Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτωπο παιδείας

Στην επικαιρότητα για μία ακόμα φορά τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που αυτό τοδιάστημα ξεδιπλώνονται. Ο εμπαιγμός του νέου μισθολογίου, που όχι μόνο καθηλώνει τις αποδοχές των εκπαιδευτικών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί και σε ονομαστική μείωση, φέρνει στην επιφάνεια την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που ξεδιπλώνεται σε μία σειρά ζητήματα, με ολοφάνερο στόχο τη δυσφήμηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και των λειτουργών της και μέσω αυτής την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Οι μισθοί πείνας στους εκπαιδευτικούς, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο εφάπαξ, που θα χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τους λειτουργούς της εκπαίδευσης, έχουν τις δικές τους καταλυτικές επιπτώσεις στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω προστίθενται στη χρόνια υποχρηματοδότηση και στα αναχρονιστικά προγράμματα σπουδών, συνθέτοντας έτσι μία άσχημη εικόνα που τη βιώνουν καθημερινά μαθητές, δάσκαλοι και γονείς.

Είναι συνειδητή αυτή η στάση υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την ακολουθούν με απόλυτη συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις. Ενας εξαθλιωμένος οικονομικά εκπαιδευτικός, όσες προσπάθειες και να κάνει (και η πλειοψηφία τους καθημερινά μοχθεί κάτω από αντίξοες συνθήκες), δεν μπορεί να δοθεί απερίσπαστος στο λειτούργημα της μετάδοσης της γνώσης στους μαθητές.

Αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι κάθε φορά κυβερνώντες. Πιστοί στην υλοποίηση των σχεδίων που εκπονούν τα επιτελεία των Βρυξελλών και επιτάσσουν την αποσάθρωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, τη δυσφημούν, εξαθλιώνουν τους λειτουργούς της για να περάσουν πιο εύκολα το ξεπούλημα της παιδείας στους κάθε λογής σχολάρχες που γνωρίζουν τρομερή άνθηση τελευταία.

Η αντίσταση στα παραπάνω σχέδια είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το βέβαιο είναι ότι μία πλευρά μόνο της επίθεσης είναι το θέμα του μισθολογίου των εκπαιδευτικών. Η επίθεση είναι συνολική και αφορά όλους τους εμπλεκόμενους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και η παιδεία είναι υπόθεση που αφορά όλους και όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς. Αφορά τους μαθητές, που γνωρίζουν πολύ καλά και τις συνθήκες, αλλά και το περιεχόμενο της παιδείας που δέχονται καθημερινά, μία παιδεία που τους αφήνει χωρίς ουσιαστικά εφόδια και τους οδηγεί στην ανεργία.

Είναι υπόθεση των γονιών, που για να συμπληρώσουν την ελλιπή εκπαίδευση των παιδιών τους, πληρώνουν από την τσέπη τους ποσά που ισοδυναμούν με έναν ακόμα προϋπολογισμό για την παιδεία.

Το λαϊκό κίνημα και οι νεολαιίστικοι φορείς έχουν κάθε λόγο να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός μετώπου παιδείας, που όχι μόνο θα αντιπαλεύει τη σημερινή πολιτική, αλλά επιθετικά θα διεκδικεί την αναβάθμιση και τη διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που προετοιμάζεται με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων πρέπει να δώσει μία ηχηρή απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία σίγουρα θα δεχτούν δυνατό χτύπημα από ένα λαϊκό μέτωπο παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ