Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΗΤΕΙΑ
Από το 2000 "καταργείται" το ρουσφέτι...

Ανακοινώθηκε η καθιέρωση 9μηνης θητείας σε Εβρο και νησιά για όλους τους στρατιώτες. Ασαφείς εξαγγελίες για δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, ενώ ο "μισθός" παραμένει στις 1.000 δραχμές!

Ενα νέο σύστημα, ιδιαίτερα λαβυρινθώδες, αρχικών τοποθετήσεων και μεταθέσεων οπλιτών του Στρατού Ξηράς,στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης του ρουσφετιού και της ευνοιοκρατίας, έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Με βάση αυτό, όλοι οι εκπαιδευόμενοι στρατιώτες θα τοποθετούνται μετά τα Κέντρα Εκπαίδευσης επί 9μηνο σε μονάδες του Εβρου ή των νησιών και στη συνέχεια, με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, θα μετατίθενται σε μονάδες σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων από τον τόπο συμφερόντων τους. Οσοι μετά τα Κέντρα τυχαίνει να τοποθετούνται σε μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, θα υπηρετούν εκεί επί 6μηνο και στη συνέχεια θα μετατίθενται για το υπόλοιπο της θητείας τους (περίπου 9 μήνες) σε μονάδες του Εβρου και των νησιών.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος και Δ. Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Μ. Παραγιουδάκης.Ο υπουργός Αμυνας μίλησε για βελτίωση του συστήματος στράτευσης και καταπολέμηση του ρουσφετιού, πράγμα όμως που ακούγεται ως υποκριτικό τη στιγμή που η κορυφή του μηχανισμού του ρουσφετιού βρίσκεται στον περίγυρο του υπουργικού γραφείου. Οπως αναφέρθηκε, με την καθιέρωση του 9μηνου θα αυξηθεί η επάνδρωση των μονάδων πρώτης γραμμής κατά 8 - 10% σε σχέση με σήμερα. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ξεκινήσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή με τη σειρά που θα καταταγεί τις επόμενες μέρες στο Στρατό Ξηράς, που σημαίνει ότι η πλήρης εφαρμογή τους με τη συμπλήρωση των 9 μηνών στην παραμεθόριο, θα γίνει στα τέλη του 1999, καθώς της μετάθεσης θα προηγηθεί η βασική εκπαίδευση και η εκπαίδευση ειδικότητας.

Οσο για αυτούς που υπηρετούν σήμερα στο Στρατό Ξηράς, θα συνεχίσει να ισχύει το 6μηνο,ως ελάχιστος χρόνος παραμονής στην παραμεθόριο πριν υπάρξει οποιαδήποτε μετάθεση, χρόνος βέβαια που για τους μη έχοντες μέσον επιμηκύνεται κατά πολύ. Οι νέες ρυθμίσεις δε θα αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, όπου το 6μηνο θα συνεχίζει να ισχύει για όσους υπηρετούν εκεί. Στο μεν Ναυτικό το 6μηνο καλύπτει πλοία και ναυστάθμους (και της Σαλαμίνας), στη δε Αεροπορία όλες τις εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης μονάδες. Το γεγονός αυτό και στο βαθμό που υπάρξει αυστηρή εφαρμογή του 9μηνου για το Στρατό Ξηράς, αναμένεται να αυξήσει τις μετάταξης προς το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, όπου εκεί υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για άνετη θητεία.

Ως αντιστάθμισμα της υποχρεωτικής 9μηνης παραμονής των στρατιωτών στην παραμεθόριο, ανακοινώθηκε ότι θα δίνεται ανά δίμηνο σε όλους υποχρεωτική άδεια (3 - 5 ημερών με οδοιπορικά) πέραν της προβλεπόμενης κανονικής και θα καθιερωθεί δωρεάν μετακίνηση με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα (λεωφορεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα) προς τον τόπο κατοικία τους, όπως επίσης και στις αστικές συγκοινωνίες. Το ποσόν της δαπάνης για τη δωρεάν μετακίνηση που θα αφορά όλους του υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις, έχει υπολογιστεί σε 11 δισ. δραχμές ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου σε 100.000 δραχμές ανά στρατιώτη το έτος. Το ποσόν αυτό θα καταβάλλεται κατευθείαν από το υπουργείο Αμυνας στους συγκοινωνιακούς φορείς. Ωστόσο, οι εξαγγελίες γύρω από το θέμα της δωρεάν μετακίνησης των στρατιωτών δεν ήταν σαφείς και όπως δήλωσε ο υφυπουργός Δ. Αποστολάκης, συνεχίζονται οι σχετικές διευθετήσεις με τους συγκοινωνιακούς φορείς. Μάλιστα υποστήριξε ότι λόγω της υψηλής δαπάνης για τις δωρεάν μετακινήσεις δεν προχωράει το θέμα της αύξησης του χιλίων δραχμών το μήνα "μισθού" του στρατιώτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι οπλίτες που θα καταταγούν από εδώ και μπρος, με βάση το γεωγραφικό διαμέρισμα από όπου προέρχονται, θα ακολουθούν στη θητεία τους την παρακάτω πορεία:

Ηπειρος

Παρουσίαση: Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) αναλόγως Οπλου - Σώματος. Τοποθέτηση: Εβρο, Ηπειρο, Νησιά. Μετάθεση: Ηπειρο, Δυτ. Μακεδονία και Θεσσαλία.

Υπόλοιπο Στερεάς - Θεσσαλία

Παρουσίαση: ΚΕΝ αναλόγως Οπλου - Σώματος. Τοποθέτηση: Εβρο, Νησιά. Μετάθεση: Υπόλοιπο Στερεάς, Θεσσαλία, Ηπειρο και Δυτ. Μακεδονία.

Πελοπόννησος

Παρουσίαση: ΚΕΝ αναλόγως Οπλου - Σώματος. Τοποθέτηση: Εβρο, Νησιά. Μετάθεση: Πελοπόννησο, Ηπειρο, Θεσσαλία, Αττική.

Ανατολική Μακεδονία

Παρουσίαση: ΚΕΝ αναλόγως Οπλου - Σώματος. Τοποθέτηση: Εβρο, Αν. Μακεδονία. Μετάθεση: Αν. Μακεδονία, Εβρο.

Δυτική Μακεδονία:

Παρουσίαση: ΚΕΝ αναλόγως Οπλου - Σώματος. Τοποθέτηση: Εβρο, Δυτ. Μακεδονία, Νησιά. Μετάθεση: Δυτ. Μακεδονία, Εβρο.

Κεντρική Μακεδονία

Παρουσίαση: ΚΕΝ αναλόγως Οπλου - Σώματος. Τοποθέτηση: Εβρο, Κεντρική Μακεδονία. Μετάθεση: Κεντρική Μακεδονία, Εβρο.

Κυκλάδες

Παρουσίαση: ΚΕΝ αναλόγως Οπλου - Σώματος. Τοποθέτηση: Νησιά Αν. Αιγαίου. Μετάθεση: Κυκλάδες, Αττική, Νησιά Αν. Αιγαίου.

Αττική

Παρουσίαση: ΚΕΝ αναλόγως Οπλου - Σώματος. Τοποθέτηση: Εβρο, Νησιά. Μετάθεση: Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία (εξαιρουμένων των μονάδων προκαλύψεως).

Κρήτη

Παρουσίαση: ΚΕΝ αναλόγως Οπλου - Σώματος. Τοποθέτηση: Ρόδο, Κω, Σάμο. Μετάθεση: Κρήτη ή παραμονή Ρόδο - Κω.

Για τους προερχόμενους από Αν. Αιγαίο - Δωδεκάνησα και Θράκη ισχύει η εντοπιότητα, δηλαδή υπηρετούν στον τόπο τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεταθέσεις λιμενικών: Ομηρία και ρουσφετολογία (2020-09-26 00:00:00.0)
Μεταθέσεις βαφτίζονται ...μετακινήσεις (2014-11-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-02-29 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν «παράθυρο» για ρουσφετολογικές μεταθέσεις (2007-12-22 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις (2004-05-06 00:00:00.0)
Παράνομες οι εργασίες στο τουρκικό φυλάκιο στην Πύλα (2002-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ