέση. Τώρα η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου ανακάλυψε το ρόλο της αγοράς και των πολυεθνικών μεγαθηρίων, που τάχα δρουν ανεξάρτητα από τις πολιτικές αποφάσεις, τη δράση κρατών, κυβερνήσεων. Ολα αυτά με στόχο να δημιουργηθεί ένα τέτοιο δέος στον ελληνικό λαό, που να δέχεται άκριτα τις δήθεν σύγχρονες και ρεαλιστικές επιλογές τους.

Θυμίζουμε, αυτά που γνωρίζουν και οι επιστήμονες απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος, τους θυμίζουμε ότι εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια ο Μαρξ και ο Ενγκελς είπαν ότι ο καπιταλισμός από την κούνια του ακόμα ωθούσε στην επέκταση, διεύρυνση της αγοράς, με τη βοήθεια και κατακτητικών πολέμων. Θυμίζουμε ακόμα ότι οι διεθνείς εταιρίες ήταν πασίγνωστες τον 18ο, τον 19ο αιώνα και όχι μόνο τον 20ό. Βεβαίως, οι διαδικασίες διεθνοποίησης συντελούνται σήμερα με άλματα, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να παραιτηθούν οι λαοί από τα δικαιώματά τους. Αντίθετα, είναι λόγος, για να αντιδράσουν και να ξεσηκωθούν, αξιοποιώντας όλη την πείρα του αιώνα μας και όχι μόνο.

Οσο πιο πολύ προσαρμόζεται η Ελλάδα τόσο θα μεγαλώνουν τα δεινά του ελληνικού λαού. Ο δρόμος της προσαρμογής, που προβάλλει η κυβέρνηση, είναι ο δρόμος της πλήρους συνθηκολόγησης με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου.

Η προσαρμογή της Ελλάδας στους διεθνείς κανόνες της παγκόσμιας αγοράς αφορά και ενδιαφέρει την πλουτοκρατία του τόπου. Ο ελληνικός λαός μια επιλογή έχει: Να μην προσαρμοστεί, να μη συμφιλιωθεί, να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί".

Ο πληθωρισμός και οι άλλοι δείκτες της οικονομίας

"Οταν ο πρωθυπουργός, η ΕΕ και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρονται στην ανάγκη ο πληθωρισμός να πέσει στα πιο χαμηλά επίπεδα, ξέρουν τι λένε, μόνο που δεν ενημερώνουν ολοκληρωμένα το λαό. Δε γίνεται βεβαίως λόγος κυρίως για τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, όσο κυρίως για την "τιμή" της εργατικής δύναμης, δηλαδή για εξευτελιστικές "τιμές" στα εισοδήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων, στην ποιότητα και ποσότητα των κοινωνικών υπηρεσιών για όλους, για τις γυναίκες, τη νεολαία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους κλπ.

Ακόμα και όταν τα διάφορα καταναλωτικά είδη αυξάνονται στο 2,3, 5% (και ο πιο χαμηλός πληθωρισμός προβλέπει αυξήσεις) έναντι του 8-10 ή και 15% των προηγούμενων χρόνων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δραματική για τους εργαζόμενους, αφού με τις αποδοχές - φτώχειας και "ελεημοσύνης" σε συνδυασμό με την ανεργία, υποαπασχόληση και μερική απασχόληση δε θα μπορούν να αγοράζουν τα απαιτούμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες ούτε στην υποθετική, απίθανη περίπτωση που οι τιμές τους παραμένουν στάσιμες.

Οσον αφορά τους δείκτες που επικαλείται η κυβέρνηση ως δείκτες ανάπτυξης π. χ. ρυθμοί αύξησης ΑΕΠ, συναλλαγματικά αποθέματα, εφαρμογές τεχνολογικών καινοτομιών κλπ., κλπ., εμείς τους σχολιάζουμε από δύο πλευρές. Πρώτο κατά πόσο αυτοί αντανακλούν πραγματικά κριτήρια και μεγέθη και δεύτερο, που είναι και το σπουδαιότερο, κατά πόσο οι δείκτες αντανακλούν βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και πραγματικά δικαιώματα.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μπορεί να κρύβει νέα πόλωση μεταξύ πλούτου και φτώχειας, μπορεί να σηματοδοτεί και το αντίθετο, αναπτυξιακή πορεία και εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Στη χώρα μας ισχύει το πρώτο. Το θέμα είναι αν ο νέος πλούτος που δημιουργείται πηγαίνει σ' αυτόν που αποκλειστικά τον δημιουργεί δηλαδή το λαό".

Το αγοραίο επιχείρημα για τις ευθύνες της "αποτυχίας του σοσιαλισμού"

"Θα αφήναμε το πρωθυπουργικό επιχείρημα ασχολίαστο αν δε μας προκαλούσε το ύφος και ο τρόπος που μίλησε ο πρωθυπουργός. Στην ουσία είπε ότι οι κομμουνιστές ευθύνονται παγκόσμια για ό,τι συμβαίνει τώρα, για ό,τι συνέβη στον παρελθόν. Λίγο ακόμα και θα έδινε το γενικό πρόσταγμα "φάτε τους".

Θυμίζουμε στον πρωθυπουργό τα εξής:

1. Οτι το ξήλωμα του σοσιαλισμού ξεκίνησε, όταν η ηγεσία της πρώην ΕΣΣΔ με τις ευλογίες των ΗΠΑ, όλων των χωρών - μελών της ΕΕ (και της Ελλάδας εννοείται) προσχώρησε στη φιλοσοφία της δυτικής οικονομίας, της οικονομίας της αγοράς. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε αποτυχία και γκρέμισμα των σοσιαλιστικών σχέσεων.

2. Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Τι έχει να πει ο κ. Σημίτης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη κρίση του 1973, που για τη "λύση" της προκρίθηκε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση, στην οποία βεβαίως προσχώρησε και η σοσιαλδημοκρατία; Να μην πάμε πιο παλιά, στους δύο παγκόσμιους πολέμους που βεβαίως δεν προκλήθηκαν ούτε από την ΕΣΣΔ, ούτε από τους κομμουνιστές γενικά, αλλά από τη διαπάλη για τη διανομή των αγορών και της λείας".

Τα γιατροσόφια που αναζητούνται αποτελούν επικίνδυνες αυταπάτες

"Αποτελούν χίμαιρα και επικίνδυνη αυταπάτη για τους λαούς οι λύσεις που προτείνονται για την "έξοδο" από την παγκόσμια κρίση. Κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους, κυρίως όμως τους λαούς, όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να εξασφαλιστεί "μια παγκόσμια ισορροπία και σταθερότητα", όπου όλοι θα είναι ευχαριστημένοι, πολυεθνικές και λαοί, κεφαλαιοκράτες και εργαζόμενοι.

Δεν έχουν καμία πρακτική αξία για τους λαούς, αντίθετα αντιπροσωπεύουν νέους κινδύνους οι συνταγές περί διαμόρφωσης "ενός νέου διεθνούς συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας και ανταλλαγής του χρήματος", περί επιβολής κάποιου φόρου για τα έσοδα από το χρηματιστήριο, οι ηθικολογικές παραινέσεις για τοποθετήσεις κεφαλαίων στην παραγωγή, "ο έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων που έχουν βραχυπρόθεσμους στόχους κερδοφορίας".

Οι προτείνοντες τις διάφορες συνταγές δε διανοούνται, βέβαια, να προτείνουν τη χαλάρωση της αντεργατικής και γενικότερα αντιλαϊκής πολιτικής, δε διανοούνται βεβαίως να πάρουν πίσω τα περίφημα μέτρα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Χίμαιρες και απάτη αντιπροσωπεύουν για τους λαούς οι ευχές και προτάσεις "για ένα νέο διεθνές σύστημα νομισματικών ισοτιμιών", για καθιέρωση ορισμένων κανόνων προστατευτισμού. Σημειώνουμε ότι ο προστατευτισμός ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε από τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες.

Αποτελεί επίσης αυταπάτη - αναφερόμαστε σε όσους καλοπροαίρετα παρασύρονται σε μια τέτοια συζήτηση - η αντίληψη ότι το κεφάλαιο δρα κερδοσκοπικά και μαφιόζικα μόνο στη σφαίρα κυκλοφορίας και ανταλλαγής, ενώ στην παραγωγική διαδικασία υποτάσσεται στους κανόνες του γενικού συμφέροντος.

Οι συνταγές αυτές έχουν κάποιο σχετικό αντίκρισμα. Στοχεύουν να απορροφήσουν προσωρινά τους κραδασμούς της κρίσης και κυρίως να οργανώσουν το συναγωνισμό και ανταγωνισμό ανάμεσα στις ηγετικές καπιταλιστικές δυνάμεις της Γης, να οργανώσουν καλύτερα τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων. Στοχεύουν να αμβλύνουν κάπως το πρόβλημα της κρίσης στις ΗΠΑ, τη δημιουργία προβλημάτων στην ΕΕ, στοχεύουν να βρουν τρόπους να τη μετακυλήσουν σε χώρες, όπως η Ελλάδα και άλλες αναλόγου θέσης και ιεραρχίας, στο διεθνές σύστημα του καπιταλισμού.

Δεν είναι απίθανο να καθιερωθούν και νέοι κανόνες παιχνιδιού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μήπως πρώτη φορά γίνεται; Ποιος όμως έχει δικαίωμα να ξεχνά ότι τέτοιοι κανόνες θα οδηγήσουν στην ένταση της αντιπαλότητας και της διαμάχης ανάμεσά τους, πράγμα που συνεπάγεται πόλεμο με όλα τα μέσα, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά με θύματα πάντα τους λαούς;

Μήπως πρέπει οι λαοί και όσοι κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες σκέφτονται προοδευτικά να πάρουν υπόψη τους τη στενή σχέση που έχει η όξυνση της κρίσης με τον πόλεμο;

Αλλωστε, στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές εστίες έντασης, και η μονότονη επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο, που ήδη έχει κουρελιαστεί, δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την αναγκαιότητα να συγκεντρωθούν και να συμμαχήσουν οι λαϊκές δυνάμεις, ώστε όχι μόνο να υπάρξει αποτελεσματική αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και προοπτική ανατροπής αυτής της κατάστασης, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, χθες από τη Θεσσαλονίκη. Με μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, που έδωσε με την ευκαιρία της επίσκεψή της στη ΔΕΘ, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την ταξική αντιλαϊκή πολιτική και τις επιλογές της ΟΝΕ, της ΕΕ και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και να αντιδράσουν ώστε, μέσα από το δρόμο της σύγκρουσης, να επιβάλουν την άλλη εναλλακτική πολιτική λύση.

Σχετικά με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, υπογράμμισε ότι, σήμερα, μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις, η ψήφος έχει μεγαλύτερη σημασία. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να στείλουν μήνυμα καταδίκης στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ, υπερψηφίζοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, που είναι συνδυασμοί λαϊκής αγωνιστικής συσπείρωσης για το σήμερα και για το αύριο. Απάντησε επίσης σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων πάνω σε όλα τα τρέχοντα επίκαιρα θέματα.

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράστασή της ειδικότερα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και της "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ", τους οποίους επισκέφθηκε χτες το πρωί, στους ανέργους και τους εργαζόμενους και στην αγροτιά, που πλήττονται σκληρά από την αντιλαϊκή πολιτική. Χτες, το απόγευμα, περιόδευσε στην Πολίχνη και τους Αμπελόκηπους,ενώ το βράδυ μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟΘ στην πλατεία Εύοσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ