ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
Φτώχεια και τυχοδιωκτισμός φέρνουν γκρίνια

Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός της λεγόμενης "κεντροαριστεράς" και η απόσταση μεταξύ της ουσίας εκείνου που ο καθένας υπηρετεί στην πολιτική ζωή και, από την άλλη, εκείνου που τάχα πρεσβεύει και το οποίο προβάλλει ώστε να το εξαργυρώσει στη συνέχεια στα σαλόνια της αντιλαϊκής εξουσίας, αποκαλύπτονται πλέον σε όλο τους το μεγαλείο γύρω από το ζήτημα της υποψηφιότητας της Μαρίας Δαμανάκη για τη δημαρχία της Αθήνας. Τις τελευταίες μέρες η κοινή υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, έχει γίνει τόσο εμφανές ότι κινείται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες του λαού της Αθήνας, που έχει μετατραπεί σε πεδίο δημόσιων αντιπαραθέσεων μεταξύ των... συνεργαζομένων. Βεβαίως, εκτός της ίδιας της Μ. Δαμανάκη, σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΝ, που και το δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ αποτελεί και τη δήθεν "κριτική" του διάθεση έναντι της κυβέρνησης αγωνιά να δείχνει ότι δεν έχει εγκαταλείψει...

Ετσι, μετά τον Θ. Τσουκάτο που πριν μερικές μέρες δήλωσε ότι η Μ. Δαμανάκη, απλώς... "θα δυσκολέψει" τον Αβραμόπουλο και τον Θ. Πάγκαλο που εκτίμησε ότι "λογικά θα χαθεί" η Αθήνα, χτες ο "πόλεμος" δηλώσεων γενικεύτηκε. Η αρχή έγινε από τον Γ. Σουλαδάκη, που κατηγόρησε τον ΣΥΝ ότι θέλει να χρεώσει την αποτυχία της Μ. Δαμανάκη στο ΠΑΣΟΚ και είπε ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος "δεν έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε καμία εκδήλωση της κ. Δαμανάκη". Υπερτόνισε, δε, ότι η Μ. Δαμανάκη είναι στέλεχος του ΣΥΝ και ότι το ΠΑΣΟΚ... απλώς τη στηρίζει, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι ο ίδιος διαφωνούσε στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη της Μ. Δαμανάκη. Κατέληξε, λέγοντας ότι "ο ΣΥΝ... εμφανίζεται να "ποιεί την νήσσαν"" σχετικά με τις ευθύνες του για τη δυναμική του συνδυασμού της Μ. Δαμανάκη.

Στην απάντησή του, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης,... απολογήθηκε ότι "ο ΣΥΝ στηρίζει σύσσωμος την υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη", αφού "εδώ και μήνες δεν υπάρχει κιχ εναντίον της υποψηφιότητάς της" από το εσωτερικό του ΣΥΝ. Περνώντας στην επίθεση, μίλησε για "ορισμένους μεγαλόσχημους του ΠΑΣΟΚ που... στην πράξη αποδυναμώνουν την υποψηφιότητα", "τραβούν το χαλί", είπε ότι "υπάρχει διγλωσσία και κόλπα" εκμέρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάλεσε, αν θέλει να κατεβάσει δικό του υποψήφιο, αφού η κατάθεση υποψηφιοτήτων δεν έχει λήξει ακόμα και αφού "ο ΣΥΝ δεν παρακάλεσε κανένα να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη"... Ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι ενώ ο ΣΥΝ υποστηρίζει σύσσωμος τη Μ. Δαμανάκη, αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεν απέτρεψε την κάθοδο του Δ. Μπέη. Διαμαρτυρήθηκε, δε, διότι "φαίνεται ότι ορισμένοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παίζουν τα προσωπικά τους παιχνίδια ή θέλουν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΝ"...

Οσο για την ίδια τη Μ. Δαμανάκη, υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι στόχος της είναι... να υπάρξει β' γύρος!!!

ΠΑΣΟΚ
Ανοιξαν τα προσυνεδριακά "παζάρια"

Η αναταραχή που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η θέση του Θ. Πάγκαλου για ορισμό θέσης αντιπροέδρου στην κυβέρνηση, άνοιξε ουσιαστικά μια μακρά περίοδο παρασκηνιακών παζαριών και διεργασιών στην πορεία προς το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, με ζητούμενο, μεταξύ των εμπλεκόμενων εσωκομματικών ομάδων, την κατάληψη όσο γίνεται μεγαλύτερου μεριδίου από την "πίτα" της εξουσίας.

Χτες, ο Θ. Πάγκαλος απέδωσε από την πλευρά του το όλο θέμα που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του στη... φαντασία των δημοσιογράφων, αφού "μια θεωρητική του άποψη βρέθηκε στο επίκεντρο σεναρίων για ανασχηματισμό". Στη δήλωση αυτή προέβη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, στον οποίο είπε ότι μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε θα προβεί σε "διευκρινίσεις"... Φυσικά παράγοντες του ΠΑΣΟΚ δίνουν άλλη εξήγηση όσον αφορά αυτόν ακριβώς το θόρυβο. Οπως υποστηρίζουν, ο πρωθυπουργός βρίσκεται εν μέσω δυο τύπων εισηγήσεων: Η πρώτη κατηγορία εισηγήσεων υποστηρίζει ότι - υπό την αίρεση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών και εφόσον το ΠΑΣΟΚ υποστεί απώλειες - πρέπει να κλείσει το θέμα της "κόντρας" με τον Α. Τσοχατζόπουλο, μέσω της "επίσημης" παραχώρησης στον υπουργό της θέσης του "δεύτερου" σε κυβέρνηση και κόμμα, στα πλαίσια ενός "δομικού ανασχηματισμού" και εφόσον εκείνος παράσχει ως αντάλλαγμα τη στήριξή του στον Κ. Σημίτη. Η δεύτερη κατηγορία θεωρεί ότι ο Κ. Σημίτης δεν έχει να διαπραγματευτεί και να παραχωρήσει τίποτα, αντίθετα πρέπει να πάει στο συνέδριο και να επιδιώξει συρρίκνωση των εσωκομματικών αμφισβητιών του.

Κυβερνητικά στελέχη, θεωρούν ότι το πρώτο σενάριο περί ορισμού αντιπροέδρου, κάθε άλλο παρά ευχαριστεί τον Θ. Πάγκαλο και το άλλο μέλος της ομάδας των "4", την κυρία Β. Παπανδρέου, που θεωρούν ότι ο Κ. Σημίτης δεν τηρεί κάποιους "κανόνες" της μεταξύ τους συμφωνίας. Γι' αυτό, βλέποντας ότι τέτοιες σκέψεις περί ορισμού αντιπροέδρου "ρίχτηκαν στην πιάτσα" από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, μέσω "διοχετευμένων" δημοσιευμάτων που είδαν το φως την Κυριακή και μιλούσαν για παραχώρηση της θέσης του αντιπροέδρου στον Α. Τσοχατζόπουλο, ο Θ. Πάγκαλος λέγεται ότι με τις δηλώσεις του θέλησε "να κάψει το θέμα"...

Εάν ευσταθούν τα παραπάνω, αν κρίνει κανείς από χτεσινές ανεπίσημες τοποθετήσεις εκ μέρους του Μαξίμου, αλλά και σχετικές δηλώσεις του Θ. Τσουκάτου, φαίνεται ο στόχος "να καεί το θέμα", σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, επιτεύχτηκε. Η χτεσινή δήλωση, δε, του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση", είναι ενδεικτική. Οσον αφορά την τοποθέτηση του Κ. Σκανδαλίδη που μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Κ. Σημίτη, τάχθηκε "υπέρ της λογικής του να αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν", ανάγεται στην τακτική των ισορροπιών του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
"Κριτική για να βοηθήσω"

Τη στήριξή του στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε συγκεκριμένες υποδείξεις για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις.

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά τη δεύτερη γαμήλια δεξίωση της κόρης του, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι ασκεί κριτική στην κυβέρνηση με σκοπό να τη βοηθήσει να προχωρήσει, πιο γρήγορα, στη σωστή κατεύθυνση. Αναφερόμενος στην Ιονική υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση ή όχι της συγκεκριμένης τράπεζας, αλλά η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, της Εμπορικής, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ.

Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές επιχείρησε, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, να υποβαθμίσει την πολιτική τους σημασία, υποστηρίζοντας ότι οι δημοτικές εκλογές δε θα δώσουν τόσο σαφή και ισχυρό μήνυμα, γιατί ο κόσμος ψηφίζει με άλλα, "πιο ελεύθερα", κριτήρια σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Και επειδή "τα κόμματα είναι αποδυναμωμένα" προέβλεψε ότι θα ενισχυθούν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Στην ίδια ουσιαστικά γραμμή πλεύσης κινήθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο". Προεξόφλησε ότι οι εκλογές θα γίνουν "αφού πρώτα κριθεί το θέμα της ΟΝΕ" και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση Σημίτη. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση αδικαιολόγητη που δεν προχωρά στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, με δεδομένη την αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία "δεν καταφεύγει στο λαϊκισμό". Διαφώνησε όμως με την άποψη του πατέρα της ότι δεν υπάρχουν"εν δυνάμει πρωθυπουργοί" στη σημερινή Βουλή, προφανώς για λόγους εσωκομματικών σκοπιμοτήτων και τακτικής.

Αντίθετα, ο Β. Πολύδωρας κατηγόρησε ανοιχτά τον Κ. Μητσοτάκη ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση Σημίτη. Βρίσκω, είπε σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις του επιτίμου, ότι "εν τέλει είναι σοβαρή συνηγορία, σοβαρή υποστήριξη προς τον Σημίτη, τον οποίο Σημίτη εγώ αντιπαλεύω".

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
Χωρίς ομιλία της Δαμανάκη;

Συνεδριάζει αύριο Σάββατο το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές (συμμετέχουν μέλη της ΚΕ, της ΚΟ, οι ευρωβουλευτές, τα όργανα των Νομαρχιακών και Τομεακών Οργανώσεων και οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ) όπου, αν και έχει γραφτεί ότι θα μιλήσει και η Μαρία Δαμανάκη, χτες κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο...

Σε ό,τι αφορά την πρωθυπουργική ομιλία, θα επιχειρηθεί να υποβαθμιστεί το μήνυμα των εκλογών και θα επαναληφθεί ότι από αυτές δεν κρίνεται η κυβερνητική πολιτική, κάτι που θα γίνει στις βουλευτικές του 2000. Ο Κ. Σημίτης θα επιδοθεί σε αναφορές περί του κυβερνητικού "έργου" στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του θα επιδοθεί σε αναφορές περί του "ήθους" και της "κουλτούρας" που πρέπει να διέπουν τις εκλογικές αναμετρήσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ