Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές κινήσεις για το Κυπριακό

Στην Αθήνα χτες ο Μίλερ

Η χτεσινή συνάντηση του εντεταλμένου από το Λευκό Οίκο για το Κυπριακό, Τ. Μίλερ, με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται πως σηματοδοτεί έναν νέο γύρο σημαντικών διαβουλεύσεων για την επίλυσή του. Ο κύκλος αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του μήνα με τις επαφές που θα πραγματοποιήσουν Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα, ξεχωριστά, με παράγοντες της αμερικανικής διπλωματίας στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τμήμα αυτών των διαβουλεύσεων πρέπει να αποτελεί και η σύσκεψη που προετοιμάζεται από τον Πρόεδρο Κλίντον με Ελληνοαμερικανούς παράγοντες μέσα στο φθινόπωρο.

Η επίσκεψη του Αμερικανού διπλωμάτη φαίνεται πως δε χαροποίησε τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος όχι μόνο δε θέλησε να κάνει δηλώσεις μετά τη συζήτηση, αλλά "εμπόδισε" και τον Αμερικανό διπλωμάτη να μιλήσει, καθώς αστυνομικοί, προφανώς με εντολή του υπουργού, απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους και στα τηλεοπτικά συνεργεία να προσεγγίσουν τους χώρους του υπουργείου. Πάντως, τι μετέφερε στην Αθήνα ο Τ. Μίλερ δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αν λάβει υπόψη του τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, στους "Τάιμς" της Ουάσιγκτον. Στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον για ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Μάλιστα, ο Ν. Μπερνς χαρακτήρισε την αγορά των "S-300" "συμβολική κίνηση", η οποία δε διασφαλίζει την άμυνα της Κύπρου.

Ετσι, λοιπόν, ενόψει των επικείμενων διαβουλεύσεων, η κάθε πλευρά συνεχίζει με έντονους ρυθμούς να οικοδομεί τις διαπραγματευτικές της θέσεις.

Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται σκληρή, έχοντας εκτιμήσει πως Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε δύσκολη θέση, παγιδευμένες με την υπόθεση των πυραύλων. Ετσι, η Αγκυρα φαίνεται πως ανεβάζει το "στοίχημα" στο Κυπριακό, συνδέοντάς το άμεσα με την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων και επιδιώκοντας, για λόγους γοήτρου, μια άνευ όρων αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς για το θέμα των πυραύλων.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται διατεθειμένες να πραγματοποιήσουν βήματα για την "αποπυραυλοποίηση" του Κυπριακού, αναβάλλοντας επ' αόριστον την παραγγελία των "S-300", αν πετύχουν την επαναφορά της συζήτησης σε βασικές πτυχές του Κυπριακού. Η εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η έναρξη συζήτησης για την αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο αποτελούν τα πρώτα βήματα που η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητα προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ πιέζουν για τους "S-300" (1998-12-04 00:00:00.0)
Η επανάληψη της φάρσας (1998-11-29 00:00:00.0)
Τριβές και ένταση (1998-11-28 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων (1998-09-10 00:00:00.0)
Ικανοποιημένος ο αμερικανικός παράγοντας (1997-01-15 00:00:00.0)
"Ανοίγει" το παιχνίδι στην Κύπρο (1997-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ