Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να διαλέξουμε το δρόμο της σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο

Σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου του Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, μίλησε προχτές το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Με αγώνες να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής της σημερινής τάξης πραγμάτων στην Ελλάδα. Το απαιτούμε αυτό από ανθρώπους που έχουν διάθεση να παλέψουν και έχουν εμπειρίες πάλης".

Αυτά διακήρυξε η ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλέκα Παπαρήγα,στην ομιλία της στη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου του Ευόσμου, που οργάνωσε προχτές το βράδυ η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση, όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, που επιφύλαξε θερμή υποδοχή στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προλόγισε από μέρους της ΚΟ Ευόσμου η Δώρα Γκοτζίδου.Απηύθυνε επίσης χαιρετισμό ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "Συνεργασία Πολιτών για την Πρόοδο του Ευόσμου", Βασίλης Τζήκας.

Αναφερόμενη η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της, που διακοπτόταν από παρατεταμένα χειροκροτήματα, στη στάση των συντηρητικών δυνάμεων, σοσιαλδημοκρατών, ανανεωτών "αριστερών" και άλλων που είχαν πανηγυρίσει για την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, τόνισε:

"Ολοι μαζί έλεγαν ότι η πτώση του τείχους του Βερολίνου και το κατέβασμα της τιμημένης κόκκινης σημαίας των Μπολσεβίκων από το Κρεμλίνο, άνοιγαν το δρόμο στην ανθρωπότητα να γνωρίσει την πραγματική δημοκρατία και την ελευθερία, να αποχωριστεί από τον κίνδυνο του ψυχρού πολέμου και να μπει στο δρόμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Διαψεύστηκαν παταγωδώς. Αυτοί εν γνώσει τους, αλλά διαψεύστηκαν και όλοι όσοι καλοπροαίρετα πείστηκαν απ' αυτά τα συνθήματα.

Πρέπει να απαντήσουν σ' αυτό και να λογοδοτήσουν, συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα, γιατί σήμερα και αυτοί ομολογούν με το δικό τους τρόπο ότι οι ανατροπές δε γλίτωσαν την ανθρωπότητα από τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, την ανεργία. Δεν τη γλίτωσαν από το χάσμα του πλούτου και της φτώχειας, που υπάρχει και μεγαλώνει και στην Ελλάδα".

Ερωτήματα που θέλουν απάντηση

"Γιατί δε λύθηκαν τα προβλήματα; - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αν έφταιξε ο σοσιαλισμός και οι κομμουνιστές, αφού πραγματικά ο σοσιαλισμός υπέστη μια ήττα, μια υποχώρηση κι αφού το κομμουνιστικό κίνημα υποχώρησε, γιατί δε λύθηκαν αυτόματα αυτά τα προβλήματα της ανθρωπότητας; Γιατί η δήθεν ελευθερία τους δεν αγκάλιασε απ' άκρου σ' άκρο τη Γη; Πρέπει να δώσουν απάντηση. Γιατί κορόιδεψαν τους λαούς, τους γέμισαν με τα ροζ σύννεφα της αισιοδοξίας".

Υπογραμμίζοντας τη θέση του ΚΚΕ στα θέματα αυτά η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε."Εμείς από τότε είχαμε πει την αλήθεια. Είπαμε ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού θα απελευθερώσει τον ίδιο το καπιταλισμό απ' ό,τι δεσμά και εμπόδια του έβαζε η ύπαρξη του σοσιαλισμού και του κομμουνιστικού κινήματος. Εμείς δικαιωθήκαμε. Ο σοσιαλισμός δεν ηττήθηκε, έχασε μια μάχη. Πρέπει λοιπόν να απαντήσουν, να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν".

Επιχειρηματολογία της μοιρολατρίας

Κριτικάροντας η Αλέκα Παπαρήγα τις απόψεις των κάθε λογής σοσιαλιστών, ανανεωτών που ψάχνουν να βρουν κοινωνικό πρόσωπο στην ΕΕ των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, αλλά και την αλλαγή της προπαγάνδας τους, που έχει επιβληθεί από την ίδια την πραγματικότητα, που διέψευσε τις προσδοκίες και τις αυταπάτες τις οποίες προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν στο λαό, υπογράμμισε:

"Οταν π.χ. μίλησε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες στα εγκαίνια της ΔΕΘ και έλεγε ότι αν βρεθούμε έξω από την ΕΕ θα είναι άσχημα, αλλά αν είμαστε μέσα επίσης θα έχουμε προβλήματα, τι ομολογούσε; Εκανε μια στροφή 180 μοίρες από την προηγούμενη προπαγάνδα του. Αν διαβάσετε σήμερα μια συνέντευξη του προέδρου του Συνασπισμού, κ. Κωνσταντόπουλου στην"Ελευθεροτυπία", μιλά για την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωπαϊκή Ενωση που συνεπάγεται ανεργία, φτώχεια κλπ και βγαίνει επιθετικά και λέει ναι στην παγκοσμιοποίηση, ναι στην ΕΕ, αλλά βρε αδελφέ έχετε ευθύνη γιατί μας γεμίζετε με φτώχεια και ανεργία".

"Το ίδιο επιθετικά - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - που όλοι αυτοί έβγαιναν και έλεγαν ότι ΕΕ ίσον ελευθερία, δημοκρατία και καλύτερη ζωή, το ίδιο επιθετικά σήμερα βγαίνουν, σαν ουδέτεροι και αμέτοχοι ευθυνών, και επικρίνουν αυτές τις διαδικασίες. Λέγοντας όμως για άλλη μια φορά τη μεγάλη αυταπάτη ότι μπορούμε να είμαστε και με το Θεό και με το διάβολο. Μπορούμε να είμαστε και με τους πλουτοκράτες και την ίδια ώρα να υποσχόμαστε ευημερία".

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι "υπάρχει σοβαρή μετακίνηση στην προπαγάνδα των εραστών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια έλεγαν θα ζήσουμε πανέμορφα, τώρα λένε δε θα ζήσουμε καλά, αλλά υπάρχουν και τα χειρότερα, αν είμαστε απ' έξω. Δηλαδή η προπαγάνδα τους γίνεται πάνω στην κινδυνολογία του μικρότερου και του μεγαλύτερου κακού. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια, επαναλαμβάνω, η προπαγάνδα τους γίνονταν πάνω στο μονόδρομο του καλού. Τι τους υποχρέωσε ν' αλλάξουν προπαγάνδα; Γιατί γραμμή πλεύσης κανένας τους δεν έχει αλλάξει. Τους υποχρέωσε η σκληρή πραγματικότητα που λέει ότι ο καπιταλισμός παραδέρνει σε μια πολύ βαθιά κρίση. Η σκληρή πραγματικότητα τους ανάγκασε να προσγειωθούν. Βεβαίως κανένας από αυτούς δεν έχει την τόλμη να ομολογήσει ότι το ΚΚΕ τα είχε προβλέψει όλα αυτά".

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε εξάλλου ότι αφού από τα ίδια τα πράγματα διαψεύστηκαν όλοι αυτοί οι κήρυκες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, έρχονται τώρα να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ναι μεν είναι άσχημα τα πράγματα, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πρέπει να δεχτούμε την κατάσταση...

Ανατρέποντας την επιχειρηματολογία αυτή της μοιρολατρίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

"Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Λέμε ότι πρέπει να διαλέξουμε τον άλλο δρόμο της σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο, με τα μονοπώλια, με τις πολυεθνικές, με τις δυνάμεις της νέας τάξης πραγμάτων. Το δρόμο της σύγκρουσης και της καθαρής αντίθεσης. Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα που θα παλέψει να οικοδομήσει μια διαφορετική Ευρώπη, που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της προόδου και του σοσιαλισμού".

Αναφερόμενη στην πολιτική των συνεργασιών και συμμαχιών που επιδιώκει μόνιμα το ΚΚΕ και ειδικά ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε:

"Δουλεύουμε για τη συγκρότηση αγωνιστικών ψηφοδελτίων, που "ψυχή" σ' αυτά είναι οι κομμουνιστές, αλλά ξέρουμε ότι αυτά τα ψηφοδέλτια μπορεί να γίνουν δυναμικά όταν έρθουν μαζί μας και άλλοι αγωνιστές, που έχουν όμως αποφασίσει, τουλάχιστον σ' αυτό τον τομέα, να στείλουν μήνυμα στα κόμματά τους ότι έχουν αρχίσει να παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται...".

Η ομιλήτρια κάλεσε τέλος το λαό με δύναμη και κουράγιο να στρατευτεί και να δώσει τη μάχη για την υπερψήφιση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ. Να βοηθήσει να εκλεγούν στον Εύοσμο, αλλά και στους άλλους δήμους, καθώς και στις νομαρχίες, άνθρωποι που "το λέει η περδικούλα τους" και θέλουν να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα και να σταθούν μπροστάρηδες σ' όλους τους αγώνες του λαού, για μια άλλη ποιότητα ζωής, μια άλλη πορεία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ