Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΒΑΝΟ
Ικανοποιημένος ο αμερικανικός παράγοντας

Ο Αμερικανός απεσταλμένος επέβαλε σε Αθήνα και Λευκωσία τη "γραμμή πλεύσης", ωστόσο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αναζητούν τρόπους για την αποποίηση του κόστους των επιλογών

Η επίσκεψη του Κ. Κάβανο, υπεύθυνου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε Ελλάδα και Κύπρο σήμανε - όπως όλα δείχνουν - την έναρξη ενός παιχνιδιού πινγκ - πονγκ μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών επιστρέφουν η μια στην άλλη το "μπαλάκι" του κόστους που συνεπάγεται η ευθυγράμμιση με τις θέσεις της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό.

Το ιδιόμορφο αυτό παιχνίδι πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά την ερχόμενη Παρασκευή, όταν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα εξετάσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν την κοινή γραμμή πλεύσης. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, πάντως, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την κατανόηση και την καλή θέληση που συνάντησε στις επαφές του στη Λευκωσία και την Αθήνα, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν απόλυτα την αμερικανική λογική για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Κύπρο.

Από τις δηλώσεις του Κ. Κάβανο χτες, μετά τη μακρά συζήτηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Φίλωνα και τη δεκάλεπτη επαφή του με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Πρώτον, ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν αποτελούν πια μέρος της κρίσης στην Κύπρο, έστω κι αν έφεραν πίσω τις προσπάθειες επίλυσης. Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, αρχίζει να προβάλει την άποψη πως οι ρωσικοί πύραυλοι δεν πρόκειται να φτάσουν ποτέ στην Κύπρο.

Και δεύτερον, όπως δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις πως θα προωθηθεί η εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη γραμμή αντιπαράταξης, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΗΕ.

Λίγο αργότερα, μετά τις δηλώσεις Κάβανο, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, παραδέχτηκε πως αντικείμενο των συζητήσεων Κάβανο στη Λευκωσία και την Αθήνα ήταν τα Μέτρα Αποκλιμάκωσης της Εντασης, συμπεριλαμβανομένου και της πρότασης για την απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι, είπε ο Θ. Πάγκαλος, να συζητήσουμε για τη μείωση όλων των δραστηριοτήτων που δημιουργούν ένταση. Αντίθετα, στην Κύπρο η κυβέρνηση επιχείρησε με δηλώσεις και του Προέδρου Γλ. Κληρίδη να "μαζέψει" τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την επίσκεψη Κάβανο, υπογραμμίζοντας πως η δέσμευση, για μη εγκατάσταση των πυραύλων για τους επόμενους 16 μήνες, δεν αποτελεί προσαρμογή στις αμερικανικές απαιτήσεις, αλλά οφείλεται στην αδυναμία της Ρωσίας να εκτελέσει νωρίτερα την παραγγελία.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, αξιολογώντας την επίσκεψη Κάβανο στην περιοχή, σημείωναν πως Αθήνα και Λευκωσία επέδειξαν τη μέγιστη δυνατή καλή θέληση στις διαβουλεύσεις που είχαν με τον Αμερικανό διπλωμάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ίδιους κύκλους, ο Κ. Κάβανο, εκτός από τις διαβεβαιώσεις πως οι ρωσικοί πύραυλοι δε θα εγκατασταθούν πριν περάσουν, τουλάχιστον, 16 μήνες, εξασφάλισε και τη σιωπηρή αποδοχή της απαγόρευσης πτήσεων για ανάλογο χρονικό διάστημα. Οι τοποθετήσεις αυτές, όπως εκτιμούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη του στρατιωτικού διαλόγου στην Κύπρο, όπως ζητά η Ουάσιγκτον, η οποία μάλιστα εμφανίζεται να δεσμεύεται για την ασφάλεια στην Κύπρο. Ομως, οι αμερικανικές δεσμεύσεις για το θέμα της ασφάλειας εκλαμβάνονται από καλά ενημερωμένες πηγές του ελληνικού υπουργείου ως η απαρχή της συζήτησης για την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ