ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές κινήσεις για το Κυπριακό

Στην Αθήνα χτες ο Μίλερ

Η χτεσινή συνάντηση του εντεταλμένου από το Λευκό Οίκο για το Κυπριακό, Τ. Μίλερ, με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται πως σηματοδοτεί έναν νέο γύρο σημαντικών διαβουλεύσεων για την επίλυσή του. Ο κύκλος αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του μήνα με τις επαφές που θα πραγματοποιήσουν Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα, ξεχωριστά, με παράγοντες της αμερικανικής διπλωματίας στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τμήμα αυτών των διαβουλεύσεων πρέπει να αποτελεί και η σύσκεψη που προετοιμάζεται από τον Πρόεδρο Κλίντον με Ελληνοαμερικανούς παράγοντες μέσα στο φθινόπωρο.

Η επίσκεψη του Αμερικανού διπλωμάτη φαίνεται πως δε χαροποίησε τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος όχι μόνο δε θέλησε να κάνει δηλώσεις μετά τη συζήτηση, αλλά "εμπόδισε" και τον Αμερικανό διπλωμάτη να μιλήσει, καθώς αστυνομικοί, προφανώς με εντολή του υπουργού, απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους και στα τηλεοπτικά συνεργεία να προσεγγίσουν τους χώρους του υπουργείου. Πάντως, τι μετέφερε στην Αθήνα ο Τ. Μίλερ δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αν λάβει υπόψη του τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, στους "Τάιμς" της Ουάσιγκτον. Στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον για ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Μάλιστα, ο Ν. Μπερνς χαρακτήρισε την αγορά των "S-300" "συμβολική κίνηση", η οποία δε διασφαλίζει την άμυνα της Κύπρου.

Ετσι, λοιπόν, ενόψει των επικείμενων διαβουλεύσεων, η κάθε πλευρά συνεχίζει με έντονους ρυθμούς να οικοδομεί τις διαπραγματευτικές της θέσεις.

Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται σκληρή, έχοντας εκτιμήσει πως Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε δύσκολη θέση, παγιδευμένες με την υπόθεση των πυραύλων. Ετσι, η Αγκυρα φαίνεται πως ανεβάζει το "στοίχημα" στο Κυπριακό, συνδέοντάς το άμεσα με την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων και επιδιώκοντας, για λόγους γοήτρου, μια άνευ όρων αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς για το θέμα των πυραύλων.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται διατεθειμένες να πραγματοποιήσουν βήματα για την "αποπυραυλοποίηση" του Κυπριακού, αναβάλλοντας επ' αόριστον την παραγγελία των "S-300", αν πετύχουν την επαναφορά της συζήτησης σε βασικές πτυχές του Κυπριακού. Η εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η έναρξη συζήτησης για την αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο αποτελούν τα πρώτα βήματα που η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητα προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΛΑΡΚΟ
Ψευδεπίγραφη διαμάχη και υπονόμευση

Εν μέσω μιας ψευδεπίγραφης διαμάχης ανάμεσα στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και την "Γκρίνπις" εξελίσσεται η υπονόμευση της μεγαλύτερης βιομηχανίας νικελίου στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι της "Γκρίνπις" εξακολουθούν να παρακωλύουν την παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης, καθώς παραμένουν στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, διαμαρτυρόμενοι για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από την απόρριψη στον Ευβοϊκό των λυμάτων που παράγει η ΛΑΡΚΟ, ενώ χτες, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρόεδρος της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ Γ. Δασκαλάκης υποστήριξε ότι, εάν συνεχιστεί η παρεμπόδιση της λειτουργίας του εργοστασίου, η επιχείρηση μέχρι την Κυριακή θα κλείσει. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της "Γκρίνπις" έστρεψε τα πυρά προς τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας ότι η διοίκηση στόχευε από καιρό στο κλείσιμο της εταιρίας.

Στο μεταξύ, μετά τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), με χτεσινή ανακοίνωσή του, κάλεσε τους ακτιβιστές της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης να σταματήσουν τη συνέχιση της κατάληψης, η οποία, όπως τονίζει, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Τέλος, καλεί την "Γκρίνπις", εάν πραγματικά θέλει να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, να έρθουν σε διάλογο με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, συνεκτιμώντας όλες τις απόψεις γύρω από τις επιπτώσεις της λειτουργίας της επιχείρησης στο περιβάλλον.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εμμονή στην "κεντροαριστερή" ΣΥΝεργασία

Να απαντήσει στην πρόταση του Συνασπισμού για την "κεντροαριστερή" συνεργασία, στη βάση "προγραμματικής συμφωνίας τύπου Γαλλίας", κάλεσε και χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος το ΠΑΣΟΚ, ενώ, την ίδια στιγμή για λόγους δημαγωγικούς, κατήγγειλε φραστικά την κυβερνητική πολιτική. "Απέναντι σ' αυτήν τη θέση του Συνασπισμού οφείλει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση να τοποθετηθούν απερίφραστα χωρίς υπεκφυγές και αοριστολογίες", είπε χαρακτηριστικά!

Οσον αφορά τις κεντροαριστερές συνεργασίες, που έχουν, ήδη, συνάψει σε αρκετούς δήμους και νομαρχίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και την "αντιφατική" τακτική του ΣΥΝ να κατηγορεί την κυβερνητική πολιτική και, ταυτόχρονα, να προτείνει και "συνεργασία τύπου Γαλλίας", ο Ν. Κωνσταντόπουλος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση αυτή, δήλωσε: "Ο Συνασπισμός έκανε αυτό που πιστεύει ότι είναι σε συνέπεια με τις θέσεις του...", ενώ για τη συγκεκριμένη "κεντροαριστερή" συνεργασία στην υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη, προσπάθησε να πείσει πως "δε βρήκαμε την υποψηφιότητα αυτή ως πρόσχημα συνεργασίας". Κι αυτό, όταν είναι γνωστό το αλισβερίσι που έγινε σε ηγετικό επίπεδο, κεντρικά, ανάμεσα στα δύο κόμματα. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για όσα είπε ο Θ. Τσουκάτος ότι η στήριξη του ΣΥΝ στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στο β γύρο είναι δεδομένη, ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρέπεμψε στον Τσουκάτο για απάντηση! Ο ίδιος, πάντως, άφησε ανοιχτό το ζήτημα αυτό, αφού, αντί σαφούς απάντησης, αρκέστηκε να πει: "... Θα αποφασίσουν στην ώρα τους και με τις δημοκρατικές διαδικασίες εκείνοι που έχουν και την ευθύνη των αποφάσεων".

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ - ΦΑΝΑΡΙ
Ναυάγιο των συνομιλιών

Σε ναυάγιο φαίνεται πως οδηγούνται οι συνομιλίες που διεξάγονται στην Αθήνα μεταξύ αντιπροσωπειών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση, αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτόνομης παρουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, που σημαίνει ότι δεν καρποφόρησε η προσπάθεια συμβιβασμού με την ίδρυση κοινού Γραφείου. Το θέμα αυτό μαζί με την ίδρυση Γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα αποτελούν τα κύρια σημεία εκδήλωσης του ανταγωνισμού των δύο Εκκλησιών. Κατά τ' άλλα, οι συνομιλίες, όπως αναφέρεται, διεξάγονται μέσα σε "χριστιανικό κλίμα", οι δύο Εκκλησίες δεσμεύονται να συνεργάζονται σε όλους τους τομείς, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα τον Απρίλη.

Σε δεινή θέση οι αγρότες της ΕΕ

Με Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης επισημαίνει τα τεράστια προβλήματα, που θα προκύψουν από την προωθούμενη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής

Τα τεράστια προβλήματα, που θα προκαλέσει στην αγροτική οικονομία των κρατών - μελών η προωθούμενη συμφωνία ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, επισήμανε με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης. Στην Ερώτηση τονίζεται ότι πρέπεινα ληφθεί υπόψη η ήδη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας των συνεχών αρνητικών μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω του νέου γύρου διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στην ΚΑΠ ενόψει της διεύρυνσης.

Στην Ερώτηση επισημαίνονται "οι έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις από πολλές κοινοτικές χώρες, που έχει προκαλέσει η προωθούμενη συμφωνία δημιουργίας ενός χώρου ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες Mercosur, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη γεωργία των κρατών - μελών, οδηγώντας σε εκτοπισμό κοινοτικά αγροτικά προϊόντα από την αγροτική παραγωγή των χωρών της Λατινικής Αμερικής".

Υπογραμμίζοντας "τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες των κρατών της ΕΕ, ιδιαίτερα οξυμένα όσον αφορά το νότο και τα μεσογειακά προϊόντα", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το "αν προτίθεται να προχωρήσει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες Mercosur, που θα έχουν ως συνέπεια να γίνει ακόμα δυσμενέστερη η θέση του αγροτικού πληθυσμού στις ευρωπαϊκές χώρες, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ και των νέων μεταρρυθμίσεων στην ΚΑΠ στο πλαίσιο της διεύρυνσης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ